A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065926 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3540 Dátum: 2024. Október 02. 09:10 »
Idézet
Mindig mondtam, de úgy látom nem eleget,hogy kérdezzétek már meg a mézfelvásárlókat, hogy a Nagyernyei Attila mennyi mézet szokott leadni?
Ha meg majd valaki megkérdezi, akkor az számodra mindkét esetben tökéletes lesz. Ha sokat mond akkor azért, mert akkor azzal döngeted majd a melledet, hogy látjátok fiúk! Ha meg keveset mond akkor meg majd azt mondod, látjátok, én megmondtam, alig adok el, mert a nagyját háztól adom el! Hehe. A hülyeséggel nem lehet ám megetetni mindenkit!

Ha létezne itt olyan, hogy őszinteség, akkor le mernéd írni, hogy embörök, az idén ennyi hordó akácmézem lett itt helyben, meg ennyi hordó lett a vándorlásból. Na majd ha idáig eljutunk (sosem fogunk), és őszintén le mered ezt írni, akkor majd én is leírom hogy nekem mennyi lett. A "nem tudom pontosan" válasz sem kielégítő, mert ugyan nem vagy valami jó matekból, de azért egy mérnöknek illene tudni elszámolni addig.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3541 Dátum: 2024. Október 02. 09:56 »
"Természetesen a fészket itt is szűkítettem (főként tavasszal) mert én nem láttam olyan bomba Hunor méhcsaládot amely mondjuk +5 fokban deszkától-deszkáig ért."

"Tegnap odajött a méhészetembe egy BARÁTOM, és megköszönte, hogy a Hunorban megmutattam, elmagyaráztam neki a fészek szűkítését. mesehallgatásból meg már kinőttem."

Nagyernyei Attila

"Gyurikától" a Hunor fiaskereteket...     Erről a vásárlásról én is hallottam ám!

Tipikus messziről jött ember esete vagy!   Azt mondasz amit akarsz.

Csak ezzel, egy piszok nagy baj van. Elfelejted miket mondasz és írsz, saját írásaid cáfolnak meg! 

*

buksi

• 466
« Válasz #3542 Dátum: 2024. Október 02. 15:38 »
Ennyi érv ellenére ha magyarázkodik Attila akkor baj van nála,lehet az öregségi kór tünetei jelentkeznek nála.Talán jobb lenne ha kizárná magát a fórumról,mert amiket irogatott több mint félrevezetés.

*

Berci

• 317
« Válasz #3543 Dátum: 2024. Október 02. 17:10 »
Nem tudom melyik hozzászólásodat keresed Berci, de tévedsz, nem töröltem ki.
Viszont a memóriáddal gond van, azon majd ha lesz időm próbálok segíteni.
Nagyernyei Attila

Nem törölted ki. Igazad van. Annyira pörög ez a topik...ettől függtlenül: Jenő?! Hm?!

« Válasz #3544 Dátum: 2024. Október 02. 18:23 »
Na végre Berci, hogy valamit beismersz.
Köszönöm!
Én nem szeretek mellébeszélni.
Jenővel mi a gond?
Ha nem provokál, és a valóságról ír simán jöhet.
Úgyis kivancsi lennék hány csapon engedte az idén az akácmézet.
Volt ahol csak csordogált, de az északi akácosok egy része rekordhoz közelit produkált, persze ha a méhcsaládok is toppon voltak.
Amire büszke vagyok, ahogy felvittem őket úgy érkeztek haza, semmi kár nem érte a méheket, rajzás nuku.
Méz?
Az viszont volt szépen, de tudtommal arra a vidékre egyedül én vándoroltam.
Sok vándorhely üres volt, csak a táblákat láttam, méhészetet sehol.
Más.
Tegnap még élénken hordták a virágport a méhcsaládok, különösen azok amelyeknél idei anya van, ez az állományom felénél.
A méz felkarcolásával sem lehetett sokáig várni, mert nem elég, hogy jó helyre raktározzák, a nagy részét le is kell fedniük.
Jelentem ez az idén is bejött.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3545 Dátum: 2024. Október 02. 18:38 »

Én nem szeretek mellébeszélni.

Naaaaa...azért ne feszítsd a húrt!

Jenővel mi a gond?
Ha nem provokál, és a valóságról ír simán jöhet.

Az első lépés, hogy újra be tud lépni...be tud lépni? Levetted a tiltást?! Holnap megkérdezem Tőle.

