Méhlegelő

• 2961 válasz
  • 1242530 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2940 Dátum: 2025. Május 14. 20:38 »
Ma megmutatta az akác (ott ahol jó még a virág) hogy mit tud.
Szép eredmények születtek.
Sajnos a holnapi hidegfront egyre jobban rontja az esélyeket.
Ez van, ilyen évünk lesz.
Néhány bevállalós méhész már elmenet Vasba, néhányan Nógrádba.
Ők tudnak már valamit.
Azok a valamikori vándorkaravánok már csak az emlékekben vannak.
Egy-egy pótkocsis szerelvényt megelőzve óriási üdvözlések, dudaszó.
A 2. akác nekem is a fiatalságomról szól, amikor a fiúnkat kivettük az oviból, és irány Nógrád.
Szalonnasütés, kocsma, illatos szamóca szedés, a fiúnk pedig a Romhányi juhásszal barangolt.
A méhek dolgoztak, mi pedig nevetgéltünk, vidámak voltunk,nem úgy mint mostanság.
Mindenki olyan mint a citrom, csak a panasz.
Az jobb világ volt.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #2941 Dátum: 2025. Május 14. 21:36 »
Ma megmutatta az akác (ott ahol jó még a virág) hogy mit tud.
Szép eredmények születtek.

Mennyi a szép?

« Válasz #2942 Dátum: 2025. Május 15. 06:17 »
3.2-6.8
A leggyengébb a sajátom.
Ez van.
A mérlegesembe belenéztem, látszólag minden rendben, de "nyuszik" a méhek, ami azt jelenti, nagyon fiatalok, kevés a kijáró méh.
A mai hidegfront eldönti, hogy tudok e még labdába rúgni.
15 családtól viszont már kellett elvennem 3-4 NB lépet, mert teljesen meghordták a kaptárt.
A mérlegesem jó ha a felét hozta ezeknek.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #2943 Dátum: 2025. Május 15. 06:55 »
Tegnap nálam 3,60. Én is megnéztem van-e nála bölcső. Minden ok.
Karádon 4.00.

*

Apis

• 192
« Válasz #2944 Dátum: 2025. Május 15. 21:04 »
Tegnap 3,5 kg, tegnapelőtt 1 kg, ma mínusz 1kg, ÉK.. Ilyen ez a "pop szakma". Az időjósok 3 napra se tudják eltalálni az időt, de itt még nincs vége, bár csak a fák tetején maradt virág a telephelyem környékén de az mézelne ha hagyná az időjárás. 1 hete voltam még északabbra, a szlovák határnál. Az a kicsi ami nem fagyott le már ott is fehéredett. Ráadásul síkvidéki akác a végén adja a hegyi akác meg az elején és ott 2-3 C%-al mindig hidegebb van. Nem hiába mondta egy öreg méhész nekem kb 20-éve : fiam a hegyekbe csak akkor menj, ha min 25 C mond az előrejelzés.

*

Koki

• 222
« Válasz #2945 Dátum: 2025. Május 15. 21:56 »
Ma +0,80. Még akár egy jó év is lehetne, ha kibírná ezüsthársig :)

« Válasz #2946 Dátum: 2025. Május 16. 06:27 »
Tegnap lett volna a legjobb eredmény.
Sajnos a rossz időt mindig eltalálják, jót soha.
Az biztos, hogy ez ismét egy rendkívüli évnek mondható.
Egy óra alatt 13 fokot esett a hőmérséklet.
Tegnap mikor eljöttem ismét beszűkítettem a kijárókat.
Sokan nem sz@rakodnak ilyennel, de nekik azt javaslom tegyék a kijáró nyílás elé a kezüket és akkor döntsenek.
Dől ki a meleg a kaptárból, különösen a közép, és felső kijárósakból.
Itthon is becsukjuk az ajtót, ablakot ha kint hideg van.
Ma reggel 1-2 fok volt csupán, és nappal a csúcsban sem lesz 15 foknál melegebb.
Majd ha vége lesz teljesen az akácnak megjön a jó idő.
Ma teljesen mind1, hogy az ország melyik részén fagyoskodunk.
A mérleg koppanni fog......lefele.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2947 Dátum: 2025. Május 17. 08:14 »
A szél letört egy vékony akácgallyat, tele virágokkal.
Azonnal megszagoltam, és elképedve tapasztaltam, hogy micsoda finom illata van!
Behoztam  a konyhába és egy vázába tettem.
Az egész lakást átjárja az akácillat.
Ha már a méhek nem "élvezik" ennek a csodálatos növénynek az illatát, legalább mi itthon használjuk ki.
Emiatt is kiakasztó az a sok balek hozzászólás, hogy sarjúvirág.
A frászt!
Ez igenis a fő virág, csak fázik úgy mint mi.
Annyit már most elkönyvelhetünk, hogy volt már jobb évünk is.....finoman fogalmazva.
Jelenleg mindenhol 20 fok alatt lesz ma is vastagon  a hőmérséklet, talán hétfőtől lesz némi javulás.
A nagy mega méhészetek amelyeknek óriásiak a költségei, most egyáltalán nem irigyelem őket.
Magamat egy vérbeli vándorméhésznek tartom, de ekkora rizikót amit főként az időjárás okoz, lehet az idén én sem vállalom.
Az erdő sem mutat valami szép képet.
Még van pár napom a hezitálásra, de inkább a NEM gombot nyomom meg.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #2948 Dátum: 2025. Május 17. 09:01 »

