A méhcsaládok általános állapota

• 4001 válasz
  • 1116210 megtekintés
*

Berci

• 333
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3990 Dátum: 2025. November 24. 12:47 »

A méhekről is essék szó.
Tegnap néhány órán keresztül 14 fok volt a méhesemben, elvétve virágporos méheket is lehetett látni, és a vízen is voltak.

hm...azért ez engem aggasztana.

*

Koki

• 293
« Válasz #3991 Dátum: 2025. November 24. 13:42 »

A méhekről is essék szó.
Tegnap néhány órán keresztül 14 fok volt a méhesemben, elvétve virágporos méheket is lehetett látni, és a vízen is voltak.

hm...azért ez engem aggasztana.

Berci ne kekeckedj!
Szerintem azt is a másik Nagyernyei Attila árulta el.
Aztán honnét tudjuk mi, hogy ott mi van. Na honnét? Emlékszünk...

Megkönnyítem a válaszodat Attila. Nem mondhatod, hogy nincs bennem segítő szándék. Fúj, Berci, Te csúnya.

Ezzel bizonyítod, hogy sosem jártál a méhészetemben, csak a rosszindulatú alaptalan pletykákra alapozod "szakmai" megítélésed.

« Válasz #3992 Dátum: 2025. November 25. 17:59 »
Melyik része aggaszt benneteket?
A virágporral nincs mit tenni, a vizet meg a szublimálás miatt járták.
Másnál is így volt.
De nálatok ez elképzelhetetlen.
Nem az a lényeg, hogy mit írok, hanem az, hogy azonnal az ellenkezőjét állítsátok, vagy lehülyézzetek.
Ma is 13,5 fok és szikrázó napsütés volt, fél 12-től, du. 2-ig.
Szépen mozogtak a családok.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 333
« Válasz #3993 Dátum: 2025. November 25. 18:32 »
Melyik része aggaszt benneteket?

Az atkamentes családok anyái kb. 1-1.5 hónapja leálltak. Ahol nem atkamentesek a családok ott az anya próbál kompenzálni és még fiasít.
A virágpor a fias táplálásához kell.
Miért zaklatod őket szublimálással?
Kezdő szublimálós koromban, amikor nem értettem a szublimáláshoz, én is zaklattam őket ilyentájt. Tavaszra a 6-ból 3 lef.sta magát. Tessék végre már megjegyezni, hogy szeptember végi anyazárkázás nélkül a szublimálás semmi nem ér!
Ha mindenáron szublimálni szeretnél, akkor inkább tavasszal tedd! Februárban zárd le 2 hétre az anyát, már, ha marad addigra család, és lesz 7 napod 2-3x szublimálni. Az alatt a két hét alatt a családot mérsékelten veted vissza és akácra szépen feljöhetnek. Ez az unortodox módszer. ( az olaszok kipróbálták. Január végén lezárkázták az anyákat egy hónapra. Utána kezeltek. Akácon nem hordtak kevesebbet, mint a kontroll.)
Ha mindenáron nem szeretnél szublimálni, akkor kérd el a Jenőtől a tavaszi zsebkendős receptjét és nyomasd nekik amig lehet.
Egy jó tavaszi atkagyérítés hatékonyabb, mint a nyár végi összes bűvészkedés!

« Válasz #3994 Dátum: 2025. November 25. 20:28 »
Berci!
Nem érzel ebben némi(?) ellentmondást?
"Egy jó tavaszi atkagyérítés hatékonyabb, mint a nyár végi összes bűvészkedés!"
Szerintem nem nyár vége van, vagy fordítva van előtted a naptár?
Rengeteg méhész használta ki a jó időt a szublimálásra.
Fiasítás szinte nulla, akkor meg mi ezzel a baj.
Utána több napon keresztül tudtak még repülni is.
Minek tavasszal kezelni, ha ilyenkor pár atka hullik?
Mitől lesz tavasszal több?
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 293
« Válasz #3995 Dátum: 2025. November 26. 17:24 »
Berci!

Neked lehet igazad Attila. Valaki előtt fordítva van a naptár. Nem vagy te egyedül. Itt a linkelt videóban van még a méhésznél nov. 15-én 3 kereten fiasítás.
Azon a képen amin a "pécsi" besütés látható a keretek tetején, (tudod amit kértél, hogy kíváncsi vagy hány léputcásak most a MÉHÉSZEKNÉL, NEM A SÜKETELŐKNÉL a 12-es hunorban a családok)  annak nincs fiasítása már szeptember közepe óta. Ezek szerint azok lesznek jó családok, amiket 6 kereten kell már most tartani, nincs a fészekben kaja csak a szélső lépeken. Amikor az időjárás engedi, hordják a virágport és járják a vizet. Azok lesznek ám a jók tavaszra, mert azoknak sok fiatal méhük lesz.
Megakutyakukit. Tessék ismét félretenni a méhek árát tavaszra!!!

