A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065909 megtekintés
*

buksi

• 466
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3615 Dátum: 2024. November 02. 19:12 »
Igen Koki.Az értékesítésen senki nem dolgozik,mindenki hallgat!-pedig sejteni lehetett,de az elnökség mindent félre magyaráz.Sokra megyünk a támogatásokkal ha nem lehet eladni.Szégyenteljes az elnökség vergődése azt hiszem jövőre nem leszek tag.

« Válasz #3616 Dátum: 2024. November 02. 19:42 »
Nem tudom mi történhetett Kokival?
Kezdek érte aggódni, ugyanis október 8-án 21 óra 58-kor ezt írta nekem!
"Ezek csodálatosak.
Nem láttam méh hasonlókat sem, pedig több mit kétezer családot vizsgáltam 3 hét alatt.
Gratulálok!
Üdv:Kira"

Vagy lehet a "Ződre" akarta valakinek írni a választ, csak eltévelyedett?
"Azt mondja az egyik méhész barátom, hogy amikor megjön a tavasz, addigra ismét pár kereten lesznek Attila méhei ha így folytatja a szűkítést, mert tényleg muszáj neki. De ez számunkra nem fontos."
Válaszom neki.
Szerencsétlen.
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #3617 Dátum: 2024. November 02. 19:54 »
Maradj márAttila! Nincs semmi szerencsétlen.

*

izso60

• 573
« Válasz #3618 Dátum: 2024. November 02. 21:14 »
Üdv. Uraim!                                                                                                                                    Ezt írja leo.                                                                                                                                       
Maradj márAttila! Nincs semmi szerencsétlen.
De van leo, csak vagy nem tudod vagy nem akarod tudni. De akinek tudni kell az tudja is csak most másról beszél

*

Koki

• 222
« Válasz #3619 Dátum: 2024. November 02. 23:11 »
Nem tudom mi történhetett Kokival?
..................
Válaszom neki.
Szerencsétlen.
Nagyernyei Attila

Én vagyok a szerencsétlen? Hát hogyne. Nem tudod mi történhetett velem. OK!
De most akkor rólam beszélünk, vagy azokról a méhcsaládokról, amelyekről azt írtad, hogy kéthetente egy kerettel szűkítetted őket, tehát a szűkítés után már kétszer. Írom neked még egyszer.  Azt mondják a méhészek, ha így folytatod, akkor tavaszra ismét el kell adnod az üres kaptárakat mint tetted azt az idén. Hiába akar neked segíteni a méhésztársad, azt nem hagyod.

Te az üres kaptárjaidat adtad el tavasszal. Valaki a családokat.

Elbeszélsz Te komám, mint aki fél tökre ki van herélve! .............
.................kézzelfogható érvek helyett személyeskedsz ..............

Üdv: Kira

« Válasz #3620 Dátum: 2024. November 03. 06:51 »
Koki!
Kérnék tőled egy kis segítséget.
Ezt hol olvastad?
"De most akkor rólam beszélünk, vagy azokról a méhcsaládokról, amelyekről azt írtad, hogy kéthetente egy kerettel szűkítetted őket, tehát a szűkítés után már kétszer."
Nagyon érdekelne, mert én nem találom!
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3621 Dátum: 2024. November 03. 07:03 »
Azért nem ilyen fényes a méhcsaládjaim helyzete, mert azóta egy-egy kerettel tovább szűkítettem a fészket.-Na ezt ki írta?-meg majd ha összehúzódnak ha csak 1fok lesz még lehet szűkíteni.Azért az is érdekes másoknak 7keretes hunor család is jól termel,csakugyan kiheréltek valakit fél....

« Válasz #3622 Dátum: 2024. November 03. 07:38 »
És ez nektek azt jelenti, hogy hetente 1 kerettel?
Nem tudok ennél lejjebb menni, ez már nem az én szintem.
Beszélgessetek egymással, úgy látom ti értetek ebben a mély színvonalban.
Én jobban szeretek értelmes emberekkel diskurálni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3623 Dátum: 2024. November 03. 08:10 »
Kedves Buksi!
Nem azt kérdezte, hogy mit írt, hanem azt, hogy hol.

