A méhcsaládok általános állapota

• 4527 válasz
  • 1476830 megtekintés
*

Koki

• 552
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4515 Dátum: 2026. Szeptember 23. 08:23 »

Ha már egy léppel beljebb tesszük, simán bölcsőt húznak, de ez rakodó (pakolós) rendszerben is igaz!
Ha ezt benézi a méhész, és tisztító pergetéskor valamelyiket nem veszi észre, ezek kikelnek és bepárzanak.
Ekkor két anya van egy kaptárban.

Ezért nem teszünk nyílt fiast a méhek természetes szaporodásának időszakában a méztérbe anyarács használatakor. Viszont ekkor nincs 2 anya a kaptárban. Majd mindjárt írom, hogy mikor lehetséges rövid ideig 2 anya. A méztérben a PÓTBŐLCSŐBŐL kikelni szándékozó, vagy már kikelt (2 anya) PÓTANYA meghódított népe kikényszeríti a fészekben lévő öreg anyát a nép egy részével. Megrajzik. Ha rossz az idő, és napokig nem tudják elhagyni a kaptárt, akkor leölik az egyik anyát, nem fog megrajzani. Többnyire az öreget veszítjük el. Aztán mivel az anyarácson keresztül nem tud a szűzanya kirepülni pározni, ezért egy idő után herepetéző lesz a méztérben.
Nálam is sokszor előfordult ilyen eset, mert amire a következő átvizsgálásnál kibontom, -ha még nem is herepetéző- már csak egy lehetőségem van. Meg kell keresni a méztérben, elnyomni, majd (nálam mindig van) váltóbölcsős keretet néppel együtt átrakni a fészekbe. 100%. Számtalanszor elmondom kezdő méhészeknek miért nem húznak pótbölcsőket a vallatókeretre. Mert van anya.

Wick!

Dolgom van nem nyitok új hsz-t, mennem kell, sok a dió.

Egyébként most úgy tűnik ez egy kutyalakodalom.  ;D  A kisebb kanok folyamatosan körbe csaholják a nagyobb kutyákat, ezzel is látványossá téve a lagzit.  Az erősebbek a tűz(elő szukákhoz) -höz közelebb nem engedik azokat, de ha mégis közelebb merészkednek, akkor elmarják őket.

https://www.youtube.com/watch?v=iDRCQOnLIBc

*

Berci

• 367
« Válasz #4516 Dátum: 2026. Szeptember 23. 08:24 »
Főleg a mostani aszályos, ínséges időkben, amikor annyi család megy tönkre – mi lesz a jó anyákkal?

First at all: amelyik család tönkre tud menni annak nem jó az anyja. A tenyészkiválasztás egyik szempontja, legalábbis nálam, hogy a tavaszt érje már meg segítség nélkül.

Én átteleltetem őket, és tavasszal, amikor még sehol nincs anya a piacon, ezek a tartalékok aranyat érnek.

Megtanultam,hogy nem teleltetek szarokat, mert csak felesleges munkát adnak. Sokáig tartott és szerintem minden kezdőnek sokáig tart ezt megtanulni, de a legjobb, ha minél gyorsabban elfogadják, hogy tényleg felesleges...

Mennyi egy anya, vagyis mennyi lesz jövőre, és egyáltalán mikor?

0 ft. A család magának nevel rajbölcsőből. A rajbölcsős anya a gondolat pillanatától anyának van nevelve. ( minden egyéb bölcső kikényszerített , azaz pótbölcső.) Az erősen tévedés, hogy a rajbölcsőből nevelt anya fokozotabban rajzós. Nekem csak olyanok vannak és évek óta csak akác után van "gondom" a rajbölcsőkkel.

Szóval a méhészkedés, minden ellenkező hiresztelés és próbálkozás ellenére, nem atomfizika. Hagyni kell a méhcsaládot magától fejlődni!

