ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597238 megtekintés
*

Apis

• 192
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3180 Dátum: 2024. Július 30. 23:18 »
Egyetértek azzal aki azt mondja, hogy az idén aki elmulasztotta az akác utáni atka elleni védekezést az bajban lehet most. A tavaszi fejlődés majd 1 hónappal indult korábban az idén, az atkáknak 1 hónappal több idejük volt szaporodni, feltételezve, hogy volt fias mentes időszak. Az oxál szublimálás szerintem melegben cc 50%-os hatékonyságú. Igazából szerintem 13- 20 C-on hatásos, amikor a levegő páratartalma magas.Meg lehet, hogy a túlélő atkák szelektálódnak és már le tudják bontani az oxált. Évekig jól működött, de már tavaly sem volt az igazi. Én bevetettem akác után a jó öreg amitrázt, ami söpört a szublimálás után. Napra után is jónak tűnik, bár évekig nem használtam. 1/2 NB-ben most már csak fiókosan kezelek a 3. fiók lemegy elsőbe 6-7 kg mézzel augusztus 10 körül, higi aljat nyitok, simán felhordják a fedett mézet is a kelő fias helyére. Tehát ez után jövő év repcéig állva kezelem a méheket nem hajlongok, nyitom a kaptárat és előttem a fészek. A nyitott higi alj miatt az anyák október folyamán leállnak, október végén novemberben zárózok és ennyi, a decemberi atka kezelések többet ártanak mint használnak a méhcsalád áttelelése szempontjából.

« Válasz #3181 Dátum: 2024. Július 31. 21:31 »
Na tehát.
Ezt írta Apis:
"A tavaszi fejlődés majd 1 hónappal indult korábban az idén, az atkáknak 1 hónappal több idejük volt szaporodni, feltételezve, hogy volt fias mentes időszak."
Tökéletesen egyet értek vele.
Ma éppen 4 méhész hívott fel, hogy mit lehet tenni az atkák ellen, mert gáz van?
Ahogy számolom több mint 40 éve itt van ez a "dög", és tizedeli a méhészeteket.
Az idei évben annyi csavar van a történetben amit Apis is leírt, valamint az általános elkeseredettség (amin nem csodálkozom) és emiatt a méhészek kicsit lazábban veszik az atkakérdést.
Pedig így csúnya vége lehet ha nem kezelnek most hatékony szerrel.
Én elmondtam, hogy 8-9 naponta (de lehet hetente is) locsolom őket oxálsav, hangyasav, és citromsav keverékével.
Eddig meg vagyok elégedve a hatékonyságával, és így ezzel a módszerrel gyakorlatilag egy tartós hordozót használok.
Hülyeség?
Nem, ki kell próbálni.
Azokat a családokat amelyeket múlt pénteken kezeltem, ma megnéztem és a viaszhidakba, viaszzugokban még mindig láttam a szerből.
A méhek így folyamatosan érintkeznek vele, majd kapják az újabb "beöntést".
Addig fogom alkalmazni amíg 3 naponta  10 atkánál kevesebb hullik.
Néhányan azt állítják, hogy melegben nem szabad használni, valamint a hatása csökken.
Én 37 fokban is locsoltam, és az összes sav (és vegyszer) a hő hatására felaktiválódik, valójában erősebb lesz.
Egy szó mint száz, a kezelések után nem láttam problémát, méhveszteség nincs.
Egy biztos, az atkairtás nem használ a méheknek, de nincs mese ezt csinálni kell.
Ami viszont ilyenkor veszélyes az a "Herba" mert  30 fok fölött viszi a méheket is, de ez rajta van a csomagolásán.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3182 Dátum: 2024. Augusztus 01. 17:00 »
Atilla!
"Hülyeség? Nem, ki kell próbálni"
Szeretném ki próbálni! Receptet esetleg kaphatnék? Köszönöm.!

« Válasz #3183 Dátum: 2024. Augusztus 01. 19:47 »
Kedves Zsuzsa!
Privátban küldöm.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3184 Dátum: 2024. Augusztus 01. 22:49 »

Hülyeség?

Amig vannak nyári méheid addig nem fogod észrevenni, hogy hülyeséget csinálsz. A telelőméheken majd sokkal hamarabb észreveszed...

