A méhcsaládok általános állapota

• 4090 válasz
  • 1206464 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4065 Dátum: 2026. Február 08. 07:59 »
Itt keleten még csak részleges tisztulás volt, összesen 5-be néztem bele felülről, élelem van bőven. A facebook csoportokban már elkezdtek licitálni ki rakja hamarabb be a lepényt a gyártók jól járnak az biztos.
Az első képen egy NB család van, a második pedig egy 10 Hunor szaporítás 1 fiókon.Átlagban ilyen erősséggel kiegyeznék felénk ezek  akácra maguktól is túlfejlődnek.

*

Koki

• 355
« Válasz #4066 Dátum: 2026. Február 08. 08:15 »
Szépek a méheid.

Nálam ismét valamennyi áttelelt, végre kitisztultak. Egyet kezdtek macerálni, megszüntettem. Erősen zúgott, már próbált anyát nevelni a semmiből.
A másiknál néhány herefias sejt és egy váltóbölcsős valami. Nagyon sok nép annak ellenére, hogy az ősszel már gyengének volt felírva.
Attila! A sors fintora. Kíváncsi voltam, belenéztem mert gyanús volt. A száma 111.

Néhányat átlapoztam. Sok nép, bőséges élelem. Egy kereten fias, fedett alig, kikelt még nincs. Jöttek be már néhányan virágporral. Ha olyan lesz a tavasz mint 25-ben, akkor megdöntöm a rajrekordomat.

« Válasz #4067 Dátum: 2026. Február 08. 16:39 »
Ma már több méhész szórványos virágporhordásról számolt be, és videót is tettek közzé.
Ez van, elindult ismét az élet, de csak óvatosan, mert még nincs itt a valós tavasz.
Többször volt már ilyen, ezt nem tartom rendkívülinek.
Ha kaja van, és jó helyen akkor semmi gond nem lehet.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4068 Dátum: 2026. Február 10. 07:55 »
Tegnap Bonyhádon egy jó hangulatú méhészklubon voltam.
Természetesen beszélgettünk a méhcsaládok jelenlegi állapotáról, és anekdotáztunk, régi méhész emlékeket idéztünk fel.
Egybehangzó véleményünk volt, hogy jelenleg sokkal bizakodóbbak lehetünk, mert szépek a méhcsaládok, de...
És itt ismét meg kell állnom, mert sokan már arról számolnak be a különböző méhészeti portálokon, valamint szóban is, hogy milyen szépen teleltek. (Bár Koki családjai úgy állnak, hogy már MOST kérik a méztereket.)
Nem tudom, hogy ez a kijelentés engem zavar e csupán, de ezzel még várnék úgy másfél hónapot amikor  megtörténik a tényleges generáció váltás.
Addig még nagyon sok minden történhet a családokkal.
Egy szép tavasz (ezt mindenki maga döntse el mit jelent számára) esetén valóban nagy reményre adnak okot a családok.
Egy nem szép tavasz, viharos széllel, gyakori lehűlésekkel, stb. viszont sokat ronthat a helyzeten.
Gondoljunk csak a tavalyi évre, bár most más a "szitu".
Vagy csak én vagyok ilyen óvatos?
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1032
« Válasz #4069 Dátum: 2026. Február 11. 10:46 »
Koki bának a méhei jók, a tavalyi video is elég lecsendesít sok hitetlent,  9 keret fias stb....akkor amikor mások azon vakaróztak hogy 4 keretről 3 ra kell szűkíteni mert besz@rtak a családok.
Szerintem sok méhésznek akácra se lesznek olyan családjai mint ami most van neki. Én inkább így gondolom a "kívánja a mézteret" mondatát, és ez igaz is. Most is látok roncs méhészeteket, sőtt egész hosszú magyarázatot a már most! 4-5 hunor keretnél berakott válaszdeszkákra, vagy épp 3 keretnél...
Hogy ez tulajdonképpen milyen jó, mert így nem kell rajok után futkosni mint másoknak😂😂. Hát az biztos, meg az is hogy belátható időn belül az üres kaptárak pergető meg minden frinc franc fent lessz eladón.
Na mindegy, azért üres használt kaptárt senki ne vegyen, kaptárakat vagy újan, vagy méhekkel csak.
Mindegy ki mit mond, nem kell hinni, főleg a legtöbb esetben maga a partizán se igazából tudja mitől pusztultak el a méhei.
Baj még hogy a szublimálást tolja a propaganda teljes erővel, így már a "bolondok" is azzal szaladgálnak. A muki fejébe annyi marad meg ez természetes sav mindenbe van...mehet nem számít semmi.
Egész komoly soha véget nem érő sorozatokat nyomnak😂😂.
Az még hagyján de az előírtra tesznek még 1 grammot mert úgyis kifújják a kijárón...aztán még eggyet, és van aki még ezektől többet.
Hogy lehet ennyire túlmenni minden határon? És teljesen figyelmen kívül hagyni a veszélyeit?? 

