A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065822 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3555 Dátum: 2024. Október 07. 19:44 »
Kedves Oszkár!

Valószínűleg lemaradtam valamiről. Őszinte leszek, ezt nem értem. De szerintem mások sem.
Víz pótlás a méhnek ilyenkor? Az meg mi a csuda?
Betegeimet gyakran kell sarkallnom a bő folyadék bevitelre. Testzsír tartalomtól függően az emberi testet 50-70%-ban víz alkotja, de az más, nem rovar az ember. Tavasszal ha nem áll rendelkezésre jó idő a meleg vizes itató látogatására, akkor a híg szirupos etetés jó hatással van a családokra. Már Nagybátyám, néhai Papp Gyula is alkalmazta hátul kezelős kaptárjaiban a hatvanas évektől, amikor én még nem mehettem a kaptárjai közelébe. Nem értem Oszkár az összefüggést. Hogy jön ide a tavasz?

*

buksi

• 466
« Válasz #3557 Dátum: 2024. Október 07. 21:11 »
A facen láttam,de nem attiláé az biztos,mert itt nem vizet pótolt a méhész!

« Válasz #3558 Dátum: 2024. Október 08. 07:35 »
Tegnap este méhészklub volt Szekszárdon.
Az előadó kitért arra, hogy milyen a méhcsaládok állapota feléjük.
Röviden, siralmas.
Én csak óvatosan fogalmazok, de attól sokkal összetettebb, és nagyobb a gond.
Sok méhcsaláddal már be sem telelnek, és nem ritka a 3-4 léputcás családocska.
Szekszárd, és környékén sem sokkal jobb a helyzet.
No de az a lényeg, hogy az itt írogatóknak mindig feszegetik a kaptárakat a méhcsaládok.
Azokat meg én nem látom.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3559 Dátum: 2024. Október 08. 08:29 »
Attila.Üres szöveged van,lássuk a méheidet.Ne csodálkozz másokon,cáfold meg a nagy dumádat.Sajnos az enyémek sem valami jók tavalyhoz képest,de A silány napra és szárazság megtette a hatását,de nem is baj úgysem kell a kutyának sem a jó méz csak a te vevőidnek.

*

Koki

• 222
« Válasz #3560 Dátum: 2024. Október 08. 08:42 »
Buksi!

Szerintem teljesen igaza van Attilának a méhcsaládok jelenlegi helyzetét tekintve.
Valóban így jártunk, és a telelésre váró méhcsaládjaink nagyon gyengék. Abban meg neked van teljesen igazad Buksi, hogy még mindig nem tudjuk mi a jó és a rossz család népesség szempontjából.
Akinél még az atkakezelés sem volt eléggé hatásos,-háááát- továbbá a sok öreg anyával betelet családok is hozzájárultak a mai helyzetünkhöz.

https://www.youtube.com/watch?v=s1KmMr1Xv1c&t=6s&ab_channel=Hakapeximuki

*

Apis

• 192
« Válasz #3561 Dátum: 2024. Október 08. 18:35 »
Virágporhiány meg szárazság az 2022-ben volt mégis átteleltek. Most leginkább az atka okozza a gondot, mely az enyhe télnek a korai tavasznak és a méhészetek elhanyagolásának köszönhető. Van benne rezisztencia is megnéztem a nyáron, hogy oxál szublimálás után mennyi atka hullott amitrázra, majd amitráz után tau fluvalinátra. Volt ám meglepetés…

« Válasz #3562 Dátum: 2024. Október 08. 19:13 »
Akkor közkívánatra néhány méhcsaládom.
Ezeket a képeket 10 napja készítettem.
Lehet rajtuk csámcsogni!
Üdv:Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3563 Dátum: 2024. Október 08. 21:58 »
Ezek csodálatosak.
Nem láttam méh hasonlókat sem, pedig több mit kétezer családot vizsgáltam 3 hét alatt.
Gratulálok!
Üdv:Kira