« Válasz #3185 Dátum: 2024. Augusztus 02. 06:00 »
Berci!
Hol olvastad, hogy telelő méhekre javasoltam ezt a módszert, és a három sav keverését?
Elve leírtam, hogy "záró kezeléskor" csak sima oxálsavval javaslom a védekezést, és akkor egyszeri alkalommal.
Amikor folyamatosan változik a generáció, nincs mitől tartani.
Próbálj már más célpontot találni, hátha vevő lesz valaki rá.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3186 Dátum: 2024. Augusztus 02. 07:57 »

Próbálj már más célpontot találni, hátha vevő lesz valaki rá.

1. Egy olyan atkaírtási technológiá propagálsz amit most csinálsz először. Nyilván kib.szott nagy tapasztalatod van benne és 100%-ig biztos vagy abban amit csinálsz! Ja...nem...
2. Ha valamit kipróbálsz, és ezzel semmi baj sincs, akkor legalább lehetne annyi eszed, hogy csak akkor teszed nyilvánossá, amikor tudod az eredményét. Az atkaírtásnak nem az az eredménye, hogy hullik az atka, ahnem az, hogy áttelel a család!!!
3. Te sem cáfolod azt amit írtam. Ismétlen: " Amig vannak nyári méheid addig nem fogod észrevenni, hogy hülyeséget csinálsz. A telelőméheken majd sokkal hamarabb észreveszed..." Mikor is kelnek a teleőméhek?
4. Szerinted mi a bánat különbség lesz ha kiveszed a kotyvalékodból a hangyasavat és a citromsavat?! ...hidd azt, hogy lesz...én meg tudom, hogy nem.

Az atka, ahogy írtad 40 éve itt van. Pont az ilyen korai homemade/DIY okoskodások miatt nem sikerült olyan szintre visszaszorítani, hogy ne legyen több , mint "apró kellemetlenég"!
Hozzáteszem, hogy a csorgatásos védekezés a németeknél nagyon elterjedt. Azt nem szabad elfelejteni, hogy náluk sokkal kisebb a méhsűrűség.

KEZDŐK! Atkaírtási technológiáért forduljatok olyan méhészhez, akinek több éve/évtizede vannak méhei és az állománya növekszik vagy tavaszi eladással tartja szinten a létszámot! Aztán, ha 2-3 év után 2-5 családdal más technológiákat is kipróbáltok azzal semmi gond nincs. A véleményem szerint, 60-100 családig, érdemes a német méhészeti technológiákat tanulmányozni.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3187 Dátum: 2024. Augusztus 02. 08:49 »
A "MESTER" tudja ,hogy mit csinál!       Belejött nagyon a pancsolásba.

Erre még visszatérünk! ;)