1.

A fészken kívüli kevésbé mézes lépek felkarcolása.

Ha vannak fészken kívüli keretek, akkor ugye vannak fészken belüli keretek is. Tehát szűkítve lettek.

Nagyon szívesen!

2.

Fekvőnél a fészken kívüli karcolt lépeknél ugyan ez, pont az ellenkező oldalon van a kijáró.

Itt pedig a sokadik használati utasításból egy részlet.

3.
Vártam egy kicsit hátha lesz értelmes hozzászólás a téli fészek beállításához, és a lefedett méz felkarcolásához.
..............
Én már végeztem a karcolással, és jelentem a méz jó helyre került.
..............

Tehát a szűkített fészekbe.

4.

A méz felkarcolásával sem lehetett sokáig várni, mert nem elég, hogy jó helyre raktározzák, a nagy részét le is kell fedniük.

Igen, mint írtam, a szűkített fészekbe.

4.

Általában 1-2 léputcával gyengébbek a méhészetekben a családok, mint ahogy kívánatos lenne.

A felrakott képed alapján csak másoknál gyengébbek. Nálad a kép szerint tényleg csodálatosak.
5.

Sok méhcsaláddal már be sem telelnek, és nem ritka a 3-4 léputcás családocska.
Szekszárd, és környékén sem sokkal jobb a helyzet.
No de az a lényeg, hogy az itt írogatóknak mindig feszegetik a kaptárakat a méhcsaládok.
Azokat meg én nem látom.
Nagyernyei Attila

Ha nem látod, nézd meg azt a képeket, amiket felraktál!

6.
Akkor közkívánatra néhány méhcsaládom.
Ezeket a képeket 10 napja készítettem.
Lehet rajtuk csámcsogni!
Üdv:Nagyernyei Attila

Ez meg nem igaz, de nem árulom el honnét tudom, mert megkértek rá. A 10 nap sem.
Azt elárulom. "kép tulajdonságai". Bizony ám.

7.

Azóta minden családomat még 1-1 kerettel szűkítettem!

8.

Azért nem ilyen fényes a méhcsaládjaim helyzete, mert azóta egy-egy kerettel tovább szűkítettem a fészket.

És ez nektek azt jelenti, hogy hetente 1 kerettel?

Nem hetente. Olvass vissza csak kettő hozzászólást, de gyorsan, mert mire végigérsz, az elejére már nem emlékszel.
...
 ...kéthetente egy kerettel szűkítetted őket,

[/quote]

*

buksi

• 466
« Válasz #3624 Dátum: 2024. November 03. 08:52 »
Igen Koki, így van a memória romlás,és aki galambokkal sakkozik.....

*

Berci

• 317
« Válasz #3625 Dátum: 2024. November 03. 12:00 »

Tehát ha 5-6 NB kereten indulnak tavasszal a családok, akkor azokból már repcére termelők lesznek!

Ha...
Ha ebben az ütemben szűkíted őket,akkor lesz az 2-4 is...de ki számolja?! :)
Ha rám hallgatsz,akkor rakd össze őket!

Csak egyvalamit nem értek?! Ha augusztusban úgy petéztek az anyáid, mint májusban, akkor hova a fenébe tűnt a nép?! Ez egyféleképpen lehetséges, a véleményem szerint, vagy akkor vagy most nem mondtál igazat...

*

Koki

• 222
« Válasz #3626 Dátum: 2024. November 03. 12:38 »
Kedves Berci!

Mi az, hogy nem mondott igazat? Én még ezzel a problémával soha nem találkoztam.:)

Akkor ismét lemaradtál wr!
Én pontosan már a 16.etetésen vagyok túl, nem a negyediken.
Ez a falra hányt borsó!
És mit értem el vele?
Hogy úgy petéznek az anyák mint májusban.
............................

