Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 579821 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #990 Dátum: 2023. December 07. 15:11 »
Tisztelt Méhésztársak!
Hozzászólásom egy visszaemlékezés, hiszen ma temettük el Perger Zoltánt, és az ő technológiájáról szeretnék néhány sorban meghajolni előtte.
Zolit elég régóta ismertem, egyesületünk Ellenőrző Bizottságának elnöke is volt.
A vasútnál több mint 40 évet dolgozott, én sokszor ültem mellette a Nagydorogi Forgalmi Irodában, és természetesen méhészkedtünk.
Annyira extrém módszere volt, hogy unszolásomra a Méhészet szaklapban is jelent meg róla cikk.
Tehát, egyenlő lépes bukó mézkamrás NB rakodó (?) kaptárral méhészkedett.
Ő ezt rakodó kaptárnak tartottam, én pedig nem, de nem ez a lényeg.
Az anyakorlátozásban maximálisan egyet értettünk, hogy anélkül kiugró eredményt akácon nem lehet produkálni.
De miben volt más, miben volt banálisan egyszerűbb Zoli korlátozása?
Mert nem keresgélte az anyát!
Anyakorlátozás idején kivett a fészekből egy lépet, és az 5. keret után lenyomott egy függőleges anyarácsot, majd a kivett lépet visszatette.
Azért vette ki a lépet, hogy a rács függőleges letolásakor ne törje a méheket, esetleg az anyát.
Ennyi volt az anya korlátozása!
Az alsó fiókra tett egy vízszintes anyarácsot, és már ment is tovább.
Egy hét múlva megnézte melyik részben van napos fias, és azt a rész a kijárónál szivaccsal betömte.
Ezzel a rajzás is kilőve.
A fészket soha nem pergette, csak a mézteret.
Az anyás rész egyértelműen full fias volt, tehát 5 NB lép fias, mellette pedig akácos-vegyes méz.
Általában ezekkel a rajokat, kölyökcsaládokat segítette, vagy ha pergetett belőle, azt külön kezelte.
Vidám, segítőkész jóindulatú ember volt.
Ezt a katolikus pap is elmondta a gyászbeszédében.
És még annyit hozzátett....nagy temetés volt.
Isten nyugosztaljon Zoli!
Emlékedet megőrizzük.
Perger Zoltán csupán 70 éves volt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #991 Dátum: 2025. Február 02. 09:09 »
Üdvözlöm a tisztelt méhész urakat ! Köszönöm hogy itt lehetek a fórumon! Röviden magamról 47 éves vagyok most szeretném elkezdeni a méhészetet Vas Megyében lakom rengeteg könyvet illetve a neten is néztem a méhekkel kapcsolatos videókat. Nem terveznék több százas méhállományt a jelen helyzetet figyelembe véve de érdekel a téma nem is szeretnék rohanni a munka mellet tervezem nyugodtan de az első kérdésem természetesen javaslatokat várnék hogy ki milyen kaptár típust ajánlana tudom hogy ez egy kényes téma nem hiába van annyi rendszer illetve kaptár típus . Nincs semmilyen kötöttség illetve egészségügyi problémám ami hátrányt jelentene valamelyik kaptár típusnál. A javaslatokat köszönöm !   

« Válasz #992 Dátum: 2025. Február 02. 17:34 »
Kedves Kuplung!
Köszönöm a bemutatkozást, sokan aki idelátogat ezt elfelejti.
Javaslatom az, hogy menj el olyan méhészetekbe ahol több kaptártípus is van egyszerre, vagy külön külön látogass meg eltérő rendszereket.
A fekvőnek 1625 változata van, és még sokan konténerben is használják.
Ott a legjobban elterjedt az "Illés féle" melegépítményű.
Ha rakodó rendszerben gondolkodsz, ott sem egyszerűbb a helyzeted.
1/2NB, Hunor, vagy KB?
Ezekben gondolkodhatsz, az NB lépet semmiképpen nem ajánlom "rakodóba", de vannak akik erre esküsznek.
El kell döntened, hogy mégis mekkora állományt szeretnél.
Általában 50-70 családig mind1 mit választasz.
Nekem volt anno 27 évig a csúcsban 320 Hunorom, majd váltottam NB18-ra.
Ez a téma olyan, hogy minden méhész saját lovát dicséri.
Mindegyik rendszerben lehet eredményesen méhészkedni, csak a hozzákapcsolódó technológiát kell szépen alkalmazni.
Kíváncsian várom melyik mellett döntesz.
Fontos, hogy olyan méhésznél kezd el magadba szívni a szakmát, hogy a Kuplung után ne a féket nyomd, hanem a gázt!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Klubvezet

« Válasz #993 Dátum: 2025. Február 02. 17:52 »
Köszönöm mindenkinek hogy ragáltatok a kérdésemre! Természetesen "nem tőletek várom" el hogy megmondjátok a tutit de pár méhest meglátogattam és és valóban mindenki a saját lovát dicséri az igaz csak olyan dilemma gyötör úgy érzem ahogy egyre mélyebben ásom magam bele ebbe a témába úgy kezd kialakulni bennem egy bizonytalanság egy egy rendszerrel szenben persze azt is tudom hogy nem a kaptár termeli a mézet és mindent kielégítő kaptárt sem ismerünk mire gondolok voltam ősszel egy félkeretes rakodó méhésznél közel 250 családdal méhészkedik tetszett hogy szöktetővel veszi el a mézet illetve hogy fiókok vannak illetve a gyors szaporítás vonz de ellenben sok pakolás sok keret és a lépek megőrzése is problémás nos a fekvőhöz is volt szerencsém elbeszélgetni Azt hiszem tolnai típusú NB 20keretes meleg építésű volt ő azt mondja csakis 20keretes a tuti de ott meg a kaptár terjedelme illetve szaporítás, lasú mézelvétel stb magyarul a rakodó majdnem ellenkezője! Nagyernyei úrnak üzenem köszönöm biztató szavait de egyenlőre csak a jó isten a megmondhatója melyiket választom ! A többi rendszerről még illetve a nem egyenlő lépes rendszerekben még bele sem merek gondolni!