« Válasz #3188 Dátum: 2024. Augusztus 02. 19:19 »
Berci rosszindulata nem meglepő, gyakorlatilag hozza a formáját, csak kicsit figyelmetlen, de neki ennyit adott a jó Isten, így megbocsátható.
Nem vagyunk egy értelmi szinten, ezt naponta bizonyítja, de próbálok az ő szintjére is lesüllyedni, noha elég nehéz számomra.
Nézzük csak mivel vádol engem?
" Egy olyan atkaírtási technológiá propagálsz amit most csinálsz először."
Majd ezzel folytatja:
" Ha valamit kipróbálsz, és ezzel semmi baj sincs, akkor legalább lehetne annyi eszed, hogy csak akkor teszed nyilvánossá, amikor tudod az eredményét."
Én úgy gondolom az eszem a helyén van, egyelőre senki nem vádolt még azzal, hogy bolond lennék.
Nem propagálom, csak segíteni szeretnék a méhészeknek a nehéz időkben, hogy ne a méregdrága szereket vegyék, amikor töredék áron is elkészíthető a hasonló hatékonyságú készítmény, "pancsolmány".
És, hogy kezdődött az egész szakmai beszélgetés, kicsit talán már feledékeny vagy?
"Az oxál turbózva hangyasavval, és citromsavval elég hatékony ahhoz, hogy ne okozzak örömöt számotokra.
Van egy kolléga aki 12 éve semmi mással nem védekezik, és gyönyörűek a családok.
NYÁRON, 7-8 nap után ismét csorgatok, majd 7-8 nap után megint."
Ha feledékeny vagy az nem gáz, de előbb gondold meg miket hablatyolsz össze.
Nekem az a kolléga csinálja az "elegyet" aki már 12 éve csak így védekezik, de ezt már leírtam, és gyönyörűek a méhei, téli vesztesége szinte sosincs.
Én is már 4 éve használom ezt a keveréket, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ellenben a te módszeredről nem olvastam sehol, csak a bomba családjaidról.
Érdekelne, ezt miként éred el, ha nem titok?
Azt írod, hogy forduljanak olyan méhészhez aki tavasszal elad, és állandóan szaporít.
Én pedig arra vagyok büszke, hogy ezzel az állományommal, ilyen tragikus közgazdasági helyzetben elmehetek a családommal Görögországba nyaralni, a héten minden nap a Paksi Ürgemezei Strandon lubickoltam az unokáimmal, koncertekre járok, ma éppen Szekszárdról hazatekertem az autószervizből (20 km), majd úsztam 400 métert.
Nekem ez többet jelent mint Berci beszólásai, de remélem nem maradtam adósa.
Higgyétek el nagyon vegyes az itteni szakmai színvonal, sokszor nehezemre esik a válasz, mert annyira alpáriak a benyögések, hogy az már fáj.
Így egy hideg Aranyászokkal felejtsük el Berci rosszindulatú böffenését.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3189 Dátum: 2024. Augusztus 02. 22:41 »
Berci rosszindulata nem meglepő, gyakorlatilag hozza a formáját, csak kicsit figyelmetlen, de neki ennyit adott a jó Isten, így megbocsátható.
Hol olvastál tőlem rosszindulatú hozzászólást?! Aggódom a méheidért és a környékeden lévő méhészek méheiért.
Nem vagyunk egy értelmi szinten, ezt naponta bizonyítja, de próbálok az ő szintjére is lesüllyedni, noha elég nehéz számomra.
Ne személyeskedj, mert rápacsálsz!
Nézzük csak mivel vádol engem?
" Egy olyan atkaírtási technológiá propagálsz amit most csinálsz először."
Majd ezzel folytatja:
" Ha valamit kipróbálsz, és ezzel semmi baj sincs, akkor legalább lehetne annyi eszed, hogy csak akkor teszed nyilvánossá, amikor tudod az eredményét."
Én úgy gondolom az eszem a helyén van, egyelőre senki nem vádolt még azzal, hogy bolond lennék.
Nem propagálom, csak segíteni szeretnék a méhészeknek a nehéz időkben, hogy ne a méregdrága szereket vegyék, amikor töredék áron is elkészíthető a hasonló hatékonyságú készítmény, "pancsolmány".
Propagálás jelentése: 1. <Vmely nézetet, kezdeményezést v. vmi olyan dolgot, amelyet hasznosnak, helyesnek tart> értékeinek, előnyeinek felsorakoztatásával az emberekkel elfogadtatni, megkedveltetni igyekszik.
És, hogy kezdődött az egész szakmai beszélgetés, kicsit talán már feledékeny vagy?
"Az oxál turbózva hangyasavval, és citromsavval elég hatékony ahhoz, hogy ne okozzak örömöt számotokra.
Van egy kolléga aki 12 éve semmi mással nem védekezik, és gyönyörűek a családok.
NYÁRON, 7-8 nap után ismét csorgatok, majd 7-8 nap után megint."

Oxálsav (csorgatás):
Károsíthatja az élő szövetet. Emésztőrendszeri zavarokat okozhat. (nosema?) Fellazítja a méhek kitinpáncélját. Megemelkedett fiaselhalás, ha a keretekre spiccelik.

Ha feledékeny vagy az nem gáz, de előbb gondold meg miket hablatyolsz össze.
Nekem az a kolléga csinálja az "elegyet" aki már 12 éve csak így védekezik, de ezt már leírtam, és gyönyörűek a méhei, téli vesztesége szinte sosincs.
Ha tudod a receptet és privátban küldözgeted ( PROPAGÁLOD!), akkor miért keverteted mással?!

Én is már 4 éve használom ezt a keveréket, és nagyon meg vagyok vele elégedve.

Akkor miért kell összevissza szűkítened 2 léputcára a családjaidat tavasszal?!

Ellenben a te módszeredről nem olvastam sehol, csak a bomba családjaidról.
Érdekelne, ezt miként éred el, ha nem titok?
Napraforgó után fiasmentes állapotban 2x szublimálok, szeptemberig békén hagyom őket és szeptember 25-én zárkázom az anyát. Ezzel a módszerrel az őszi anyazárkánál átlagosan 30-40 atka hullik.
Azt írod, hogy forduljanak olyan méhészhez aki tavasszal elad, és állandóan szaporít.

