A méhcsaládok általános állapota

• 4023 válasz
  • 1118706 megtekintés
*

Koki

• 301
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4020 Dátum: 2025. November 30. 19:18 »

Ebből látszik, hogy csak a pakolós rendszerében tud gondolkodni Koki.

Tehát akkor elölről, hogy végre mindenki értse, még Koki is!
Napraforgó pergetéskor amikor ESTE teszem vissza a kereteket megy be az etető

Akkor melyik a pakolós rendszer?
Mert mi ugye nem rakjuk vissza a lépeket, csak április végén a fiókkal együtt.
Nem is kell félnünk a penészesedéstől, sőt a kénezéssel egyes előadók szerint még kórokozókat is írtunk. Nemrég olvastam itt, hogy a valamikori mentorod is kiszedte a lépeket a fekvőből, így nem penészedtek, és szépek voltak tavasszal. Gondolom ebből az következik, hogy akik nem szedik ki, ott nem maradnak szépek. Csak elméláztam... mindig megnevettetsz.

Ugye sokszor írtuk, hogy 7 NB lép pont egy 10 keretes Hunor fióknak felel meg.

[/quote

Én az NB-ben 5-7 lépen teleltetek, nagyon szép mézesen.

Azért nem ilyen fényes a méhcsaládjaim helyzete, mert azóta egy-egy kerettel tovább szűkítettem a fészket.
.
Tehát ha 5-6 NB kereten indulnak tavasszal a családok, akkor azokból már repcére termelők lesznek!

Rajzástól nem kell tartani az biztos.

« Válasz #4021 Dátum: 2025. November 30. 19:34 »
Ha ennyire figyeled írásaimat akkor azt is olvastad biztosan, hogy az idén 1-2 léputcával erősebbek a családok.
Tavaly sajnos ezt nem mondhattam el, idén tavasszal meg is lett az eredménye.
Az  a lényeg, hogy nálad még ilyenkor is ropogtatják a 12 Hunor fiókokat, és márciusban már rajod van.
Állandóan arra vagy büszke, hogy neked milyen korán van mindig rajod.
Az meg sem fordul a fejedben, hogy én ezektől már rég elvettem a plusz erőt, és emiatt nincs rajom.
Amikor már bepetézi a bölcsőt, akkor már szinte késő.
De te csak kapkodsz mert sok van, én pedig szépen, nyugiban elszedem az erőt ahol látom a rajzásra készülődés első jeleit.
Emiatt is csinálom az őszi kiegyenlítést, hogy minél kevesebb legyen tavasszal, de ezt megúszni úgysem lehet.
Főként azért mert az anyák teljesítménye sem egyforma.
Kár ezt ragozni, azon már réges-régen túl vagyok, hogy megbolonduljak a méhek között, mert nem érek oda sehova.
Ha az égiek is úgy akarják tavasszal a jó idő beálltával motorral megyek a méhekhez, az is egy jó kikapcsolódás.
Ja, ez a 10. motorom a sorban, egy gyönyörű Yamaha X max, legújabb típusa.

Nagyernyei Attila

*

Koki

• 301
« Válasz #4022 Dátum: 2025. November 30. 23:50 »
Azt hiszem nem csak én röhögök ilyen jókat, ezért mindenkinek jó szórakozást kívánok.

1-2 léputcával mindig erősebbek, aztán 1-2 léputcával gyengébbek tavaszra. Ezt már ismerjük.

Válaszom perlaki.gabornak a következő.

Keretekre lefordítva 4-5-6 keretre szűkítettem őket, de volt néhány amely csupán 3 keretet takart sűrűn.

Tehát egységesen gyenge.

Az állományom MOSTANRA egységes!!!!!!

Állandóan arra vagy büszke, hogy neked milyen korán van mindig rajod.

Vannak itt téged tetszikelő elmebetegek akiket meg tudsz vezetni, de én ilyet soha nem írtam, de hadd idézzek magamtól magam igazolására, csak az igazat Attila!!!

