IDŐJÁRÁS

• 963 válasz
  • 414754 megtekintés
*

Koki

• 224
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #960 Dátum: 2025. Május 19. 07:11 »
Nálam 4x volt "zuhi", mégis 2Kg volt az emelkedés ugyanúgy mint tőlem keletre 5km-re Karádon. Van még 3-4 napom.
Akinek nincs raja ebben az idei akácvirágzási időszakban -ami nálam ma lesz a 18. nap-, annak olyan méretű az állománya, amit tud kezelni (1), vagy nagyon gyatra (2). Lehet bezárni az anyákat, akkor valóban nem rajzik, de ha rajzani akar, akkor úgy sem hord semmit. Tehát aki most nem küzd a rajzással, (és nem szedte szét  már az állományát), annak további problémái lesznek. Én nem tudom szétszedni, mert lehetetlen, nincs lassan hely, és tegnap is 16-ot szaporítottak, kettő még lóg.
Viszont a befogott rajok, a legalább egy hetes óriásrajok telibe hordták a kaptárt. Vannak középen a méztérben félig fedett lépek. Befogott petéző anyás rajok is már bölcsőznek, alig van műlépes keretem. Nem csak én vagyok így, a "társaim" hasonló "problémával" küzdenek.
Ha kisüt a nap, óránként ad egy kilót. Tegnap három órás sem mentek. A rajok szétáztak, földre verte az eső némelyiket, és műlépes kereteket dobáltam rájuk, úgy raktam a kaptárokba. Nálam nincs fagykár. Ahol lefagyott, ott várhatja a méhész. Sajnos nekik nem lesz mézük.

« Válasz #961 Dátum: 2025. Május 19. 07:27 »
Ezt írja Koki amivel maximálisan egyetértek!
"Lehet bezárni az anyákat, akkor valóban nem rajzik, de ha rajzani akar, akkor úgy sem hord semmit."
Emiatt pillantottam bele a szűk fészkekbe, hogy az ÉK (Építő Keret) ki van e húzva?
Ahol nem volt, összesen 4 családnál, ott már begőzölt a család.
Egyik helyen már megölték az öreg anyát, ott szabadon engedtem őket.
A másik 3 helyen pedig az általam szokásos módon a szűk fészekből kiemeltem a rajzani szándékozó anyát egy álcás léppel, és kicseréltem egy tartalék család KÖVÉR anyjával.
Ezek a családok kimagaslóan teljesítenek, és nem kell fára másznom.
Ahol viszont 6-700 család van, mint Jenőnél, erre sem idő sem energia sincs.
Ezért is van nekem kevesebb, így jobban rájuk tudok figyelni.
Nekem is tele van az udvarom kölyökcsaládokkal, holnaptól pedig jönnek a pároztatók.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 224
« Válasz #962 Dátum: 2025. Július 08. 12:05 »
Ugye sok előnyéről, hátrányáról vitázunk a különböző kaptártípusokról.
A tegnapi viharok után tele van az internet felborogatott rakodó kaptárakról.
Sajnálom őket, nekem is voltak anno hasonló kellemetlenségeim.
Az NB-t sosem fogja felborítani, pláne így 86 kilósan.
Nem cikiből írtam, csupán a tények miatt.
Tehát ezt az apró kis alpontot is be lehet húzni a fekvők javára.
Nagyernyei Attila

Szoktál Attila nem kevés ökörséget mondani, de ez túl tesz az összesen.

Szerintem meg nem.
Már minthogy túltenne, az ökörséggel egyet értek, éppen illik a sorba.

Nálam is meglebegtette a takarókat a vihar, mert a téglák, azok az agyonszidott téglák bizony ellenállak. Sajnos néhány fa nem bírta, de ez a szelekció része.

A rakodót valóban jobb szélárnyékos helyen tartani. Nagyobb esélye van a szélnek fogást találni rajta, mivel a súlypontja magasabban van. Több egybetakarva, erősen letéglázva a tuti. Nálam még soha nem volt gond. NB-vel volt régen, mert a tetőt nem zártam. Felkapta, az volt a vitorla. "Fejre" állt. Én meg amikor kimentem, visszaraktam védőfelszerelés nélkül, füst nélkül. Minden következő percre pontosan emlékszem, kivéve a fullánkok számára. Azóta téglázok. Mindig. Ugyanis a legnagyobb viharra kell készülni. Olyan ez mint a lánc definíció. Milyen erős egy lánc? Mint a leggyengébb láncszem.
Egyik barátomnál télen vitte az egész vasállványt. A másik most megy téglákért.
Én azért Attilától irigylem azt a 86 kilós kaptárt. Neki legalább lesz napraforgó méze. Ő legalább tud jelenteni mézvisszahagyást, habár amint a "ződön" írtam, nem egészen értem rendelkezést. Van az a "Méhjóléti pályázat" topik. Megírhatná már valaki, hogy végül is miről van szó. Meg azt is, hogy miért nem kapták meg sokan a 23-ast sem még. Én megkaptam, nem magam miatt írom. Egyébként nem rossz ötlet, nagy könnyebbség (ha csak jelenteni kell) ugyanis eléggé nehéz 4 kg-ot visszahagyni mifelénk-sajnos.

*

neo

• 1001
« Válasz #963 Dátum: 2025. Július 08. 16:25 »
De hiszen érted Te ezt Jenő. Az nem érti, aki írta. Csak emlékleztetőül írom, hogy az első állatjóléti alkalmával sokan bennhagyták a 4 kg mézet,  vagy többet, a többit pedig nem volt értelme kipergetni. Mivel akkor pergetéshez volt kötve, ezért még az OMME honlapon is felhívták a figyelmet, hogy jelentsenek be pergetést valamikor október táján. Na az volt a csalásra való felhívás, ami ugye bűncselekmény. Ezt most az új felhívásban korrigálták. Helyesen. Más kérdés, hogy jobban is megfogalmazhatták volna.
Nem kapták meg az ellenőrzöttek a pénzüket? Akkor a kamat december végétől jár. Hiszen az van a támogatói okiratban. Nem függ  az ellenőrzéstől. Jegybanki alapkamat kétszerese. Hát ebből még előrehozott választások is lehetnek. Ezt ugyanis fizetésképtelenségnek szokták nevezni.