Nálam 4x volt "zuhi", mégis 2Kg volt az emelkedés ugyanúgy mint tőlem keletre 5km-re Karádon. Van még 3-4 napom.
Akinek nincs raja ebben az idei akácvirágzási időszakban -ami nálam ma lesz a 18. nap-, annak olyan méretű az állománya, amit tud kezelni (1), vagy nagyon gyatra (2). Lehet bezárni az anyákat, akkor valóban nem rajzik, de ha rajzani akar, akkor úgy sem hord semmit. Tehát aki most nem küzd a rajzással, (és nem szedte szét már az állományát), annak további problémái lesznek. Én nem tudom szétszedni, mert lehetetlen, nincs lassan hely, és tegnap is 16-ot szaporítottak, kettő még lóg.
Viszont a befogott rajok, a legalább egy hetes óriásrajok telibe hordták a kaptárt. Vannak középen a méztérben félig fedett lépek. Befogott petéző anyás rajok is már bölcsőznek, alig van műlépes keretem. Nem csak én vagyok így, a "társaim" hasonló "problémával" küzdenek.
Ha kisüt a nap, óránként ad egy kilót. Tegnap három órás sem mentek. A rajok szétáztak, földre verte az eső némelyiket, és műlépes kereteket dobáltam rájuk, úgy raktam a kaptárokba. Nálam nincs fagykár. Ahol lefagyott, ott várhatja a méhész. Sajnos nekik nem lesz mézük.