IDŐJÁRÁS

• 991 válasz
  • 446926 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #975 Dátum: 2026. Január 21. 07:27 »
Azért most rendesen behúzta a féket az időjárás.
Néhány méhegészségügyi felelős már arról számolt be, hogy el kezdtek panaszkodni a méhészek.
"Lehullanak a méhek a fenékdeszkára.".....mondják.
Most ennek okán kár rugózni, hogy atka, élelem, vagy bármi más, messze még a hideg vége.
Olvastam egy másik hírportálon, hogy volt aki most szűkített, és takart.
Hát amit ott ezért kapott (pedig állítólag 37 éve méhészkedik) azt nem tette zsebre.
Az volt a válasza, hogy nem gondolta, hogy ennyire hideg lesz.
Ha a méhek jó helyen, a jó minőségű élelem közelében vannak, ez a hideg meg sem kottyan nekik.
Mi, emberek vagyunk egy kicsit "elmacskásodva", és ha a tél a valós arcát megvillantja, jön a világvége hangulat.
A hosszútávú időjósok ezt rendesen benézték, de én sokszor kritikával is illettem őket, amiket hibáztak.
Tél elején még azt állították, hogy ismét enyhe telünk lesz.
Mondjuk azt furcsálltam, hogy szenteste délután még nem tudták, hogy .....fehér lesz e a Karácsony.
Akkor, hogy a frászba tudnák, mikor jön meg  a valós tavasz?
Sehogy.
Sokan most érik magukat utol a műhelymunkákkal, keret-kaptárkészítéssel.
De van aki hirdet, sokan feladják.
Én ezen még egyszer sem gondolkodtam, pedig a 44. szezonom kezdődött.
Mindenkinek jó egészséget, sikeres telelést, és sok-sok mézet kívánok!
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #976 Dátum: 2026. Január 21. 09:40 »
Ezek a jósok még a jelenlegi hőmérsékleti adatokat is átírják folyamatosan. Este -5 fokot ír leghidegebbre hozzám, reggel van -10, és már az előre jelzésben az van át-írva. Sőt most ismét megnéztem és már -12.
Duma az van. Elmehetnének méhészeti "szakmai" előadónak.

https://kiderul.startlap.hu/idojaras-hirek/milyen-telunk-lesz-mutatjuk-a-varhato-kilatasokat/
A cikkből:

"Az előzetes peremfeltételek nagyon hasonlítanak a legutóbbi téli szezonhoz. Akkor a december és  január átlag feletti, a február pedig átlag alatti volt. Jelen esetben is valószínűleg az egyik téli hónap átlag alatti, kettő pedig átlag feletti hőmérsékletű lesz. A hidegre ezúttal is a legnagyobb esély februárban mutatkozik."

Tehát a február még hidegebb lesz. Szélhámosok világát éljük, de megy a nagy tudományoskodás. Fogadni mernék bárkivel, hogy nyáron meg meleg lesz. Nem csodálkozni. Volt már olyan, meg szárazság is lesz, meg sok eső is. Meg felhőszakadás. Beszéltem az egyik régi ismerősömmel, aki a képen látható módon tökéletesem megtudja akadályozni a felhőszakadást. Tessék kipróbálni, nem nagy dolog!
A kép:

*

Apis

• 202
« Válasz #977 Dátum: 2026. Január 24. 16:49 »
Nincs semmi különleges tél van és hó, valaha ez volt a normális. Legalább a természet és a családok nem indulnak be az enyhe télben így növekszik az esély, hogy az akác nem fog elfagyni. Az erősebb mínuszok miatt január elején xps-el zártam a higi aljakat, felül meg egyébként is erősen takarok. Ez az idő jó a telelésre, most a legfontosabb a nyugalom biztosítása. A harkályok és a cinkék tudnak ilyenkor károkat okozni ezért le is hálóztam a méhest. A méhész is tud ilyenkor kárt okozni, amennyiben hetente emelgeti a kaptártetőt, hogy ugyan megvannak-e még, dobjunk rá egy “puha” lepényt biztos ami biztos. Ha ilyenkor éhen pusztalnak a méhek az bizony nem természet miatt van. Nekem le vannak kötve fekete fóliával a kaptárak tisztulóig biztos, ha akarnék akkor sem tudnék így belenézni a családokba. De van sztetoszkópom és ha kihúzom az xps-t a higi aljból akkor látok mindent ami szükséges.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 24. 17:07 írta Apis »

*

robi 75

• 1032
« Válasz #978 Dátum: 2026. Január 24. 21:10 »
Erős családok kifűtik a fészket, ez a kis hó meg minusz túrórudi nekik, még egy szibériai telet is kibirnának simán, van nép és kaja bőven. Ott a kaptárak előtt a hó is tiszta!
A gond a gyenge szirsz@r családokkal van de azokkal sok, és van ahol az egész méhészet az.
Na azokat megviseli ez az idő, ott már kint van 1-2 marék hulla a havon, meg csordogál a víz a kijárón kifelé ( meg a fejükre). Ott még forgatni kell a nagy Örösit.

