Méhészkedés fekvő kaptárban

• 822 válasz
  • 429019 megtekintés
Re:Méhészkedés fekvő kaptárban
« Válasz #285 Dátum: 2015. Október 26. 11:29 »
Adamez2! ;D
2x9=18 1/2 NB
3x9=27 Hunor
4x9=36NB
Adamez2-nél a pont!
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #286 Dátum: 2015. Október 26. 11:50 »
Bennem ez fel sem merült, azt hittem valami újdonság, valszeg a "bűvös" szó zavart meg.
Üdv:robi

« Válasz #287 Dátum: 2015. Október 26. 14:15 »
Attila, biztos hogy elmegyek meghallgatni. Hajdú-Bihar környékén jársz majd valamikor előadást tartani?

« Válasz #288 Dátum: 2015. Október 26. 17:17 »
Kamikaze!

Az állományom NB 15-ös hideg építményűben van, kivéve egyet ezért ennél az egynél tapasztaltakat csak óvatosan feltételesen írom.
Tehát egyformán kezelem a többivel, kivéve hogy itt nem alkalmazok léptűzdeléses mézeltetést, mert "tolják" a mézet szépen automatikusan hátrafelé. Már önmagában is előny mert kevesebb a  beavatkozás, és nem bántom a fészket így zavartalanabb a család fejlődése.
Két kaptárral arrébb a meleg építményűtől, napraforgóra véletlen kimaradt a léptűzdelés, hasonló erősségű inkább közepesnek mondható a két szóban forgó család. Ott üresen maradt a méztérben a  két szélső lép. Ami természetesen eredményben is megmutatkozott. Míg a meleg építményűtől minden hókuszpókusz nélkül 30 kg környékén  pergettem.
Ezt a kaptárat is mértem, szóval akár pontosabb adatokat is tudnék de kint van a kaptárban a feljegyzés.
Biztató a tapasztalatom, de talán jövőre több kaptárat is sikerül átalakítanom.  Én anyarácsot nem alkalmazok így erről nem is tudok gyakorlati tapasztalatokat írni. 

« Válasz #289 Dátum: 2015. Október 26. 19:30 »
A kaptárakat hogyan fordítjuk az csak valamennyi különbséget ad méztermelésnél. Igazából az egész rendszer javaslom tanulmányozni, mert itt több dolog együttesen adja a jó eredményt és a vele való kevesebb munkát. Gyors költözés, kényelmesebb pergetés, jó szellőzés, nagy térfogatú kaptár, talán természetszerűbb rendszer.
Ha próbát csináltok inkább 3-4 db-ot javasolok, egy még kevés a tapasztalatokhoz.

« Válasz #290 Dátum: 2015. Október 26. 20:10 »
Pontosan arra hivatkoztam én is, hogy egy még nem elég, a megtapasztaláshoz. Például a negatívumok is csak több kaptár esetén buknak ki.
 Például tizenéve terveztem egy elég új gyártási rendszerű és anyagú kaptárt. Több újdonság mellet, gondoltam ha lúd hát legyen kövér, megoldom a kijárószűkítők problémáját is, fokozatmentesen állítható zsilipes rendszerű zárókkal gyártottam.  Szuperul működik, de időigényes a zárása, amire akkor döbbentem rá mikor már közel ötven családom volt ebben a fajta kaptárban. 10-20 nál még nem igazán bukott ki. Szóval ezt csak példának írtam, hogy tényleg nagyobb mennyiség kell mindenből hogy helytállóbb következtetéseket vonjon le az ember.
Ezért is volna jó, ha  meleg építményűben méhészkedők is írnának.

*

zümi

• 1382
« Válasz #291 Dátum: 2015. November 05. 17:15 »
Véleményem szerint elég sok kaja fogyott idáig! A mérleges kaptárnál -2.5 kg :'(
A záró kezelésre elképzelhető, hogy jövőhét elején sort lehet keríteni....   
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #292 Dátum: 2015. November 05. 17:57 »
Zümi!

Mikortól fogyott ez a 2,5kg, és mennyiből?  Szerintem nincs ok aggódni, jön a hideg.

A múlt héten letakartam feketefóliával a kaptárakat, most már csak a nyugalom kell nekik, remélem a cinegék sem fogják zaklatni őket. Az egérrácsok már egy hónapja fent vannak.
Most egy digitális kaptérmérleget hagytam az egyik alatt, hogy majd mérem a fogyást, de utólag belegondolva oktalan dolog volt. Nincs hőkompenzációja, így sz.rt sem fog érni. Csak közel állandó hőmérsékleten ad értékelhető eredményt. De semmi gond, maximum annyi hogy most télen sem fogom tudni a tényleges fogyást. A 18. teleltetésem lesz a mostani, eddig még nem pusztult éhen méhcsaládom. Nem azt mondom hogy nem aggódtam néha, de aztán meg örültem ha a repcéig kipucolták a telelő eleséget, némi felkarcolásos rásegítéssel. Idén még el is kellet szedni néhányat, mert akácra idulás előtt is volt még belőlle. Egy öreg kaptárba raktam őket, gondoltam ha a moly nem esik bele nagyon, jók lesznek majd a kölyökcsaládokhoz. Meglepetésemre komoly rajt találtam a kaptárban, amikor szükség lett volna a lépekre. Kiderült, hogy nagyon rosszul zárt már a kijáró. 

