Sziasztok! Eleg regota nincs hozzaszolas ebben a temaban, am en kezdokent megis megprobalok segitseget kerni.
Celom hobbibol 5-10 csaladdal meheszkedni. Nem fogok vandorolni, 2,5 km en belul vannak szantofoldek es erdo is (repce, akac, napraforgo). Nem celom az anyagi haszon, inkabb kedvtelesbol, es termeszetszeretetbol tartok meheket, de ettol fuggetlenul soha semmit sem veszek felvallrol, igy ezt is szeretnem a leheto legprofibban csinalni.
A mentoromtol kaptam 5 NB12 es rakodokaptarat (a baratja sajnos elhunyt, tole orokolte, az idos bacsi 1/2 mezteret hasznalt hozza. Ezeket tataroztam es vasaroltam 4 kolyokcsaladot, most epp oket serkentem egy kis sziruppal, es varom a napraforgot. Rendeltem tovabba egy Nb18 at is, a cel, hogy a tavaszt az osszes csalad ilyenben kezdje meg. Itt a kornyekunkon (Zsambek) beszeltem tobb mehesszel es mindenkinek az elso mondata az volt, hogy ahh az NB bem jo mert instant rajzas, csak a Hunor vagy 1/2NB. Namarmost nem celom hiteleti vitat generalni, es elismerem, hogy a rakodo jobb meztermelesre DE mivel nem akarok/nem fogok remelhetoen teli fiokokat emelgetni, igy marad a fekvo NB18 (dolgoztam egyetem elott egy szezont egy szarvasi mehesznel aki rakodozott, szoval van elkepzelesem, hogy milyen ez

) Nem rohanok sehova, azzal a nehany csaladdal meg elszoszolok szivesen.
Viszont mivel a kozelemben senkit sem talaltam aki fekvot hasznalna, igy ide fordultam.
Szoval a kisse hosszadalmas preambulum utan.
Nem teljesen vagyok tisztaban meg a szakzsargonnal igy remelem jol fejezem ki magam. Szombaton hoztuk el a csaladokat 3-4 kereten volt fiasitas kb 2 nyitott tenyer meretben illetve az egyiken (ezt gratiszba kaptam) kb 2 kereten. Az utazas miatt ures lepeket is tettunk be h kiekeljuk oket. Sajnos ezeket nem vettem ki. Vasarnap kaptak 300 ml szirupot. Mara ez elfogyott. Ma kaptak ujabb 300 ml-t illetve 2-2 oxalsavas csikot a fiasitasos leputcakba, megprobaltam megkeresni az anyakat, de egyet sem talaltam meg

nyitott fiasitas volt mindenhol, ket helyen mintha lattam volna petet is, de eleg sotetek a lepek, azokat a lepeket amikben nem lattam semmit kivettem, a legerosebb csalad fias lepei koze beszurtam 2 ureset, a harombol a ket gyengebbhez 1 et a legkissebb nem kapott. Nagyon sok leiras, video van arrol, hogy a tavaszi csaladokat hogyan kell fejleszteni, de a kolyokcsaladok nyari fejleszteserol nem nagyon talalok semmit sajnos.
Koszonom ha vegigolvastad es esetleg tanacsot is adsz, hogy hogyan erdemes tovabb haladni, mire figyeljek (holnap veszek nehany mulepes keretet, bizom benne, hogy talan napraforgon tudok eppittetni, meglatjuk)