A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065953 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3525 Dátum: 2024. Szeptember 30. 09:29 »
Vártam egy kicsit hátha lesz értelmes hozzászólás a téli fészek beállításához, és a lefedett méz felkarcolásához.
Marhaságok azok doszta, hogy a fedett mézet "felrágják" és lehordják, meg nem kell a fészekhez hozzányúlni.
Szegény kezdők ha ezek után a balga javaslatok után fognak méhészkedni, csúnya nagy pofonba szaladnak bele, de lehet ez a cél.
Akkor nézzük a valóságot, a realitást.
A fészken kívüli fedett mézhez nem, vagy csak kivételes esetben nyúlnak hozzá ilyenkor ősszel.
Ahhoz, hogy a kikelt fiasítás helyére gyorsan beraktározzák, ahhoz bizony fel kell karcolni.
De lehet az okoskodóknak nem kell semmit tenniük.
Én már végeztem a karcolással, és jelentem a méz jó helyre került.
Ahol egy az-az 1 tenyérnyi mézet nem karcoltam fel (véletlenül) ahhoz bizony hozzá sem nyúltak.
Aztán magyarázzátok a fészkes fenének, hogy a fedett mézet behordják a telelő fészekbe.
Ahol pedig az utolsó fiasítások kikelnek (főként a Hunorban, és KB kereten) azokat ki kell venni, mert a kikelt fiasok felett minimális a mézkoszorú (ezeket lehet felkarcolni) és a család telelése veszélyben van.
Ha csak egyet veszünk ki, akkor annak a helyére bőséges mézes lépet kell tenni, de mindenki úgy csinálja ahogy akarja.
Én jó szándékkal írom a fentieket, mert ha nem ilyen lágy telek lesznek, akkor óriási veszteség lehet.
A méhészek ezt elbagatellizálják, hogy ilyen későn nem macerálják a fészket, pedig a beavatkozás (ha van már rutin) rendkívül gyors.
Szét kell húzni a fészket, és felülről látni, hogy abban megfelelő mennyiségű méz van, vagy csak néhány centi.
Én még NB kereten is meglépem a fészek ilyen módon való rendezését, és jelentem, hogy a 41 év alatt méhcsaládom még élelemhiány miatt nem veszett oda!
Ha jó helyen van a kaja, akkor nincs az a hideg ami ártana a méheknek.
Jöhetnek a megmondók, a magukat okosnak hitt okoskodók benyögései.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3526 Dátum: 2024. Szeptember 30. 11:56 »
Azt hiszed Attila ezek más nem tudja?-csak hülyítenek téged.Lehet  a kezdők ezt nem tudják de mivel jelenteni tudsz majd megtanulják.Egyébként van olyan kaptár tipus ahol ezeket a fogásokat nem kell megcsinálni de te úgysem hiszel másnak hisz te mérnök vagy.