Üdv:robi

« Válasz #979 Dátum: 2026. Január 25. 00:44 »
Forgathatod Te is más is az Örösit!
Nem ez a döntő tényező.
Ma a méhészkedéshez szerencse kell.
Szerencse ahhoz hogy a környező mg.földeket ki műveli, mivel, mikor, hogyan mérgez, mit adnak a kezébe, mit vesz a kezébe.
Igen (egyesek) vannak még olyanok is akik ezt a természet és az emberiség elleni elkövetett bűnöket növényvédelemnek hívják.
Amikor kezdő voltam és ugattam a méhészetet könnyű volt méhészkedni, szaporítani, betelelni, stb.Mert más mérgek voltak.A maiak alattomos, sunyi ganyék.Hosszúhatású, lassan lebomló, tapadásfokozókkal és PAFS vegyületekkel (örök vegyi anyagokkal) teli szere.Ráadásul legtöbb esetben tankkeverékeket nyomnak ki, magyarul össze-vissza keverhetik egy-két kivétellel a mérgeket, amiről ugye senki nem tudja milyen hatása lesz.
Nyilván mindezek miatt kell ma “toppon” lenni.
Nagyobb tudás kell, mint 30-40 éve.
ÉS EZ SE ELÉG!!!
Most már kevesebb atkát viselnek el a családok, mert a mérgektől betegek, gyengék az egyedek.
Mint az embernél is, legyengült egyedet elviszi a vírus, Nosema és kitudja milyen nyavalya.
Tavaly csinálhattam volna bármit!
Akkor sem volt atkánk ősszel
Azért pusztultak 24-25 telén, lettek gyengék a családok, már ősszel is, mert nyomták ki a szajrét a kukoricára, napraforgóra.Ki tudja mit-mit nem!Mivel közel 30 helyen tartjuk a méheket, látom, hogy csak ez számít.Egy ugyanazon röpkörzetben lévő telephelyeknél az egyik jó telelt, a másik telepen alig élte túl.Ugyan úgy kezelve mindenféle tekintetben.
Most szuperül telelt be a telephelyek nagy része, és kis része gyengén.Na vajon miért van gyenge banda is.Jönnek a magyarázatok, mert ott kevesebb volt a virágpor, stb.
A frászt!
Ott sem volt atka november elején, ott is megkaptak tőlünk mindent.Csak sajnos azoka a mérgeket vagy keverékeket is a parasztoktól, amik jobban károsítanak.
Szóval nem Tőlünk függ a méhek erőssége a legtöbb esetben.

Ha valakinek még mindig, még ma is kétségei vannak a növényvédőszernek nevezett mérgek károsságáról, iszonyatáról akkor figyeljen.A napokban teszek fel egy két cikket.

Az időjárással kapcsolatban egyetértek Veletek.Nagyon jó lenne ha maradna még jó darabig a hideg.De nem fog.A klímaváltozás is betesz az ágazatunknak.

Csányi Anti

« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 25. 01:30 írta Csányi Antal »

« Válasz #980 Dátum: 2026. Január 27. 08:15 »
Tegnap este néztem az időjós oldalakat.
Na mondom....végre ma repülhetnek egy jót, ugyanis +8, +9 fokot és szikrázó napsütést ígértek, hajnalra pedig+ 2 fokot.
Na, ebből lett -2, és már csak +5.
Nincs is ezzel gond, csupán annyi, hogy a fészkes fenében tudják már most, hogy...az évszázad legmelegebb tavasza elé nézünk, amikor 8 órára előre sem tudnak pontos adatokat közölni?
Kicsit elszoktunk ezektől a telektől, de jó ez így.
Sajnos találkoztam élő darázzsal, és poloskával is.
Ezeknek az "aranyos" lényeknek úgy néz ki meg sem kottyantak a mínuszok, pedig bíztam benne.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #981 Dátum: 2026. Január 27. 08:42 »
Majd ha mégis melegebb lenne ma nálatok, akkor figyeld csak meg, hogy átfogják írni délután!

« Válasz #982 Dátum: 2026. Január 27. 15:46 »
Te ezt honnan tudtad előre?
Valóban melegebb is volt, repültek a méhek, és át is írták a hőmérsékletet.
Csütörtökre még reggel 11 fokot ígértek ide, most már csak 4-et.
Nagyon gyenge csapat lehet az időképnél.
No majd este meglátjuk.

