Forgathatod Te is más is az Örösit!
Nem ez a döntő tényező.
Ma a méhészkedéshez szerencse kell.
Szerencse ahhoz hogy a környező mg.földeket ki műveli, mivel, mikor, hogyan mérgez, mit adnak a kezébe, mit vesz a kezébe.
Igen (egyesek) vannak még olyanok is akik ezt a természet és az emberiség elleni elkövetett bűnöket növényvédelemnek hívják.
Amikor kezdő voltam és ugattam a méhészetet könnyű volt méhészkedni, szaporítani, betelelni, stb.Mert más mérgek voltak.A maiak alattomos, sunyi ganyék.Hosszúhatású, lassan lebomló, tapadásfokozókkal és PAFS vegyületekkel (örök vegyi anyagokkal) teli szere.Ráadásul legtöbb esetben tankkeverékeket nyomnak ki, magyarul össze-vissza keverhetik egy-két kivétellel a mérgeket, amiről ugye senki nem tudja milyen hatása lesz.
Nyilván mindezek miatt kell ma “toppon” lenni.
Nagyobb tudás kell, mint 30-40 éve.
ÉS EZ SE ELÉG!!!
Most már kevesebb atkát viselnek el a családok, mert a mérgektől betegek, gyengék az egyedek.
Mint az embernél is, legyengült egyedet elviszi a vírus, Nosema és kitudja milyen nyavalya.
Tavaly csinálhattam volna bármit!
Akkor sem volt atkánk ősszel
Azért pusztultak 24-25 telén, lettek gyengék a családok, már ősszel is, mert nyomták ki a szajrét a kukoricára, napraforgóra.Ki tudja mit-mit nem!Mivel közel 30 helyen tartjuk a méheket, látom, hogy csak ez számít.Egy ugyanazon röpkörzetben lévő telephelyeknél az egyik jó telelt, a másik telepen alig élte túl.Ugyan úgy kezelve mindenféle tekintetben.
Most szuperül telelt be a telephelyek nagy része, és kis része gyengén.Na vajon miért van gyenge banda is.Jönnek a magyarázatok, mert ott kevesebb volt a virágpor, stb.
A frászt!
Ott sem volt atka november elején, ott is megkaptak tőlünk mindent.Csak sajnos azoka a mérgeket vagy keverékeket is a parasztoktól, amik jobban károsítanak.
Szóval nem Tőlünk függ a méhek erőssége a legtöbb esetben.
Ha valakinek még mindig, még ma is kétségei vannak a növényvédőszernek nevezett mérgek károsságáról, iszonyatáról akkor figyeljen.A napokban teszek fel egy két cikket.
Az időjárással kapcsolatban egyetértek Veletek.Nagyon jó lenne ha maradna még jó darabig a hideg.De nem fog.A klímaváltozás is betesz az ágazatunknak.
Csányi Anti