IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414086 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #945 Dátum: 2022. December 30. 07:32 »
Véleményem szerint ahol már hordják a virágport a méhek, ott már nem lehet nullázni az atkát. Itt nálam nincs még olyan ami virágozhatna, de minden évben megfigyeltük, hogy a borjú indító fehérjét hordják a méhek mihelyst kibiggyen a nap. Karácsony előtt még nem láttam, pedig figyeltem, ma bejöttem dolgozni és megnézem hogy elindult e nálam már a "virágpor" gyűjés. Szenteste napján szublimáltam, remélhetőleg akkor még nem volt fedett fias, ha netalán az anyák elindultak a napforduló napján petézni.

*

neo

• 1000
« Válasz #946 Dátum: 2023. Január 03. 11:19 »
Véleményem szerint ahol már hordják a virágport a méhek, ott már nem lehet nullázni az atkát.
Nos én nem tudom, hogy mikor kezdték hordani a virágport. Az biztos, hogy szilveszterkor már tövestül akarták elvinni a mogyoróbokrokat a méhek. Amit   tegnap láttam, azaz január másodikán, a néhány megnézett család közül a legidősebb fias maximum 3 napos álca volt. Munkásfiasba az atkának nem illik a 8. nap előtt bebújnia. A 3 nap pete, és 3 nap álca kort figyelembe véve, itt még 2 nap volt a bebújásig, tehát maximum a holnapi napig lehetne azonnal ható, nullázós kezelést végrehajtani. Azonban az oxálsav esetében azt is figyelembe kell venni, hogy a megfelelő hatáshoz több napra van szükség, így a szublimálással szerintem legkésőbb szilveszterkor lehetett nullázni, ha az egyszeri szublimálás hatásfoka legalább 90 százalék, és 10 atkánál kevesebb volt a méhcsaládnál. Egyébként több kezelés kell hozzá.

« Válasz #947 Dátum: 2024. Augusztus 31. 08:10 »
Ezt megmondom!
Annyira fejlett már a magyar időjárás előrejelzés, hogy előre tudják milyen telünk lesz.
Íme:
https://www.teol.hu/helyi-idojaras/2024/08/szaraz-lesz-a-tel-horol-almodni-sem-erdemes
Már csak egy apró kérdésem lenne.
Idén az augusztus 20-i tűzijáték előtt egy órával nem tudták milyen idő lesz, akkor fél évre előre honnan ez a bátorság? (Vagy bodorság...)
Itt Görögországban óránkénti időjárás előrejelzés tű pontos.
Tegnap egy étteremben láttam, hogy pakolásszák a párnákat a kinti teraszokról.
Az egyik srác egy magyar pincér volt, kérdeztem, hogy miért pakoltok?
Válasza?
Néztem a netet, fél óra múlva zuhi lesz.
És lett.
Majd a mézárakról, néhány kaptárról, és egyéb árról is beszámolok.
Görögország nem drága, még nekünk magyaroknak sem.
Jó, ha nem figyel az ember akár 4-5 eurót is elkérnek egy korsó sörért, de van 1 eurós ár is.
A gyümölcs drága.
Görögországban az üzemanyag 70 forinttal több mint otthon.
Emiatt Makedóniában tankoltam.
1.05 Euró/liter a gázolaj.
Pályán, 1.1.
Hiába jó ez az Unió.
Ők nincsenek bent, de ha tanácsolhatnám nekik ne is iparkodjanak.
Nagyernyei Attila