Üdv:robi

*

Koki

• 355
« Válasz #4070 Dátum: 2026. Február 11. 13:14 »

Baj még hogy a szublimálást tolja a propaganda teljes erővel, így már a "bolondok" is azzal szaladgálnak.

Baj? Jó az nekünk.

Tavaly azok nálam közepesnek voltak felírva. Előtte évben (24) az elsők között rajzottak, és még csapoltam is őket mielőtt dobták volna a következő rajukat. Most sokkal népesebbek.

A másiknál néhány herefias sejt és egy váltóbölcsős valami. Nagyon sok nép annak ellenére, hogy az ősszel már gyengének volt felírva.

Ezt ugye kisepertem. Csináltam róla egy videót. Szétült a nép a szomszédokra, meg még a földön és a hátsó soron is csomóztak, ahova a maradékot ütöttem ki a kaptárjából. Mondja is az egyik méhész barátom, hogy rakassam fel a fiammal a "drájvra", (én nem értek hozzá) hadd egye a fene a ...   Jó.
Aztán átgondoltam. Minek? Az egyik valaki biztosan megmagyarázná mennyire gazdaságtalan, hiszen az ilyet újságpapírral egyesíteni kellett volna, vagy miért nincs ilyenkor tartalék, meg satöbbi. Vagy már ősszel be sem kellet volna telelni, meg ilyesmi. Minek? Ha 100 anyagondos lenne, még mindig marad 800, és bizony azok kisepert népe nem veszik el, mert ráül a szomszédokra, ami még tovább növeli a rajzó hangulatot majd. Hiába magyarázom én, hogy teljesen mások a gondjaim, (-nem nyomorékokat pátyolgatok, és ismét nincs kiüresedett kaptáram,-) hanem nem bírok velük. Aztán ha százat megszüntetek, akkor mi van? Ha akarok készítek 2-3 nap alatt annyi szaporulatot. De minek? Ki kezeli azokat?

Robi igazad van, senki ne vegyen használt kaptárt. Nekem kellett szezonban vennem mert nem volt már hova rakni a rajokat. Egy az egyben az énfajta kaptáram, én csináltattam annak a méhésznek, még én is szállítottam el neki a gyártótól annakidején. Takarva téglázva tökéletesek, nem áztak.

Haverom -500 család-, és vannak új üres kaptárjai is. A méhei erősek, tökéletesen teleltek, az állatjóléti miatt nem adhat el méheket, és most vásárol 100-200 üreset. Annyi esze van mint nekem. Ott rohad rá a ruha a nyáron a méhei mellett, mert amire végig fog érni rajtuk, kezdheti elölről. De lesz kenyér a tejhez.
Ja. Még nem láttak a méhei szublimálót, mint ahogy a mieink sem.

« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 11. 13:20 írta Koki »

« Válasz #4071 Dátum: 2026. Február 11. 19:58 »
Ezeket a hozzászólásokat olvasva, több dolog is eszembe jut.
Szerintem egy vándorméhészettel soha nem lehet összehasonlítani egy állót!
Ez szinte perdöntő, de a termelt méz mennyiségét is nézve.
Aztán hol helyezkedik el az adott méhészet?
Vannak az országban olyan, nem kicsi tájegységek ahol a méhek még ki sem tisztultak!
Dél-Baranyában pedig meleg építményű konténerben a jó családoknál már 3 keretben, keretenként két nyitott tenyérnyi fias van aminek közepe már kel.
Hogy lehet így összehasonlítani állományokat?
Mindig hozzá kell tenni, hogy nálatok ilyenek!
De azért valaki nem balf@sz, mert még a méhei az idén nem is repültek.
Jah, és lehet ők fognak jobban járni.
Ha atka ellen hatékonyan védekeztek, sok mézzel telelnek, a "déli" tesókat sokszor lekerülik.
Erről már többször írtam, mert saját méhészetemben is megtapasztaltam.
De ma éppen láttam egy videót, ahol a méhész kolléga  Buchinger Györgyre emlékezett, aki a méhek tisztuló kirepülése után vándorolt Salgótarjánból Dél-Baranyába!
És?
Sokszor simán megverte a délen telelő kollégáit.
A kipihent, jó mézes méhcsaládok az itteni virágporra bekattantak, és fejlődtek mint a rakéta.
A videót készítő kolléga MA az-az február 11-én vándorolt délre.
Ugye érdekes?
Nagyernyei Attila

