A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065923 megtekintés
*

Apis

• 192
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3600 Dátum: 2024. Október 16. 21:52 »
Na akkor most döntsétek el, hogy atkát szeretnétek írtani, vagy akác , hárs és napraforgó mézet szeretnézek termelni. Ha fias mentes állapototot hozol létre ákácon, nem lesz hárs és kevesebb napra mézed lesz. Én inkàbb az atkával együtt élek és mézet termelek. De mindenki úgy csinàlja ahogy akarja. Az atkaírtás oltárán sokszor felálldozzuk a telelő népességet. Atka volt, van lesz, együtt kell vele élni és a hordást adó növényekre a legjobb kondíciba kell hoznunk  a családjainkat. Na ez tényleg művészet…

*

Koki

• 222
« Válasz #3601 Dátum: 2024. Október 16. 22:13 »
Az atkaírtás oltárán sokszor felálldozzuk a telelő népességet.

Velem még ilyen nem fordult elő, sokszor meg főleg nem.
Engem megtanítottak arra, nem azért kezelünk, hogy hulljon az atka, hanem azért, hogy ne hulljon. Ha hullik, akkor van, tehát valamit rosszul csináltunk.
Az atkával sem élek együtt, és ezzel ki küszöbölök egy negatív tényezőt, miáltal kevés mézem teremne.
Üdv: Kira

*

Berci

• 317
« Válasz #3602 Dátum: 2024. Október 17. 07:25 »
Atka volt, van lesz, együtt kell vele élni és a hordást adó növényekre a legjobb kondíciba kell hoznunk  a családjainkat. Na ez tényleg művészet…

Ha nincs atka , nincs művészet. Akkor megy minden magától, mint az ágyba sz.rás.

*

Koki

• 222
« Válasz #3603 Dátum: 2024. Október 17. 08:04 »
Így olvastam én is.

"Volt egy méhész barátja a szántódi benzinkúton (jártam egyszer arra, már lebontották) ahol a strandoló nőket mustrálták a csibész kutasok a szezon alatt. Valamennyi éhes kannak volt egy-egy megjegyzése amikor kívánatosabb nénik libbentek el mellettük a strandra, vagy éppen tankoltak. Volt a kútkezelők között egy idősebb bácsi, aki nem szokott belefolyni a felesleges nyáladzásba. Mondták neki.
-Te Józsi Bácsi! Neked nincs erről semmi véleményed?
-Akinek rendben van az emésztése, nem beszél a Sz@..ról."

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3604 Dátum: 2024. Október 17. 10:21 »
Az anyakorlátozásodhoz,csak annyit szeretnék hozzászólni,hogy te míg akác előtt 2 héttel megteszed és rákényszeríted a hordásra azokat a bogarakat akiknek más lenne a feladatuk.
 Azoknál akik ezt nem csinálják (inkább erős családokat tartanak) csak az akác (jó) beindulásának napjától van korlátozva az  anya,mert kiszorítja a begyűlt nektár.

Számoltad már kb mennyi nemzedék marad ki neked emiatt?
És még lemered írni: " a napraforgó is jól sikerült"!  Felmerül bennem a kérdés ! mit nevezhetsz te jónak? Le se írd! Mert én biztosan kiröhöglek! ;)

Azoknak meséld akik így kényszerítik a családokat fokozott termelésre, azok biztosan megtapsolnak

Tartanál inkább bika családokat és az ilyen hókusz -pókuszokat mellőzhetnéd!

*

buksi

• 466
« Válasz #3605 Dátum: 2024. Október 17. 10:27 »
Oszkár!Ez az amit sokan nem értenek meg, még Agyernyő sem!/Gratula/

*

wr

• 1013
« Válasz #3606 Dátum: 2024. Október 17. 11:00 »
Azért azt tegyük hozzá oszkár, hogy kizárólag ott van ez így, ahol nincs repce. Ahol van, és behordanak róla néha másfél fióknyit, na ott van szopás rendesen.

