Kérdés

• 109 válasz
  • 27265 megtekintés
*

P.P.

• *
  • 24
Re:Kérdés
« Válasz #90 Dátum: 2024. Május 26. 08:01 »
Fonák Tamás, piacon értékesített "kis" kiszerelőnek biztosan elég a papír alapú számla, majd a számlázz.hu-n 4 napon belül lejelenteni.
Egyébként ezen a fórumon tényleg az élő fába is belekötnek, nem ismerik : a "véleményem szerint, nem tudok azonosulni az elképzeléseddel, légyszíves, nézz utána pontosabban, ...stb." Csak a személyeskedés. Nyilván eltérőek a vélemények, de azt kúltúráltan is el lehetne mondani. Tanulni kéne egymástól, ez lenne a fórum lényege.
Egyébként a szaktanácsadó pont nem jutott eszembe, köszönöm Attila.
Zöld-fekete fórumellentét, komolyan mintha politikai jobboldal-baloldal lenne, jaaaj. Vagy inkább óvoda?
Vitakúltúrát kéne tanítani az iskolában.
Ez volt az én véleményem, s ha valaki csak elgondolkodik, s visszafog kicsit a stílusán, már megérte leírni.
Szép napot mindenkinek.
Ilona.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #91 Dátum: 2024. Május 26. 08:49 »
Sima írígység ez Ilona, neki lett, nekik meg nem, bassza a csőrüket.
Üdv:robi

« Válasz #92 Dátum: 2024. Május 26. 09:29 »
Számlát csak számítógépen állíthatsz ki, -ha kéri a vásárló-  ha beregisztráltál a "Számlázz.hu-ra".

Tisztelt Fonák Tamás!

Picit pontosítanék, hátha lényeges az információ.
A fenti idézetet helyesbíteném azzal, hogy számlát kézi számlatömbben is kiállíthatsz (tollal), csak azután 4 naptári napon belül jelenteni kell itt: https://onlineszamla.nav.gov.hu
A számlázz.hu "csak" egy sima számlázó program, ami ugyanezt teszi automatikusan, mint ahogy a többi program is! Pl: a NAV számlázó program is megteszi az automatikus jelentést.

« Válasz #93 Dátum: 2024. Május 26. 20:16 »
Kedves cézé!
Tényleg ez az alapprobléma?

« Válasz #94 Dátum: 2024. Május 26. 20:41 »
Nem,
az alapproblémákat leírtad, ezt csak a könyvelői (fél)vérem íratta velem! :)

« Válasz #95 Dátum: 2024. Május 27. 01:21 »
Kedves cézé!
Tényleg ez az alapprobléma?

Az alapprobléma az, hogy egy "híres" méhész olyanokat leír, amin én a kezdő is csak pislogok, hogy hogy gondolhatja komolyan. Aztán majd ha rá hivatkoznak, hogy dehát ő mondta, hogy címke se kell, akkor meg majd megy a terelés és tagadás, mi kezdők meg szívunk a félretájékoztatás miatt, meg fizethetünk méretes bírságokat.

« Válasz #96 Dátum: 2024. Május 27. 05:54 »
Egyem meg a husikádat neked is BGergely!
Milyen félretájékoztatásról beszélsz?
Te sem tudsz olvasni?
Többször leírtam, hogy keresse a kérdésben a szaktanácsadóját.
Egyébként a piacon, epren, lekváron, zöldségen látod a címkét?
Mert én nem.
A MÉZ ugyan ez a kategória.
Ha a termelő áll a portékája mögött NEM KEL rá semmit írnia.
1 üveg méz ennyibe kerül.
Az értékesítési szabályokról meg már írtak, azt túlragoztuk.
Ha kereskedelmi forgalomba szeretné hozni azt is, ott már valóban rá kell írni a termék eltarthatóságát, a tömegét, vonalkódot, és még az sem mindegy mekkora betűvel van ráírva, valamint mi van egy látómezőben.
A piac sokkal lazább, ebből gyakorlatilag semmi nem kell.
A jogszabály így szól:
"Az árusítás helyszínén fel kell tüntetni a "Saját őstermelői tevékenységből származó termék" feliratot, valamint a FELIR azonosítót és a Nébih tevékenységazonosítót is."
Ennyi elég, az üvegre semmit nem kötelező ráírni.
Természetesen ha az őstermelő (méhész) adja el saját termékét.

Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Május 27. 06:11 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #97 Dátum: 2024. Május 27. 08:06 »
Kedves Gergely! Meg aki törvény szerint akar értékesíteni!