« Válasz #948 Dátum: 2025. Február 09. 17:41 »
Érdekes dolog a mikroklíma.
Ha nem a legjobb barátom mondta volna, hogy ma nála élénken mozogtak a méhek, lepték a vizet, és még virágport is hoztak, el sem hinném.
Pedig így volt!
És nézzük hány fok is volt náluk?
6, 3 Celsius, egész nap szikrázó napsütés.
Én egész nap a méheknél voltam, az enyémek az orrukat sem dugták ki, és légvonalban lehet 22-25 Km a két telephely között.
Ettől függetlenül nem biztos, hogy cserélnék vele, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokszor hasonlítjuk össze méhcsaládjainkat, és az övéi rendre jobbak tavasszal.
Én egy hűvös, fagyzugos helyen teleltetek, ő pedig egy délnyugati, szélvédett bokros-füves telephelyen.
Csak érdekességnek írtam ezt a hozzászólásomat.
Egyébként ő hagyományosan szépen szokott telelni, már most 7%-os vesztesége van.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #949 Dátum: 2025. Február 18. 10:48 »
Elvtársak!
Üdv:robi

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #950 Dátum: 2025. Április 08. 06:47 »
Sziasztok!
Csévharaszton, ma hajnalra -7,1 C
Tegnap - 6,7 C
Az akác kipattanva.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #951 Dátum: 2025. Április 08. 07:15 »
Itt nem tudom hány fok van de a fű deres mindenhol, a háztetők nem.
Üdv:robi

« Válasz #952 Dátum: 2025. Április 08. 07:59 »
ÉK és ÉNY akácosai lehet, hogy megmenekültek, teljesen fagymentes területek vannak arra.
A Duna-Tisza köze valószínű elesett. (-6, de volt -8 is)
Nálunk még most is deres a szomszéd háztetője.
Necces lesz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #953 Dátum: 2025. Április 08. 10:13 »
Köszöntelek Benneteket ! Régóta olvasom e fórumot is. Eddig nemigazán szerettem volna hozzászólni, de most helyzet van, így engedjétek meg tapasztalatim megosztását.
Valamikor a 90-es évek elején egy  méhésztárs leírta valamelyik újságban: Onnantól kezdve amikor a meggyrügy hegye zöld, van -4 - 5 fok akkor az már viszi az akácot is. Természetesen ahogy haladunk a virágzás felé kevesebb is elég. Ehhez a módszerhez igazodva sikerült az eltelt évtizedekben pontosan eltalálni az elfagyást. Ez elmúlt évek időjárása szinte ugyanaz volt. Enyhe tél, szinte tavaszias időjárással.
A növények nem voltak mély alvásban. Az első felmelegedési hullámra megindult a vegetáció, "lébe jöttek" a növények. Majd menetrend szerint jöttek a fagyok, amelyek  már este 9-10 órától reggel 8-9 óráig  tartottak. Ezt már az akác sem bírta ki. A kevésbé gyakorlott kollégák még azt hiszik meg sem pattant, amikor már el is fagyott fő mézelő növényünk. Ebben az évben a márc 19-20-i fagyok vitték el nem a mostaniak. Könnyebb figyelni a meggy állapotát, mint az akácét - az sem lehetetlen, de ahhoz nagyobb gyakorlat kell

