Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3164 válasz
  • 1167797 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2940 Dátum: 2024. Július 16. 13:34 »
Egy ideje már létezik ez a szlogen, hogy termőföldtől az asztalig, kár, hogy igazából csak egy üres szófordulat. Miért ne működhetne ez akár európai szinten is? Mi (ki) gátolja meg, hogy ha törvény lenne rá, hogy kizárólag a kaptárból kivett akármit lehessen mézként forgalomba hozni? Nyomon lehet követni? Igen. Pontos nyomon követéssel hozzá lehetne kutyulni bármit? Nem. Ha nem méz lenne az üvegben, azért kizárólag az adott méhész lehetne a felelős, senki más.
Ja, hogy ehhez az egész felvásárlói-kereskedő láncolatnak teljes átvilágításban kellene működni? Igen. Na ez szerintem a probléma egyik része, a másikat meg mindenki tudja.
A méz irányelv, meg a laborvizsgálatok és egyebek is csak üres szócséplés. Be lesz minden egyes polcra kerülő üveg vizsgálva? Ugyan már... És ha be is lesz, akkor mi van? Születnek majd olyan vizsgálati eredmények, hogy nagy valószínűséggel ez vagy az, de ha nem egyértelmű valami akkor az nem vizsgálati eredmény hanem vicc.

*

leo

• 210
« Válasz #2941 Dátum: 2024. Július 17. 00:38 »
Termőföldtől az asztalig. A program megvalósult. De kiknek? Tíz-tizenöt év alatt. Föld, állattartö telepek, vágóhid,húsfeldolgozó,mellette pékségek.
Nem tudom hogyan csinálják. Valaki tudja?
A méhészek akarnak valamit. Ugyan már.

« Válasz #2942 Dátum: 2024. Július 17. 06:23 »
Basszus, ez minimum hosszú évek mire lesz ebből bármi is lesz...... 😥 Addigra ki fogunk fingani.

*

neo

• 1000
« Válasz #2943 Dátum: 2024. Július 17. 08:49 »
Vagy akár egy évtized. A mostani módosítás is 2026-ban lép hatályba, amiről egy éve beszélünk. Én azért harsogom, hogy az EU bírósága előtt meg kell támadni a jelenlegi Mézdierktívát.. Az sokkal hamarabb megsemmisítené, és akkor csak termelői mézek lennének forgalmazhatóak. Most tekintsünk el a HACCP alapelvek mentén történő  jogszabályalkotás kikövetelésétől. Nézzünk egy olyan példát, amikor a NÉBIH KÜI (Kiemelt Ügyek Igazgatósága) egy jelöletlen élemiszert megsemmisíttet arra való hivatkozással, hogy nem nyomonkövethető, ha a származást nem tudja bizonyítani az élelmiszer birtokosa. Nos a kínai keverék mézek esetén még az sem probléma, hogy az adott élelmiszernek nincs előállítója. Az üvegező vállakozás nem élelmiszer előállító, hanem csomagoló. Az importőr nyilvántartásában szerepelnie kellene a kis kínai méhész nevének, címének, és a tőle megvásárolt méz mennyiségének. Ha ez nincs meg, akkor ezeket a mézeket ki kellene vonni a forgalomból az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok alkalmazása alapján. Hogyan lehetséges az, hogy a mézre vonatkozó jogszabály erről nem rendelkezik? Hol van az a jogszabály, amelyik kimondja, hogy méz esetében nem kell alkalmazni az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályokat?
A bírósági eljárást én a Szakértői Csoport létrehozása ellenére megindítanám. Legalább nyomásgyakorlásra elég lenne, hogy milyen irányban induljon meg az egyeztetés.

