Páran írtátok-amivel egyetértek-, hogy a betelelés a napraforgó után kezdődik.
Amit én írtam erről azt légy szíves olvasd el még egyszer! Irónia egy marhaságra.
Szeptember valóban -ami a betelelés ideje- a napraforgó pergetés után kezdődik, de akkor írhatnánk azt is, hogy akác után.
A telelésre előkészítés nevezhetjük annak, de a betelelés mást jelent. Nincs ott semmi kiegyenlítés, csak a duma, aminek az a célja, hogy a Klubvezető okosat írjon. A nyomorult szaporításhoz adagoljuk a napraforgón "fészekre" (ami az egész fekvő egyben)hordott leszűkült kevés fias egy részét, ami a telelőnépet nevelné fel?

?
Tudod mi lesz abból a jóból és gyengéből? 2db 3-4 keretre szűkíthető családocska. És újra és újra és újra, aztán megtudhatjuk, hogy régen a 300 Hunor szétnyomta a kaptárat, ma meg a rohadt tavasz, meg a jó hely ami a Tolna vármegye leghidegebb része, meg a neok, meg a másik méhész atkái, meg a gyári készítmények, meg a... meg a... meg az omega.
Hagyjuk!
Az amit a félNB-ről írtál azt úgy is lehet csinálni, de minek? Nem kell megsértődni, nem vagy egyedül, sok méhész van aki hasonlóan méhészkedik. Próbálom néhány szóval elmagyarázni. Neo szerint mindig megszidom ezt a kaptártípust, de ez nem így van. Én próbálom megvédeni a méhészeket a rossztól, és az egészen mást jelent. Felőlem azt csinál mindenki amit akar, de megpróbálom elmagyarázni azt, hogy van jobb, egyszerűbb, hatékonyabb.
Valamikor írtam -úgy 25 éve lehetett- KETTŐ cikket, ami után írattak néhány méhésszel egy cikksorozatot a kaptárokban ténykedésről egész évben. Az első cikk "az alacsonkeretes kerete1" volt. Nagyon felkorbácsolta a méhészvilágot. Sok ember ma is azért barátom, mert még ma is ezekkel kínlódna, meg a fekvőkkel.
Na szóval biztosan vannak még itt akik emlékeznek erre. Elkezdtük.
Egy NB-s. A kb harmadik írása után kimerült, mert nem volt ideje erre, ugyanis a fekvők aljait takarította heteken át az első átvizsgálás alatt. Azután meg már az anyazárásokra hivatkozott. Stork (Apinform kft) és Nikovitz akkor még közösen vitte azt az újságot. Nem találtak helyette mást.
Az alacsonykeretes is kimerült, sőt később egy dombóvári leégése után átállt 10keretes Hunorra, majd később 12 keretesre. NA AZ Ő NEVÉT NEM ÁRULTA EL AZ ATTILA NEMRÉG.
(Menráth János lelökött a székről, hogy menj már ki és folytasd, mert mindjárt sír. Ő volt az aki megmutatta videón, hogyan kergeti és kebelezi be a méh fehérvérsejtje a nozéma spórát. Bizony ám. Az egész egyesület látta. Aztán szerette volna bebizonyítani a méhek cukorbetegségét, én meg majd akkor keresek nekik diabetikus virágot-szoktam mondani. Neki volt a régi mézben a vizsgálatok szerint nagyon magas a cink tartalom, ami szerinte hiányzik ma a talajból, és pótolni kellene, mi sem bizonyítjí jobban mint amai mézek alacsony cintartalma. Cserényi meg megíta, hogy azt a mézet sok éven át ott a pincében horganyzott edényben tárolták, ami éppen ez miatt tilos.Nem sorolom....).Volt még valaki, aki egy nemtudommilyenmarhasággal állt elő, meg jött a nbfészekmézkamrásakármilyenvándorkaptár. Azt elküldték az első cikk után a csudába, pedig pap volt mint a Nikovitz.
Tehát maradtam egyedül. Én végig csináltam. Nagyon sok barátot szereztem vele. Pénzt is adtak volna érte, de én akkor is megmondtam, hogy nem a méhészekből szeretnék élni, egy fillért sem fogadtam el. Na azért ezzel meg ellenségeket szereztem. Ez ma is így van.
Konkurenciát is szereztem. Ma tehetős haverok. Ott áll még a mézük a raktárban valamelyik házukban, vagy a tanyájukon, miközben akár hetente egy hordó mézet eladnak háztól, sőt más méhészek sorban állnak náluk, mert az övék elfogyott, és nem akarják a kuncsaftot elveszíteni. Építkeznek, kiadják, földeket vásárolnak. Persze van itt olyan gondolat, hogy aki nem tud megélni a méhészetéből az még nyaraltat is, meg diózik. Áldja meg a Teremtő az ilyen gondolkodású embert, hogy térjen már vissza a Földre. Mit gondol, miből lettek a méhészek vagyonosok, akik nem hülyeségre pazarólták az idejüket, hanem normális kaptártípussal dolgoznak? Hova rakják a tőkét? Inflálódjon a bankban? Ha eladják a méheiket tavasszal, mert már nincs hely a műrajoknak, és a rajoknak, akkor mit vegyenek? Egyébként néhányan euróba fektettek, most azért ők kicsit morcosak...
Na még annyit:
Az a nyitott fenék majd egyszer gondot fog okozni. Ha lesz tél. Én egyszer írtam valami olyasmit, hogy aki megtanulta a szakmát, annak egy lik van a kaptárján, ami a fenékdeszkával egyvonalban helyezkedik el. Akinél több van, az nem ért a méhekhez, vagy szegény ember, nincs pénze újra.