*

wr

• 1013
« Válasz #3527 Dátum: 2024. Szeptember 30. 13:05 »
Te Attila, kezdek már belefáradni, szerintem meg is untam már eléggé de akkor ezt most még leírom.
Idézet
Vártam egy kicsit hátha lesz értelmes hozzászólás a téli fészek beállításához, és a lefedett méz felkarcolásához.
Megvolt az értelmes hozzászólás, ami az volt, hogy nem volt, mivel a téli fészket rakodókaptárban 2 fiókos teleltetés esetén a méhek maguk állítják be, a fedett mézet sem karcolgattam a büdös életben soha, szóval nem tudom, hogy milyen hozzászólást vársz. Gondolom a társaidtól vártál volna valamit, akik hozzád hasonlóan azzal a semmire nem való ládával küzdenek. De akkor lássuk sorjában.
Idézet
Szegény kezdők ha ezek után a balga javaslatok után fognak méhészkedni, csúnya nagy pofonba szaladnak bele, de lehet ez a cél.
Na ezt szoktam mondani én is, azért jobb nekik ha nem rád hallgatnak.
Idézet
A fészken kívüli fedett mézhez nem, vagy csak kivételes esetben nyúlnak hozzá ilyenkor ősszel.
Ez sem igaz így ebben a formában, mert októberben szépen látszik a tepsiben, hogy ahol nem megfelelő helyzetű vagy mennyiségű az élelem, ott bizony a szélső léputcák alatt megjelennek vastagon a viaszmorzsák, mert hogy igenis felkarcolják ők maguk és be is hordják. Ha jól emlékszem mutattam is erről képet régebben. Majd keresek neked megint, bár szerintem most nem fogok találni, mert bőségesen van műzük középen is, de majd megnézek pár tepst neked 1-2 hét múlva.
Idézet
Ahhoz, hogy a kikelt fiasítás helyére gyorsan beraktározzák, ahhoz bizony fel kell karcolni.
Nem bántásnak szánom, de ilyet is csak a kezdő vagy a hüle méhész csinál, a többi inkább megcseréli a két lépet.
Idézet
De lehet az okoskodóknak nem kell semmit tenniük.
Kénytelen vagyok ezt a mondatodat is kijavítani, helyesen így néz ki: Az okosaknak nem kell semmit tenniük. Igazából nekem még kell, mert pár családnál még van atka, azoktól meg kéne még szabadulnom, de ezen kívül tényleg nem kell velük csinálnom semmit. Javában szögelgetem össze a kereteket hogy ne tavasszal kelljen kapkodnom vele.
Idézet
Én már végeztem a karcolással, és jelentem a méz jó helyre került.
Ennek mindnyájan nagyon örülünk, én meg jelentem, hogy nálam a méz már augusztusban is jó helyen volt, és azóta is ott van.
Idézet
Aztán magyarázzátok a fészkes fenének, hogy a fedett mézet behordják a telelő fészekbe.
Ezt és ennek az ellenkezőjét sem lehet határozottan kijelenteni, mert a fekvőben tényleg nem szívesen viszik nagyobb távolságra, rakodóban meg eleve nem kell, minek vinné le ha annak felül kell lenni, és oda fog majd vonulni utána a tél folyamán, tavasszal meg majd a felső fiókban kezdi az anya a petézést. Itt a leviszi a fészekbe kijelentés valóban nagyon nagy marhaság.
Idézet
Ahol pedig az utolsó fiasítások kikelnek (főként a Hunorban, és KB kereten) azokat ki kell venni,
Azért amikor ezt leírod nem ártana a "ha"-t is odaírni, szóval ha két fiókon teleltetünk akkor nem kell.
Idézet
Ha csak egyet veszünk ki, akkor annak a helyére bőséges mézes lépet kell tenni,
Hát ha tudod hogy így kell, akkor miért nem így csinálod, minek kacolgatod feleslegesen? Unalomból?
Idézet
Én jó szándékkal írom a fentieket, mert ha nem ilyen lágy telek lesznek, akkor óriási veszteség lehet.
Biztos lesz is. Nálam nem hiszem, legalábbis a méz miatt biztosan nem, hiszen közel 1 fiók méz van a fejük felett, de soknál meg is van az 1 teli fiók. Az akkor sem fogy el repcéig ha -25 fokok lesznek. Már csak azért sem, mert ugye nem a hideg miatt van nagy fogyás hanem majd a meginduló fiasítás miatt lesz.
Idézet
A méhészek ezt elbagatellizálják, hogy ilyen későn nem macerálják a fészket, pedig a beavatkozás (ha van már rutin) rendkívül gyors.
Értsd már meg végre, hogy ez a vég nélküli macerálás a te kaptárad sajátja! Az enyémet nem kell!
Idézet
Szét kell húzni a fészket, és felülről látni, hogy abban megfelelő mennyiségű méz van, vagy csak néhány centi.
Majdnem mondtam hogy mit kell széthúzni. :-) Semmit. Alul a fészek addig van ameddig lenni akar, aztán ha már nem akar akkor mennek felfele. Amint nincs már fiasítás, végleg beveszik magukat a két fiók közé amit mostanra itt ott össze is építettek, és nem azért amit itt az egyik okostóni írt, hogy nem jók a kaptár méretei, hanem pont azért, hogy a téli hidegben is akadálytalanul tudjanak ott közlekedni. Ezért sem feszegetjük szét már ilyenkor.
Idézet
Ha jó helyen van a kaja, akkor nincs az a hideg ami ártana a méheknek.
Erről beszélek én is, aki érti érti, aki nem az nem.
Idézet
Jöhetnek a megmondók, a magukat okosnak hitt okoskodók benyögései.
Megmondó sem vagyok, kizárólag a tapasztalatimat szoktam megosztani józan paraszti ésszel fűszerezve, okosnak sem hiszem magam, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a leírt hülyeségeidet valakinek csak ki kell javítani. Aztán majd ha már én is végképp meguntam, akkor meg itt maradnak majd az utókornak.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3528 Dátum: 2024. Szeptember 30. 16:23 »
wr!