Ajánlott szakirodalom annak, aki meg akarja érteni a méhcsalád müködését: Tautz: A természet csodája: a mézelő méh.

« Válasz #4517 Dátum: 2026. Szeptember 23. 10:10 »
Erről csacsogsz? Az értő olvasást általánosban megtanítják.
néhány nyílt fiasra rövid időn belül bölcsőt húznak.
És itt jön be a szakmai vita.
Pótbölcsők ezek?
Nem!
Igen, értő olvasás. Nyílt fiasra húznak bölcsőt. Nem pedig előpempőzött anyabölcsőbe petézik bele az anya. Amelyiket a kelés pillanatától anyaként nevelnek.
De. Én már rengeteg anyát neveltem Jenterrel. Ott a szimplán  petéset nem fogadja el az anyátlan család sem. Ezért egy-két órás álcát szoktam átrakni, amit ugye álcázó tűvel még nem lehet megfogni sem, nemhogy áttenni. Jenterrel ettől még lehetne petésen nevelni, de macerás: kihúzni az álcás tűzősejtet, és petéset viszadugni a pempőbe.
Nos akácra készülvén én egy fiók fiast el szoktam venni az anyától, mert a tapasztalatom az, hogy jobb, ha nincs semmi mézük a fészekben akác alatt. Ilyenkor mindig sárgább lesz az akác. A fészekből felviszik, amikor az anyának csinálnak helyet. Ez meg azért van, mert én szeretem, ha teljesen lefedik az akácot. Kellően sűrű legyen a méz. De nem is ez a lényeg. Ilyenkor vannak rajzásra készülők. Ezeket szétrobbantom, mennek a fias fiókok a szaporítások közé. Itt már fedett bölcsők vannak, tehát rajanyák lesznek belőle. Ha a nem rajzókból csinálok szaporítást, amelyben van nyílt fias, akkor a tapasztalatom a következő. Hiába kapnak érett bölcsőt (anyanevelésből), akkor is húznak pótbölcsőt. Hiába párzik be az anya, ezek miatt a  pótbölcsőkből kelt anyák miatt eltűnik a fiatal bepárzott anya. Ugye ilyenkor már csak zárt fias van. Tavaly jelentős számú családnál megcsináltam azt, hogy ebben az esetben beraktam egy nyílt fias keretet, hogy ha az anya elveszne, ne legyen álanyás. Az lett az eredménye, hogy megismétlődött a dolog. Anya bepárzik, és eltűnik. Mert van új szűzanya. Sok májusi szaporításomban, így csak július végén lett megmaradó petéző anya. Azt hiszitek meg tudtam ezeket idén különböztetni az eredeti rajanyásoktól? Nem. Akácra ugyanúgy 5 fiókosak lettek. Igaz, az eső utáni akácra. Egy április végi akácon biztosan látszott volna a különbség.

Azt állította nincs anya arra írtam.

« Válasz #4518 Dátum: 2026. Szeptember 23. 10:23 »
Főleg a mostani aszályos, ínséges időkben, amikor annyi család megy tönkre – mi lesz a jó anyákkal?

First at all: amelyik család tönkre tud menni annak nem jó az anyja. A tenyészkiválasztás egyik szempontja, legalábbis nálam, hogy a tavaszt érje már meg segítség nélkül.

Én átteleltetem őket, és tavasszal, amikor még sehol nincs anya a piacon, ezek a tartalékok aranyat érnek.

Megtanultam,hogy nem teleltetek szarokat, mert csak felesleges munkát adnak. Sokáig tartott és szerintem minden kezdőnek sokáig tart ezt megtanulni, de a legjobb, ha minél gyorsabban elfogadják, hogy tényleg felesleges...

Mennyi egy anya, vagyis mennyi lesz jövőre, és egyáltalán mikor?

