A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065882 megtekintés
*

Berci

• 317
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3510 Dátum: 2024. Augusztus 31. 07:35 »
Amit írok csak egy vélemény. De azt már megtapasztaltam, hogy senki másra nem alapozok, csak a saját tapasztalataimra.

Ez nálam is így van.

« Válasz #3511 Dátum: 2024. Augusztus 31. 07:59 »
Apis hozzászólása tetszik, de egy ponton nem értek vele egyet.
Ezzel:
" A 3. 1/2 Nb fiók 7-8 kg mézzel lekerült 1 fióknak a méhek ezt szépen felhordják a 2. 3. fiókba karcolgatás nélkül is, azaz beteleli a család magát. "
Amikor Hunoroztam a fedett mézet fel kellett karcolnom, mert egyébként hozzá sem nyúltak.
Ezt nem tudom, hogy ő hogy oldja meg, vagy más fajták a méhei, de nálam ez nem működött.
A felkarcolásnak pedig még nincs itt az ideje, meg veszélyes is ebben a hordástalan időszakban.
A kijárókat erősen leszűkítettem, nem érdekel, hogy a méheknek melegük van.
Itt Görögországban több kisebb méhészetnél megálltam, gyakorlatilag kiteszik a kaptárakat a sziklákra.
Mellette a kis bodegájukban kínálják a mézüket.
Egyetlen méhészetben sem láttam nagy méhmozgást, szinte álltak.
Meg nem lehetnek annyira bomba családok, mert szinte mind egy fiókon volt.
Egyébként nappal 27-31 fok van csupán, és 1.200 km-re vagyok otthontól délre.
Igaz magas a páratartalom, és a tenger is 27 fokos.
Jövő héten kezdem átnézni a családokat, és egy újabb adag anyacserét hajtok végre.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3512 Dátum: 2024. Augusztus 31. 13:15 »
"Amikor Hunoroztam a fedett mézet fel kellett karcolnom, mert egyébként hozzá sem nyúltak.
Ezt nem tudom, hogy ő hogy oldja meg, vagy más fajták a méhei, de nálam ez nem működött."

Na ezért lettél Te fekvőkaptáros méhész! Mert nem értesz hozzá!!!;) ;D ;D

« Válasz #3513 Dátum: 2024. Augusztus 31. 14:55 »
Jó beszótá oszi!
Aztán kérdezd már meg a felvásárlót akkoriban mennyi mézet vitt el tőlem?
Majd elkotyogta, és sokan jöttek utánam a vándorhelyekre.
Mondtam már ezerszer, próbálkozz mással, de nem hallgatsz rám.
Biztosan le, vagy felhordják a fedett mézet, csak ezt az ovisoknak meséld.
Ezen az oldalon sok profi méhész is megfordul, emiatt ne nevettesd már ki magad.
De ha te erre vágysz, az a te bajod.
Remélem más is hozzászól a témához, de lehet köztük fekvős is.
A fészken kívüli FEDETT mézet a családok nem bántják, csak abban az esetben ha éheznek.
Vagy tavasszal amikor a mézes lépek fészken kívül maradnak, akkor lassan, vontatottan piszkálják, de jobb akkor is felkarcolni.
Ha pedig bővítek, vagy tűzők a tavaszi felfejlesztés időszakában, akkor csak és kizárólag karcolt léppel.
Ezzel azt érem el, hogy néhány napon belül full pete az egész lép.
Ha te akkor sem karcolsz, akkor valami más sportot űzöl, de azt nem méhészkedésnek hívják.
Ez a benyögésed nagyon mellé ment!
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3514 Dátum: 2024. Augusztus 31. 19:46 »
Mi így idomítottuk őket! :D Azok is lehordták amik egy hunoron teleltek.
Most a 90%-a  KÉT HUNOR fiókon telel...... ,De kinek is magyarázom? .... Ezt sem tudod!

Ezeknél meg mit is csináljak? Karcolgassak?? :-\ :D

És képzeld tavasszal sem igazán szoktunk. ;)    Amiről nem tudsz az még létezik!!

Ne kotyogj el semmit. Mert úgy jársz mint a vándorhelyeddel. Még követőid akadnak.  A követőid meg már ráfaragtak egy páran!

Vagy talán erre sem emlékszel?   Méhcsaládokat is felajánlottál! Nem tudom valaha is megkapta-e a póruljárt? :) :)

« Válasz #3515 Dátum: 2024. Szeptember 01. 00:18 »
oszkár, el tudnád mondani hogyan kényszerítetted rá őket, hogy lehordják a fedett mézet?
1 fiók Hunor fészken fogok telelni, 1/2nb méztér van fent (1db), teli fedett mézzel.

Fóliát tettem a 2 fiók közé, 8-10centit hátra húzva. Kívàncsi vagyok hűvösebb időben le fogják-e hordani.

