Ezt kérdezi tőlem Koki?
"4-6 ürülék. Hideg volt, nem jártak?"
De, élénken jártak, csak már napokkal ezelőtt teljesen kitisztultak!
Akkor bizony nekem is telepöttyözték az autómat.
Gondolom akkor 8-10 pötty is volt rajta egy nap alatt.

Ha nincs, vagy kevés a nyitott fiasítás a méhegyedek sokkal, de sokkal hosszabb életűek.
Erről Popravkov orosz tudós könyvet írt.
Aztán az miért jó? Nehogy bevegyék ám a méhészek ezt a dumát!!! amit már ezerszer olvashattunk.
Valamivel több elvehető méz lesz a családnál, majd szétesik. Elöregednek a méhek, csak később. Majd azután megszűnik. Hiába anyásítják. Az egyik probléma, hogy nem fogad mindegyik család, de ha fogad is, akkor sem lesz már dajka méhe. Az öreg méheknek vissza kellene állni egy olyan munkára, amire már nem képesek. Hiába fogyasztanak sok virágport, a pempőtermelésre már nem képesek. Néhány nap erőlködés és végük. Egy nyomorult semmitérő egység lesz az ilyen családból, majd szétesik, lerabolják a maradékát. A középbél nem újul meg az idő előre haladtával, nem válik le az esetlegesen megtelepedett nozéma spórákkal együtt, és vége a méhnek amikor remegve mászkálva, gyakran nagy bélsárral a potrohukban kimúlnak. A természetben is van egy ilyen szituáció. Amikor az anya valamilyen okból nem tud petézni hirtelen. Tehát megtermékenyítetlen petét sem, ami következtében herepetézővé sem válik. Ilyen esetben szoktak a méhészek anyapróbát csinálni nyílt fiasítás beadásával, méhek nélkül valamelyik családtól. Természetesen nem kezdenek el pótbölcsőket húzni, mert van anyjuk. Ezt én is sokszor alkalmazom. Aztán azután megkeresem az anyát, kidobom, majd elveszem a beadott fiaskeretet, és kb. 10 nap múlva kiseprem, mert azok a méhek addigra olyan öregek, hogy nincs értelme velük dolgozni. Amikor ez még rajzási időszakban fordul elő, akkor érdemes rajbölcsős 6-8 keretet adni nekik, mert a kikelt fiasból dajkák lesznek, és valójában készítettem egy műrajt, és az eredeti öreg méhek vizet virágport, és ha van nektárt hordanak.
Feromonos mézeltetés:
Csuja "kollégája" így járt, hiába dumáltam neki. Egyébként azután ismét vitt tőlem méheket, és azt is átkozza akitől ezt a marhaságot hallotta, és Geddekas nevét is szigorúan tilos előtte kimondani.
Ha erősen korlátozott anyás, akkor is az anya szabadon engedése után kevés a dajkaméh az anya petézési üteméhez mérten, vagy az is lehet, hogy amiatt kevesebbet petézik és gyengén megy a család a télbe. Hiába mondom én, hogy szeptember közepén még 7 keretben is volt fiasítás, a középső 4 keretben egyharmadáig, a többi része mézes, az úgysem igaz okoskodók szerint. Majd 3 hét múlva már csak itt-ott tenyérnyi 2-3 keretben, aztán október végén már egy kelő sem. Na azok most fiatalok, meg egy hónap múlva is fiatalok lesznek, és nem azért mert nem kellett nekik fiasítást gondozniuk, hanem mert ősszel volt idejük felhízni, nem mint azoknak, akiktől elvesszük az anyát, és lejár a dajkálásra biológiailag előírt idő, amit a természet rájuk kényszerített, a telelő méhekkel ellentétben. Az őszi anyazárásos módszer is egy nagy marhaság, nem is beszélve a felesleges munkáról, például anyakeresés kutatásos időben. Éppen azok a méhek lettek volna azok, akik utolsóként vesznek el nemzedékváltás végén.
Na az egyik kolléga, már vagy bő két hete bedobálta a cukorlepényeket.
Ma hívott, hogy négy családja elpusztult azóta, a cukorlepény felét elfogyasztották, és kapufa.
Mit lehet erre mondani, mi lehet az ok?
Természetesen az OMME főzsenije egyből az atkára fogná.
Én nem így gondolom, de nem is zárom ki a másodlagos hatását, ez pedig az atka által okozott vírus.
Valamint azt is hozzátette, hogy ezek mind nozemásak lettek.
Ezt is érdemes végig gondolni tiszta fejjel.
Nem tudom ki az OMME "főzsenije" aki az atkára fogná, de sokkal valószínűbb a nozéma, mint amit te gondolsz, különösen megspékelve azzal a rohadt vírussal. Azzal a nevenincsvírussal, néhai Nikovitz nevezte így.
Az a méhész pedig "hozzátette"
hogy ezek mind nozemásak lettek.
Megvizsgáltatta? Vagy abból gondolja, mert összecsinálta a maradék méhecske a keretek tetejét is mielőtt csak az anya maradt pár méhvel, vagy az sem? Van ám hasmenés nozéma nélkül. Például mint fentebb írtam, amikor az öreg méheknek kell dajkálniuk, akik esetleg még novemberben, sőt mint videókon láthattuk december közepén is keltek, és nem híztak fel. Azok is hosszú életűek, ha a nyáriakkal hasonlítjuk össze őket, csak ugye semmire nem alkalmasak, és még kristályos mesterséges "gyógylepénycsodaszerszart" is kaptak a nyakukba, ami tovább koptatta őket.
Lehet még egy dolog. 30C fok alatta a nozéma spóra nem kel ki. Tehát amíg nincs fiasítás, addig nem károsít. Ezért találták ki azt a cukorlepényt valamikor, ami jól működött. Fumerrának hívták. Mintha írtam volna erről, habár nekem nincs rá szükségem még egy ilyen száraz nyár után sem, de hátha sok méhésznek segítségül szolgálna.
Felkellene egy olyan érdekvédelmi szervezetet állítani, aki a méhészek érdekeivel foglalatoskodik. Talán sikerülne engedélyeztetni a Fumagillint. Hallottam én már "szükséghelyzeti" engedélyeztetésről (neok). De minek kiabálok én, eddig csak ellenséget szereztem vele magamnak.