A méhcsaládok általános állapota

• 4090 válasz
  • 1206382 megtekintés
*

Koki

• 355
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4080 Dátum: 2026. Február 15. 13:54 »
Ezt kérdezi tőlem Koki?
"4-6 ürülék. Hideg volt, nem jártak?"
De, élénken jártak, csak már napokkal ezelőtt teljesen kitisztultak!
Akkor bizony nekem is telepöttyözték az autómat.

Gondolom akkor 8-10 pötty is volt rajta egy nap alatt. :)

Ha nincs, vagy kevés a nyitott fiasítás a méhegyedek sokkal, de sokkal hosszabb életűek.
Erről Popravkov orosz tudós könyvet írt.

Aztán az miért jó? Nehogy bevegyék ám a méhészek ezt a dumát!!! amit már ezerszer olvashattunk.
Valamivel több elvehető méz lesz a családnál, majd szétesik. Elöregednek a méhek, csak később. Majd azután megszűnik. Hiába anyásítják. Az egyik probléma, hogy nem fogad mindegyik család, de ha fogad is, akkor sem lesz már dajka méhe. Az öreg méheknek vissza kellene állni egy olyan munkára, amire már nem képesek. Hiába fogyasztanak sok virágport, a pempőtermelésre már nem képesek. Néhány nap erőlködés és végük. Egy nyomorult semmitérő egység lesz az ilyen családból, majd szétesik, lerabolják a maradékát. A középbél nem újul meg az idő előre haladtával, nem válik le az esetlegesen megtelepedett nozéma spórákkal együtt, és vége a méhnek amikor remegve mászkálva, gyakran nagy bélsárral a potrohukban kimúlnak. A természetben is van egy ilyen szituáció. Amikor az anya valamilyen okból nem tud petézni hirtelen. Tehát megtermékenyítetlen petét sem, ami következtében herepetézővé sem válik. Ilyen esetben szoktak a méhészek anyapróbát csinálni nyílt fiasítás beadásával, méhek nélkül valamelyik családtól. Természetesen nem kezdenek el pótbölcsőket húzni, mert van anyjuk. Ezt én is sokszor alkalmazom. Aztán azután megkeresem az anyát, kidobom, majd elveszem a beadott fiaskeretet, és kb. 10 nap múlva kiseprem, mert azok a méhek addigra olyan öregek, hogy nincs értelme velük dolgozni. Amikor ez még rajzási időszakban fordul elő, akkor érdemes rajbölcsős 6-8 keretet adni nekik, mert a kikelt fiasból dajkák lesznek, és valójában készítettem egy műrajt, és az eredeti öreg méhek vizet virágport, és ha van nektárt hordanak.
Feromonos mézeltetés:
Csuja "kollégája" így járt, hiába dumáltam neki. Egyébként azután ismét vitt tőlem méheket, és azt is átkozza akitől ezt a marhaságot hallotta, és Geddekas nevét is szigorúan tilos előtte kimondani.
Ha erősen korlátozott anyás, akkor is az anya szabadon engedése után kevés a dajkaméh az anya petézési üteméhez mérten, vagy az is lehet, hogy amiatt kevesebbet petézik és gyengén megy a család a télbe. Hiába mondom én, hogy szeptember közepén még 7 keretben is volt fiasítás, a középső 4 keretben egyharmadáig, a többi része mézes, az úgysem igaz okoskodók szerint. Majd 3 hét múlva már csak itt-ott tenyérnyi 2-3 keretben, aztán október végén már egy kelő sem. Na azok most fiatalok, meg egy hónap múlva is fiatalok lesznek, és nem azért mert nem kellett nekik fiasítást gondozniuk, hanem mert ősszel volt idejük felhízni, nem mint azoknak, akiktől elvesszük az anyát, és lejár a dajkálásra biológiailag előírt idő, amit a természet rájuk kényszerített, a telelő méhekkel ellentétben. Az őszi anyazárásos módszer is egy nagy marhaság, nem is beszélve a felesleges munkáról, például anyakeresés kutatásos időben. Éppen azok a méhek lettek volna azok, akik utolsóként vesznek el nemzedékváltás végén.