*

wr

• 1013
« Válasz #3564 Dátum: 2024. Október 09. 09:25 »
Idézet
Van benne rezisztencia is megnéztem a nyáron, hogy oxál szublimálás után mennyi atka hullott amitrázra, majd amitráz után tau fluvalinátra. Volt ám meglepetés…
Apis! Én kíváncsi lennék rá, hogy milyen meglepetés volt, még ha nem is volt teljesen releváns az összehasonlítás, mert ugye nagyon nem mindegy, hogy a kezeléskor a fiasítás zöme épp milyen fázisban van, sok vagy épp nagyon kevés a fedett stb.
Meg aztán ott vannak a túladagolások, ha megnézed a mavrik - ami most újra klartán lett - adatlapját azon rajta van hogy az ajánlott permetlé dózis 2-3ml/10 liter víz, a méhészek meg 2ml/4-5 liter vízzel szoktak csurgatni ami dupla dózis, mondjuk az is igaz, hogy a szer adatlapjában a varroára nem terjed ki az adagolás mértéke. Szóval írd le ha nem titok, hogy mi is volt az a meglepetés.

*

Apis

• 192
« Válasz #3565 Dátum: 2024. Október 09. 22:24 »
Idézet
Van benne rezisztencia is megnéztem a nyáron, hogy oxál szublimálás után mennyi atka hullott amitrázra, majd amitráz után tau fluvalinátra. Volt ám meglepetés…
Apis! Én kíváncsi lennék rá, hogy milyen meglepetés volt, még ha nem is volt teljesen releváns az összehasonlítás, mert ugye nagyon nem mindegy, hogy a kezeléskor a fiasítás zöme épp milyen fázisban van, sok vagy épp nagyon kevés a fedett stb.
Meg aztán ott vannak a túladagolások, ha megnézed a mavrik - ami most újra klartán lett - adatlapját azon rajta van hogy az ajánlott permetlé dózis 2-3ml/10 liter víz, a méhészek meg 2ml/4-5 liter vízzel szoktak csurgatni ami dupla dózis, mondjuk az is igaz, hogy a szer adatlapjában a varroára nem terjed ki az adagolás mértéke. Szóval írd le ha nem titok, hogy mi is volt az a meglepetés.
A meglepetés az volt hogy szublimáltam oxállal, hullott átlag kb 30 atka, nem hittem el , hogy ez rendben van . Füstöltem amitrázzal hullott kb 100 atka ( korábbi években ez a kontrol 3-4 atkát hozott le)Majd jött a tau fluvalinát tartós javasolt adag fele (nem mavrik) az első nap hullott kb 50 atka az amitráz füstölés követően .Gyári tartosról beszélek. Ezután a szublimálást kihagytam, csak az amitráz és a taufluvalinát ment felváltva. Mindez napra után.Akác után is volt bent saját gyártmányú amitrázos tartós, mivel a szublimálás akkor is keveset hozott le.Az elmúlt 3-4 évben csak oxál volt, minden formában amitráz füstölés kontrollal, kivéve múlt ősszel, amikor már kellett az amitráz sorozat füstölés. Család és család között is oriási különbség volt atkafertőzés tekintetében.  Ugyanannyi családdal megyek a télben mint tavaly, annyi különbséggel, hogy most több a közepes család (40%}és kevesebb az erős (40%)család mint tavaly.
« Utoljára szerkesztve: 2024. Október 09. 23:05 írta Apis »

*

buksi

• 466
« Válasz #3566 Dátum: 2024. Október 10. 05:50 »
Valaki írta régebben jó az oxál, mert legalább lehet eladni méheket másnak.

*

Koki

• 222
« Válasz #3567 Dátum: 2024. Október 10. 09:12 »
Valóban igaza lehetett kedves Buksi "Valakinek". Attila fényképeiből tisztán lehet erre következtetni. Ő úgy emlékszem többször is kezelte oxállal -locsolva - augusztusban a méheit. Na az olyanokból biztosan lehet eladni. Nézted? Valami förtelmesen szépek, pedig mennyi megrovást kapott, amikor leírta a tökéletes atkátlanítási módszerét. (F.T.)
Üdv: Kira

*

buksi

• 466
« Válasz #3568 Dátum: 2024. Október 10. 12:16 »
Azért ne essen senki hasra,megmutatta a legjobb családjait,mennyiből is?Nézd meg amit föltettem én is,az ismerősöm családjai,hunor fészek,fél méztér és a méztérben is vannak elég jól!!!!

*

Koki

• 222
« Válasz #3569 Dátum: 2024. Október 10. 18:08 »
Szia Buksi!
Megnézném, de nem tudom hol kell.
Kérek segítséget!
(Bocsánat még új vagyok, a képeket eddig nem láthattam, vagy nem értek hozzá.)
Üdv: Kira