Ne mondja nekem senki, hogy valami káros hatása nincs az oltásoknak, vagy valami érte az emberek agyát.

https://www.youtube.com/watch?v=RqL2bAdQB3I

*

Apis

• 195
« Válasz #3996 Dátum: 2025. November 26. 20:22 »
Nàlom sokkal jobban mennek a télbe a méhek mint tavaly, de sztem ez országos jelenség. Az atka elleni védekezést bfefejezten már otóber végén, akkor volt szerencsém kétszer is szublimálni fias mentes állapotban. Én nem zárókezelek, nem csesztetem most már a méheket. Kaja van náluk, nyitott alj nyitva van, amit akkor zárok időjárás fügvényében amikor már lesz virágporhordás. A fias így is úgy is beindul, de a nyitott alj megakadályozza a nagyarányú kiterjedését amikor még nincs rá szükség, jan. febr-ban, így nem lehet gond tél végén a kiterjedt fiassal. Akkor zárom a nyitott aljat, amikor szükségem van a kiterjedt fiasra, én döntök és nem a méhek! Most kiürítettem a méz raktáramat amiben volt még 3 éves akác is, ilyen még nem volt, hogy mintavétel nélkül mindent sz. elvittek.

*

Berci

• 333
« Válasz #3997 Dátum: 2025. November 26. 20:31 »
Berci!
Rengeteg méhész használta ki a jó időt a szublimálásra.
Fiasítás szinte nulla, akkor meg mi ezzel a baj.
Utána több napon keresztül tudtak még repülni is.
Minek tavasszal kezelni, ha ilyenkor pár atka hullik?
Mitől lesz tavasszal több?
Nagyernyei Attila

A helyzet az, hogy a "szinte nulla" az nem nulla. Az azt jelenti, hogy amíg van fiasod az atka elbújhat és szaporodhat. Ezért lesz tavasszal több atkád.
Pár éve, amikor Te még nem gondolkodtál szublimálásban, hanem hittél a támogatott szerekben végeztem egy modellszámítást. Randy Oliver modelljét használtam. A képen az eredmény!
A felső képen kezelés nélkül ment végig a modell. Az alsó képen tavasszal két, alkalmankénti, 60%-os hatékonyságú kezeléssel modelleztem. Fedett fias mellett 60%-nál nem szokott több lenni egy kezelés hatékonysága.
Az eredményt a lemosott atkák száma mutatja. A kezeletlen 80-ról, a tavaszi kezeléssel 16-ra lehetett levinni. Ez 80%-os csökkenés! 2db kezeléssel!
Mit jelent ez? A kora tavaszi gyérítéssel az egész éves atkaterhelést 80%-kal lehet csökkenteni. Ennek következtében augusztusban és szeptemberben megfelelő technológia mellett nullázni lehet az atkát. Egy év alatt, állóméhészetben, olyan alacsony szintre lehet csökkenteni az atkanyomást, amit utána "csuklóból" lehet managelni, mert nem tud extrém módon felszaporodni.
Na! Én ezt nevezem atkamanegmentnek. Amit Te csinálsz és leírsz az a maszatolás!
Tudom, hogy a modellszámításnak vannak hibái, de azokat jelentéktelennek gondolom az eredményt tekintve. Minimalizálom a kezelések számát és maximalizálom a hatéknyságot. Kevesebb szer használat miatt kisebb az esély a "szuperatka" kiszelektálására.
« Utoljára szerkesztve: 2025. November 26. 20:35 írta Berci »

*

Apis

• 195
« Válasz #3998 Dátum: 2025. November 26. 21:07 »
Az atkamenegement ott kezdődik a teleléste vonatkozóan h. aug szept-ben mennyi atkád van a fiasban, amely károsítja a betelelő méheid egészségügyi állapotát. Azzal, hogy okt nov- ben leírtod az  atkát a jövő évi áttelelő atka populációt befolyásolod, de nem az azévi telelést. Az elmúlt év leszelektálta a méhészek atka stratrétigiáját. Csak a legelvetümeltebbek és egyben a legjob méhészek maradtak életképesek ebben az országban. Gratula Nekik!

*

Koki

• 293
« Válasz #3999 Dátum: 2025. November 27. 09:08 »
Az elmúlt év leszelektálta a méhészek atka stratrétigiáját. Csak a legelvetümeltebbek és egyben a legjob méhészek maradtak életképesek ebben az országban. Gratula Nekik!

"legelvetümeltebbek"? /=/legelvetemültebbek. Ezt nem értem mire céloztál, de az írásod többi része pontos képet ad szerintem a helyzetről.
Pedig jó lenne egy kis atka. Kevesebb, vagy későbbi rajok lennének. :)
De azért még mindig próbálják megmagyarázni az okos előadók, hogy a szemüveg rágja Havas Henriket.

Olvastam erről egy jó magyarázatot.
A légyfogók meglepődtek, mert az okosabb legyek kikerülték őket.
A legyek is meglepődtek amikor azt hallották, hogy mostantól fordul a világ, és a sz@r fog a légyre szállni. Nem így lett.