Na az egyik kolléga, már vagy bő két hete bedobálta a cukorlepényeket.
Ma hívott, hogy négy családja elpusztult azóta, a cukorlepény felét elfogyasztották, és kapufa.
Mit lehet erre mondani, mi lehet az ok?
Természetesen az OMME főzsenije egyből az atkára fogná.
Én nem így gondolom, de nem is zárom ki a másodlagos hatását, ez pedig az atka által okozott vírus.
Valamint azt is hozzátette, hogy ezek mind nozemásak lettek.

Ezt is érdemes végig gondolni tiszta fejjel.
Nem tudom ki az OMME "főzsenije" aki az atkára fogná, de sokkal valószínűbb a nozéma, mint amit te gondolsz, különösen megspékelve azzal a rohadt vírussal. Azzal a nevenincsvírussal, néhai Nikovitz nevezte így.
Az a méhész pedig "hozzátette"
hogy ezek mind nozemásak lettek.

Megvizsgáltatta? Vagy abból gondolja, mert összecsinálta a maradék méhecske a keretek tetejét is mielőtt csak az anya maradt pár méhvel, vagy az sem? Van ám hasmenés nozéma nélkül. Például mint fentebb írtam, amikor az öreg méheknek kell dajkálniuk, akik esetleg még novemberben, sőt mint videókon láthattuk december közepén is keltek, és nem híztak fel. Azok is hosszú életűek, ha a nyáriakkal hasonlítjuk össze őket, csak ugye semmire nem alkalmasak, és még kristályos mesterséges "gyógylepénycsodaszerszart" is kaptak a nyakukba, ami tovább koptatta őket.
Lehet még egy dolog. 30C fok alatta a nozéma spóra nem kel ki. Tehát amíg nincs fiasítás, addig nem károsít. Ezért találták ki azt a cukorlepényt valamikor, ami jól működött. Fumerrának hívták. Mintha írtam volna erről, habár nekem nincs rá szükségem még egy ilyen száraz nyár után sem, de hátha sok méhésznek segítségül szolgálna.

Felkellene egy olyan érdekvédelmi szervezetet állítani, aki a méhészek érdekeivel foglalatoskodik. Talán sikerülne engedélyeztetni a Fumagillint. Hallottam én már "szükséghelyzeti" engedélyeztetésről (neok). De minek kiabálok én, eddig csak ellenséget szereztem vele magamnak.

« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 15. 14:03 írta Koki »

« Válasz #4081 Dátum: 2026. Február 15. 19:03 »
Ilyen hozzászólás után érdemes venni egy nagy levegőt a válasz előtt.
Vannak részei amivel maximálisan egyet tudok érteni, de ezzel nem.
"Aztán az miért jó? Nehogy bevegyék ám a méhészek ezt a dumát!!! amit már ezerszer olvashattunk.
Valamivel több elvehető méz lesz a családnál, majd szétesik. Elöregednek a méhek, csak később. Majd azután megszűnik. Hiába anyásítják."

Mivel sosem próbáltad ki az anyakorlátozást akác alatt, a véleményed nem ér semmit!
Ez csak egy "fantazmagória", az-az egy elképzelt dolog.
Az anyakorlátozás nem azt jelenti, hogy a Hunor alsó fiókjára teszünk egy anyarácsot!
A frászt!
Ez a nagy semmi.
Arra jó, hogy pergetéskor nem kell aggódni, hogy az anyát elkezeljük, de másra sem.
Az anyakorlátozás ott kezdődik amit Dr.Cserényi is csinál, 1 "pics@nyi" fiókra (az alsóra) rekeszti az anyát.
Akár milyen meglepő, jónak tartom!
A lépfelület nagysága közelít az ideálishoz.
Tehát arról te nem mondhatsz véleményt, hogy mennyivel növeli a hozamot egy ilyen család, bár valamilyen viszonyítási alapod azért lehet Jenő.
Mégpedig az akác előtt, korán befogott komoly rajok.
A komolyságot minimum 3 kilósnak , vagy annál nagyobbnak gondolom.
Márpedig ha ezeknek a rajoknak az akác dandárjában még nincs nyílt fiasuk akkor észreveheted, hogy a begyűjtött nektár (majd méz) mennyiségében roncsra verik a törzscsaládokat.
Gyakorlatilag súgnak a méhek, mi az amivel többlettermés érhető el.
Ne tagadd, hogy ezt a különbséget nem vetted még soha észre.
A másik.
A szabadon bóklászó méhanyákat a nagy hordásban kiszorítják, gyakorlatilag azoknál is minimális lesz az álca!
Akkor itt nincs írásodban némi ellentmondás?
Szerintem van.
Azért ne keseredj el teljesen, mert van némi igazságod.
Mégpedig az, hogy a szabadon bóklászó anyák családjai később szorulnak ki, csak szinte a dandár alatt.
Ez a későbbi legelőkre való tekintettel előny, a hordási eredményre nézve hátrány.
Szerintem ez jó meccs, ha van kedved folytassuk.
Még annyit, hogy a korlátozott családoknál is lesz akác után bőven dajka méh (ha nem több) mert a szűk fészek lépjei full fiasok!
Szerintem nagyobb a fiasok felülete mint egy kiszorított családnál, mert ezek valóban léctől-lécig fiasok, nem úgy mint a szabad anyás fészkek, ahol óriásiak a mézkoszorúk.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #4082 Dátum: 2026. Február 15. 21:38 »