A kezdők igen. Te az üres kaptárjaidat adtad el tavasszal. Valaki a családokat.
Én pedig arra vagyok büszke, hogy ezzel az állományommal, ilyen tragikus közgazdasági helyzetben elmehetek a családommal Görögországba nyaralni, a héten minden nap a Paksi Ürgemezei Strandon lubickoltam az unokáimmal, koncertekre járok, ma éppen Szekszárdról hazatekertem az autószervizből (20 km), majd úsztam 400 métert.
Nekem ez többet jelent mint Berci beszólásai, de remélem nem maradtam adósa.
Higgyétek el nagyon vegyes az itteni szakmai színvonal, sokszor nehezemre esik a válasz, mert annyira alpáriak a benyögések, hogy az már fáj.
Így egy hideg Aranyászokkal felejtsük el Berci rosszindulatú böffenését.

Elbeszélsz Te komám, mint aki fél tökre ki van herélve! Az atkaírtásról beszéltem nem pedig a szabadidő eltöltéséről! Hogy kevered ezt ide?! Egy szakmai hozzászólásra, amely rávílágít a módszereid/elméleteid gyenge pontjaira kézzelfogható érvek helyett személyeskedsz és arról beszélsz(terelsz), hogy miket csináltál szabadidődben... jó, hát ezt is nevezhetjük színvonalnak!

Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #3190 Dátum: 2024. Augusztus 03. 10:22 »
Van itt egy nagyon fontos kérdés Attila, amit szerintem nem értesz. Én oszkárral is nagyon sokat vitatkoztam ezen, sőt adtam be kutatási pályázatot is évekkel ezelőtt, amit visszadobott a minisztérium.  Tudni kell, hogy egyéni vállakozóként nyújtottam be, a minisztérium arra hivatkozott, hogy a pályázati kiírásban szervezet szerepelt. Szerintük az  egyéni vállakozó az nem szervezet. Pedig csak el kellett volna olvasniuk a jogszabályt, amelyben feketén-fehéren le van írva, hogy az egyéni vállakozó  jogilag a szervezet kategóriába tartozik. Amikor kifogást nyújtottam be, akkor annyit tudtak írni, hogy ők kutatói szervezeteket akarnak támogatni, nem egyéni vállalkozókat. Keressek magam mellé kutatói szervezetet. 3 perc alatt lett volna ilyen, de úgy voltam vele, hogy széllel szemben nem érdemes pisilni. Én a Bross Pétert éreztem a dolgok mögött, amit a tavalyi kezdeményezésem is bizonyít. Ki kell siklatni azokat a dolgokat, amit direktben nem tud megakadályozni. Kíváncsi vagyok az idei kezdeményezésem sorsára: mi lesz a Méz platform szakértői csoport munkájában az OMME által képviselt álláspont? Lesz-e pályázat?
No de térjünk vissza arra, hogy mit is akartam volna tisztázni, amiről a nemzetközi szakirodalomban sem lehet egy vak hangot sem olvasni, csak az elméletemet alátámasztó kísérleti erdményeket. Mi ez az elmélet?
Az, hogy a hatékony szer (taglózó jelzővel szoktuk illetni) egy fedett ciklus letelte után elpusztít minden atkát, nem enged semennyit sem vissza a fiasításba. Én azt állítom, hogy jelenleg nem ismert olyan hatóanyag, vagy készítmény, amely erre képes lenne. Ha mégis van ilyen, akkor annak személy szerint nagyon szeretném látni a bizonyítékát. Mi lenne a bizonyíték? Egy 15 napos hatástartamú kezelést követően (az mindegy, hogy szakaszos kezelés, vagy tartós hordozó), a rá következő 15 napban lehulló atkák száma 99 százaléknál nagyobb mértékű csökkenést mutasson. Egy fontos feltétel van még: ez nem lehet olyan időszakban, amikor a két ciklusban a fiasítás mennyiségében lényeges változás következik be. Esetünkben ne csökkenjen lényeges mértékben a fiasítás mennyisége. Az ugyanis már egy másik helyzet. Arra létezik megoldás. Mi az alapja az egésznek, voltaképp mi az elmélet? Hát az, hogy az öreg atka tud bemenni a fiasba rövid időn belül, a fiatal sokáig kinn marad, így többször éri utol a kezelés, ami összegyűlik benne,  és amikor eléri a kritkus szintet, akkor elpusztul. Az öreg atkában nem tud összegyűlni a kritikus szint, mert hamar bebújik, ezért kevés hatóanyagot vesz fel. Ha nincs fias, akkor ugyanúgy több hatóanyaggal kerül kapcsolatba, ezért elpusztul. Ha csökken a fias mennyisége, akkor az öreg is később talál be a fiasba, ezért szintén több hatóanyagot tud felvenni.
Nos az oxálsav eleve lassú hatású szer. Tíz éve annak, hogy Geddekassal vitatkoztam, hogy ne keverje össze a lassú hatást a tartós hatással. Ha a csorgatás után az atka még tíz, sőt a tizennegyedik napon is hullik, akkor az nem a tartós hatás eredménye, hanem a lassúé. Ugyanis ez fiasmentes állapotban is így van. Tehát fiasítás jelenlétében gondolhatja azt a delikvens, hogy az az atka potyog le, amelyik éppen most kelt ki. De ha nincs fias, akkor hogyan marad életben 10-14 napig az atka? Hát úgy, hogy lassan alakul ki nála a mérgezés. Miképpen? A tappancsokon keresztül lassan szívódik fel. Azok az atkák, amelyek hirtelen sok hatóanyagot tudnak felvenni, mert ha olyan méhen vannak,ahol sokáig sok a hatóanyag, azok hamar elpusztulnak, amelyek olyan méheken vannak, ahol kevés a hatóanyag, ott több időre van szükség.
Ugye azt gondolhatnánk, hogy ha az atka 6-8 hónapig él, akkor a kezelést is addig kellene folytatni, amíg az utolsó öreg atka el nem pusztul. Hiszen az újonnan kikelő fiatalt folyamatosan irtjuk. Azonban én azt is állítom, hogy az öreg atka csak akkor él 6-8 hónapig, ha nem szaporodik. Pontosan úgy, ahogyan a méh. Ha petézik, akkor számításaim szerint 40-60 napig él. Tehát, ha 40-60 napon át folyamatosan irtom a fiatal atkát, akkor az öreg elpusztul magától. Ilyenkor nagyjából a két vizsgált ciklusban a leeső atkák száma megegyezik, hiszen ugyannak az atkapopulációnak a kikelő fiatal atkáit pusztítjuk. Persze az öreg atkák közül is fog elpusztulni néhány, amelyik éppen akkor öregszik ki. Így ezeknek szaporulatuk sem lesz. Tehát a csökkenés mértéke a 99 százalék helyett kb. max 10 % lesz. Ezzel szépen el is lehetne éldegélni, főleg úgy, hogy belemegyünk a csökkenő fias fázisába, mert az az állapot nekünk dolgozik.
Ez a mese itt véget is érhetne, a konklúzió az, hogy 40-60 napig kell kezelni. A bökkenő csak az, ha egyszer olyan atka születik, amelyik esetében a fiatal sokkal hamarabb be tud bújni a fiasba, mint most. Ezáltal ez a kezelési modell minden jelenlegi szer esetében megdől. Hiszen a 40. napra nem fognak elfogyni az atkák, mert minden egyes fiatal atkánál újra kezdődik a 40 napos számlálási időszak. Szóval ez csak akkor működik, ha egyetlen fiatal atkát sem hagyunk életben. Ha a mostani kezelési modellünkben van ilyen rés, hogy fiatal atka is be tud bújni, ott csak gyérítettünk. Ugye ilyen rés lehet az, amikor a kelleténél ritkábban kezelünk.
Az említett pályázatban azt szerettem volna kideríteni, hogy milyen sűrűségű kezeléseknél (hatóanyagonként külön-külön) nincsen rés. De hát ugye a minisztérium (Feldmann Zsolt írta a választ) ezt egy egyéni vállalkozó esetében nem engedélyezte.Ugye szerintetek is  szoros az összefüggés aközött, hogy  milyen sűrűségű kezelésre van szükség, és ezt a dolgot egy szervezet vagy egy egyén vizsgálja. Az a baj, hogy azt elfelejtették, hogy a kutató szervezeteknek nincs kísérleti méhesük. Anélkül pedig erre a kérdésre nem lehet választ találni. Nem tudom miért van olyan érzésem, hogy nem a minisztérium a ludas a dologban, hanem Bross Péter. Ezért is teszteltem tavaly, hogy vajon jól gondolom-e? Célzott is a Péter rá, hogy a minisztérium el fog hajtani a fenébe. Honnan tudta előre?  Ha rosszul gondoltam volna, akkor már lenne árajánlat néhány EU-s szakjogásztól arra, hogy mibe kerülne megtámadni az EU Bíróságon a Mézdirektívát! Több hónap telt el azóta, hogy ebben az ügyben írtam Neki több levelet is, de egy árva szó válasz sem érkezett. Tehát a Péter bebizonyította a tézisemet. Gondoltam már olyanra, hogy ha valamirt el akarnék érni, akkor csak azt kellen tennem, hogy az ellenkezőjét akarnám vele elfogadtatni, és akkor pont az én céljaimat valósítaná meg. Ez a tagadás lényege. Ismeritek ugye azt a találós kérdést, amikor az útkereszteződésben áll az angyal és az ördög, és szeretnénk megtudni, hogy melyiken kell mennünk, hogy  a célunkat elérjük. Csak azt tudjuk, az ördög az mindig hazudik, az angyal pedig mindig igazat mond. De az útkerszteződésben nem tudjuk azt, hogy melyik az ördög, és melyik az angyal. Milyen kérdést kell feltenni, hogy az igazságot kiderítsük. Apró betűkkel ide írom a választ. Mit mondana a másik, hogy melyik út visz a célom felé? Mindketten a rossz utat jelölnék meg. Azért, mert az ördög mindig hazudik, tehát az is hazugság, amit a másikról állít, ezért a rossz utat jelöli meg. Az angyal mindig igazat mond, ezért ő is a rossz utat nevezi meg, mert tudja, hogy az ördög hazudna, ezért a rossz utat mondaná. Mi pedig ebből tudnánk, hogy a másik a helyes út, nem az amiről ketten is állították, hogy  az a helyes. A válasz roppant egyszerűen elolvasható, kíváncsi vagyok hány embernek sikerül.
Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy
Biztos, hogy Bross Péter a méhészek érdekeit képviseli?
Pláne egy olyan platformon, ahol a méz forgalomba hozatala, a paraméterek meghatározása fog terítékre kerülni. Tényleg az lesz a jó, ha ő marad az elnök?
« Utoljára szerkesztve: 2024. Augusztus 03. 11:42 írta neo »

