A méhcsaládok általános állapota

• 4429 válasz
  • 1464716 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4425 Dátum: 2026. Szeptember 11. 09:46 »
Kíváncsi lennék a véleményetekre!

Az utóbbi hetekben a virágpor mesterséges pótlása volt minden csatornán az arcunkba nyomvan.
Volt: lepény, kölödböző porok (szója,élesztő, paprika meg ultra-tökömtudjamicsodakurvadrágánamerikaizászlóval...).
Most meg nosema meg spóraszámtragikus növekedés meg kamu vagy kitudjahonnanszármazó fumagilin adagolási javaslatok.

Minden az előzőekben felsorolt tevékenység és beavatkozás sok pénzbe és mégtöbb munkába került.

Eredmény: az nincs, de a pénzecske is elfogyott meg az idő is eltelt sokaknak!

Szerintetekis átleszttek sokan b@szva a profitmaximalizálás (kereskedői) oltárán?

*

Koki

• 520
« Válasz #4426 Dátum: 2026. Szeptember 11. 10:15 »

« Válasz #4427 Dátum: 2026. Szeptember 11. 11:49 »
Kíváncsi lennék a véleményetekre!

Az utóbbi hetekben a virágpor mesterséges pótlása volt minden csatornán az arcunkba nyomvan.
Volt: lepény, kölödböző porok (szója,élesztő, paprika meg ultra-tökömtudjamicsodakurvadrágánamerikaizászlóval...).
Most meg nosema meg spóraszámtragikus növekedés meg kamu vagy kitudjahonnanszármazó fumagilin adagolási javaslatok.

Minden az előzőekben felsorolt tevékenység és beavatkozás sok pénzbe és mégtöbb munkába került.

Eredmény: az nincs, de a pénzecske is elfogyott meg az idő is eltelt sokaknak!

Szerintetekis átleszttek sokan b@szva a profitmaximalizálás (kereskedői) oltárán?

Én is vettem egyet, szerencsére nem kellett, szó szerint szerencsére mert mielőtt még a gaz is kisült volna jött egy nagy eső pár hete. Van olyan méhész aki a pótlók mellett egymás után teszi be a fél kg fehérjés vernalis lepényt már vagy 4. csak most nyáron, plusz egész tavasszal. Ott azért kell kompenzálni a termelési átlagokkal egy olyannal szemben aki most nyár végén betol pár kg cukrot aztán letudva egy évig.

*

robi 75

• 1075
« Válasz #4428 Dátum: 2026. Szeptember 11. 12:47 »
dewdew!
Nincsennek átvágva, megkapják azt amiért pénzt adnak.
Inkább csak úgy mondanám hogy bevitték őket a málnásba😂.
Kicsit pörgetik a boltot mert amúgy pangás van.
Van a facén pár méhész videós akik nyomják a dumát, én ezt adtam a méheknek meg amazt, ilyen jó meg olyan jó..... vegyétek és egyétek😂😂😂a méheinek a fele meg 1 félfiókon döglődik.
Jenő bá meg beragadt a multba 950 (+ - ?)méhcsaláddal😂😂😂😂😂, mi lessz most vele ha nem veszi a terméket?😂😂😂
Üdv:robi

*

Koki

• 520
« Válasz #4429 Dátum: 2026. Szeptember 11. 15:18 »

Jenő bá meg beragadt a multba 950 (+ - ?)méhcsaláddal😂😂😂😂😂, mi lessz most vele ha nem veszi a terméket?😂😂😂

Megmarad a pénze.
Ha ér valamit az a sok cucc, akkor nem kell félnem az áprilisi rajoktól.

Ez az egész beszélgetés itt azzal kezdődött:
Úgy látom senkinek nem mozdítottam meg az érzékenységi küszöbét az alábbi hozzászólásommal.
Az egyik méhészeti eszköz, és kellék forgalmazó a minap mondta, hogy egy nap alatt 10 tonna, az-az tíz tonna virágporos lepényt vittek a méhészek.
Nekik biztosan kedvezett a jelenlegi időjárás, mert a forgalmuk az egekben.
Talán egy kutatás tudná csak teljes mértékben bemutatni, hogy mennyit is érnek az ilyen készítmények.
Saját véleményemet róluk már leírtam.
Egy kiadós eső mindent felülírna.
Nagyernyei Attila

Tudnék sok történetet ezzel kapcsolatban mesélni, de minek? Beidéztem, hogy valamikor tavasszal állítólag jó volt, amikor minden IS virágzik, most meg nem jó, akkor néhányan szóltak valamit a témában, de abból még senki nem tudta szerintem levonni a lényeget, vagyis vegye, vagy ne vegye, hiszen még azt sem írta le senki, hogy mekkorát röhögött a tavaszi virágporos lepénnyel való serkentésen. Sőt valaki még azt is írta itt, hogy csak B@   tom...
Én biztosan nem adtam soha, és nem is fogok lepényt adni a méheimnek.
Időben feletettem, tehát élelempótlás miatt felesleges, -sőt káros-, a többi az ő dolguk. Ha esetleg érne valamit ez a lepényezés, azzal csak még rosszabb helyzetbe kerülnék, mert már március végén kezdenék a rajzást. Egyébként amire végig érnék, már tél lenne. Bevallom régen én is fogékony voltam a hülyeségekre, és többször rájöttem, hogy annak köszönhetem a felesleges munkák elmaradását, mivel a nagy állomány miatt ezekre nem jutott időm.
 Csak 1 pl. Kristálycukros serkentés. Olyan jó előadást hallottam, amitől beindult nálam is a hangya. Régen volt, nem értettem még sok összefüggést a méhészetben. Talán akkor úgy 300-400 család lehetett. Letojták a cukrot. Ja. Tessék esténként locsolgatni! Míííííí van? Akkor adhattam volna szirupot is esténként. Nem? Nappal is lehet locsolni, akkor sincs kutatás. De nekem dolgoznom is kell, nem kaptárba öntözgetni napi 8 órán át. Aztán megtanultam, hogy legyen náluk legalább 5 kg élelem, vagy kapnak 5-6 litert, az elég 3 hétre még ilyen aszályos évben is. Na és semmi kutatás.

Mifelénk jók a méhek. Ma délelőtt is voltam vizsgálni. Méhegészségügyi felelősnél. Senki nem panaszkodik szerinte sem. Természetesen nincsenek olyan erős népes családok mint tavaly, de jók. Sokat kellett etetni. Mielőtt valaki elkezdené: JA MER' A DUNÁNTÚLON... 50 mm eső esett 90 nap alatt tegnapig nálam. Ebből egyszer volt 27, a többi 1-2-3 mm. Reggel parlagfű, aztán valamennyi szolidágó virágpor, illetve pár napja a japánkeserűfű, ahol még nem száradt el teljesen, például a tökéletesen kiszáradt Tetves patak partján. (67-es úttal párhuzamosan.)

Csináltam egy videót az egyik méhésznél(NB-s itt Lellén), pár napja voltam nála vizsgálni. Nem rakom fel, mert így is elég sok az infarktusos probléma. 6 kereten fias, sok-sok nép, 20+kg élelem, virágpor alig. Nekem be sem férnének a méhei a 12-esembe. Azok ugye elérik a rádi halastavakat.

Amiért gyengébbek, annak oka a virágporhiány és nektárhiány.
Amitől elfogynak az az atka.
Az egyiket nem lehet pótolni, a másikat meg lehet írtani, de az idén nem egyszerű.