« Válasz #3607 Dátum: 2024. Október 17. 18:59 »
Oszkár így int engem szerénységre:
" Le se írd! Mert én biztosan kiröhöglek!"
Szerintem rád fagyna a mosoly, ha tudnád az idei eredményem, de maradjon ez az én titkom.
Nem is ez a lényeg oszkár.
Én már 41 éve CSAK a méhészetből élek, és tudtam segíteni ebből a gyermekeimet is.
Nem panaszkodom most sem, bár nehezebb a jelen közgazdasági helyzetben az eladás.
A méheim elfogadhatóak, nem bombák, de köszönik szépen jól vannak.
Két télre való élelmük van, úgyhogy én nyugodt vagyok.
Egy kicsit azért szakmázzunk is, mert amikor ezt állítod, nekem kitisztul a kép, hogy semmit nem értesz a termelésből.
" Azoknál akik ezt nem csinálják (inkább erős családokat tartanak) csak az akác (jó) beindulásának napjától van korlátozva az  anya,mert kiszorítja a begyűlt nektár."
Én már nem idézgetek neked Örösi Tanár Úrtól, meg nagy elődjeinktől, hogy ez mekkora szarvas hiba, ha neked így megfelel a fél terméssel, az a te bajod.

Lehet röhögni oszkár!
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3608 Dátum: 2024. Október 18. 09:46 »
Nem szerénységre intelek!
Megint a messziről jött ember esete áll fen! Sosem válaszolsz semmilyen kérdésre sem.

"Én már 41 éve CSAK a méhészetből élek, és tudtam segíteni ebből a gyermekeimet is".

Ehhez csak gratulálni tudok,de azért meglep!

Két kérdésemre azért válaszolhatnál. Mennyi hordóbogarad van/ kg/ ilyenkor,ami ezt az általad remeknek ítélt mézmennyiséget behordja?
Mennyi az a "két télre való élelem"?

"Szerintem rád fagyna a mosoly, ha tudnád az idei eredményem, de maradjon ez az én titkom."

Töröld már le a mosolyt sokunk orcájáról! :D :D

*

buksi

• 466
« Válasz #3609 Dátum: 2024. Október 18. 13:14 »
2 napja láttam,kelnek,de pete is van.
« Utoljára szerkesztve: 2024. Október 18. 13:19 írta buksi »

« Válasz #3610 Dátum: 2024. Október 29. 18:20 »
A legutóbb feltett képek sok méhészek tetszenek.
Azért nem ilyen fényes a méhcsaládjaim helyzete, mert azóta egy-egy kerettel tovább szűkítettem a fészket.
Ha tavaszig ettől még egy kerettel kevesebben indulnának, akkor sincs gáz.
Mindig megemlítem, hogy egy Hunor keret 0,7 NB keret lépfelületének felel meg, tehát 10 Hunor =7NB léppel.
Tehát ha 5-6 NB kereten indulnak tavasszal a családok, akkor azokból már repcére termelők lesznek!
Ha így nézem a történetet, akkor nem állok rosszul.
Egy anyátlanom volt, megoldottam tartalék egyesítésével.
A takaró fóliákat 3-5 centivel a kijáró felett hátrahúztam, és a "rést" egy filccel letakartam.
Minek?
Hogy ne legyen páralecsapódás, és több levegőt kapjanak.
Így nincs huzat, nyugodt a család.
A fészken kívüli lépekről is kissé elhúzom a takarót, hogy tavasszal ne penészesedjenek.
Az "ÉK" (Építő Keret) tetejét is most vágom ki egyúttal, emiatt nem kell újra kaptárt bontanom.
Röviden ennyi.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3611 Dátum: 2024. November 02. 11:22 »
Attila! Röviden a jelentésed senkit nem érdekel,már unják a magyarázataidat,ezzel csak magad oktatod,azt hiszed még mindig más nem tudja mit kell csinálni?-kevés a kezdő akit most a méhészet érdekel fórumoddal vagy nélküle.