A nagy mega méhészetek amelyeknek óriásiak a költségei, most egyáltalán nem irigyelem őket.

Azok megérdemlik.
Még a támogatási összegnek is fedeznie kellene a kiadásaikat.
Nem kell mindenféle marhasággal kínozni a méheket. Lepények meg csodaszerek. Méregdrága anyák, amiket leváltanak. Gondolom hordó sem kell, mert üresek azok mindenkinél. Csodamasinák. Én meg 2 utánfutóval mindent megoldok. Még nem is etettem az idén. Csak az első rajok kaptak a befogásukkor. A 24-es támogatott cukorból is maradt bőven, ami 245 volt az Aldiban. Igaz, pár napig a télen kilósakat bontogattam, de nem vagyok én akkora úr, hogy ne tudnék kibontani egy kiló cukrot 100 Forintér.
 Akácpergetés után biztosan kell hársig etetni, habár tavaly nem kellett valamiért.
Aztán az Apimondiára sem megyek mert értelmetlen, már rájöttem. Meg komoly szakmai előadásokért sem pengetek nagy összegeket, elég ha megnézem némelyik "szakmai" zseni bemutatóját a neten, kaptárjában lézengő nyamvadt minden oldalról agyonszűkített nyomorék rokkant bagázsának, amiket csodaszirupokkal próbálnak olyan szintre hozni, amiket én kisepernék, ha lenne. (Néha van, pl tegnap egy fehér anyás, akitől már nagyon sok váltóbölcsőt nyertem, végül hagytam nála egy VB-t, legközelebbi kaptárbontásnál már nem találkozom vele.) De azokat nem mutogatnám.

Szóval nem rózsás a helyzet, de azért tudni kell, hogy az egyik kereskedő, aki akáclépesmézet szeretett volna gyártatni az egyébként "lépes mézet" gyártó méhésszel, na közölte vele, hogy lesz akácméz, mert annyit hoznak Ukrajnából, amennyi csak kell.
Tegnap mínusz egy kiló. Összesen 21,00. Az átlag is ennyi azoknál, akik még nem rajoztak meg. Egyébként két részre osztható a méhészetem. Azok vannak túlsúlyban akik még nem rajoztak meg, de hamarosan ez változni fog.<:>

« Válasz #2949 Dátum: 2025. Május 17. 19:47 »
Nálam az a helyzet, hogy egységes a méhészetem.
Egyik sem fog megrajozni, mert nincs neki rá lehetősége, de erről írtam már.
Ma egész nap méhészkedtem, csináltam a kölyökcsaládokat, meg a  pároztatókat.
Amennyire el volt görbülve a szám, most annál szebbnek látom a jövőt a méhek erősségével kapcsolatban.
Az időjárás kriminális, de volt ez máskor is így.
Anno 2012-ben (remélem jól emlékszem), hasonlóan indult az akác.
1-2 nap hordás, majd katasztrofálisan sz@r időjárás.
Viharos szél, eső, hideg.
Minden hónap 3. hétfőjén menetem a Gyönki Méhészklubra.
Annyi akácvirágot vert le a viharos szél, hogy majdnem az árokban kötöttem ki, annyira csúszott tőle az út.
Egy terepjáró Kölesdnél el is szállt.
Én az idén ettől azért jobbat várok.
Az ügyes (több kijáró méhvel) rendelkező családok szépen gyarapodtak.
Összességében ahonnan indultam, sikerként élem meg az eddigi szezont.
Nem olyan mega-méhészekre gondoltam mint Koki, hanem mondjuk, Varga Karcsi, Dohos Laci stb.
Lakhelyüktől több száz Km-re van a méhészetük, embereket alkalmaznak, bazi nagy a költségük.
Jenő nem vándorol, kiballag a kert végébe, és teszi a dolgát.
Mindenki úgy boldogul ahogy tud.
Én nem, panaszkodok, volt már rosszabb is,azt az akadályt is simán vittem.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #2950 Dátum: 2025. Május 22. 07:55 »
A tegnapi eső és a ma hajnali köd bevégezte az akácot nálam.
Megy vissza 27,80-ról. Amiket hallani, én nem panaszkodok.
Ez is egy emlékezetes év lesz.