Én nem vagyok büszke a rengeteg rajomra, nem is szerettem volna, hogy így megbolonduljanak. Sajnos az a sok összetevő ami az idei tavaszon tökéletesen hozzájárult ehhez, kivédhetetlen volt. Hiába csapoltam, nyomtam be a műlépeket ezrével , ezek csak bent kuksiztak, mert 2-3 nap után mindig volt egy ugyanennyi ideig tartó bezártság. Akinek ettől nem indultak rajzásnak a méhei, ott komoly problémák voltak.

De te csak kapkodsz mert sok van, én pedig szépen, nyugiban elszedem az erőt ahol látom a rajzásra készülődés első jeleit.

Nem látsz te semmi rajzásra készülődést. Az egyik kevésbé gyengétől veszel el a még gyengébbnek, tehát kiegyenlítesz. Abban igazad van, hogy nem bírok egy idő után velük, amikor tétlenkednek rossz idő esetén, aztán dolguk hiányában megbolondulnak. De leírjam még ezerszer, hogy ha harmada megrajzik, még akkor is 4x annyi termel mint nálad? A támogatások azokra is vonatkoznak akik megrajzottak. Mikor termelsz te annyi mézet mint amit a nagy méhész ismerőseid csak támogatásként kapnak? Gondolod nálam nem ugyanannyi a támogatási összeg. Amikor rájuk hivatkozol, akkor ez a támogatás a befogott és készített rajokra nem vonatkozik, de azok pici költséggel és kicsi munka ráfordítással következő évben nem 40 -mint írtad nemrég-, hanem 50 ezerért elkelnek. Kezdjük el elölről?

Kár ezt ragozni, azon már réges-régen túl vagyok, hogy megbolonduljak a méhek között, mert nem érek oda sehova.

Ez aztán a legnagyobb mellébeszélés ebben az írásodban. Hányan írták már le itt, hogy amit te csinálsz egy évben a méheiddel, azt végig olvasni is fárasztó? Nem akarlak én bántani, csináld a sok haszontalan pótcselekvést, de ne vidd bele a tapasztalatlan méhészeket abba a verembe, amiben vagy.

Ha az égiek is úgy akarják tavasszal a jó idő beálltával motorral megyek a méhekhez, az is egy jó kikapcsolódás.

Az tényleg jó. Irigyellek. Gondoltam néha motorral megyek jövök. Én mindig viszek valamit, meg hozok haza. Nem tudnék naponta a motor csomagtartóján és hátizsákban hazahozni 50-80 kiló herefiast pl. Utánfutón szállítom a műlépes kereteket, viszem a hordókat, vissza meg a mézet akác után is, mert a fészkekből még ki kell szedni 10-40 mázsa akácot, mert ugye a rajok és a lerajzottak nem visznek fel semmit a méztérbe. Az álanyások lépeit szintén csak autóval tudom szállítani. Az itatóba is kell naponta rossz esetben 400 liter víz. Telelő kajának meg 150 mázsa cukor, és majdnem ugyanennyi víz.  Van amikor augusztusban kettőt fordulok egy nap, meg a fiam is egyet az övéihez. Viszont az autó nem ázik be.

Motorozzunk Attila!!! Egye kutya! Dicsekedjünk! Mint a hülye gyerekek. Holnaptól tél van, ráérünk.

A fiamnak egy Hondája van, de még soha nem volt vele a méheinél. Ahhoz túl drága darab, oda biztosan nem megy ki vele, mert 600 méter a földút. Úgy vigyáz rá, mintha aranyból lenne. Mondjuk az ára is aranyárban van, f@..omnak sem kellene. Majd kinövi. Talán.

A lányomnak meg van egy Kawasaki ZX-6R NINJA-ja. Nekem meg gombóc a torkomban, amikor elindítja, és hallom, hogy BRBRBRRRRRümmbrümm. Ordít, visít mit egy helikopter. Le fogja cserélni valami jobbra, mert még 200-at sem bír, tehát egy lassú szar. 180 után úgy ott hagyom a BMW-mvel, min ha állna. Addig bírja a ninja.
 A Husqvarna crossmotorját eladta, egy komolyabbat akar, de csak tavasszal. Egyébként
autómérnöknek tanul.