« Válasz #2944 Dátum: 2024. Július 31. 13:28 »
Mézhamisításon értek egy magyar mézkicsomagolót az EU-ban. A cikk nem írja, hogy melyik cég, csak annyit, hogy magyar méz. Hát na, szegény magyar mézkiszerelő nem tudott találni, csak ilyen mézet az országban... Vajon melyik cég öregbíti így a magyar méz hírnevét?
https://www.foodsafetynews.com/2024/07/potential-european-fraud-alerts-continued-to-fall-in-june/
"Product tampering adulteration cases included other vegetable oils in extra virgin olive oil from Greece and the sugar content of honey from Hungary."
"A termékhamisítási ügyek közé tartoztak a Görögországból származó extra szűz olívaolajban lévő egyéb növényi olajok, valamint a Magyarországról származó méz cukortartalma."
Magyarországról származó mézek cukortartalma... 
« Utoljára szerkesztve: 2024. Július 31. 13:52 írta dzso bacsi »

*

wr

• 1013
« Válasz #2945 Dátum: 2024. Július 31. 13:57 »
Nekem van tippem hogy kit érhettek tetten de nem írom le ide meg sehova se. Azt meg csak úgy mellékesen tenném hozzá, hogy ha csak sejtenék itt az olvasók, hogy az egyik csomagló mekkora mennyiségben és milyen áron vásárolt nemrégiben tőlünk keletebbre eső országokból mézet, szívszélhűdést kapnának.

*

neo

• 1000
« Válasz #2946 Dátum: 2024. Július 31. 14:11 »
A RASFF rendszerben én ezt találtam. Ukrán import méz.
https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/700608

« Válasz #2947 Dátum: 2024. Augusztus 09. 10:29 »
Meglett hivatalos eu-s dokumentum, amiben szerepel, hogy Magyarország volt a cukorral hamisított méz származási országa. Az osztrákoknál buktak le a pancsolmánnyal. A méz természetesen eu és eu-n kívüli mézek keveréke volt. Sajnos a cégnév szokás szerint titkos. Jászberényben a mézkereskedő az előadásában ezeket elfelejtette nekünk elmondani, hogy milyen mézeket exportálnak ők innen. Júniusban két méz bukott meg az eu piacain, abból az egyik magyar...
https://food.ec.europa.eu/document/download/1572521d-f24e-46da-9ca0-4d656c9070e8_en?filename=ff_ffn_monthly-report_202406.pdf

*

vezer

• *
  • 42
« Válasz #2948 Dátum: 2024. Augusztus 11. 19:05 »
« Utoljára szerkesztve: 2024. Augusztus 11. 19:10 írta vezer »