« Válasz #4072 Dátum: 2026. Február 12. 16:51 »
A északi középhegység után itt volt a leghidegebb a január, és ahhoz képest szép fiasok vannak NB 1-3, hunor 2-4 kereten idei méhek is vannak. Bár még nem teleltünk ki de nincs ok panaszra, amit ma láttam több mint biztató és piszkálni se kell őket egy hónapig mert nincs miért. Inkább festem a fiókokat és veszek még aljat és tetőt hátha...

« Válasz #4073 Dátum: 2026. Február 13. 18:28 »
Hallom és olvasom, hogy sokan már erősen beszűkítették, és vastagon betakarták a méhcsaládokat.
Nekem az a véleményem, hogy ez így komplexen rendkívül korai.
A takarással egyet tudok érteni, de MOST még az erős szűkítés azt eredményezi, hogy a fiasítás ideje korán kiterjed, és ismét jön a hideg.
Tehát ha valaki MOST "megugrasztja" a családokat, és az anyákat petézésre serkenti nem tartom jónak.
Még nincs itt a valós tavasz!
Ha a hideget több tenyérnyi kiterjed álcás fiasításban éli meg a méhcsalád abból több kár keletkezik mint haszon.
Én a klasszikus arany középutat választottam.
Felülről betakartam őket, viszont a kijárókat nem szűkítettem, és a fészket sem.
Had érezzék, hogy kint milyen időjárás van.
Ha valaki fűti, virágporos tuning lepénnyel serkenti, vagy erősen szűkíti MOST a családokat, véleményem szerint, öngól.
Erről már sokszor írtam, mert velem történt meg, most nem kívánom ismételni.
Annyit azért hozzáfűznék, hogy Örösi tanár Úr sokszor leírta, hogy a késő őszi, tél elei fiasítás, valamint a nagyon korai tavasz előtti fias rendkívül megviseli a méhcsaládot, és ez később nemhogy előnyt jelentene, hanem elkoptatja a családokat.
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja, Koki kivételével.
Ő már jövő héten pakolgatja a 12-es Hunorokra a méztereket.
Én meg csak kullogok utána, olyan 2-3 hét múlva indítom az NB családokat 5-6 esetleg 7 lépen.
44. szezonom az idei.
Odáig már eljutottam, hogy a nagy arcúakat (finoman fogalmazva) ki tudom szűrni.
És befejezésként ezt nem tudom kihagyni.
Nem mindegy, hogy hol van a méhészetünk.
Iszonyú nagy különbségek vannak a méhcsaládok általános állapotában.
Vicces, de emiatt nem szerencsés általánosítani.
Mindig úgy kezdeném a hozzászólásomat, hogy....saját régiónkban most ez a helyzet.
Ma nálam szórványos virágpor hordás volt, tőlem 30 km-re meg virágpor dömping.

Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #4074 Dátum: 2026. Február 13. 19:10 »

Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja, Koki kivételével.

Koki mikuláskor volt a méheinél, és felásta a fiatal diósban a burgonya helyét, és vitt rá 10 mázsa marhatrágyát. A méhek teleltek. Koki és családja  a saját zöldségeit fogyasztja, ma végzett a paprika és paradicsom tápzsacskóinak betöltésével, hamarosan vetni fog.

Karácsonykor a fia és a felesége rakott ki még egyszer egérmérget, mert attól több esze van, hogy egérráccsal nehezítse a méhei tisztuló kirepülését, és pl. a mai virágporhordást, de ezt csak másoktól tudom. Egy helyen kijavította a fia villanypásztort mert valami jószág leszakította. A méhek szépen teleltek, ahogy nekem mondták.

Koki pár nappal ezelőtt két hónap után ismét kiment a méheihez, de azt már itt leírta.

Koki úgy tervezi, ha március közepén a sándorjózsefbenedek meghozza a meleget, akkor elkezdi a veszteség nélkül telelt állomány átvizsgálást.

Koki nem négy évszakos méhész, nem jár a méheihez, mert nincs rá oka. Nem is beszél arról folyamatosan, hogy mi van a kaptárokban, meg jön a hideg, meg a meleg meg ...