*

Nb18

• 797
« Válasz #293 Dátum: 2015. November 05. 18:35 »
Sziasztok!

Hát igen, jó lenne már a nyugalom a méhesben, de ma is úgy repültek a méhek mint tavasszal.... Az időkép szerint a hétvégén helyenként akár 20 fok is lehet! A fűtés számlának jót tesz ez az idő, de a telelésnek biztos nem.

Nb18

*

zümi

• 1382
« Válasz #294 Dátum: 2015. November 05. 19:00 »
Mik
Idézet
ortól fogyott ez a 2,5kg, és mennyiből?

Robotur!
2-hónap alatt fogyott el ennyi élelem a 13 kg-ból.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #295 Dátum: 2015. November 06. 12:31 »
13 kg bőven elég szokott lenni. Azt írod hogy 2-hónap alatt fogyasztottak ennyit, így ebben benne van szeptember eleje is amikor még bőven aktív ídőszak volt. Még sok fiasítás és a hellyi viszonyoktól függően, több kevesebb hordás és virágporozás is volt. Mi a beetetést is szept 20 környékén fejeztük be. Szerintem nincs realitása, szeptember elejétől indítani, az élelem fogyásának mérését. 

« Válasz #296 Dátum: 2015. November 06. 19:42 »
Sziasztok!

Nb 18-as kaptárban a méheim 7 keretre lettek szűkítve szeptember és október folyamán. Természetesen erre  a 7 keretre pakolták be a telelő mézet is. Tehát ezek a keretek elvannak választva egy 6mm-es falemezzel a többi kerettől amelyek üresek. A takarás és az elválasztó fa lemeznél a méhek találtak kb egy 5 mm-es rést ahol jó páran az üres keretek közé átmennek.

Ennek szerintetek van jelentősége? vagy nem kell ezzel foglalkozni mert ha hidegebb lesz akkor visszamennek a fészekbe?

« Válasz #297 Dátum: 2015. November 06. 21:03 »
Sok jelentősége nincs,  a méhek szerintem visszatalálnak a fészekbe. A meleg is inkább felfelé szökik. Nálam az oldaltakarás nem ér a kaptár aljáig.

Üdv. jani bátya

« Válasz #298 Dátum: 2015. November 06. 21:15 »
Ha nem került az anya a válsztón kívűlre, akkor nincs semmi baj. Természetes jelenség, valószínű hogy a még kivűl maradt mézet próbálják behordani a fészekbe a melegebb órákban. De nem kell már ilyenkor kaptárt bontogatni, (esetleg a csorgatásos zárókezelés kivétele)
 Mostanában tanítják valahol hogy télen is turkálni kell a méheket? ilyenkor már csak hallgatni szoktam őket, majd jövöre folyt köv. Kell a nyugalom a méheknek meg a méhésznek is.
Egy tipp a méhek meghallgatására, gyorsab és hatásosabb a fonendoszkópnál (orvosi hallgatókészülék). Szóval okostelefon, Spy Earphonene alkalmazás. egy fülhallgatóval.  :)

« Válasz #299 Dátum: 2015. November 06. 21:57 »
Üdvözlök mindenkit!

Régi családi hagyományt szeretnék ápolni a méhészkedéssel és az újrakezdéshez szeretnék pár dolgot kérdezni elsősorban a fekvő kaptárral bogarászóktól. A nagyszülők régen 2 anyás NB24-esekkel dolgoztak de a fórumot végigolvasva érdekes dolgokat mond Fülemüle, Adamez, Robotur, NB 18, és Attila az NB 18-asról így ez a típus keltette fel az érdeklődésemet az egyszerűsége miatt.

-Milyen keretfedő osztással érdemes használni az NB 18-ast állóméhészetben?  (6+6+6 vagy 6+12, esetleg 3+6+9?)
-Van-e értelme 3 (alsó!) kijárónak a hosszú oldalon hideg építménynél vagy elég 2 a széleken?
-Szintén hidegnél, van-e előnye ha akáckor középre zárom az anyát 2 rács közé vagy elég csak egyik oldalra (6 keretre)?

Szó esett a rövid oldalra tett kijáróról melegépítményhez (a képen kékkel).
-A meleg építmény előnyei (méz hátra hordása, elkülönülése) ugyanúgy érvényesülnének-e akkor is ha hosszú oldalon lenne a kijáró szélen (pirossal)? Hiszen relatív közel van a 2 féle egymáshoz (piros / kék)!

Köszönöm!