A Feleségemnek meg egy biciklije van. Azzal jár a boltba, mindig hoz nekem kaját, főleg tejet és üdítőt, attól nem épülök le idő elött.

« Válasz #4023 Dátum: 2025. December 01. 17:22 »
Hogy tudsz ennyi "csacskaságot" összehozni Koki?
Azt nem szoktad megkérdezni a haverjaidtól, hogy mennyi mézem szokott lenni, és hány rajom?
Akkor elmesélek néhány titkot (nem dicsekvésnek szánva).
Pályafutásom alatt négyszer közelítettem meg állomány szinten az 50 kilós akácot.
Sosem haladtam meg, de pár tíz dekára voltak ebben az években.
És, hogy számolom ezt az átlagot?
Sokan úgy, amennyitől pergetnek.....persze, mert így szebb számok jönnek össze, de a méz az ugyanannyi.
Én pedig úgy, hogy amennyit ősszel a méheü. felelős felmért!
Tehát amennyivel betelelek, az a következő évben az akácon a pergetési átlagszámításom alapja.
Nem úgy, hogy van a 200-ból 40-50 tartalék, és azokkal nem számolok!!!!!!!
Az idén emiatt is lett rossz az átlagom, mert le volt gatyásodva az állományom.
De téged ez nem érint, a tieid mind egytől-egyig bombák.
Azért vigyázz arra is kiket engedsz a portádra, mert kicsit árnyaltabb képről számolnak be.
Egyet viszont a figyelmedbe ajánlok.
Én intenzíven vándorolok, és a vándorméhészetek sosem lesznek olyan erőben mint mondjuk a tied, aki nem hagyja el a portát.
Egy 15 kilós repce, egy közel 50 kilós akác, egy 13 kilós hárs, majd egy 27 kilós napraforgó után megnézném a méheidet.
No ez az eredményem még a Hunoros időben volt, és azóta csak megközelíteni sem tudom!
A 43 mögöttem lévő szezonokban ez volt a legjobb eredményem.
Az utóbbi években viszont a tavalyi akácom volt kitűnő.
Tehát nem az a lényeg (de ezt ezerszer leírtam már), hogy hány keretre van szűkítve egy általad kritizált méhcsalád.
Akkor mi?
Hát az, hogy a tavaszi START pisztoly eldördülése utántól, mennyi fiast nevel fel az adott méhcsalád.
És itt van köztünk már régóta szakmai nézeteltérés.
A szűk fészekben koncentráltan van a NAGY kiterjedésű fias, neked meg picscs@nyi fiasaid vannak nagy mézkoszorúval sok keretben, aminek a vége tömeges rajzás.
Remélem Csányi Anti nem ró meg, de ők is szűkítenek tavasszal!
De vannak a baráti körömben 600 sőt 700 családos KB keretméreten méhészkedők akik nálam is jobban takarnak, és szűkítenek.
Szoktam őket emlegetni, és láss csodát rajuk elvétve, az eredményeik pedig nem publikusak.
Ők is vándorolnak, és ettől függetlenül gyönyörűek a családjaik.
Röviden ennyi.
A motort sem dicsekvésnek tettem közzé, hanem azért, hogy érzékeltessem a fekvő rendszer mellett bizony több a szabadidőm.
Akik meg szeretnek pakolászni az ő dolguk.
Majd 60 fölött (ki előbb ki utóbb) a derékfájás lesz a legnagyobb probléma.
Én a nyugalmat választottam, de nagyon szerettem a Hunort is.
A végére hagytam a választ erre:
"...de azok pici költséggel és kicsi munka ráfordítással következő évben nem 40 -mint írtad nemrég-, hanem 50 ezerért elkelnek."
Egy 30 kilós akácnál a mostani áron számolva 66.000 Ft-od lett volna.
Kezdjük elölről?
Nagyernyei Attila