« Válasz #3546 Dátum: 2024. Október 04. 19:05 »
Tisztelt Méhésztársak!
Nekem az a szerencsém adódott a méhészeti közéleteben, hogy óriási kapcsolati "tőkével" rendelkezem, az-az sok információhoz jutok a kollégáktól.
Méhegészségügyi felelősöktől, mezfelvásárlóktól, és természetesen méhészektől, köztük sok profival.
Nos, az a nagy helyzet, hogy sok helyen komoly gondok vannak a méhcsaládokkal, határozottan gyengébbek, mint a megelőző években.
Okát a tartós kánikulában látják, a virágporhiány miatt, és az atka sem pihent.
Tényeket közlök, semmi nem kényszerít arra, hogy valótlanságot írjak!
Több méhésznél össze kellett rakni a méhcsaládokat, hogy telelőképesek legyenek.
Egy méhésztárs jelezte, hogy ő a méhészetének egy részével meg van elégedve.
Röviden ennyi.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3547 Dátum: 2024. Október 05. 07:40 »
Igen Attila a jelentésed helyén való,de aki ezt nem tudja az nem is méhész,a méhek életét és létét ismerni kellene minden méhészkedőnek,mégha nem is rendelkezik olyan kapcsolati tőkével mint Te,de miért mindig másokra hivatkozol?Az lapismeretet mindenki megtanulhatja  bármelyik méhészeti könyvből,a "mezfelvásárló"ha nem méhész/van ilyen is/ az honnét tudja?-ettől függetlenül jó a jelentésed a kezdőknek biztos hasznos.

« Válasz #3548 Dátum: 2024. Október 06. 07:14 »
A mézfelvásárlók nagy része méhész, és rengeteg információhoz jutnak.
A méhegészségügyi felelősök pedig élesben tapasztalhatják meg mindazt amit mi csak vélünk.
És ott vannak a szaktanácsadók.
Ha nem lesz komoly tél, akkor minimális lesz a veszteség, a másik végletről pedig kár morfondírozni.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3549 Dátum: 2024. Október 06. 08:39 »
"Ha nem provokál, és a valóságról ír simán jöhet."

Hogy van az ,hogy valakiknél az aszály ellenére is csodásak a méhek? És vizet sem pótolta a kaptárakban mint Te!

Jobban szeretnéd ,ha mindenki sírna rína és mindenkinek össze kellene őket rakni?

És akkor a térdedre csapnál és felkiáltanál. "Ugye Én megmondtam"!

Hát NEM!  A jÓ családok is a valósághoz tartoznak még ,ha nem is hiszed el!
Nem kritizálni,és a fórumról kizárni kellene ezeket a méhészeket,hanem megkérdezni tőlük mit is csinálhatnak másképp.

*

Koki

• 222
« Válasz #3550 Dátum: 2024. Október 06. 08:54 »

Nos, az a nagy helyzet, hogy sok helyen komoly gondok vannak a méhcsaládokkal, határozottan gyengébbek, mint a megelőző években.
Okát a tartós kánikulában látják, a virágporhiány miatt, és az atka sem pihent.
Tényeket közlök, semmi nem kényszerít arra, hogy valótlanságot írjak!
Több méhésznél össze kellett rakni a méhcsaládokat, hogy telelőképesek legyenek.

Tehát amit kettő napja írtál az nem igaz, vagy amit ma?
(Tudom, hogy majd orvoshoz kell mennem, meg hülye is vagyok.)

Szóval a hatalmas szakmai "tőke" nem hozta el nekünk a tényt arról, hogy milyenek a méhek szerinted. A szaktanácsadók hírei sem derültek ki. A mézfelvásárlók is vagy nem mondtak semmit, vagy nem árulod el. A sok méhész ismerősöd közül is csak egy méhész:
"jelezte, hogy ő a méhészetének egy részével meg van elégedve."

De akkor mit szerettél volna közölni. Lesznek eladó méhek tavasszal, vagy nem? Tudok-e vásárolni bagóért, vagy most kellene mert olcsó, de lehet csak összerakottat kapok atkacsomaggal, mert ugye azt is összerakják, amitől semmi nem fog megváltozni, csak később ürül ki a kaptár.
 Van-e még méz, vagy a java már elfogyott?