Ne is keresd a "FELIR" azonosítódat, mert megszüntették, nem tudja már ráírni a mézfelvásárló sem a felvásárlási jegyre.

http://www.omme.hu/valtozas-a-mezfelvasarlaskor-megadando-adatokban/

Van ahol használják ennek ellenére, de az más terület. A méhegészségügyi felelősök, mivel az állatorvos helyett.... hosszú.

A mézértékesítésnek más szabályai vannak mint az Attila által említett piaci zöldségárusításnak. Tehát a méz árusítása nem ugyanaz a kategória, ismét egy félrevezető tájékoztatás. A zöldség árusításhoz nem kell "minimumüzem" engedély. A mézre kell címke, mert ki sem adhatja a NÉBIH a címke megléte nélkül az engedélyt.
Én kerestem egy szaktanácsadót, és elmondta, hogy nem szeretne beleszólni, -habár rendkívül felháborító amit a méhészekkel folyamatosan megpróbál elhitetni Attila-, mert az Attila barátja neki bármikor indoklás nélkül felmondhat. Ezt egy másik szaktanácsadó megerősítette, és szerinte írja meg neki aki bátor. Mondjuk én ezt nem értem, de nem is tudom mi folyik itt, viszont kaptam egy linket név nélkül.
Gergely! Ezt olvasd végig, aztán azután ne hidd el azt a vándorlási sikertörténetet sem.

https://magyarmezogazdasag.hu/2015/01/15/kistermeloi-mezkiszereles-es-ertekesites/

*

buksi

• 466
« Válasz #98 Dátum: 2024. Május 27. 08:13 »
Tehát így lehet Attilának hinni, annyi mindent tud,de a másik kötekedik??

« Válasz #99 Dátum: 2024. Június 07. 21:03 »
Fonák Tamás! Te gondoltad volna ,hogy a "Brigadérostól" kapott pótbölcsőkből kelt anyák erre is képesek?

Sajnos nekem ez kínai. Ki az a Brigadéros? Pótbölcsős anyák?

Ennyit találtam:
Az áttelelt atkák száma azért nem mindegy mennyi.
F
“Mönnikö dogzani.”

“A rövid agyú, esznélküli brigagyéros paraszt gyerök.”

Ő anyanevelő?

*

ekecs

• **
  • 56
« Válasz #100 Dátum: 2025. Március 04. 10:42 »
Sziasztok! Kérdésem lenne a következő: miért reped félbe a viaszkorong. Üstben olvasztom össze kb. 10 kilós korongok. Az üst falától elválik,de középen elreped. Nagyjából mindig ugyan annyi a viasz is meg a víz is. Egyszer jó,egyszer nem. Mitől lehet. Tudom nem nagy jelentősége van, csak kíváncsi vagyok mitől lehet. Válaszokat előre is köszönöm.

« Válasz #101 Dátum: 2025. Március 04. 11:29 »
Lassan kell, hogy kihűljön és akkor nem fog megrepedni, jól be kell takarni a főzés után.

*

Koki

• 222
« Válasz #102 Dátum: 2025. Április 30. 08:21 »
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2025/04/a-termeles-szuneteltetesert-kaphatnak-tamogatast-a-viziszarnyas-tartok

Ez igaz lehet? Egyszerű agyammal arra gondoltam, hogy ha már így kivégezték a méhészeket a szabadon vámmentesen érkező méznek nevezett "olcsó szirupos termékekkel", a lépesméznek nevezett cukorból készített lépszelettel, akkor miért támogatják a méhészt?
Most komolyan! Nem lehetne valami állami, esetleg uniós forrásból támogatni a szabadon élő madarak kiirtását is? Azok nem terjesztik a madárinfluenzát? A Mari Néni szárnyasai nem terjesztik? Nehogy a mi szárnyasainkra is kitalálják...