« Válasz #2949 Dátum: 2024. Augusztus 17. 07:24 »
Mit hallottam a Szekszárdi Piacon?
Vannak olyan méhészek akik több helyre is járnak piacozni a méhészeti termékeikkel.
Mondja a kolléga, hogy Pécsen nem tudott egy deka mézet sem eladni a vásárban 3.500 Ft-ért, mert mellette, 2.400 és 2.200 Ft-ért árulták.
Mondjuk ez érthető is.
Gondolt egy "nagyot" és kitett egy AKCIÓ táblát, és 2.000 Ft-os akácméz árat.
Minden mézét eladta 1 óra alatt!
Már csak az a kérdésem támadt méhésztársak, hogy ez a JÓ irány, ez a JÖVŐ?
Szidjuk, hordjuk a kereskedőket, aztán mi saját magunknak vagyunk a legnagyobb ellensége, és akarattal nem a konkurencia kifejezést használtam.
Egy kiló AKCIÓS barack 650 Ft pont egy kiló vegyes méz ára!
Egy cső főzni való kukorica 300 FT/db.
Folytassam?
Hová vezet ez az út?
Az volt a kolléga válasza, hogy neki is meg kell élni valamiből, rengeteg méze van raktáron.
Szomorú a helyzet, valami minimum árat kéne egymás között megállapítanunk, de az biztos, hogy ez nem 2.200 Ft!!!!!!!!!!!!!!
Én valahol 3.000 Ft-os minimális akácméz árat tudnék elfogadni.
Egy biztos, én 3.500 alatt egy dekát sem fogok eladni, mert a munkámat nem szeretném lebecsülni.
Négy éve ennyiért árulom az akácmézet, de a fenti történet szomorú, és még nincs vége.
Egyszer még vagy 10 éve kérdeztem egy Szekszárdi Méhészklubon, hogy ki mennyiért adja a mézet, ki a legolcsóbb közöttünk.
Lett is jelentkező, egy H...ci méhész.
Mondtam neki te nem a legolcsóbb vagy közöttünk, hanem a leghü...ébb!
Vagy nem csak méz van az üvegben....
Ha a kínaiaknak szabad, és ezt Európa szerte engedik akkor miért is ne?
Szerintem ez rossz irány.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2950 Dátum: 2024. Augusztus 17. 10:56 »
Idézet
Vannak olyan méhészek akik több helyre is járnak piacozni a méhészeti termékeikkel.
A jelen felvásárlási árak mellett aki bevételt szeretne produkálni az rá lesz kényszerülve erre.
Idézet
Mondja a kolléga, hogy Pécsen nem tudott egy deka mézet sem eladni a vásárban 3.500 Ft-ért, mert mellette, 2.400 és 2.200 Ft-ért árulták.
Mondjuk ez érthető is.
Csodálkozom rajta, hogy érted, mert múltkor még az ellenkezőjéről győzködted az olvasókat. Tőled vitték a 4500-as áron akkor is, ha mellette találtak olcsóbbat. Ezen is jót nevettünk akkor...
Idézet
Gondolt egy "nagyot" és kitett egy AKCIÓ táblát, és 2.000 Ft-os akácméz árat.
Minden mézét eladta 1 óra alatt!
Na ez ugyanolyan, mint a keverék, ugye, azt is lehet jóval olcsóbban adni mert a drága javító méz csak nyomokban van benne, ezért viszik mint a cukrot, nyugaton is.
Idézet
Hová vezet ez az út?
Oda vezet majd, hogy most már tényleg valaki (illetékes?) vehetné a fáradtságot, és megkérdezhetné az ezért felelős szakmai minisztériumoktól meg politikusoktól, hogy akkor most lehet-e kutyulni vagy sem, ha nem lehet akkor tiltsák be azonnal és végérvényesen annak a tevékenységét aki kétes mézet forgalmaz, ha meg lehet, akkor engedélyezzék a kutyulást a méhészeknek is, hadd vegyék meg azok is a másfél eurós alatti áron a szirupot, mert akkor elég lenne mindenkinek otthon csak 20-30 családot tartani, méz lenne ugyanannyi amennyi most van, viszont a méhsűrűséget drasztikusan le lehetne csökkenteni.
Idézet
Az volt a kolléga válasza, hogy neki is meg kell élni valamiből, rengeteg méze van raktáron.
És ez egyre inkább így lesz, mert akinek nincs más jövedelme az bizony akciózni fog, ha nem szeretne éhen halni.
Idézet
Én valahol 3.000 Ft-os minimális akácméz árat tudnék elfogadni.
Én 3 éve ennyiért adom a mézet, tehát nem üveget, címkét, szalagot meg egyéb marhaságot hanem a mézet. Belekötni sem tudnak, mert nem veszek és árulok csomagolóanyagot, így emiatt nem is regisztráltam sehova. Aki nem képes elhozni magával néhány kimosott üveget, azt majd elküldöm hozzád, hogy nálad vegyen mézet.
Idézet
Egy biztos, én 3.500 alatt egy dekát sem fogok eladni, mert a munkámat nem szeretném lebecsülni.
Négy éve ennyiért árulom az akácmézet, de a fenti történet szomorú, és még nincs vége.
Majd aki akarja az visszakeresi, de mintha 4500-as árat harsogtál volna itt évek óta. Egyébként meg, el fogod majd adni annál olcsóbban is ha rá leszel kényszerülve, mert ott lesz a hordókban a 3 éves termésed is. Azt meg el ne kezdd megint, hogy a többségét eladod üvegben, egyrészt mert senki nem hiszi el (nulla darab ilyen méhészt ismerek akinek ez sikerült), másrészt ha meg mégis, akkor neked nagyon kevés mézed van. Az tudja eladni a méze többségét üvegben, akinek van 10 családja a kert végében.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2951 Dátum: 2024. Augusztus 17. 11:31 »
Még a 10 családos is nehezen,  mert rajta kívül van még 14 méhész a faluba🤷🏽‍♂️.
Üdv:robi

« Válasz #2952 Dátum: 2024. Augusztus 17. 20:10 »
Wr-ből is csöpög a rosszindulat!
Mit írtam én?
Ezt, amikor az a vád ért, hogy leverem a méz árát!!!!!!!!
"Arról pedig nem is beszélve, hogy én éppen 4 éve a normál akácmézet 3.500-ért adom, az északit pedig 4.500-ért.
Tényleg jól leverem az árakat!"