« Válasz #954 Dátum: 2025. Április 08. 19:33 »
Sajnos a mai-5 fok kivégezte nálam is az akácost.
Felballagtam a domb tetejére és ott is "lekonyultak" a fiatal fákon a friss hajtásrügyek.
A nagy fák teteje még jó lehet, de ez már nem vetít előre bomba termést. (No meg a méhcsaládok is kívánni valókat hagynak.)
Annyi jó hírem van, hogy máskor is volt már ilyen, mégis adott egy elfogadható eredményt.
Tolna megyében is vannak (egyelőre) megmenekült erdők, de a kör igen kicsi.
Ezek felismeréséhez kell egy komoly tapasztalat, amit Szalay62 kolléga beharangozott.
Nálam sajna a cseresznye virágok is lebarnultak, pedig csak pár napja nyíltak ki.
Az idei év eddig felejtős.
Na meg ha már az időjárás rovatban írok, azt sem árt megemlíteni, hogy a mai nap sem volt a méheké.
Amikor kisütött a Nap, +13 fokban szépen mozogtak, járták az itatót, aztán jöttek a komor felhők, és pár perc alatt +9 lett csupán.
Szomorú vagyok a kint ledermedt méhek miatt, de az utóbbi években ez már rendszeres.
Betyár világot élünk!
Itt minden és mindenki megbolondult?
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #955 Dátum: 2025. Április 08. 23:37 »
Az biztos, hogy méhészpróbáló év lesz az idei. Nálam még a raktáron van a tavalyi jó termés. Akácban én még reménykedek itt ÉK-ten. A hétfői fagy még nálam nem vitte el a környékemen az akácot -2 c volt de itt csak szórvány akác van ami tavaly jól adta, mivel mindenki elvándorolt, de ők sem jártak jobban, de a hegyekben brutál fagyok voltak -7–9. C ott a gerinc csupán 3-4 napra van később mint nálam. De van amikor csodára képes. A remény hal meg utoljára, a hétvégi felmelegedésben biztosan bővítenem kell.Utána jön a + 25 c ami megdobja a növény faunát. A remény hal meg utoljára, a mérleg majd megmondja virágzáskor, hogy mekkora volt a fagykár és ebből mennyi a fázott virág. De ilyen ez a “pop”szakma

« Válasz #956 Dátum: 2025. Április 10. 17:05 »
Kérem véleményeteket az alábbi  képeken látható virág illetve rügy állapotokról.  A  nagyobb fürtöt tartó ágat márc. 19-i fagy után, a kisebbeket valamint a harmadik fotón láható nem hajtó rügyet a márc. 20-i fagy után hoztam be. Ezen állapotot ápr. 6-án  rögzítettem szobahőmérsékleten tartott hajtatás után. egy és ugyanazon fáról és magasságból valók,  -6 fok volt mindkét napon.
Sajnos nem enged feltölteni fotókat a rendszer, Szívesen venném ha Nagyernyei kolléga segítségemre lenne. Előre is köszönöm szívességét.

Nem minden formában engedi a képeket feltölteni! Légy szíves nézd , meg  milyen üzenetet kapsz, és akkor arra a (JPG.) vagy valamelyik más formára kell alakítanod. Én el szoktam magamnak küldeni a Facebookra, az "visszabutítja" kicsit. Ha nem sikerülne akkor valami számítógép guruhoz kell fordulnod. Remélem összejön.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila klubvezető)
« Utoljára szerkesztve: 2025. Április 10. 19:19 írta Nagyernyei Attila »

*

Apis

• 192
« Válasz #957 Dátum: 2025. Április 10. 22:48 »
A fagykár sajnos jelentős. 1-2 hét múlva szabad szemmmel is látható a fagyhatár ha nem fagyott le teljesen az erdő. De ez nem garancia arra, hogy mézelni is fog, meg is fázhatott a virág. Egy jó távcsővevel hamarabb is láthatod a fagykár eredményét.
« Utoljára szerkesztve: 2025. Április 10. 22:52 írta Apis »

« Válasz #958 Dátum: 2025. Április 11. 07:30 »
Köszönöm a segítő szándékot. Sajnálnám, ha nem tudnám a fotókat feltöltetni.
Nálam a szil is bimbós állapotban elfagyott. Tudomásom szerint létezik a nedvkeringés megindulása és a rügypattanás közötti állapotban is elfagyás, leginkább szőlő és dió esetében.

« Válasz #959 Dátum: 2025. Május 18. 18:17 »
Májusi eső aranyat ér?
Kérdezem, nem kijelentem.
Nekünk méhészeknek biztosan nem.
Ma még "labdába tudtak volna rúgni" a méhek, de sajnos délután kétszer is rájött a zuhi.
Nem egyszerű mostanság a méhészek élete.
Az időjárás egy olyan rizikófaktor lett, ami sokszor megkeseríti az életünket, mint most is.
A jövő heti időjárásban sem nagyon bizakodhatunk, meg már sokfelé teljesen mindegy, vége az akácnak.
Nagyernyei Attila