« Válasz #3516 Dátum: 2024. Szeptember 01. 06:23 »
Ezt kérdezi oszkár:
" A követőid meg már ráfaragtak egy páran!

Vagy talán erre sem emlékszel?   Méhcsaládokat is felajánlottál! Nem tudom valaha is megkapta-e a póruljárt?"

És a pórul járt mindent 100%-ig úgy csinált ahogy tanácsoltam?
Nem!
Akkor meg így járt!
Ha makulátlanul betartotta volna az utasításaimat, semmi gondja nem származott volna.
Egyáltalán nem sajnálom, mert aki újítani akar, az vessen magára!
Elmondtam (leírtam) részletesen a fedett méz felkarcolásának szabályait.
Most csak távirati stílusban.
Rakodónál nem lehet azon a fiókon a kijáró ahol karcolva vannak a keretek!!!!!!!!!!
Fekvőnél a fészken kívüli karcolt lépeknél ugyan ez, pont az ellenkező oldalon van a kijáró.
Ha a családon átverekedik magukat a kutató méhek a mézrablás miatt, akkor az a család nem érdemes a telelésre.
Mindegyik rendszernél a kijárót erősen szűkíteni kell.
Úgy szoktam jellemezni, hogy az ....elfektetett kisujjam fele.
Lehet ragozni, de balfácánokkal nem foglalkozom ha keresik maguknak a bajt.
Nem teleltem Hunorban 2 fiókon?
Feledékeny vagy, nézz utána, vagy olvasd el a MÉHÉSZET szaklapban.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3517 Dátum: 2024. Szeptember 01. 08:50 »
Dehogy írtad te le részletesen!

A két fiókos teleltetésedet meg másold már be ide. Mit is írtál ,hol keresse az érdeklődő?
Csináltad te ezt? A francokat csináltad!! Olyan szarok voltak!!!

A "két fiókon" telelt családokat miért szűkíttetetted 4 keretre?
MIT csináltál a fejük feletti mézes keretekkel? Azt is szűkítetted?

A régebbi írásaid,mind azt bizonyítják ,hogy semmi közöd nincs a kétfiókos teleltetéshez! De majd beidézgeti aki akarja!

"Kakaskukorékolás: 2018. okt24 .08.08 "Itt mindenki előtt kell vallanom,hogy Balogh László emlékeztetői amit a MÉHÉSZET-ben publikál számomra is igazolás ,hogy jól csinálom,jól csináljuk.......

"Tegnap odajött a méhészetembe egy barátom,és megköszönte ,hogy a hunorban megmutattam,és elmagyaráztam neki a fészek szűkítését" EZT IS TE ÍRTAD! GRATULÁLOK!!!!!

Minek karcolgattál,ha a fejük felett a második fiókba volt a méz? Nem jó helyen volt? Annak ott a helye! Pátyolgatod őket, meg tartalék családokat tartasz! ::) ::)

Tavasszal meg a ilyen családok lefejlődnek maguktól! Hallottál már erről?

juhaszgg

Elég csak 3 cm-re hátrahúzni.  Rakj a fészekre egy menekülőteret,vagy egy üres  félNB fiókot. És arra a mézest amit le akarsz hordatni.

Ezt a "MESTER" is tudta csak nem akarta elárulni! ;D ;D ;D
« Utoljára szerkesztve: 2024. Szeptember 01. 09:17 írta oszkár »

« Válasz #3518 Dátum: 2024. Szeptember 01. 12:50 »
Erre semmi reakcióm nincs már, csupán ez.
Sajnállak.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3519 Dátum: 2024. Szeptember 01. 14:53 »
Vigyázz Oszkár!

A következő az lesz, hogy ki leszel zárva!!
Azok, akik már számos alkalommal "megfogták" Attilát mind így jártak! Ez a jelenség mindig ilyen "sajnálakkal" kezdődik.
Tényleg, a Kíváncsit már visszaengedte? Nem hiszem, mert Ő meg nem bírta volna hozzászólás nélkül hagyni az eszmecserét!