0 ft. A család magának nevel rajbölcsőből. A rajbölcsős anya a gondolat pillanatától anyának van nevelve. ( minden egyéb bölcső kikényszerített , azaz pótbölcső.) Az erősen tévedés, hogy a rajbölcsőből nevelt anya fokozotabban rajzós. Nekem csak olyanok vannak és évek óta csak akác után van "gondom" a rajbölcsőkkel.

Szóval a méhészkedés, minden ellenkező hiresztelés és próbálkozás ellenére, nem atomfizika. Hagyni kell a méhcsaládot magától fejlődni!

Ajánlott szakirodalom annak, aki meg akarja érteni a méhcsalád müködését: Tautz: A természet csodája: a mézelő méh.

Bár a fentiekkel nem értek egyet, az alatta lévő gondolataid teljesen igazak. Nekem is megvan ez a könyv PDF-formátumban – bár angol nyelvű, de gyönyörűen illusztrált. Rendelkezem a magyar változatával is, de az csak egy automatikus nyersfordítás. Ha valakit érdekel és szívesen olvasgatná, írjon.

*

Berci

• 367
« Válasz #4519 Dátum: 2026. Szeptember 23. 10:36 »

Bár a fentiekkel nem értek egyet, az alatta lévő gondolataid teljesen igazak. Nekem is megvan ez a könyv PDF-formátumban – bár angol nyelvű, de gyönyörűen illusztrált. Rendelkezem a magyar változatával is, de az csak egy automatikus nyersfordítás. Ha valakit érdekel és szívesen olvasgatná, írjon.

Magyarul 7500huf+posta...2 üveg akác... a sz.rrágásnak vannak elegánsabb formái is.

https://erista.hu/tautz-heilmann-a-termeszet-csodaja-a-mezelo-meh-7599

« Válasz #4520 Dátum: 2026. Szeptember 23. 11:01 »

Magyarul 7500huf+posta...2 üveg akác... a sz.rrágásnak vannak elegánsabb formái is.

https://erista.hu/tautz-heilmann-a-termeszet-csodaja-a-mezelo-meh-7599

Én csupán jóindulatból ajánlottam fel a digitális lehetőséget azoknak a méhészeknek, kezdőknek, akik esetleg vásárlás előtt beleolvasnának, vagy egyszerűen jobban szeretnek tableten, telefonon, monitoron olvasgatni a téli estéken. Nem mindenki akar azonnal pénzt kiadni valamiért, amit még nem ismer – a megosztásommal csak segíteni akartam, ingyen és bérmentve.
Szerinted aki PDF-tartalmat olvas, vagy azt megosztja a kollégákkal, az mindjárt szarrágó? Mert ha igen, akkor most elég sokunkhoz szóltál! Örömödre nemigen van olyan méhészettel kapcsolatos könyv stb., ami ne lenne meg digitalizálva nálam.
Legközelebb majd kikérjük az engedélyedet, mielőtt egymás között megosztunk egy-egy anyagot vagy cserélgetünk!

https://www.youtube.com/watch?v=3UhCiTa5M5g
« Utoljára szerkesztve: 2026. Szeptember 23. 11:05 írta John Wick »

*

Berci

• 367
« Válasz #4521 Dátum: 2026. Szeptember 23. 20:36 »
A lopás az akkor is lopás, ha szép magyarázatokat tesznek mellé. pl olyanokat, hogy "ingyen" meg "bérmentve"
Tessen megvenni a könyvet! Ezzel tiszteled meg a szerzőt, a kiadót, a fordítót...és magadat is. Elismerem, hogy ez olyan oldschool dolog amit nem adnak ingyen és bérmentve.

