Január 1-én ne komolytalankodj neo!
Ugyanis ezt állítod:
"Attila!
Én arra is céloztam, hogy szinte minden évben leírod, hogy az kifejezetten jó, ha tavasszal a méhek gyengék,.."
Ha pedig ezt állítod légy szíves idézd is tőlem, mert ez nem igaz!
Nem erről van szó!
A lényeg, hogy IDŐ ELŐTT ne fejlődjenek túl, tehát a kiugróan jókat (amelyek valószínű bölcsőt húznának, vagy megrajzanának) folyamatosan fejem, és a lemaradókhoz teszem a plusz fiasaikat.
A végeredmény, hogy IDŐBEN legyenek termelők, ez pedig a repce virágzás kezdte.
A végső cél, hogy az akác dandárra legyenek bombák, úgy hogy ne azzal keljen foglalkoznom, hogy hová csalogassam a rajokat, hanem keményen nyomják a családok a termelést, és a 2. akácon is!
A szűkítés tavasszal pedig arra való, hogy ne sok keretben legyen pics@nyi fiasok, hanem a szűk fészek lépjeiben, valóban léctől-lécig.
Ezért szoktam azokkal vitatkozni akik már a Hunor fiókot teszik fel, én pedig még "CSAK" 7-8 lépen "tökölődök az NB-ben.
Igen ám, de a 7-8 lépből minimum 6NB léctől-lécig fias, de sokszor még a szélső lépek is, de legalább az egyik.
Hunorban is ekkor 7-8 KERETBEN van fias, de ez messze elmarad FELÜLETBEN a szűk fészekben lévő NB lépektől.
És ha az NB-ben kikel a 6-7 fias akkor már nagyon oda kell figyelni.
Arról nem is beszélve, hogy a kikeltek helyét azonnal visszapetézik az anyák, de ez igaz a Hunorra is, csak sajna kisebb felületen, ami a 9 cm mínusz rovására is írható, mínusz a mézkoszorú.
Rengetegszer írtam, hogy Hunorban nyomtam 27 évig, látom a különbséget.
Igen Kokinak is válaszolok, hogy a kiugróan jó eredményeim a Hunor időszakban voltak, de ez nem a kaptárrendszer váltása miatt van, hanem főként az időjárási körülmények.
Azért az NB-ben is voltak irigylésre méltó pergetéseim, de ez nem dicsekvésről szóljon.
Napra után pedig egy mérsékelt szűkítés van, melynek célja, hogy ne pacsázzák szét ekkor már az élelmet.
De ezekről mind írtam.
Ismét Kokinak.
Igen, 44 évi pályafutásom alatt volta sajnos nagyon kemény tavaszaim, gyenge állományom, de mindig felálltam.
Egyszer az atka, máskor a nozema, de volt amikor a favágók a Hunor kaptáraimon kuglizták a tűzifát.
Kívánom nektek, hogy mindig legyenek olyanok a méheitek mint Kokinak, és akkor csak a rajokkal kell foglalkozni.
Ezt is többször írtam már, hogy én itt nem az álmaimat fogalmazom meg, a kőkemény valóságról írok.
Részben a saját méhészetemről, részben amit másoknál látok.
Azért azt elgondolkodtatónak tartom, hogy 6-700 családos méhészek, sőőőőőt több 1.000 családos méhészek is szűkítenek, ti pedig ennek termelésben való jótékony hatását kétségbe vonjátok.
Persze jobb a karosszékből nagy dumát elnyomni, hogy ezek a módszerek a ráérős méhészeké.
Nem kell itt szűkíteni, majd ha kinövik a fészket dobok rájuk egy fiókot, aztán jöhet a pergetés...ha addig nem rajzik le a fele.
Atkavédekezés ilyenkor?
Már szeptemberben kész.
Ettől én is kész vagyok.
A kaptárfűtést ilyenkor teljesen károsnak tartom!
Nagyernyei Attila