*

Apis

• 192
« Válasz #3520 Dátum: 2024. Szeptember 01. 16:53 »
Apis hozzászólása tetszik, de egy ponton nem értek vele egyet.
Ezzel:
" A 3. 1/2 Nb fiók 7-8 kg mézzel lekerült 1 fióknak a méhek ezt szépen felhordják a 2. 3. fiókba karcolgatás nélkül is, azaz beteleli a család magát. "
Amikor Hunoroztam a fedett mézet fel kellett karcolnom, mert egyébként hozzá sem nyúltak.
Ezt nem tudom, hogy ő hogy oldja meg, vagy más fajták a méhei, de nálam ez nem működött.
A felkarcolásnak pedig még nincs itt az ideje, meg veszélyes is ebben a hordástalan időszakban.
A kijárókat erősen leszűkítettem, nem érdekel, hogy a méheknek melegük van.
Itt Görögországban több kisebb méhészetnél megálltam, gyakorlatilag kiteszik a kaptárakat a sziklákra.
Mellette a kis bodegájukban kínálják a mézüket.
Egyetlen méhészetben sem láttam nagy méhmozgást, szinte álltak.
Meg nem lehetnek annyira bomba családok, mert szinte mind egy fiókon volt.
Egyébként nappal 27-31 fok van csupán, és 1.200 km-re vagyok otthontól délre.
Igaz magas a páratartalom, és a tenger is 27 fokos.
Jövő héten kezdem átnézni a családokat, és egy újabb adag anyacserét hajtok végre.
Nagyernyei Attila

Alapállás augusztus végén 3 1/2 NB fiók a higénikus alj zárva(nyilván nem minden család fogja teljesen a 3. fiókot) 1.2. fiókban fiasítás a 2-ben több a fedett mézes keret napráról. Jön az anyarács majd a 3. fiók többnyire napra mézzel + augusztus 20- után ráetett cukorsziruppal. A higi aljat nyitom, aminek nincs ál alja, tehát csak a rács van. A 3. fiók lemegy az 1.fióknak rá megy az anyarács, majd jön a volt 1. fiók fiassal, amibe leteszem a volt 2. fókba található fiast is. A volt 2. fiók felmegy harmadiknak. Ezután telibe takarok, hőtükörfóliával tehát a méhek érzik itt a plafon. A 2. fiókon nyitok kijárót amit erősen szűkítek, alul a nyitott aljon kapnak levegőt. Tehát szeptembernek úgy megyek neki, hogy a telelőélem bennt van a családoknál. Az 1. fiókban 7-8 kg méz, 2. fiókban fias, a 3. fiókban cc 15-18 kg kg méz esetleg  némi fias. A család az új 2. fiókba a kelő fias helyére, és a 3. fiókba felhordja és lefedi a mézet szeptemberben, októberben a nyitott aljon lévő 1. fiókból, a fedettet is. Nyilván nem a fedett mézzel kezdik, de 1 hónap alatt azt is kibontják és átpakolják. Ősszel nem karcolok mézet. A méh a fias fölé hordja, tárolja a mézet. Ezután én már nem babrálom őket ősszel az atka ellen védekezek, az atkahullást ellenőrzőm. Ez az àllapot marad kb. repcéig. A higi aljat februárban 2 cm-es polikarbonáttal zárom.

*

Berci

• 317
« Válasz #3521 Dátum: 2024. Szeptember 02. 21:22 »

Tényleg, a Kíváncsit már visszaengedte? Nem hiszem, mert Ő meg nem bírta volna hozzászólás nélkül hagyni az eszmecserét!

Nekem azt mondta...aztán beszéltem Jenővel és azt mondja, hogy nem tud belépni.

Attila! Nem erről volt szó! Ejnye...

« Válasz #3522 Dátum: 2024. Szeptember 09. 19:52 »
Több méhész arról számolt be, hogy szinte teljesen leálltak az anyák, gyakorlatilag csak kelő fedett fias van a családoknál.
Én ezt még a saját méhészetemben nem tapasztalom, "kövérek" az anyák, és petéznek.
Ennek az is lehet az oka, hogy sok a fiatal anya, de a folyamatos serkentésnek is köszönhető.
Aki ebben a hosszan tartó kánikulában nem pótolta a létfontosságú vizet (erről már írtam) az vessen magára.
A várva várt eső megérkezett, szépen felélénkül a természet, és lesz még virágpor.
Korai lenne még a szezonzárás, addig van még teendő.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3523 Dátum: 2024. Szeptember 10. 09:28 »
Nem pótoltuk a vizet! Ők maguk gondoskodtak róla! (behordták maguknak!!!)

Nem serkentettünk semmit!  És petéznek!(Az időszaknak megfelelően.)

Hasonlítsuk már össze a serkentett,és a nem serkentett családokat ,és fiasításukat.
Rakj már fel fotókat róluk.  Én is megteszem,hogy lásd!

*

buksi

• 466
« Válasz #3524 Dátum: 2024. Szeptember 15. 09:41 »
A zöldön írja Jenő a vizsgált családok az idén mindenhol gyengék,az övé is gyengébbek de jók.Máskor is voltak gyengébbek,kiteleltek,hiszen mostanában tél sincs már.Attilát figyelve valami megváltozott nála,csak ő tud mindent,és őelad minden mézet.Majd most fölébred ha a kereskedők mint hallom nem is vesznek akácot,főleg hogy Romániában olcsóbb és jobb mint a magyar pollenje.