Az anyakorlátozás nem azt jelenti, hogy a Hunor alsó fiókjára teszünk egy anyarácsot!

Nem is. A mézterek aljára van szögelve. Ezzel egy évben legalább 10 munkanapot megtakarítok. De mit szerettél volna ezzel közölni? Talán azt, hogy ez nem anyazárás? Akkor anyakorlátozás ugye? Mondtam én valaha, hogy kell egy normális családot akácra zárni? Lenne nekem és a hasonló 12 keretes hunorosoknak erre ideje 500 TERMELŐ családjaikkal? Nem 20-30 ezer méh között kellene ám anyát keresni mint nálad. Annyi mindent elárultál magadról, például amikor kiderült, hogy még a 10 keretes Hunort is korlátoztad akácra, mert különben nem lett volna mézed. Nem is tudom azoknál miért használtál mézteret.
Majd megy hozzátok Tükör hamarosan, aztán elmeséli miért nem a fészket tömi nála a 10 keretes NB-ben a család, és esetleg mutat képeket is, aztán majd meglátod miként néz ki egy normális népességű termelő akácon.
Ha jó az év, akkor a fészekben is van 20-25 kg elvehető (Tükörnél is, majd elmeséli) de azt majd felhordják, nem kell akác után etetni, mert bőven elég egy kamionnyi akácméz nekem. Egyébként a teljesen aljáig fedetteket nem szeretik felbontani, és azokat kiszoktam venni nem tagadom, de ez nem több 40-50 mázsánál jó évben. Hétvégenként előfordult, hogy a család kipergette sok-sok idő alatt a kihűlt lépekből brrrrr  na szórakozzon azzal az akácutáni átvizsgálásnál akinek annyira kell a pénz. Szoktam átrakni olyanoknak esetleg, akiknél kevés maradt, vagy akác után befogott rajoknak. Az utóbbi 2 gyenge évben erre nem volt szükség, sőt szerencse, hogy nem kellett etetni.

Te Attila!  Döntsd már el végre, hogy 6 keretre korlátozol a ládában, vagy 4-re, vagy 5-re.

Én 4 vagy 5 keretre szoktam zárni az anyákat,

Itt valami lemaradt.

Elmeséltem, de nem érted?
A szűk fészek akácon 5-6 lép!!!!!!!!!

Szóval 6 keretes fészektől én előre zárok, 6-tól lefele meg hátra.

Mások meg középre? :)

Galambbal sakkozok ismét?

A komolyságot minimum 3 kilósnak , vagy annál nagyobbnak gondolom.
Márpedig ha ezeknek a rajoknak az akác dandárjában még nincs nyílt fiasuk akkor észreveheted, hogy a begyűjtött nektár (majd méz) mennyiségében roncsra verik a törzscsaládokat.

Tudod nálam kevés a kaptár a méhcsaládok népességéhez képest akáckor. Ezért egy kis része már családalapításra gondol. Akiknek ez sikerül, ott összerepítés fog következni, és ha abban öreg anya marad, az biztosan itt-ott tenyérnyi fiastól többet nem fog petézni, mert ahogy épülnek a szűzlépekké vált műlépes keretek, azokat azonnal töltik telibe, még gyenge évben is. Egyébként jó évben a lerajzottaktól is szoktunk pergetni, de ott minden lehet, a nullától a 25 kg-ig.