Volt egy méhész barátja a szántódi benzinkúton (jártam egyszer arra, már lebontották) ahol a strandoló nőket mustrálták a csibész kutasok a szezon alatt. Valamennyi éhes kannak volt egy-egy megjegyzése amikor kívánatosabb nénik libbentek el mellettük a strandra, vagy éppen tankoltak. Volt a kútkezelők között egy idősebb bácsi, aki nem szokott belefolyni a felesleges nyáladzásba. Mondták neki.
-Te Józsi Bácsi! Neked nincs erről semmi véleményed?
-Akinek rendben van az emésztése, nem beszél a Sz@..ról.

« Válasz #4075 Dátum: 2026. Február 13. 20:13 »
Sziasztok,

Én is sok mindent hallok és látok...
De az valahogy nem fér bele a böszme, kolibri agyamba, hogy ilyenkor, február közepén mi a francot kell a méheket macerálni?
"Jobb" időben mint pl. a mai, kimegy a méhész a méhesbe, körbejárja (nem hátulról, előről) és ha rendesen röpködnek, hordják a virágport ott mi a teendő? Miért kell a kaptárba belenézni, hűteni, zavarni a családot? Mire kíváncsi ilyenkor valaki?
Cukorlepény, "turbó" lepény és társai... Annak az áttelelő állománynak -aminek a méhei több hónaposak- még a beinduló fiasítás nevelése mellett szilárd élelem feldolgozásával kell terhelni a szervezetét?
Február közepe van!!
Egy dolog van amit megtettem az az, hogy 1 héttel ezelőtt beállítottam a melegvizes itatót.
Lepény... pff... Mi van, ha most bejön 1 hónap hűvös, röpködésre alkalmatlan idő?
Előttem írta Koki, hogy majd március közepén amikor már melegszik az idő... Na akkor érdemes és szükséges is leemelni a kaptártetőt.
Addig minek??

*

Apis

• 202
« Válasz #4076 Dátum: 2026. Február 13. 22:39 »
Nálam ma volt a tisztuló kirepülés(ÉK). A méhek jól teleltek, rajzás gyanús lehet az idei év. Volt 2 aminél kimaradt a felső takarás, semmi bajuk, a méz több náluk. Fias van náluk, de ilyenkor nem emelek ki keretet a fészekből nem számolgatom még mennyi. Virágporhordás még nincs, így az anyák még nem terjesztethették ki a fiast. Néhány családnál megcsappant az élelem, jól fognak jönni a tartalék mézes lépek, ezen a tavaszon.  November óta először néztem a családokba, legközelebb, ha jobb idő lesz és  ha lesz bejövő virágpor kb 15C-nál.Február közepe van a jövő héten újra lehűlés lesz, majd talán egy kis felmelegedés. A csoda lepényekre én nem áldozok.

« Válasz #4077 Dátum: 2026. Február 14. 19:02 »
Apis gondolatival egyet értek egy kivételével.
Ezzel:
"A méhek jól teleltek,..."
Többször jeleztem, hogy egyelőre kitelelésről még nem beszélhetünk, csak a generáció váltás után.
Ha ezt a hozzászólást én írtam volna, így fogalmaznék:
A méhek eddig jól teleltek, de a neheze még csak most jön.
Mondok rá egy mai példát, miért vagyok óvatos.
Ugye abban szinte egységes a véleményünk, hogy ilyenkor még túl korai a méhekkel bármit csinálni, max egy vastagabb takarást, és aki nyugtatni is szeretné magát adjon egy-egy cukorlepényt.
Na az egyik kolléga, már vagy bő két hete bedobálta a cukorlepényeket.
Ma hívott, hogy négy családja elpusztult azóta, a cukorlepény felét elfogyasztották, és kapufa.
Mit lehet erre mondani, mi lehet az ok?
Természetesen az OMME főzsenije egyből az atkára fogná.
Én nem így gondolom, de nem is zárom ki a másodlagos hatását, ez pedig az atka által okozott vírus.
Valamint azt is hozzátette, hogy ezek mind nozemásak lettek.
És itt jön az, hogy szerintem túl korán kapták a cukorlepényt, és már amúgy is tökéletesen felteltek addigra bélsárral, erre még rápakolta a puha lepényeket, és tisztulni csak tegnap előtt tudtak.
Szerintem ezt kár ragozni.
Tehát az előttem szólók mindegyikével egyet értek, de akik a tisztulás után adták be a lepényeket, ott ilyen baj nem lehet.
Én szinte minden nap kint vagyok a méheknél, és az autómmal a kaptárak előtt parkolok.
Összesen 4-6 ürülék pötty volt az autón, és azok is cérna szerűek.
Ezt jó jelnek gondolom, de még pezsgőt nem bontok.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #4078 Dátum: 2026. Február 15. 00:15 »