Magyarázhatod Te neki!   Ehhez a rendszerhez semmi köze sincs,és nem is volt. A két fiókon való teleltetés meg egyenesen magas neki.

Miért várod el ,hogy megértse?

« Válasz #3529 Dátum: 2024. Szeptember 30. 18:05 »
Ezt írja wr, de szerintem ő sem hiszi el:
"Ennek mindnyájan nagyon örülünk, én meg jelentem, hogy nálam a méz már augusztusban is jó helyen volt, és azóta is ott van."
Augusztusban már jó helyen volt nálad a telelő élelem????
Hümm..
És akkor mennyi fiasod volt?
Jah, hogy te 2 fiókon teleltetsz, és a 2. fiók full mézes.
Akkor mondok mást.
Ez mekkora költség?
Vagy már így biztosítod a tavaszi vegyes(repce) mézet?
Valóban elfelejtek méhészkedni, ha ezeket az eszement írásokat olvasom.
Én gyakorlatilag szinte költségmentesen teleltettem be az állományt, mert ahogy olvashattad csak édes vízzel serkentettem őket, tehát nem feletettem.
A napraforgót csak a  fészken kívül pergettem.
De ha neked így jó akkor csináld.
Ezt én nem veszem vitatkozásnak, csak ésszerűtlen ez a pocsékolás.
De te tudod.
Én is teleltettem 2 fiókon, de akkor is felkarcoltam a fészken kívüli lépeket, pont azért, hogy ne kelljen tonnaszámra benyomnom a cukrot.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3530 Dátum: 2024. Szeptember 30. 19:50 »
Te Attila! Mármegint....

Napraforgó pergetés óta csak atkát gyérítettem, feletettem, zárkáztam az anyákat.
Nincs fészekrendezés ( minek?! Ők sokkal jobban tudják, mint én! Olyanokról, hogy "fészek mikrobiom" nem írok, mert Neked felesleges! ), nincs felesleges kaptárnyitogatás ( mérleggel igazolt,hogy azon a napon amikor kaptárt nyít a méhész 0.4-0.7kg minusz van. Na! EZ a pazarlás nem pedig az amikor WR fennhagyja a második fiókot!).

Kedves kezdők! Figyeljétek WR, Oszkár és a többiek hozzászólásáit! Sokkal többet tudtok tanulni, mint a klubvezetőtől...

( Bár itt lenne Kiváncsi 111 ( Jenő), mert tőle sokat lehet tanulni, de a Klubvezető úr ígérete ellenére nem engedte vissza... )

*

buksi

• 466
« Válasz #3531 Dátum: 2024. Szeptember 30. 20:41 »
600 ért vegyeset kivenni-400 as cukorral beetetni ez a jövő?

