A méhcsaládok általános állapota

• 4547 válasz
  • 1477349 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4545 Dátum: 2026. Szeptember 29. 15:56 »

Jön a Tropilaelaps, úgyhogy nekünk annyi!  :D

https://www.youtube.com/watch?v=YA98F4NxrxA

Kritikus gondolkodás a fogalom amit nem találtál meg! :) Segítek:

1. Oxál szublimálás hőmérséklete. 230 fok vs 260 fok. Az oxálsav aránya +4%-ot változik. Ezzel szemben a hangyasav +100%-ot. Hogy számszerűsítsem 230fokon, a szokásos 2g oxálból, 1.4 gramm oxál, míg a 260 fokon 1.456 gramm oxál hat...0.056 gramm...szóval tök jó ez a kisérlet. Szeretnék egyszer annyi szabadidővel rendelkezni, hogy unalmamban ilyen hasznos kisérleteket végezhessek.

2. Tropi atka...egy hét fiasmentes állapotban éhenhal, de a 30 napos hajóutat túléli. Miaf.sz?! Akkor most éhenhal vagy vígan hajókázik? Tételezzünk fel, hogy az első eset az igaz. Akik oxállal kezelnek, mint pl én, azok pontosan tudják, ha nem akkor most megtudják, hogy zárkázás nélkül az oxállal kezelni minimum hazárdjáték, de semmiképpen nem méhkimélő módszer. Szóval zárka a megoldás. Nem 21 napra, hanem 30 napra. Közben, 21 és 30 nap között, 3x telibeverem oxállal, 230 fokon szublimálva. A telelésem megoldott. Akác után meg 2x kezelem törlőkendőn hangyasavval és kész. Látszik az emberen, hogy kezdő méhész volt valami pár családdal( 5-10) amikor felült az akkus szublimáló vonatra. Nekem is van. Nem tetszik. Inkább húzom a kábelt és a +10 éves SzubliPro-mmal dolgozom.

3. Hangyasav. Nem kell újat kitalálni. Liebig már kb mindent is kikisérletezett a hangyasavról. Saját tapasztalat: ha 2 naponta használod, akkor biztos, hogy letérdel a család. ( Volt itt a fórumon olyan aki matematikai alapon kiszámolta, hogy 2 naponta kell furettózni...és volt aki kipróbálta, de miután kiültek a méhei a fára rájött, hogy "Ezt miből számolta ki? Matematikus ön?") ha pedig enyhe dózisban használod, akkor egyenes út a rezisztenciához. Persze tudom, hogy sokan azt hiszik, hogy nem alakulhat ki a szerves savak ellen rezisztencia...tévednek.

4. Az atka hullásról a számok. Neo millió meg egyszer elmondta, hogy nem az a lényeg, hogy mennyi hullik, hanem az, hogy mennyi marad fenn. Ezek a számok impozánsak, de semmit sem mondanak a hanygasav hatkonyságáról. Maximum annyit, hogy "Qrvára viszi az atkát!". Az ilyen "qrváravisziazatkát" szerekből meg teli a padlás...

Na, mit szóltok hozzá, szakmabeliek?

*

Koki

• 557
« Válasz #4546 Dátum: 2026. Szeptember 29. 18:17 »
Hiába írjuk le, úgysem érted meg.

Szublimálásra nem tudok mit írni, én még nem is láttam olyat.

Ha csak egy hetet él meg fias nélkül, akkor ha megrajzik a család -nálam időnként előfordul :):)- vége. Mondta ezt már nekem a Bazsi, de azért elment kutatni a világvégére. Ezt ismered?
Aztán meg igen érzékeny az amitrázra, sőt a lítiumkloridot sem szereti. Tudom, majd rezisztens lesz, meg hasonlók..............kutyakukit.

Vagy a hangyasavra gondolsz? Van nekem is, (mert ki tudja mi lesz a jövő) 20L német 99%-os ipari hangyasavam. Fémkanna, hideg helyen.

Azt a két naponta Furettózást az találta ki, akit én a Wick mesterének gondolok. Valami van.........

Neo-nak meg igaza van. Nem az a lényeg mennyi hullik. Szoktam is mondani a kezdőknek, nem azért fújunk, hogy hulljon, hanem azért, hogy ne hulljon.

Ha én zárkáznék most, talán akácra végeznék. Akkor meg hagynám továbbra is zárkában az anyát, mert mint tudjuk, fiasítás nevelése nélkül sokkal tovább élnek a méhek. Utána meg még tovább, mert fias nélkül nem tud szaporodni az atka. Ehhez már csak az évelő méhet kellene létrehozni. Kaptárra sem lenne szükség, csak sok Bramac lécre és a KG-re, meg a mángorlóra.

*

Berci

• 369
« Válasz #4547 Dátum: 2026. Szeptember 29. 18:46 »
Kaptárra sem lenne szükség, csak sok Bramac lécre és a KG-re, meg a mángorlóra.

Nem is hiányzik más, mint egy jó Gedde-kas... :D :D