A méhcsaládok általános állapota

• 4006 válasz
  • 1117029 megtekintés
*

neo

• 1012
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4005 Dátum: 2025. November 28. 06:58 »
Inkább iránymutatásnak gondolom, mint pontos képletnek. Szóval igazad van/lehet abban, hogy a modell számításai nem pontosak. Annyira nem vetettem bele magam, hogy utána is számoljak.
Berci!
Azért van ennek egy egyszerűbb megoldása is. Az nem lehet, hogy két kezelés atkahullási eredménye a  80 és a 20 ?
Ugye ezt írtad:
Idézetet írta: Berci
A kezeletlen 80-ról, a tavaszi kezeléssel 16-ra lehetett levinni. Ez 80%-os csökkenés! 2db kezeléssel!
Ugye ebben az esetben az a kérdés, hogy a kezeletlen 80 db-os atkaszáma miből származik. Aki figyel, annak feltűnhetett, hogy én hangoztatom állandóan, hogy nem az a lényeg, hogy mennyi atka hullik, hanem, hogy mennyi marad fenn. Amelynek kiszámítása viszont feltételez legalább 2 kezelést. Nos ha az egyszerűbb megoldásnál maradunk, akkor két kezelés lehulló atkáinak száma 80 és 16, akkor az 80% hatékonyság. Akkor ugye azt kell kiszámítani, hogy minek a 80 százaléka a 80? Hát a 100-nak. Volt 100 eredetileg, amit senki nem tud kezelés nélkül, hogy mennyi, leesett 80, maradt 20, annak a 80 százaléka 16, maradt 4. Tehát a leeső a 80 és a 16. Egyébként a Te októberi eredményed 87,5 százalékos hatékonyságú (maradék egyenlő:5/40, azaz 12,5%, tehát lement 87,5%).
Természetesen ha ez lemosási eredmény lenne,akkor is rendben van a számolás. A problémát én ott látom, hogy ha 500 méhet mosok le 25 ezer egyedből, az ugye 1:50-es arány. Tehát az érzékenység 50 atka. 50 atka a méhcsaládban egy iylen arányú lemosás esetén nem mutatja ki az 50-es atkaszám alatti eredményeket egy családra vonatkoztatva. Ilyen méhsűrűség mellett, ami nálunk van, akár végzetes is lehet. Ilyenkor könnyen helyrehozhatatlan lehet, ha csak az akác utáni kezel a méhész. Ugyanis addig kaphat máshonnan is atkát. Szóval én javasolnék berakni ellenőrző lapot a 0 lemosási eredményt hozó családok alá. Hiszen ott még lehet akár 50 atka is.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4006 Dátum: 2025. November 28. 08:55 »
Ezt írja neo:
"Ilyenkor könnyen helyrehozhatatlan lehet, ha csak az akác utáni kezel a méhész. Ugyanis addig kaphat máshonnan is atkát."
Ha máshonnan, más méhészetből kap akác előtt annyi atkát, hogy az befolyásolja a termelést, akkor az a "MÁS méhészet", hogy a frászban telelt ki, hogy nem lett közben nozemás, és hasonlók?
Őszintén megmondva én ebben nem hiszek, hogy akác előtt máshonnan tudnának annyi atkát hazafuvarozni, hogy az kritikus lenne.
Szerintem ahol ennyire atkás az állomány, hogy még a "másénak is jut" belőle, az már ki sem telel.
Egy néhány maroknyi családroncs, pedig nem produkálhat kritikus atkaszámot, a létszámból adódóan.
Egyébként a súlyos atkapopulációnak több árulkodó jele is van, én ilyent tavasszal sosem láttam még.

Nagyernyei Attila