Én szinte minden nap kint vagyok a méheknél, és az autómmal a kaptárak előtt parkolok.
Összesen 4-6 ürülék pötty volt az autón, és azok is cérna szerűek.
Ezt jó jelnek gondolom, de még pezsgőt nem bontok.
Nagyernyei Attila

Miért vagy kint mindennap a méheidnél?
Miért van, és miért jó "cérna szerű" koki ilyenkor? Bocs! Kaki.
Nekem amikor kint voltam a múltkor talán 2 órát, akkor csak pöttyök voltak, de azt lekellett mosnom a szélvédőről indulás előtt, mert nem láttam ki.
4-6 ürülék. Hideg volt, nem jártak?

( Órákig kerestem de megtaláltam.)

Vagy a történelem ismétli önmagát?

............... mert szombaton voltam a méhesednél délután 1 óra felé és nem nagyon láttam repülni méheket ...................
« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 15. 00:18 írta Koki »

« Válasz #4079 Dátum: 2026. Február 15. 08:22 »
Ezt kérdezi tőlem Koki?
"4-6 ürülék. Hideg volt, nem jártak?"
De, élénken jártak, csak már napokkal ezelőtt teljesen kitisztultak!
Akkor bizony nekem is telepöttyözték az autómat.
Lényeg, hogy belül nem látszik a nozemának jele, ami nagyon örvendetes......egyelőre.
Ez a másik kérdése:
"Miért vagy kint mindennap a méheidnél?"
Most éppen a Mohácsi busójárás miatt!
A forgalom egy része előttem zajlik, ilyenkor kötelező a kint létem.
A hétvégék általában egyébként is kötelezőek, de sokszor hétköznap is kimegyek ha annyi mézet rendelnek, hogy megérje.
Mivel a mézeim nagy részét kicsomagolom, ez valahol egy óriási feladat is.
Ha tehetném csak a méhekkel foglalkoznék, és akkor nekem sem ennyi lenne csupán.
A vevőkkel való törődés, méz előkészítés, kiszerelés, címkézés stb. sokkal jobban megterhel, és időigényesebb mint a méhcsaládok matatása.
Hát ennyi.
Még szeretnék a szakmai részére is reagálni.
Jelenleg nálunk 1 fok van, szél és esik az eső, de van ahol-7 és havazik.
A rossz időt nem szokták eltéveszteni!
Most 2-3 hétig sok helyen nem fognak a méhek kirepülni.
Nem akarok ismét vészmadár lenni, de aki erősen betakarta, és mondjuk fehérjés-virágporos lepényekkel megszórta a csapatot.....hát én nem tettem volna.
És most ugornék egyet időben.
Emlékeztek amikor Csányi Antiék kipróbálták az anyaferomonnal beitatott szivacsos mézeltetést?
Ebbe most nem mennék bele, hogy jó vagy rossz inkább abba, hogy milyen sokáig éltek a méhek!!!!!!!
És ez a lényeg.
Ha nincs, vagy kevés a nyitott fiasítás a méhegyedek sokkal, de sokkal hosszabb életűek.
Erről Popravkov orosz tudós könyvet írt.
És ezért nem igaz, hogy aki erősen korlátozza a mémanyát akác előtt annak "gallyra megy" az állománya, utána már nem tud termelni.
Akik ezt a kritikát megfogalmazzák, egyszerűen sosem próbálták.
A szerencsés időjárási körülmények hozzáadódása esetén viszont a termés 30-50%-al több lesz.
Ezt kell mérlegelni.
Akác (akácok) után még több méhlegelő van, főként a napraforgó, azt teljes erőben ki tudják használni a családok.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor 5-6 vándorlásom volt egy szezonban, soha nem teleltem be olyan bomba családokkal mint Koki.
Ez természetes, de aki vállalja sosem fog benne csalódni.
Tehát ebből is látszik amelyik méhcsaládnál most sok az álca és rájött ez a tartós hideg, bezártság azokat rendkívül megviseli.
Végkövetkeztetés?
Rezeg a léc, hogy a telelő méhegyedek simán kibírják generáció váltásig.
Éppen ezért véleményem szerint is szerencsésebb a méheket nyugton hagyni, tudják azok a dolgukat.
Mi emberek még sehol sem voltunk, amikor a méhek már rég dolgoztak.
Inkább tanuljunk tőlük, legfőképp a politikusok.
Itt nincs gyűlölet keltés, uszítás, trágár szavak csak őszinte meló.
Tiszteljük a méheket!

Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 15. 08:30 írta Nagyernyei Attila »