Erre gondoltál Berci? Elárulom, hogy nálam is úgy petéztek az anyák mint májusban. Miért változtatnának ha évmilliók alatt jó volt ez nekik. Mindig úgy petéznek, csak augusztusban keveset, és az aszály következtében az idén nagyon keveset. Ezek szerint a cukros víz hatására sem változik semmi, legfeljebb oedemásak lesznek. Felpuffadnak. Úgy tanultuk, hogy a szövetek és az azokat körül ölelő kapillárisok közötti keringési zavarok okozhatják a folyadékcsere betegséget. Talán komolyabban kellene vele foglalkozni. Lehet-e okozója a mászkálásnak például? Nem is az atka?
Én 1/1-essel etettem 1x. Majd 2x. sűrűbbel. Szeptember elején végeztem. Azután pedig volt virágpor bőséggel, és lett átlagban 4 kereten 3 keretnyi fiasom.  Azok mind kikeltek  mára. Na nem dicsekedhetek én sem a családok erősségével, de gyönyörű fiatal méhek mennek a télbe. Valóban vékony a mézkoszorú 3-4 keretben, de nem is akarok "repce" mézet pergetni. Egyébként mostantól 4 hónap alatt egy keretnyi mézet fognak elfogyasztani. Éppen lesz elegendő hely a fiasnak amikor Attila már másodszor szűkít.

« Válasz #3627 Dátum: 2024. November 03. 19:12 »
Olyan jó, hogy így elcsevegtek egymással.
Annyit azért leszűrtem ezekből a benyögésekből, hogy vagy nem vagytok méhészek, vagy tökéletesen nem értetek semmit.
Végül is méhtartók még lehettek, de a szakemberek nem itt kezdődnek.
Azért picit segítek, hogy ne a sötétség uralja az elméteket.
Az 1-1 kerettel való újabb szűkítés a képek készítése óta jelentése a következő.
Mivel ott 7-8 kereten voltak, ebből vettem le 1-1 et, tehát lett 6 és 7 keretes a telelő szűk fészek.
Így már talán a gyengébbek is megértik.
Néhai Buchinger Györggyel ezt simán átbeszéltük, semmit nem kellett megmagyarázni.
Egyszerűen ez más gondolkodást jelent, és más technológiát.
Soha, senki nem tagadta, hogy ez egy "munkás" dolog, viszont a pergetés sem átlagos.
Mivel nálatok olyan erősek a családok, hogy Karácsonykor rajzanak, minek a fészkes fenének olvassátok el ezeket  a szakmai hozzászólásokat?
Vagy okosodni szeretnétek, és így húzzátok ki belőlem a tuti technológiát?
Én soha nem foglalkoztam azzal ha valaki marhaságokat állít, és kínlódik.
Ha neki az megfelel, csinálja.
Aki pedig többet szeretne kihozni a méhcsaládokból az átlagtól, az meg hallgat rám.
Ez nem kötelező.
Viszont van egy alapszabály, csak akkor csinálja ha minden pontját betartja, lásd fészken kívüli lépek felkarcolása.
Az irigység nem jó tanácsadó.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3628 Dátum: 2024. November 03. 19:44 »

Mivel ott 7-8 kereten voltak, ebből vettem le 1-1 et, tehát lett 6 és 7 keretes a telelő szűk fészek.

Szerintem elírtad.
7-8-ból 1-1 mínusz, az 5-6. Jó az NB-ben ilyen mocsadék nyár után.

*

linen

• 123
« Válasz #3629 Dátum: 2024. November 03. 20:07 »
Tehát azt nyögte be a főni, hogy "Mivel ott 7-8 kereten voltak, ebből vettem le 1-1 et, tehát lett 6 és 7 keretes a telelő szűk fészek." ezért akár értelmezhető úgy is, hogy az egyik kaptárban 7, a másikban pedig 8 keret volt és ebből vett le 1-1-et.
Ezért kell megtanulni érthetően, magyarul fogalmazni és írni, hogy ne legyen félreérthető.
Mindenki természetesen úgy értelmezi ahogy akarja, de ez a nyögdécselős stílus valahogy nagyon nem jön be nekem egy fórumvezetőtől aki ráadásul még tanult embernek is állítja be magát.
Van még ettől lejjebb?
« Utoljára szerkesztve: 2024. November 03. 20:17 írta linen »