Minimális lesz a veszteség? Hát hogyne. Már most óriási, 300 000 termelő család sem lesz akácra mentorom szerint. Most sincs már 800 000-től több, csak a támogatások miatt papíron azt állítja.
Ne beszéljen senki az ellenőrzésről, mert az állatjóléti ellenőrzésekor is csak a kaptárbesütést nézték, a családszám nem érdekelte őket. Kaptár - kaptár.
Különben meg egy hatósági személy hívta fel a figyelmemet, hogy ma Magyarországon annyi családja van egy méhésznek, amit e hónap 15-ig bejelent, ha többet akar...
Méz meg annyi, amennyit az OMME elnöke közöl a médiában.
Üdv: Kira

*

Berci

• 317
« Válasz #3551 Dátum: 2024. Október 06. 13:03 »

Ha nem lesz komoly tél, akkor minimális lesz a veszteség...

A virágporhiány megtette a hatását. Az összerakott családok minimális veszteséggel átvészelik a telet. A veszteség most realizálódik és nem tavasszal.
Nyilván akinél az augusztusi országos virágporhiány ellenére úgy petéztek az anyák, mint májusban ott lassan már mézterezni kellene, ha nem fekvőzne...

« Válasz #3552 Dátum: 2024. Október 06. 19:07 »
Koki!
Először is szépen mutatkozzál be, ki vagy minek regisztráltál?
Ha trollkodni jöttél, akkor nem sok időt fogsz itt tölteni.
Illemtan nem az erősséged, mert ha valahova bekopogsz, köszönni szokás.
Tehát, semmi szükség az újabb megmondóra, ha pedig ezért jöttél, akkor hamar mész is.
Én általánosságról írtam, amiket a méhészek, méhegészségügyi felelősök, felvásárlók, szakik nekem mondanak.
Mit szerettem volna közölni?
Ha elolvastad abban minden benne volt.
Általában 1-2 léputcával gyengébbek a méhészetekben a családok, mint ahogy kívánatos lenne.
Ezen mit nem értesz?
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3553 Dátum: 2024. Október 06. 19:53 »
Kedves Attila! Szia!

Nem értem mi a baj velem.
Nem értem amiket írsz. Régóta olvasom a fórumodat, és érdekelne, hogy miért mondasz 2 nap elteltével teljesen ellentmondásos dolgokat. Tehát nem megmondtam, hanem kérdeztem.
Azt kérted kérdezzük meg a felvásárlókat, mennyi mézet adtál el nekik hunoros idődben. Hogyan kérdezzük meg, ha nem mondod el kinek adtál el hunoros idődben rengeteg mézet? Most mi ezzel a baj.
Hiába írod le mennyi méhésszel, szaktanácsadóval és kereskedővel beszéltél, ha arról semmi tájékoztatást nem kapunk tőled, amit mondtak ők.
OK. Gyengébbek a méhcsaládok, mint kívánatos lenne. De az mennyi?
Megnéztem a Fiatalember videóját, amit felrakott néhány napja. Bgergely. Azt mondja, hogy nincs velük megelégedve, mert tavaly jobbak voltak. Szerintem elég jók ezután az aszályos nyár után a méhei. Láttam tavasszal is a videókat amiket felrakott. Jó mentora lehet, mert igazán öröm volt nézni, csak a kezelés volt valami förtelem , de most már elmennek. Na most azt szeretném megkérdezni Tőled kedves Attila, hogy ahhoz a videóhoz képest gyengébbek egy-két léputcával, vagy mihez képest? Abból is sokat tanulhatna a kezdők csapata. Például most a jók hány léputcát takarnak NB-ben.
(Remélem az nem volt sértő amikor felfedtem, hogy sok méhészetben a fele méhcsalád sincs, mint ami után felveszik a támogatást, hiszen ez rád egyáltalán nem jellemző. Ha valaki erre gondolt, hát téved. Ha nem hiszi, járjon utána!)
Üdv: Kira

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3554 Dátum: 2024. Október 07. 15:42 »
Kedves Koki!

Arról biztosan lemaradtál amikor vizet pótolt a családoknál, és az anyák úgy petéztek mint tavasszal.

Így!    "Általában 1-2 léputcával gyengébbek a méhészetekben a családok, mint ahogy kívánatos lenne."

Általánosságról írt, nem a saját méhészetéről Ott a vízpótlás megtette jótékony hatását és mostanra egy csomó fiatal bogárnak kellett kikelnie!

A bibi csak ott van ,hogy többszöri kérésemre sem rak fel fotókat a családjairól.   
Addig amíg nem rak fel fotókat a  messziről jött ember esete áll fent! Azt mond amit akar!