A méhcsaládok általános állapota

• 4058 válasz
  • 1139303 megtekintés

*

robi 75

• 1026
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4051 Dátum: 2026. Január 06. 11:56 »
Igen erre gondoltam, sose hallottam róla, pár hete dobta be a face, mondom mi jó isten ez?
Üdv:robi

« Válasz #4052 Dátum: 2026. Január 09. 18:26 »
Sziasztok!
Megjöttek azalapanyagok össze is raktam a vezérlőt.
1 Termosztát hütésre állitva, ha a külsö hömérséklet tavasszal 20 fok fölé emelkedik lekapcsolja automatikusan a 2-3 termosztát kiménő fázisát.
2-3 termosztátpedig 1-1 fütöfóliára lessz fogatva különböző erősségü nagyságú családok miatt.
2X0.75 gerincvezeték 2 db majd a többi fütéshez.
Ahogy melegszik az idő tervrezem beüzemelni öket..
Tudom hogy sokak szerint hülyeség de 2 hete már bennt van a tartalékcsaládoknál is,  kora tavasszal jól jönnek azok az anyák. Szaporitáshoz ahogy utánnaolvastam külföldi fórumokon is tökéletes! Nincs megfázott fias egy pár fagyos éjszaka miatt, nagyobb felületen petézik az anya, nem kell annyi takaró méh.
Direkt nincs védelem mert a lakásból van kivezetve egy hosszú vezeték amire csatlakoztatva lessz a kertben, ha akármi gond van a lakásban is el megy az áram igy hamarabb tudok reagálni ha megrágta vagy bármi gond lenne fütés közben. Fi relé van.

« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 09. 18:33 írta John Wick »

« Válasz #4053 Dátum: 2026. Január 09. 21:03 »
A MOSTANI család fűtéssel egyáltalán nem értek egyet.
Többletfogyasztást fog okozni, és feltelnek bélsárral mivel nem tudnak kirepülni.
Veszélyes mutatvány.
Ettől függetlenül arra kélek, hogy légy szíves számolj be a tapasztalatidról.
Később, amikor már kitisztultak, és megjött a valós tavasz, tehát rendszeresen ki tudnak repülni, akkor ok.
Most szerintem öngól, de majd meglátjuk.
Üdv: Nagyernyei Attila

*

Koki

• 325
« Válasz #4054 Dátum: 2026. Január 09. 23:38 »
Hagyd Attila! Úgysem tudod megértetni vele.

Zöld még a  legényke -mondta Cafrinka.....................

https://www.youtube.com/watch?v=qje3l5yzW9c

36:34-nél

« Válasz #4055 Dátum: 2026. Január 10. 10:21 »
A MOSTANI család fűtéssel egyáltalán nem értek egyet.
Többletfogyasztást fog okozni, és feltelnek bélsárral mivel nem tudnak kirepülni.
Veszélyes mutatvány.
Ettől függetlenül arra kélek, hogy légy szíves számolj be a tapasztalatidról.
Később, amikor már kitisztultak, és megjött a valós tavasz, tehát rendszeresen ki tudnak repülni, akkor ok.
Most szerintem öngól, de majd meglátjuk.
Üdv: Nagyernyei Attila

Mivel nagyon kicsi tartalékok, nem családok, félő volt  nem birják ki a mostani -18 20 fokokat,  Inkább beraktam de csak temperál, nem füti a kis családokat. Jövöre tartalékokat kevés néppel is betudom teleltetni, veszteség nélkül,de ez majd kiderül, jól vannak, kaja van böven.
A nagyokhoz tisztuló kirepülés után teszem be szaporitási szándékkal, majd a belőlük készitett kölyökcsaládokat is füteni fogom megfelelő teljesitményü lapkákkal. Nem szándekoztam most berakni a termelőkhöz annyira azért nem gurult el a gyógyszerem.
Többletköltség minimális, időm van ráérek.
Az időjárás kiszámithatatlan. Megváltoztatni nem tudom de segiteni viszont igen tisztuló kirepülés után!
Anno leölték a méhcsaládot a mézért................... Fejlődni kell
Persze majd megosztom az észrevételeimet.
Hagyd Attila! Úgysem tudod megértetni vele.