« Válasz #4522 Dátum: 2026. Szeptember 28. 08:34 »
Nagyon abbamaradt a "pótanyás" kérdés.
Az anyanevelők, hogy is nevelik a méhanyákat?
Szinte az összes anyátlan dajkával indít (hogy nagy legyen a fogadási arány), majd átteszi egy anyás dajkához.
Ebben már megoszlanak a vélemények, hogy miként rendezik be az anyás dajkacsaládot, de egy biztos a tenyészkeretet az anyától távol helyezik el.
Akkor mi az eltérés Antiék, és az anyanevelők módszere között?
Gyakorlatilag semmi, csak az anyanevelők egy bölcső alapba helyeik át a kiválasztott 1 napos álcákat, Antiék pedig a bepetézett lépet helyezik az anyás résztől távol.
Vagy mindegyik módszer pótbölcsős, pótanyás, vagy akkor most mi vaaaaaan?
Egyet biztosan ki lehet jelenteni, amit a méhek szánnak anyának, akár váltó, akár rajbölcsőből kel, annak párja nincs!
A rajbölcsőből kelt anyáknál megoszlanak a vélemények, hogy öröklik az utódok, ami véleményem szerint is így van.
A rajanyák mentségére szolgál, ha olyan bomba családból származnak, ahol a nép szétveti a kaptárt, és az eredményei is jók voltak a családnak, akkor ez bocsánatos bűn.
Emiatt érdemes szelektálni, hogy melyik családból menthető a bölcső.
Más.
A jelenlegi méhcsaládok állapota viszonylag érdekes.
Vannak olyan családok ahol már szinte teljesen leállt az anya, van ahol lendületesen petézik, és sok az álca korú fias is.
Ez általában a fiatal, idei anyák produkciója.
Most van az a helyzet, hogy leszűkítettem a családokat annyi keretre amelyet vastagon takarnak, de azért ezzel óvatosan kell bánni.
Miről is van szó?
Pont a fiatal anyáknál még 2-3 keretben van kiterjedt fiasítás, de szinte a összesnél kettőben biztos.
Ezekkel a fias keretekkel az a gond, hogy kicsi a mézkoszorú, pont a fészek közepében.
A Hunor és a KB lépméret ebben életveszélyes.
Mit lehet tenni?
Most jön a szakmai csavar, amit sokan kritizálnak.
A szűkített fészken kívüli kevésbé, vagy félig mézes lépeket a kijárótól távol, gondosan felkarcoltam!
Már hallom, hogy óriási kutatást okoztam.
Jelentem semmit, tiszta nyugodtak a méhek.
Ha egy kicsit is el kezdtek szaglászni, elmentem a méhes másik részébe és ott folytattam.
Ezerszer leírtam, hogy ezt gond nélkül meg lehet tenni, de minden egyes lépést, és folyamatot be kell tartani.
Először is nem bontom ki az egész családot, a fészken kívüli kereteket gondosan takarom.
Amikor elkészült a telelésre szánt fészek, meglátom, hogy mennyi élelemre van szüksége a családnak.
A fészek utáni oldaltakarón kívül felkarcolom a mézes lépeket, és behelyezés után teljes takarás.
A fedelező villa egy kicsi vizesvödörbe kerül, mert azt rögtön támadnák.
Leggyorsabban reggel a hűvösben, és késő délután tudtam velük dolgozni.
A kijárók természetesen minimálisra leszűkítve, úgy szoktam jellemezni, hogy....az elfektetett kisujjam fele.
Ez olyan 3,5-4 centi hosszú, 7-8 mm magas nálam.
Végeredmény?
A méz oda kerül ahova kell, és tavasszal nincs aggódás.
Nekem ezzel a módszerrel még soha nem fogyott ki a fészekből az élelem!
Megjegyezni kívánom, aki ennél a beavatkozásnál tökölődik, nem dolgozik gyorsan, nem takar gondosan, nem szűkíti le a kijárót, engedi, hogy a kutatás kialakuljon, az vessen magára!
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2026. Szeptember 28. 08:37 írta Nagyernyei Attila »