*

wr

• 1013
« Válasz #3532 Dátum: 2024. Október 01. 07:52 »
Idézet
Augusztusban már jó helyen volt nálad a telelő élelem?
Bizony. A bent hagyott szotyi is, meg ahol netán rá kellett még etetni 1-2 kilót az is.
Idézet
Ez mekkora költség?
Szinte semekkora, mivel ők hordták be. Meghordtak 2 fiókot, abból az egyiket elvettem a másik náluk maradt. A plusz költség mint írtam csak annyi, ahova be kellett még etetnem 1-2 kilót.
Idézet
Vagy már így biztosítod a tavaszi vegyes(repce) mézet?
Nem biztosítok semmit, itt nem 4 keretre szűkített fészek van tavasszal mint nálad, ezt a repcéig meg is eszik a sok fiasítás miatt, ha meg mégsem és marad 1-2 keret az megy majd a pároztatókba.
Idézet
Én gyakorlatilag szinte költségmentesen teleltettem be az állományt, mert ahogy olvashattad csak édes vízzel serkentettem őket, tehát nem feletettem.
Erre inkább nem mondok semmit.
Idézet
A napraforgót csak a  fészken kívül pergettem.
Én is, sőt még ott is csak félig, de ezt már leírtam már néhányszor.
Idézet
Ezt én nem veszem vitatkozásnak, csak ésszerűtlen ez a pocsékolás.
Mármint, mi a pocsékolás? Az, hogy vettem 299-ért 5 mázsa cukrot (mert nem kellett több), vagy az, hogy bent hagytam a szotyi közel felét és nem pörgettem ki?
Idézet
Én is teleltettem 2 fiókon, de akkor is felkarcoltam a fészken kívüli lépeket, pont azért, hogy ne kelljen tonnaszámra benyomnom a cukrot.
Ekkora ökörséget már megint! Szerintem életedben nem teleltettél két fiókon ez ebből is látszik. Az úgy néz ki, hogy az alsó fiókban van a fészek, benne ugye a fiasítás, sok virágpor, meg lehet akár mézkoszorú is, lehet hogy van 10 centi mézkoszorú, lehet hogy csak 5 centi, lehet hogy csak 2 centi, de az is lehet hogy semennyi sincs. Ezen van a második fiók amibe meg ugye a méz van. Hogy mennyi? Hát, lehet akármennyi. Lehet az a fiók fullra tele is, meg lehet félig se, szóval bármi lehet. A hordásból eredő méz az biztos hogy középen lesz benne, de ha mégsem, akkor egy egyszerű mozdulattal középre lehet tenni, nem kell karcolgatni. Ráetetni is csak akkor kell ha kevés. Igazából ha csak félig lenne, az is bőven elég lenne nekik télen, de én azt azért nem szeretem, mert akkor egy hideg tavasz esetén amikor nem nagyon tudnak a gyümölcsvirágzás idején kijárni gyűjteni, akkor karcsú lesz, és ha éhezni nem is fognak, vissza fog esni a fiasítás lendülete. Én meg ugye nem fogok naponta serkentgetni tavasszal mert minek, ha van elég élelmük akkor nem kell. Aki nagyon precízen akar eljárni, meg van kedve októberben is pörgetni, és grammra ki akarja találni a szükséges élelem mennyiségét az nyilván megteheti azt, hogy csak ott hagy mézes keretet ahol a népesség van. Mondok egy példát, ha van mondjuk 6 keret telelő népesség (ez az optimális, ha ennél kevesebb van azok gyengék, ha meg több abból tömeges rajzás lesz repcén amire nekünk nincs szükségünk), akkor a méztérbe elég 6 mézes keret a fejük fölé, a szélső lépeket meg üresen kell hagyni vagy akár ki is lehet venni ha valakinek azzal van kedve szórakozni.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3533 Dátum: 2024. Október 01. 08:44 »
"És akkor mennyi fiasod volt?
Jah, hogy te 2 fiókon teleltetsz, és a 2. fiók full mézes."

Na ebből a kérdésedből is lerí ,hogy semmi közöd ehhez a rendszerhez!

Kérdezz csak tovább bátran.