Zöld még a  legényke -mondta Cafrinka.....................

https://www.youtube.com/watch?v=qje3l5yzW9c

36:34-nél
Annyira azért nem vagyok.....
További szép napot!
« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 10. 10:30 írta John Wick »

*

Koki

• 325
« Válasz #4056 Dátum: 2026. Január 10. 12:45 »

Mivel nagyon kicsi tartalékok, nem családok, félő volt  nem birják ki a mostani -18 20 fokokat, 

...................
Nem telepítek többször pároztatókat, fenntartják magukat néppel is és élelemmel is. (ezért tartom egyszerűbbnek és  gazdaságosnak).
Ősszel több ilyen kis egységet összerakok, egy anyával. ezeket pincében teleltetem.
.................
Kiskakas

« Válasz #4057 Dátum: 2026. Január 14. 15:58 »
Ugye megszoktuk, hogy Koki (Molnár Jenő), és még néhány szájhős követője állandóan arról regél, hogy kár szűkítgetni a családokat, mert azok mindig bombák, és inkább a rajzással van gondjuk.
Én mindig leírom, a valós helyzetet, de nézzétek csak....nem vagyok egyedül.
A MÉHÉSZET szaklap januári számában, a "Visszatekintés a 2025-ös méhészeti szezonra" című rovat írója így kezdi beszámolóját:
"Mint akit leforráztak, úgy éreztem magam, amikor 2025 tavaszán megláttam a kitelelt állományomat."
Aztán így folytatja:
" A legnagyobb bajnak azt láttam, hogy a termelőnek tervezett állomány 90 százalékát négy Hunor keretre kellett szűkítenem."
Tehát méhésztársak ez a valós beszámoló!
De itt azért álljunk meg egy szóra!
Tavaly is azt mondtam, hogy nem mindenhol volt komoly méhpusztulás, és legyengülés.
Miért?
Mert országunk 1/4-én volt kirepülésre alkalma s időjárás, amikor a 3/4-én nem.
Ez döntötte el a tavalyi évet, a korai fiasítás beindulása után.
De a mai nap sem gyenge időjárás szempontjából.
Nézzünk néhány konkrét adatot:
DNY Magyarország
Pécs: +11.8
Siklós: +10.8
Barcs: +12.8
Ugyanekkor ÉK Magyarország
Irota: -4.9
Arnót: -5
Füzér:-5.5
Természetesen ezt nem lehet a tavalyi időjárással összehasonlítani, mert sem a hónap sem a körülmények nem passzolnak, csak érdekességként jeleztem.
A mikroklíma sokszor perdöntő, hogy egy méhészet adott időjárási körülmények között hol van.
Ez érvényes a telelésre, de a méhlegelőkön is.
A mostani januárnál szebbet rajzolni sem lehetne...idáig.
Reméljük a folytatás is hasonlóan alakul, és végre IDŐBEN lesz egy szép tavaszunk.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 336
« Válasz #4058 Dátum: 2026. Január 14. 17:12 »
Ugye megszoktuk, hogy Koki (Molnár Jenő), és még néhány szájhős követője állandóan arról regél, hogy kár szűkítgetni a családokat, mert azok mindig bombák, és inkább a rajzással van gondjuk.

Nem tisztem megvédeni Jenőt, mert nagyfiú és nem szorul a segítségemre.
Csak hogy tanulj!
A példa kedvéért: egy 900 betelelő családos méhészetnél 10% veszteség 90 család. Sok a 10% téli veszteség? és ha azt mondom, hogy 90 család?
810 családos kitelelő méhészetnél a szűkítés, ha 5 perc/család akkor 67,5 munkaóra.
Jenőnek tavaly kb. 100 raja volt. (Fejből írom az adatokat, majd pontosítja.) Ez az állomány 12%-a. 12%-os rajzás egy állományban sok? Szerintem sokan ürölnének neki...
A 100 rajból befogott 90-et, azaz 90%-át...a tényleges veszteség 10 raj...egy 810 családos méhészetből.

Okoskodhatsz Te a nyugalom szigetével, de lássuk be, hogy más kávéházba jártok. Nagyon más az a kávéház...
Hozzáteszem, és ezt már többször leírtam, a szűkítésnek úgy, ahogy Te csinálod semmi értelme. A sok baszogatással elveszted azt az előnyt amit a szűkítés rejt.