*

wr

• 1038
« Válasz #4523 Dátum: 2026. Szeptember 28. 09:39 »
Rám szóltak hogy írjak már, mert már vállalhatatlan ez a szakmaiatlanság, az olvasók szégyellik magukat miatta.
Idézet
Vagy mindegyik módszer pótbölcsős, pótanyás, vagy akkor most mi vaaaaaan?
Pontosan! Felejtsd már el ezt a sületlenséget, hogy ott van az anya vagy nincs ott az anya. Teljesen mindegy! Minden,  nem a méhek által épített bölcsőalapban nevelt anya pótanya! A család számára mindegy ebből a szempontból, hogy elveszett-e az anya vagy sem. Ha felteszed a méztérbe a nyílt fiast az nekik ott pontosan ugyanolyan, mintha az anyjuk eltűnt volna, ezért nevelnek másikat. Dolgozó sejtből, dolgozó álcára!!! És nem azt fogják választani amelyik a legjobb minőségű álca, hanem amelyikből a leggyorsabban tudnak anyát nevelni (idősebb álca), ezért nem lesz soha olyan a pótanya mint a rendes (raj vagy váltott).
De rakodóban tavasszal még el sem kell messzire vinni a nyílt fias keretet, elég ha elhúzod a keretet és beteszel a fészek és a nyílt fias keret közé 2db műlépet. Már pótbölcsőket fognak rá húzni.

Idézet
Vannak olyan családok ahol már szinte teljesen leállt az anya, van ahol lendületesen petézik, és sok az álca korú fias is.
Ez általában a fiatal, idei anyák produkciója.
Sok helyen ez nem anya kérdése, mert szépen virít a zöldítés amiről hordás van. Biztosan nem fog leállni egyetlen anya sem...

Idézet
Pont a fiatal anyáknál még 2-3 keretben van kiterjedt fiasítás, de szinte a összesnél kettőben biztos.
Ezekkel a fias keretekkel az a gond, hogy kicsi a mézkoszorú, pont a fészek közepében.
A Hunor és a KB lépméret ebben életveszélyes.
Az ilyen hozzá nem értő írások után mindig oda kell írni, hogy annál a méhésznél aki nem tud méhészekdni! Aki meg tud, annál a fejük fölött van a mézkészlet a méztérben!

Idézet
A szűkített fészken kívüli kevésbé, vagy félig mézes lépeket a kijárótól távol, gondosan felkarcoltam!
De jó is az a nyugalom szigete! Augusztus vége óta nem nyitogatom a kaptárakat, és úgy március elejéig nem is fogom. Ez a nyugalom szigete, nem az amit te művelsz, maradjunk ennyiben...

A kollégáknál pedig ahogy az a képen és annak idejéből is látszik, biztosan minden a legnagyobb rendben van...

*

Koki

• 552
« Válasz #4524 Dátum: 2026. Szeptember 28. 09:53 »
Nagyon abbamaradt a "pótanyás" kérdés.
Az anyanevelők, hogy is nevelik a méhanyákat?
Szinte az összes anyátlan dajkával indít (hogy nagy legyen a fogadási arány), majd átteszi egy anyás dajkához.
Ebben már megoszlanak a vélemények, hogy miként rendezik be az anyás dajkacsaládot, de egy biztos a tenyészkeretet az anyától távol helyezik el.
Akkor mi az eltérés Antiék, és az anyanevelők módszere között?

Azt már Neo leírta:

Erről csacsogsz? Az értő olvasást általánosban megtanítják.
néhány nyílt fiasra rövid időn belül bölcsőt húznak.
És itt jön be a szakmai vita.
Pótbölcsők ezek?
Nem!
Igen, értő olvasás. Nyílt fiasra húznak bölcsőt. Nem pedig előpempőzött anyabölcsőbe petézik bele az anya. Amelyiket a kelés pillanatától anyaként nevelnek.

Az nem baj amikor valaki kiáll a végtelenségig az mellett amit hisz. Csak egy idő után már vicces. Van is erről egy történetem és egy viccem.