*

neo

• 1011
« Válasz #4000 Dátum: 2025. November 27. 11:40 »
Az eredményt a lemosott atkák száma mutatja. A kezeletlen 80-ról, a tavaszi kezeléssel 16-ra lehetett levinni. Ez 80%-os csökkenés! 2db kezeléssel!
Berci!
Előre bocsátom, hogy nem akarlak bántani. Pusztán csak gondolkodom. Sokszor pontosan olyan logika mentén, mint Te is. Azt örömmel láttam, hogy Randy Oliver is az évi 100-szorozódással számol, ahogyan én is. 
Ami az azonos logikát illeti. Szoktam azon gondolkodni, hogy a 99 százalékos hatékonyságot többszöri gyengébb kezeléssel milyen variációkkal lehet elérni. Mondjuk 2 db 90 százalékos kezeléssel. 100-ból első kezelés után marad 10. Második kezelés kilencet levisz, marad egy. Tehát két kezeléssel import atka nélkül a 90 százalékos hatékonyságú kezeléssel lehet elérni a 100-ból csak egy maradhat elvet. Ekkor van egyensúlyi helyzetben az atka és a méh. Vagyis évek alatt egyik sem pusztul ki. Ez kb. havonkénti duplázódást jelent. 2 hónappal hosszabb fias ciklus már egy atkából 400 szaporulatot jelent. Az egyensúlyi helyzet tehát, hogy 400 atkából egy maradhat, vagyis ezerből 2,5. Tehát 997,5 elpusztítása ebben az évben az egyensúlyi helyzet. Értelemszerűen import atka nélkül akkor több kezelésre nincs szükség.
Ehhez képest a Te kétszeri kezelésedre 20 százalék marad. Akkor ott egy kezelés hány százalékos hatékonyságú? Kapaszkodj meg: 55% ! . Vagyis rosszabb, mint a fias jelenlétében. Első kezelés után a 80-ból marad 45%, ami 36 db. A 36 db-ból a második kezelésre a 45% egyenlő a 16-tal. Nekem kétségeim vannak, hogy ezek a számok jók lennének.

*

Berci

• 333
« Válasz #4001 Dátum: 2025. November 27. 13:46 »

Berci!
Előre bocsátom, hogy nem akarlak bántani.

Nehezen tudnál, mert azon kevesek közé tartozol aki el tudja fogadni azt, ha valamiben nem értünk egyet. :)

Modellszámítás:

Inkább iránymutatásnak gondolom, mint pontos képletnek. Szóval igazad van/lehet abban, hogy a modell számításai nem pontosak. Annyira nem vetettem bele magam, hogy utána is számoljak. A trendet figyeltem. Egy kora tavaszi atkagyérítéssel( praktikusan repce előtt) jelentősen visszavethetjük az atkát. Tudom...mindenki azt mondja, hogy ha jól sikerült az őszi, akkor tavasszal nincs szükség kezelésre. Ennek ellenére mindenki kezel akác után és döbbennek, hogy mennyi atka hullik. Itt érzek némi ellentmondást. 
A kora tavaszi (repce előtti) atkagyérítést eddig csak Jenőtől hallottam. Ő meg nem hallott arról, hogy ennek a "hatékonyságát" már pár éve kiszámoltam.

Azt gondolom, hogy a kezelésnél el kell dönteni, hogy mi a cél. A nullázás vagy annyit meghagyunk amennyit a család elvisel stb stb. A nullázás az valódi nullázás legyen. Ez a tapasztalatom szerint lehetséges, de a következő évre abból a családból nem lesz valami acélos termelő. Amit megcsináltam: július 20-án teljes fias elvétel. 2x szublimáltam. szeptember 25-én anyazárkázás és 27 nap múlva 3x szublimáltam. Az ember azt várná, hogy a júliusi fiaselvétel után októberben nincs atka a családnál. A tény: októberben 40/5/0 atka hullott a szublimálás után. Kitelelt a család, DE csak akácra lett termelő és ott sem a legacélosabb lett. Pozítivum. Nem akart rajzani. :D viszont egész évben atkamentes volt. Legalábbis a lemosás alapján. (most arról ne nyissunk vitát, hogy a lemosás, mint módszer jó vagy sem. Nem fogunk egyetérteni! :) )
Ha a másik verzió van, és a legtöbb méhész ezt csinálja, akkor az egyenes út a szuperatka felé. Ezt évek óta mondod. igazad van/lesz. Mondjuk technológiai fogásokkal a szuperatka is kezelhető lesz, de ennek az lesz a következménye, hogy elköszönhetünk a szép családoktól.
A probléma ott van, hogy a magyar méhész tipikusan úgy kezeli az atkát, mint ahogy az Attila. ( és ez most semmi személyeskedés!!!) Minden évben kipróbál valami újat, mert "az biztos jó, mert Józsi azt mondta, hogy viszi az atkát" ahelyett, hogy 2-4 éves koncepciókban gondolkodna.
Nyilván minden szernek megvan a maga technológiája/hetékonysága/korlátai. Ezekkel illene tisztában lenni és ennek megfelelően alkalmazkodni és nem minden évben valami f.szságot kipróbálni, mert az atka csak erősebb a családok meg gyengébbek lesznek...mondjuk Jenőnél lehet majd méhet venni! :D Rábeszélem, hogy legyen "FeketeFehér" kuponkód! :D :D