« Válasz #3191 Dátum: 2024. Augusztus 03. 19:45 »
Ezt kérdezi tőlem Berci:
"Ha tudod a receptet és privátban küldözgeted ( PROPAGÁLOD!), akkor miért keverteted mással?!"
Mert nekem ez így kényelmes.
Mondok mást.
Mindenféle faipari gépem megvan, a keretmarótól, a vastagsági gyaluig, a körfűrészen át.
Sokáig én is gyártottam kaptárakat, keretléceket.
Ma már úgy veszem.
A fenti ok miatt.
Mert nekem így kényelmes.
Inkább megcsináltatom mással, és abban a szabadidőmben pedig az unokáimmal játszok.
Már itt tartok, hogy megtehetem.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3192 Dátum: 2024. Augusztus 04. 11:55 »
Érdekes Attila felfedező atkaírtása,csak nem értem ha olyan bölcs ez ügyben,miért nem figyelt és tett észrevétel Neo kimerítő tudományos alapon is értékes írására?-talán mert ez az igazság,és a pancsolás átverés?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3193 Dátum: 2024. Augusztus 04. 14:11 »
Hozzászólnék én ,de minek?

Van itt más probléma is mint az atka. A"mester" miért szűkíti két keretre a családjait tavasszal,miért nem tudnak fejlődni?

*

Berci

• 317
« Válasz #3194 Dátum: 2024. Augusztus 04. 17:20 »
Érdekes Attila felfedező atkaírtása,csak nem értem ha olyan bölcs ez ügyben,miért nem figyelt és tett észrevétel Neo kimerítő tudományos alapon is értékes írására?-talán mert ez az igazság,és a pancsolás átverés?

Előrebocsájtom, hogy nem személyes!

Pont Attila esete mutatja meg a magyar "atkaprobléma" gyökerét. Sokak, egyszerű "gyalogméhészek" számára csak az volt a fontos, hogy "Csak vigye az atkát". A méhek meg kiküszöbölték ,ha tudták, a méhész balfaszságait. A megváltozott körülmények és az évtizedes atka szelekció hatására ma már a méhek nem tudják a méhész "titkostutipancsoltmertatámogatottszar" készítményeit után visszamaradt temérdek atkát tolerálni.
Kellő felkészültséggel, tudással és megfelelő technológiai fogásokkal méhkimélő=kevés szer alkalmazása! módon pillanatok alatt le lehet az atkát arra a szintre (1-3 áttelelő atka) vinni amit a család tolerálni tud.
Na és ez a kellő felkészültség és tudás választja el a szart a májától...aki jól csinálja, annak mindenféle hókuszpókusz nélkül feljönnek akácra a méhei, aki nem...nos olvashatjuk eleget,hogy tavasszal mennyit csesztetni őket...