Néztem én is,.....vagyis az első 15 perc után éreztem, hogy tényleg valami baj lehet a technológiámmal.
Próbálom idézni Tóth Péter gondolatait:
Valami hasonlót mondott:
...Döbbenet csak olyan február elején következett be, amikor is mi történt?
Iszonyatos hideg jött be, megszakadt a fiasítás, pont olyankor szakadt meg, amikor már készülni kell a nemzedékváltásra a méhecskéinknek...
Na most, itt valami nem kerek.
Nálam ez bő egy hónappal később szokott bekövetkezni, február elején általában tenyérnyi fiasok vannak, de lehet tavaly a jó családoknál ettől több is volt.
2025.február4-én ezt írta Apis:
"Nálam még épphogy tisztultak a méhek, kaptárt még nem nyitottam, a higi alj nyitva van, ezért gondolom az anyáknak se volt kedvük még kiterjeszteni a fiast."
Nézzük saját bejegyzésemet ez 2025. február 3-án volt:
"Az már talán kijelenthető, hogy az idei tél(?) legnehezebb időszaka kezdődik.
Ha nem csalnak az időjósok, akkor legalább 2 hétig fogságban lesznek a családok.
Ahol nem indultak még be az anyák, azoknak a családoknak semmi gondot nem fog okozni, de ahol a mogyoró virágporától lendületesen el kezdtek petézni, azok a családok bajba lehetnek.
Talán kicsit túlreagálom a dolgot?
Lehet, de ez utólag fog kiderülni."
Tehát, az a szakmai véleményem, hogy ezt nagy általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy 2025. február elején már nemzedékváltásra készültek a családok!
Én is jártam olyan méhészetben, ahol (a mikroklímának köszönhetően) tényleg előrébb jártak a méhcsaládok, de nem ennyire.
Szerintem ezt hiba így kijelenteni, és ebből általánosságot levonni.
Azon már meg sem lepődtem, hogy a fő bűnösnek az atkát kiáltotta ki, részben a védekező szerek hatékonysága, részben a méhész hibája miatt.
No de egész Magyarországon, és Európa nagy részén?
Ugyanakkor januárban sokan arról számoltak be, hogy milyen szépek a méhek?
Aztán február elején meg sok helyen kapufa?
Az atka nem így végzi ki a családokat!
Továbbra is vallom, hogy a fiasítás megindulása után jött be a hosszan tartó, kirepülésre alkalmatlan időjárás.
Szerintem ahol baj volt, ez volt a fő ok, ahol pedig nem, ott ebben az időszakban is tudtak mozogni a méhek.
Dél Baranya, Somogy egy része, valamint Zala.
Északon pedig ekkor még szinte fias sem volt, ott emiatt lettek kisebbek a károk.
Az 55%-os veszteséggel egyet értek, de nem az egész országban volt ennyi.
Nagyernyei Attila
Ui: Még találtam egy érdekességet ami idevág!(2025.január 31.)
"Általánosságokat állítani nem szabad, mert tájegységenként, országrészenként, de még településeken belül néhány kilométerre a mikroklíma teljesen átírja a történetet.
Általánosságban kijelenthető, hogy a túl korai (januári) fiasítás nagyobb kárt okoz mint hasznot.
Az sem mindegy, hogy mekkora a fias, és annak milyen a korösszetétele.
Miről is van szó?
A minap felhívott egy méhész barátom, hogy mogyoróról dől be a virágpor.
Megkértem, hogy bontson ki egy KB keretméretű családot.
A család 6 keretre volt szűkítve, ezekből 3 keretben volt fiasítás, a keretek mindkét oldalán.
A fedett aránya a csukott, és a nyitott tenyérnyi közötti, körben pete, és álca.
Kell ennek örülni?
Most kizárólag a saját véleményemet és tapasztalatomat osztom meg veletek, aki már olvasta...lapozzon.
Ha a következő 2 hétben lesz ismét kirepülésre alkalmas idő akkor bongó, semmi gond nem lesz ez ilyen családokkal.
Ha mostantól 3 hét, 1 hónap bezártság következik az ilyen izgága családok nozemában elmennek."
Sajnos itt a jóslatom bejött, a kollégának óriási vesztesége lett.
Nagyernyei Attila