*

Berci

• 317
« Válasz #994 Dátum: 2025. Február 02. 18:04 »
Vegyél tavasszal 10 családot valamilyen kaptárban! 3 év után majd rájössz magadtól, hogy milyennel szeretnél méhészkedni.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #995 Dátum: 2025. Február 03. 07:01 »
Dehogy jön rá....3 év mulva még a méhcsalád életével se lessz tisztában, nemhogy még milyennel szeretne.

De ha már nulláról kezdi akkor tanuljon meg egy jó kaptárral, az is addig tart mint egy rosszban, kár lenne az időért.
Szerezz be tisztán félboconádi rakodó kaptárakat, ma már van teljes lépkészlettel 4 fiókon is annyiért amennyiért 3 éve még 10 kereten se adtak.
Az egy jó kaptár, csak tisztán legyen, ne engedd hogy rábeszéljenek kavarásra pl hogy nb fészek meg ilyesmi.
A feleshez sokan sokféle módszert leírtak már, ne bonyolódj bele mert hülyeség és sok plussz munka a semmiért.
A feles jól alkalmazkodik a család feljődéséhez, ha bővítesz pl egy fiókkal akkor azt nem kell annyira kispécizni hogy jaj follyon a méh de ne rajozzon.....és akkor tegyük fel a mézteret.
Mert ha pl késő rakod akkor rajzik ha hamar akkor kihűlik a fészek stb, ehez gyakorlat kell. Ilyen pl a hunor+hunor.
Hagyd a hunort mert úgyis le fog rajozni az összes mert nem fogod tudni mit csinálj.
Neten mindenfelé talász méhész videókat, nagyrésze picsa vizet se ér mert rendszerint páréve méhészkedők csinálják.
Azzal a címszóval hogy "én így csinálom", az lehet de hogy lövése nincs mit csinál az biztos😂😂😂szerencsétlenkednek ott.
Amikor valaki rápirít valaki micsinálsz jószág? Akkor az a válasz hogy ez nem haladó méhészeknek készül. Akkor kinek?
Laikusok nemigen nézik semmit nem értenek belőle, kezdő meg ezekből semmit se tanul hiszen az "oktató" is zokni. Hagyd a fenébe .
Szerezd be Dr. Vicze Ernő Az alacsonykeretes rakodókaptár című könyvét, vagy a tanuljunk méhészkedni címűt.
A fekvő kaptárakat engedd el, egyszerű maga a kaptár.....ez igaz....felhajtod a tetőt és kész ott van előtted a család, de ezzel véget is ér az egyszerűség.
Ahoz hogy  ne rajozzon meg még mézet is pergess belőle, nagy gyakorlat kell.
Szóval tanuld a felest, rájössz majd hogy ezzel a kaptárral egy csomó mindent meg tudsz csinálni, amit a többivel nem.
Hajrá.
Üdv:robi

« Válasz #996 Dátum: 2025. Február 03. 08:07 »
Robi tanácsi megszívlelendők, de mégy egyszer mondom, hogy az állomány tervezett nagysága legyen az első lépés.
Ha 50 vagy a fölötti állományban gondolkodsz, akkor a rakodó kaptárt már át kell keresztelni, pakolós kaptárra.
Ha gyerekkorodban szerettél Legózni, akkor ez a tied.
Ha kisebb állományba gondolkodsz, a fekvő megfelelő.
Messze nincs annyi pakolászni való, és a fiókok között sem fognak kutatni, mert itt olyan nincs.
Tehát a fekvő kaptárt ne engedd el.
Amiben robi75-nek totálisan igaza van, bármelyiket választod, profi oktatót keress.
Attól, hogy valakinek nagy méhészete van, még nem biztos, hogy ügyes is, jó technológiával dolgozik.
Egy kaptártípus, különböző méhészeknél, teljesen más technológiával, teljesen más eredményt produkál.
Már ezekből a hozzászólásokból is láthatod, még a gyakorló méhészek között sincs egységes gondolkodás.
Én meguntam a pakolászást, robi75-nek meg ez az álma.
Ha elfáradok ráülök a "Bocira", neki ha négy fiókon vannak, akkor előbb létrát kell hoznia, akkor pedig ha ráül, eldől.
Nagyernyei Attila

« Válasz #997 Dátum: 2025. Február 08. 12:13 »
Tisztelt méhész urak ismét egy kérdéssel fordulok hozzátok olvasgattam a neten és egy olyan kaptár típusra akadtam Péntek Lajos meleg építésű hátsómézkamrás vándorkaptár ha jól emlékszem ebben azt írták hogy az NB kerettel megegyező felületű keretek vannak de azok 90%-kal levannak fordítva kérdésem az volna van aki ilyennel méhészkedik illetve nem nagyon terjedt el esetleg tudjuk hogy miért?