Képes lennél egyszer megérteni, hogy töredék munkával lehet akár kisebb átlaggal is száz hordókat tele pergetni, 49-es pollennel? Nem az átlagot adtam el most sem.

Szerintem ez jó meccs, ha van kedved folytassuk.

Na de te kispályás vagy. Már minden jegyzett valamirevaló méhészetben 400-600 családdal dolgoznak. A hobbiméhészek ezzel tisztában vannak, mondta is a főni, hogy vissza kellene menni az eredeti szakmába dolgozni. Attila! Más világ van. Nem lehet meggazdagodni néhány nyomorék családdal. Már megélni sem lassacskán. Dumálni persze lehet.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 15. 22:41 írta Koki »

« Válasz #4083 Dátum: 2026. Február 16. 06:47 »
Koki!
Most nincs időm részletesen válaszolni, mert megyünk azassszonnyalwelneszezni...........
Azért gyorsan.
Azoktól a nyomorék Hunorjaimtól pl. Salgótarjánban 48.7 Kilós átlagot pergettem úgy, hogy sok fészkén +3 fiók volt, a többin pedig kettő.
Hát ha ezeket te gyengének gondolod, a te bajod.
Aztán miért van eltérés a szűk fészek keretei között?
Mert én is sokat kísérleteztem azzal, hogy melyik az amellyel a legnagyobb eredmény érhető el, és a család nem roppan össze.
A legjobb eredményt a Hunorban akkor értem el (fenti példa is erről szól 48.7) amikor a fészket 5 keretre korlátoztam.
Próbálok majd róla fényképet csatolni, de nem most.
Az NB-ben 4 keret volt a legjobb, de évek óta már 5 keretre korlátozom, sokan 6-ra ami már messze nem hozza a kívánt eredményt.
Majd folytatom, mert végre a kedvenc témámban meccsezünk.
43 éve korlátozom az anyákat akác előtt, és a visszalévő időben amit a jó Isten nekem szán, ettől nem is kívánok eltérni.
Csak az előnyét látom, bár azt simán elhiszem, hogy ekkora állománynál ami neked van nem kivitelezhető.
Ezért egy normális évben 50-60 mázsa mézről mondasz le, mellette meg lesz rengeteg rajod.
Arra kérlek csak egy 20-30-al próbáld ki, de ahhoz ragaszkodok, hogy én határozom meg a szűk fészekbe milyen lépeket tegyél, és hova.
Végeredmény?
Rajod nem lesz, mézed meg?
Csak csodálkoznál, és rádöbbennél mit hagytál ki.
Egyelőre ennyi fért bele.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #4084 Dátum: 2026. Február 16. 07:50 »

A legjobb eredményt a Hunorban akkor értem el (fenti példa is erről szól 48.7)

Egyszer. Néhánnyal. (Tudod az évek és az értékek. Majd lejjebb erről mesélek.) Ehhez a tizenkettesben egy fiók is elég lenne, na persze egy keveset a fészekből kellene kioperálni. De tudod te ezt, hiszen minden évben az NB-ből így megy turkálás. Napraforgón meg csak így.

Most nincs időm részletesen válaszolni, mert megyünk azassszonnyalwelneszezni...........

Ma én is folytatom a "welneszelést'" ha kisüt a Nap. A fóliasátorban ások, trágyázok, kapálógépezek, majd ültetem a salátát és vetem a retket.
A Zasszony is "welneszezik". Az egyik nyaralót frissíti fel, mert jönnek a minősítők.

Tudod Attila azok az arányok. Kinek mi mennyi.

-Mózes!
-Mondjad Kohn!
-Mózes! Mi neked egymillió év?
-Nekem? Néhány perc.
-Ó Mózes! Mi neked egymillió dollár?
-Nekem? Néhány cent.
-Na Mózes akkor adj nekem néhány centet!
-Oké Kohn. Várj néhány percet!