Nagyernyei Attila

*

neo

• 1021
« Válasz #983 Dátum: 2026. Január 27. 19:37 »
Ott sem volt atka november elején, ott is megkaptak tőlünk mindent.Csak sajnos azoka a mérgeket vagy keverékeket is a parasztoktól, amik jobban károsítanak.
Anti!
Isten bizony nem értelek. Mit kaptak azok a méhek a gazdáktól novemberben? Miről gyűjtöttek? Volt zöldítés? Szabad a zöldítést vegyszerezni?

*

Koki

• 355
« Válasz #984 Dátum: 2026. Január 27. 22:43 »

Azért pusztultak 24-25 telén, lettek gyengék a családok, már ősszel is, mert nyomták ki a szajrét a kukoricára, napraforgóra.Ki tudja mit-mit nem!Mivel közel 30 helyen tartjuk a méheket, látom, hogy csak ez számít.Egy ugyanazon röpkörzetben lévő telephelyeknél az egyik jó telelt, a másik telepen alig élte túl.

Hagyd Zoli! Ez magyarázkodás a főninek. Írtam is privátban Robi 75-nek, hogy kérdezzen rá, de vagy nemlátta, vagy legyintett egyet.

Most képzeld el, hogy ugyanazon "röpkörzet" egyik fele a mérgezettre járt, a másik meg a nem mérgezettre! Ugye ott van az idézetben. Te ezt érted?

Egyébként egyszer kikezdett ez az Anti engem a mézminőség miatt, azóta is bennem van a méreg. Na figyelj Anti!!!
A 24-es akácom egyik helyen 50-es. Olyat még nem mértek. A másik vizsgálaton meg 51-es volt. A tavalyi gyengébb, nemrég közölték a mérési eredményt. 49-es. Lépesmézben mennyi volt?

« Válasz #985 Dátum: 2026. Január 28. 20:52 »
Szia Neo!
A méhek vs.növényvédelemnél válaszolok, oda való ez a téma!
Csányi Anti!

« Válasz #986 Dátum: 2026. Február 03. 16:26 »
Ismét megint nagyon benézték a várható időjárást a hivatalos jósok.
Mintha nem is az az prognózis lenne mint amit reggel ígértek.
Majdcsak egyszer bejön nekik.
Most ez nem sikerült.
Reggel még erre felénk 13 fokot ígértek csütörtökre.
Most meg?
Hagyjuk....csütörtököt mondtak a jósaink.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1032
« Válasz #987 Dátum: 2026. Február 03. 16:37 »
Nem érnek ezek egy kakaskukorékolást sem...Örösi szavaival írva.
1 órája még tényleg 13 fokot mutatott.
Szerintem a mai havazás is meglepte őket.
Üdv:robi

« Válasz #988 Dátum: 2026. Február 03. 17:25 »
Végeredményben ez nagyon bosszantó, mert nem tudunk tervezni.
Most még azt mondom ez a melléfogásuk belefér, de termelési szezonban "bicskanyitogató" tud lenni.
Mondjuk ha egy pörgetés leszervezését hiúsítja meg, vagy éppen egy vándorlásét az már nem ennyire vicces.
Én egyébként vándorlásaim alkalmával sokszor futottam alá a jósok ígéretinek.
Egyszer a Bakonyban úgy 1987 körül az ARO kisteherautómmal húztam a felpakolt IFA-t, és azután volt kötve apám Zsigulija.
Csillagfényes éjszakát jósoltak, és felhőszakadás lett belőle.
Ide még becsatolok egy történetet is, mert ez egy felejthetetlen vándorlás volt.
Ugyanis a sárból kihúzott IFA a zuhogó esőben Zirc előtt lekerült.
Nagyon mérges voltam, mert annyira szakadt, hogy alig lehetett látni!
Na végre Zircen le tudtam kerülni, és ledorongoltam a sofőrt, hogy lassabban menjünk, mert csak méheket viszünk, és nem biztonságos ez a száguldás.
Válasz....jah, ha még az ablaktörlőm is működne.
Mit mondjak?
Teljesen megnyugodtam.
De a sort folytathatnám hányszor csaptak már be az időjósok.
Volt az ellenkezője is, hogy rossz időt jósoltak akác alatt, és közel rekord termésem lett.
Na ne csüggedjetek pénteken már jó idő lesz...ha nem akkor szombaton, és így tovább.
Nagyernyei Attila

« Válasz #989 Dátum: 2026. Február 04. 18:52 »
Nem kívánok ismételni, de ez már csúcs!
Ismét visszaállították a pár nappal ezelőtti hőmérsékleteket.
Mondjuk nem lenne baj ha végre most eltalálnák.
Egy jó tisztuláshoz pont elegendő lenne a péntekre ígért 14 fok.
Majd meglátjuk.
Nagyernyei Attila