« Válasz #2951 Dátum: 2025. Május 22. 13:04 »
Ez is egy emlékezetes év lesz.

Személy szerint igyekszem hamar elfelejteni és többé nem emlékezni rá. Ennyit még nem szívtam a rajokkal, akár mit csinálok menni akarnak, és az esetben jelentős részében mennek is. A töredékét sikerült csak befogni, a nagyrésze elérhetetlen helyre szállt. Akác méz szempontjából, örülök ha 10 kg átlag lesz. Még egy ilyen gyenge év hiányzott...

*

wr

• 1013
« Válasz #2952 Dátum: 2025. Május 22. 13:37 »
Itt még lenne benne két nap, de az előrejelzés szerint már nem lesz, bár ahány helyen nézi az ember annyifélét jósolnak, és ezért még pénzt is kapnak. Pályát tévesztettem...

Repce biztosan nem lehetett sok, mert a felvásárlók szinte hajba kaptak érte, mondom aki előbb ér ide az viszi, így is lett. Kíváncsi leszek, hogy az akácért majd ugyanilyen veszekedés lesz-e. Kétlem, az majd nem kell a kutyának se. Ahogy nézem, 1 fiókot azért el lehet majd venni róluk.

Nekem most megint úgy tűnik, hogy fajta kérdése is ez a rajzás. Volt hogy háromnegyed óra alatt 5 jött ki egyszerre, de érdekes módon, soknak esze ágába sincs, pedig inkább azok vannak tele néppel meg mézzel is, mégsem akarnak a fára menni.
Ami még új volt az idén, eddig ilyet sosem láttam. Kijött a raj, majd a méhtömeg jó része vissza is ment és még a fele se telepedett le. Ugyanez kaptárból. Benne a raj a fiókban, este még ott van, másnap reggel is, de másnap este már csak 2-3 keret méh van ott az anyával. És több ilyen is volt. Nem bánom, csak pározzanak be az új anyák. Aztán még ül kint itt is néhány, fiatal anya 3 marék bogárral, alattuk a fűben szintén 2 marék bogár, őrizgetnek 2 anyatetemet. Tisztára meg voltak idén kergülve.

« Válasz #2953 Dátum: 2025. Május 22. 20:18 »
Ezt írja adamez 2:
"Ennyit még nem szívtam a rajokkal, akár mit csinálok menni akarnak, és az esetben jelentős részében mennek is. A töredékét sikerült csak befogni, a nagyrésze elérhetetlen helyre szállt."
Majd wr rákontráz:
"Volt hogy háromnegyed óra alatt 5 jött ki egyszerre, ..."
Ugye, ugye!
Amikor az anyakorlátozásról, és szúk fészekről írok szinte lehülyéztek!
Szerintem az én méheim olvassák a Fekete-Fehér Méhészklubot, mert koppra úgy viselkednek ahogy leírtam.
Tehát nálam is van megkergült család, de rajom nem volt és nem is lesz!!!!!!!
Miért?
Mert mielőtt kiugrana, az öreg anyát leölik.
Ja ja.
Ma 110 családot néztem át szűk 5 óra alatt!
Ez, hogy lehetséges?
Csak az ÉK (Építő Keretet ) emeltem ki.
Ha azon bölcső volt, a további 4 keretet át kellett néznem.
Hála az égnek eddig 9 család anyja volt megkergülve.
Kettőt már leöltek, a többit én segítettem a másvilágra.
Hagytam nekik egy kopogós bölcsőt, de kettőnél már a szűz anya kavart.
Amelyik családoknál kicseréltem akác alatt a rajzani szándékozó anyát egy "kövér" anyával, azok fullra meghordták a 18-as Nagybocit.
Lehet itt áskálódni, meg fikázni a technológiámat, de mézem is lesz, szépek a családok, rajom meg nuku.
Eddig van 27 ide anyám, és jelenleg 48 kölyökcsaládnál van szűz anya.
Ezek egy részével betelelek, a többit anyacserére használom.
Holnap folytatom (ha az idő engedi) a családok szűk fészkének vizsgálatát.
Szombaton kezdjük e pergetést.
Akkor mi a frásznak macerálom most a szűk fészket??...kérdezhetitek.
Mert pergetéskor nem akarok ezzel tökölődni.
Fészekrendezés, tűzés, éppen elég.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #2954 Dátum: 2025. Május 22. 21:46 »
Nálam az elmúlt 3 napban hordták be a zömét az eddigi emelkedésnek. Rajom még nem volt, nem is lesz, ma feldobtam az 5. 1/2 NB fiókot néhány családnak. Keményen küzdök hétről hétre a rajzással. Múlt hétvégén szaporítottam párzott anyával és ezen hétégén is indítok kb 50 kiscsaládot saját nevelésű bölcsővel. Az akácban még bízok, bár a holnapi és a ma esti eső után nem tudom mi marad a fán.