Erre mit böffent wr?
Ezt:
"Csodálkozom rajta, hogy érted, mert múltkor még az ellenkezőjéről győzködted az olvasókat. Tőled vitték a 4500-as áron akkor is, ha mellette találtak olcsóbbat. Ezen is jót nevettünk akkor..."
Lehet jókat nevetgélsz, de ez már jó út a bolondsághoz.
Említettem, hogy a marketing egy külön szakma, neked ehhez semmi közöd, minden írásodból kitűnik.
Azon viszont roppantul csodálkozom, hogy tudsz megélni a méhészetből.
Ebbe beavathatnál, mert itt valami bűzlik.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2953 Dátum: 2024. Augusztus 18. 06:56 »
Már megint az a fránya rosszindulat, ha valaki szembesít a saját írásaiddal.  ;D
Idézet
Említettem, hogy a marketing egy külön szakma, neked ehhez semmi közöd, minden írásodból kitűnik.
Azon viszont roppantul csodálkozom, hogy tudsz megélni a méhészetből.
Nehéz lenne ezt itt teljesen kifejteni, csak pár apró gondolat.
- Te csak azt hiszed, hogy nekem nincs közöm a marketinghez, nagyon is van. Csak nálam ez nem azt jelenti, hogy fafaragvány alól 4500-ért adom azt amit más mellettem 3500-ért, hanem azt, hogy elmagyarázom neki (és amelyiknek van esze meg is érti), hogy minek fizetne plusz pénzt olyan dolgokért ami utána nála csak szemét lesz, amikor le tud venni otthon üveget a spájza polcáról is, ráadásul azt is fogja tudni, hogy milyen annak az üvegnek a belseje mert ő maga mosta ki.
- Az eddig olvasottakból még a 10-es számot is meg merem kockáztatni, azaz én a tized része időt töltöm a méheimnél hozzád képest, így jut időm sok másra, pl. tudok dolgozni itthon, sőt még be is tudok dolgozni egy cégnek, és még arra is van időm, hogy figyeljem az árakat, híreket, így el tudjak adni két olcsóbb ingatlant amiket még a kovid előtt vettem, 2,8-szeres áron.
- A repcémet 10%-kal többért adtam el mint a felvásárlási ár, de a napraforgómnak a felét is elvitték már többért, igen, hordóban. Hogy kinek és miért volt rá szüksége azt meg nem fogom leírni ide.
- Nekem megtanították még siheder koromban hogy több (de minimum kettő) lábon kell állni, mert aki 1 lábon áll az előtt utóbb felborul.
- Aztán méhészkedni is meg kell tanulni, inkább 4 mint 40 év alatt. A ződön írta valaki a napokban, hogy irgalmatlan kutatás és rablás van nála, pedig nem is etet. Nálam meg még kutatás sincs, pedig ma lesz negyedik napja hogy etetek. Nem kell sokat, mert maradt náluk szotyi bőven, azokat etetem csak amik kevesebbet hordtak.

« Válasz #2954 Dátum: 2024. Augusztus 18. 21:13 »
Akkor ismét lemaradtál wr!
Én pontosan már a 16.etetésen vagyok túl, nem a negyediken.
Ez a falra hányt borsó!
És mit értem el vele?
Hogy úgy petéznek az anyák mint májusban.
Nem baj ha leírod, de néha azért ciki, mint most is.
Annyi kiegészíteni valóm van viszont, hogy az idei nem egy klasszikus etetés, mivel a telelő élelmük meg van.
A folyadékpótlás volt a lényeg ebben a kuka melegben, de te erről lemaradtál.
Majd jövőre.
A marketinget meg nem erőltesd, nagyon mellette vagy.
Amolyan kőbaltás módon szólsz a témához hozzá, ami fáj.
A csendben maradás sokkal előnyösebb ilyenkor.
Nagyernyei Attila