Történt egyszer úgy 40 éve. Élt az egyik somogyi Balaton közeli falúban egy idős roma asszony, Ilony. Volt nekim egy haragosa a Gazdag, meg egy kutyája a Bundás. Amerre ment mindenhol rossz hírét keltette a haragosának. Ilonnyal szemben lakott az egyik balatonboglári kemping vezetője, nevezzük Sándorbácsinak. (Él még, és méhész.) Történt az egyik reggel. Sándorbácsi indult a munkahelyére. Ilony éppen a kapuban állt.
-Sándorbácsííííííííííííí! -jóval fiatalabb volt Iloynynál-  Nemláttajaeapundást?
-Nem láttam.
Másnap.
-Sándorbácsíííííííííí! Nemeláttajapundást?
Azt mondja erre:
-Te Ilony! Szerintem megette a Gazdag.
-A rákrossem egyeki aztatamocsok....belit!
Néhány nap múlva már az egész falu erről beszélt. Mindenki jót nevetett, csak a Gazdagnak nem mondta el senki.
Vasárnap a falusi focimeccs után majdnem lett egy újabb meccs, amikor a kocsma előtt a Gazdag itta a sörét, Ilony meg az árokparton a fröccsöt. A szemével gyilkolta a Gazdagot. Az emberek meg kuncogtak. Egyszer aztán odaszól Ilony.
-Csúúúszik a puntásra a jó sör.
Na mikor aztán Gazdagnak elmondták, hogy már napok óta azt híreszteli Ilony, megetted a kutyáját, akkor úgy kellett lefogni, mert széttépte volna.
Pár nap múlva megy a kempingvezető  reggel dolgozni. Kiáll az utcára a Dáciával, csukja be a kaput. Látja ám, hogy Ilony meg a kutyája éppen mennek be, csukja be Ilony a kiskaput.
-Hé Ilony! Meglett a Bundás?
-Meglett az én kutyukám, már tegnap is megvolt.
-Akkor mégsem ette meg a Gazdag?
Erre Ilony becsapta a kiskaput, elindult befelé, majd visszafordult vöröslő fejjel, és odakiáltotta:
-AKKORISÜVÓT!

Mennek a törpék audienciára a Pápához. Morgó megy elöl nagyon komoly pofával, míg a többiek röhögnek. Tiszteletadás után kezdi Morgó.
-Szentatya! Ugye itt a Vatikánban van törpeapáca?
-Nem tudok róla Morgó. Szerintem nincs.
A törpékből dől a röhögés.
-Kussoljatok már!
-Szentatya! De itt Rómában van ugye törpeapáca?
-Nem tudok róla.
A törpék verik a fejüket a márványpadlóba úgy röhögnek.
-Kuss kuss. Maradjatok már!
-De Szentatya! Olaszországban csak van törpeapáca. Nem?
Végül Tudor odaszól morgónak a könnyeitől fuldokolva.
-ÉRTSD MÁR MEG VÉGRE, be voltál nyomva, és egy pingvint dugtál meg!

*

robi 75

• 1081
« Válasz #4525 Dátum: 2026. Szeptember 28. 16:29 »
Én a munkás fiasra húzott bölcsőkkel már baszarintottam rá, nagyon örültem hogy milyen gyorsan tudok szaporítani, anyák is lettek...minden jó.
A túrót.
Üdv:robi

« Válasz #4526 Dátum: 2026. Szeptember 28. 17:15 »
Elbeszélünk egymás mellett, más témát vonnak bele, a tárgytól teljesen eltérnek. Lehetne ragozni a végletekig.
Jön a Tropilaelaps, úgyhogy nekünk annyi!  :D

https://www.youtube.com/watch?v=YA98F4NxrxA

*

Koki

• 552
« Válasz #4527 Dátum: 2026. Szeptember 28. 18:33 »

Jön a Tropilaelaps, úgyhogy nekünk annyi!  :D

Nektek valóban annyi. De nektek eddig is annyi volt. Nekünk méhészeknek meg nem. Tehát nektek annyi, nekünk meg ennyi.