*

Koki

• 222
« Válasz #3612 Dátum: 2024. November 02. 11:54 »
Buksi,Buksi!
Nagyon irigy vagy, de nem baj.
..............................................
..............................................
Konkrét dolgokat írjál mert ez a benyögésed ismét csak egy siránkozással teleszőtt irigy Buksit takar.
Vakard meg a buksidat és próbálj meg értelmesen fogalmazni, most ez nem sikerült.
Nagyernyei Attila

Azóta minden családomat még 1-1 kerettel szűkítettem!

Azért nem ilyen fényes a méhcsaládjaim helyzete, mert azóta egy-egy kerettel tovább szűkítettem a fészket.

Te Buksi tényleg irigy lehetsz. Bizonyára azért kötözködsz, mert neked nincs semmi dolgod a méheiddel, mint általában a gyakorlott nagy pofájú  méhészeknek, szerencsére innét már rég kizárta őket Attila. Hidd el nekem, a gyenge pár lépen telelő család nagyon gazdaságosan telel. Szinte alig fogyaszt telelőélelmet. Attila biztosan azért tart egyre keskenyedő néptelen családokat, amelyeket folyamatosa szűkít, mert ennek következtében sok élelmet megtakarít. (Meg jövőre sok munkát is, mert pergetnie ismét nem sokat kell majd azt biztosan állíthatom elszólásaiból következtetve.)
De mostanában -minden bizonnyal- arra számíthatsz, hogy nem fog válaszolni egyhamar. Mondom is miért. Ha figyelmesen olvastál kedves Buksi, akkor láthatod amint a meteorológusok egyre hidegebb időt ígérnek. Tehát ha jól vissza tudsz emlékezni, akkor tudnod kell hogy eljött a méhek fészekbe seprésének az ideje. Nézd csak!

Vannak NB-s kollégák akik a hideg beálltával a fészken kívüli keretekről beseprik a méheket a fészekbe, ha nem húzódtak be időben.

Na most ha jól kiröhögtétek magatokat...akkor jobban teszitek ha inkább a telelés kezdetén a választással foglalkoztok. Tessék minél többen elmenni a küldöttgyűlésre, mert mint a hírekből megtudhatjuk, nagy a pánik. Nem Attila jószándékú de félre érthető írása miatt, hanem valami más okból, egyesek bevannak rezelve, hogy nem lesz határozatképes a küldöttgyűlés. Akkor pedig nem tudnak újabb tagdíjemelést véghez vinni, valamint a küldöttgyűlés ismételt összehívása tovább növeli a költségeiteket, amely következtében még több pénz fog elmenni, ami ugye MÁSRA is jól jönne egyeseknek.
Tehát javasolnám a téli pihenő alatt ne a méhcsaládok általános állapotával, hanem inkábba  méhészekével foglalkozzatok. (F.T.)

*

buksi

• 466
« Válasz #3613 Dátum: 2024. November 02. 16:28 »
Koki! Abszolut nem vagyok irigy,,próbáltam finoman jelezni valamit a beképzelt tanár úrnak,le néz?-kiakar oktatni?Félre sikerült a manővere,bekapta a csalit.Ha tudná,lehet hogy előbb kezdtem a méhészkedést és fekvővel mint ő,sajnálom de én nevetek rajta a gőgős tudásán,nem figyelt leírtam nagyon régen hallottam egy-két előadását,néha elvesztette a fonalat,és nem tudta a tananyagot leadni,szerintem agyára ment a méhészet vége.

*

Koki

• 222
« Válasz #3614 Dátum: 2024. November 02. 18:16 »
Szia Buksi!
(irónia, érted?)
Én tudom, hogy nem vagy irigy, és nem is lenne mire.
Azt mondja az egyik méhész barátom, hogy amikor megjön a tavasz, addigra ismét pár kereten lesznek Attila méhei ha így folytatja a szűkítést, mert tényleg muszáj neki. De ez számunkra nem fontos.
Azt csinál a méheivel amit akar, mert a méhekre nem vonatkozik semmi szabály, amivel az állatokat védeni kell.  A "méhjóléti" sem a méhek jólétére vonatkozik.
Azzal kellene foglalkozni, ami a méhészeket sújtja. Na mi az?