*

neo

• 1000
« Válasz #103 Dátum: 2025. Április 30. 09:39 »
Persze, hogy igaz. Cak az a baj vele, hogy 2 milliárdot szánnak rá. A víziszárnyas tartók szerint kellene még hozzá 98.
A probléma gyökere az, hogy tavaly a 2. félévben Európában volt 200 telepen madárinfluenza. Ebből 180 volt a magyar. Annak is döntő hányada Bács Kiskun. Ebben a félévben eddig csak 100 új jött hozzá (nálunk). Az egész korlátozási gondolatnak az alapja az, hogy az EU-ban erősen fontolgatják a teljes magyar baromfi hús export megtiltását. Az pedig egyenlő lenne az országcsőddel. Akkor még nem is beszéltem a száj és körömfájásról. Még egy telep elúszása, és akkor nem csak baromfi hús export tilalom, hanem sertés és marha hús is (no meg az abból készült készítmények).
Az afrikai sertéspestis 7 éve van benn az országban. Elméletileg már minden megyében ott kellene lennie, hiszen amíg Grúziából ideért évente megtett 50-200 km-t. Mégsem így van. Valószínűleg azért nem, mert van egy nagyon egyszerű védekezési mód. Az állomány sűrűség csökkentése. 0,5 vaddisznó/hektár megállítja a járványt. Azt tudni kell, hogy pl. az északi középhegységben jóformán kipusztult a vaddisznó állomány, de hát a környező részekről ismét betelepül. A gond ott van, ha nincs összeszedve az összes csont, ami pestisben hullott el, akkor ott még fél év múlva is beindulhat újra a betegség. Ez történik a Pilisben. A Börzsönyt eddig nem érte el a betegség (szerintem a 2-es úton nem tudott átmenni), de most Szlovákiából átjött, és el kezdett ott is terjedni, pedig 7 év alatt bármikor átjöhetett volna Nógrádból is.
Csak azért írtam le, hogy mindennek az oka az állomány sűrűség. A Dunántúlon elvétve fordul elő nem vadon élő madaraknál a madárinfluenza. Azért, mert közel sem akkora a telepsűrűség, mint az Alföldön. Minden járványos betegséget az állomány sűrűség szabályoz. Hatékony járványvédelem mellett nagyobb sűrűséggel lehet tartani állatokat. Tehát a tartható állomány sűrűséget mindig a kórokozó, és az ellene történő védekezés hatékonysága határozza meg.
A méhek esetében az állomány sűrűséget a Varroa és az ellene történő védekezés hatékonysága határozza meg. Nem a nyúlós, ahogyan azt most a Méhészújságban olvastam. Az ellen nem védekezünk semmivel, csak megtaláljuk az ordító eseteket. Próbálnánk meg ugyanezt tenni a Varroával. Senki nem védekezne ellene, csak felszámolnánk az erősen fertőzött méhészeteket. Vajon  mi történne?
Ami a száj és körömfájást illeti. Egyik méhésztársunk, Bencze János https://hu.wikipedia.org/wiki/Bencze_J%C3%A1nos_(politikus) vetette fel a parlamentben, hogy indiai vendégmunkások hozhatták be a tüdejükben a vírust. Nagy István azt válaszolta, hogy igen vannak ilyen vendégmunkások az első kitörési telepen, de két éve nem voltak otthon, és csomagot sem kaptak. Azonban utána olyant lehetett hallani, hogy nem is indiaiak, hanem pakisztáni vendégmunkások vannak ott. Azt ugye tudni kell, hogy a vírus az konkrétasn pakisztáni eredetű. Arról viszont tudni lehet, hogy inkább iszlámok, mint hindik, azaz ők marhahúst esznek, meg juhot, merthogy sertéshúst nem. Tehát lehetett ott valami olyan konzerv a háttérben, amit ha nem is két éve, de éppen valamelyik pakisztáni vendégmunkás hozott, aki esetleg nem is ezen a telepen dolgozik.   Ez a nálunk 50 éve ismeretlen betegség elképzelhető, hogy most ismerőssé fog válni. Mert főleg a nyugati országrészben már nincsenek magyarok, akik a tehenészeti telepeken dolgozzanak, hiszen nem kell sokat utazniuk a többszörös fizetésért. Azért kellenek az indiaiak, meg pakisztániak. Ha pedig ez a betegség egyszer elszabadul, akkor a kormány kész arra, hogy az ország teljes fogékony állatállományát kiirtsa. Nem azért, mert ettől a betegségtől oly mértékben elpusztulnának az állatok (gyakorlatilag csak a borjak egy kis része pusztul el a vírustól), hanem azért, mert megállna az élelmiszer exportunk. Az angolok 20 éve ezt megtették. A madárinfluenza esetén az irtásokkal sietni kell, mert egy hét múlva már nem marad élő állat az istállóban, így aztán nincs jogalap a kártalanításra. Kicsit sarkítva a helyzetet.
Csak azt akartam kihozni belőle, hogy el kell gondolkodni azon, hogy mi a jobb? Ha igazgatási szabályokat alkalmazunk egy betegség ellen, és ezzel a többi állományt meg tudjuk védeni, vagy az, ha ilyent nem teszünk, de ennek az az ára, hogy az adott állatfaj kipusztul. Nos a madárinfluenza, sertéspestis, és száj és körömfájás ellen vannak igazgatási intézkedések, Varroa ellen nincs. Vajon mi lesz a sorsa a méheknek?

*

nyuszt

• 131
« Válasz #104 Dátum: 2025. Április 30. 19:03 »
Neo  !
Nagyon elírtad   az AFP -re vonatkozó vaddisznó megengedett  állomány létszámot  ! ( Nem  0,5db/hektár.) Mellesleg nincs terepi ellenőrzés , csak íróasztal mellett döntenek.