*

buksi

• 466
« Válasz #3534 Dátum: 2024. Október 01. 10:27 »
Valahol olvastam az az értelmes ember,aki megköszöni ha a hibáira figyelmeztetik de aki inkább kritizál elveszett ember,

« Válasz #3535 Dátum: 2024. Október 01. 20:21 »
Ezt írja oszkár:
"Na ebből a kérdésedből is lerí ,hogy semmi közöd ehhez a rendszerhez!"

Aha.
Éppen 27 évig nem értettem hozzá....szerintetek.
Többször feltettem már a kérdést, hogy 27 évig Hunorban, hogy lehet úgy méhészkedni, hogy nem megy tönkre az ember?
Sehogy!
Mindig mondtam, de úgy látom nem eleget,hogy kérdezzétek már meg a mézfelvásárlókat, hogy a Nagyernyei Attila mennyi mézet szokott leadni?
Az a legény a gáton nem az aki csak az álmait fogalmazza meg!
A dumátokban több a  rizsa fiúk mint a teljesítmény.
Ti pedig rizsáztok.
Mindig feszegeti a kaptáraitokat a méhcsalád, aztán amikor meg a pergetési átlagról kéne nyilatkoznotok, akkor ku.va nagy a csend.
Mi történhetett?
Hát picit nagyocskább az orcátok mint a valóság.
Próbáljatok mást hülyíteni, nálam ez a mesemondás nem jön be.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3536 Dátum: 2024. Október 02. 00:15 »

Többször feltettem már a kérdést, hogy 27 évig Hunorban, hogy lehet úgy méhészkedni, hogy nem megy tönkre az ember?

Sikertörténetnek sem nevezném, ha az "átálláskor a nyugalom szigetére" venned kellett a "Gyurikától" a Hunor fiaskereteket...

...egyébként szégyelld Magad! Kitörölted a hozzszólásomat és az igéreted ellenére a Jenőt se engedted vissza!

*

buksi

• 466
« Válasz #3537 Dátum: 2024. Október 02. 05:43 »
Mik derülnek itt ki,az oktató Attila stílusáról!-ezért tart itt az ágazat.

« Válasz #3538 Dátum: 2024. Október 02. 06:23 »
Nem tudom melyik hozzászólásodat keresed Berci, de tévedsz, nem töröltem ki.
Viszont a memóriáddal gond van, azon majd ha lesz időm próbálok segíteni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3539 Dátum: 2024. Október 02. 07:59 »

Mindig mondtam, de úgy látom nem eleget,hogy kérdezzétek már meg a mézfelvásárlókat, hogy a Nagyernyei Attila mennyi mézet szokott leadni?

Üdvözlöm Attila!

Én szeretném megkérdezni. Ne vegye szemtelenségnek, de ha már erre kéri a méhészeket, akkor engem érdekelne. Viszont nem tudom melyik felvásárlókat kellene megkérdeznem.
Egyet ismerek, a "fekete noteszos" felvásárlót. Na neki nem hiszek, mert amikor kérdezték tőle egyszer a kirándulók a buszon, akkor először röhögött, majd megpróbálta lejáratni Önt.
Viszont azt sem értem, ha Ön háztól értékesíti a mézét, és alig marad valami a következő szezonig, akkor nem inkább a vásárlóit kellene megkérdezni? Félre ne értsen, csak úgy felmerült bennem. Gondolom ezt is megtudja magyarázni, csak én kevés vagyok ehhez.

Olvasva az írásait, gyakran eszembe jut, amikor még "hunoros" korszakáról írt. Nem tudom megkeresni, de majd kérek segítséget miként tudok keresni és beidézni régebbi írásokat. A hunor teleltetése két fiókon nagyon érdekelne. Természetesen olvasom folyamatosan a régi "hunoros" korszakáról szóló szakmai infókat, de nem értem az összefüggéseket. Ha két fiókon teleltetett, akkor miért szűkítette a családokat egy fiókon tavasszal? Valahol olvastam, de lehet rosszul emlékszem, és nem is Ön írta.
Remélem megengedik, hogy én is tegeződjek majd.
Üdv: Kira