Hagyjuk már ezt a marhaságot. A méhészkedést, kaptárak típusát aszerint kell szervezni, kialakítani, hogy majd az esetlegesen 10 évente beköszöntő vihar ne borítsa fel? Szoktál Attila nem kevés ökörséget mondani, de ez túl tesz az összesen.
Nem borítja fel a rakodót sem, ha rendesen van letéve, meg nem a semmi közepére, hanem olyan helyre ahol van természetes szélfogó. Egyébként esetleges vihar idejére én láttam olyat, hogy az illető vitt magával néhány szál szögvasat és a sorokon belül az összes kaptárat egymáshoz szorította.
Sokszor leírtam már, a kaptárnak olyannak kell lennie, hogy minél kevesebb munkával, minél könnyebben lehessen vele dolgozni, minél nagyobb haszonnal. Ilyen prioritások mentén a fekvő az kb. a legutolsó helyen van szerintem.
Tudom, te nem pakolászol, aztán mégis, épp itt írtad le az előző hozzászólásodban. És nem csak a tartalékokat pakolászod, hanem a mézes kereteidet is, kaptárból ki, ládikákba be, abban kipörgetés után vissza, majd a kaptárakba megint vissza. Mert te nem pakolászol. Nem hát. Többet mint én.
A tartalékot minek elvinni bárhova, amikor az ott kell majd ahol a többi is van? Ott jobb a párzás? Tudom, nálad 100%-os... Herék nélkül? Mert a sok here a családoknál van. Ja, mégse, mert azok meg be vannak zárva, heti egy alkalommal jöhetnek csak ki. :-)
A pároztatóknak az a lényege, hogy ne a fő repülési irányban legyenek ahol majd elsodorja a rengeteg kijáró méh hordás közben az új anyát, meg ne a kaptársorok között, hanem félreeső helyen, nálam fák alatt vannak, egész nap árnyékban. Jobb is minden évben a párzási arány mint a termelő családoknál. Kivéve idén, mert a sz@r időjárás miatt idén elég rossz volt a párzás. Ahogy hallottam nem csak nálam.