*

Koki

• 355
« Válasz #4085 Dátum: 2026. Február 17. 22:42 »

Összesen 4-6 ürülék pötty volt az autón, és azok is cérna szerűek.

https://www.youtube.com/watch?v=nmcEU3SQi64

Aki nem bírja végig szenvedni 48:01-nél.

A "ződre"  is raktam fel egyet. Borzalom.

*

robi 75

• 1032
« Válasz #4086 Dátum: 2026. Február 18. 07:33 »
Na ott nem kell kapkodni, pihenhet a méhtartó elvtárs, rajok után se kell majd futkosni😂, pergető se lessz csapágyas ezektől a 3-4 kereten megmaradt roncsoktól.
Üdv:robi

« Válasz #4087 Dátum: 2026. Február 18. 21:50 »
Robi75 rosszindulatú benyögésére nem kívánok reagálni, először is azért mert hülyeséget írt, másodszor mert a valósághoz semmi köze.
Kokival sem vagyunk egy húron, de legalább ő úgy provokál, hogy arra illik válaszolnom.
Mégpedig erre:
"Egyszer. Néhánnyal."
Baromi nagyot tévedsz Koki!
Állomány szintem az-az összes ősszel beteleltetett családomra volt 48.7 Kilós átlagom.
Ugye említettem, hogy 43 méhészeti szezon van a hátam mögött, a mostani a 44.
Sajnos akácon az 50 kilós átlagot még sosem értem el, de négyszer nagyon közel voltam hozzá.
Ehhez minden alkalommal kétszer kellett pergetnem.
Tudom, hogy balfácánnak tartasz, de az a te bajod.
Amikor meg pótkocsival kellett mennem Nógrádba a mézemért, az meg az enyém volt.
Majd folytatom.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #4088 Dátum: 2026. Február 18. 22:04 »
Robi75 rosszindulatú benyögésére nem kívánok reagálni, először is azért mert hülyeséget írt, másodszor mert a valósághoz semmi köze.
Kokival sem vagyunk egy húron, de legalább ő úgy provokál, hogy arra illik válaszolnom.
Mégpedig erre:
"Egyszer. Néhánnyal."
Baromi nagyot tévedsz Koki!
Állomány szintem az-az összes ősszel beteleltetett családomra volt 48.7 Kilós átlagom.
Ugye említettem, hogy 43 méhészeti szezon van a hátam mögött, a mostani a 44.
Sajnos akácon az 50 kilós átlagot még sosem értem el, de négyszer nagyon közel voltam hozzá.
Ehhez minden alkalommal kétszer kellett pergetnem.
Tudom, hogy balfácánnak tartasz, de az a te bajod.
Amikor meg pótkocsival kellett mennem Nógrádba a mézemért, az meg az enyém volt.
Majd folytatom.
Nagyernyei Attila

Beidézem az egészet, nehogy elvesszen.

Szoktam kérni Attila, hogy mielőtt valaki írására válaszolni akarsz:

Szépen lassan többször elolvasni, majd még azután is néhányszor, hátha egyszer összeáll a kép Attila!

Robi75 teljesen másra reagált.

Az meg nagyon nagy baj amikor valaki a múltat építi.

« Válasz #4089 Dátum: 2026. Február 19. 16:27 »
Örvendek neki, ha Robi75 nem nekem címezte a beszólását, mondjuk furcsálltam is.
Lehet azért ugrottam rá, mert a te stílusod után automatikusan arra gondoltam, hogy ő is átvette.
Ha nem így gondolta, és nem nekem szánta, akkor bocsánat érte.
A méhekről is essen szó.
Felénk többször is ki tudtak repülni a méhek, így a naozema veszély jóval kisebb, mint ahol nem, vagy csak részleges tisztulás volt.

Nagyernyei Attila

« Válasz #4090 Dátum: 2026. Február 20. 07:24 »
Lehet most rúgja az utolsókat Tél tábornok?
Még pár nap és ránk köszönt a valós tavasz!
Hétfőn (ha eltévesztik kedden) én is megkezdem a fészkek szűkítését, gyakorlatilag eldördül a start pisztoly.
Ahogy látni, hosszabb távon 10 fok felett lesznek a hőmérsékletek, a mogyoró virágporát még ki tudják majd használni.
A meleg vizes itatót is érdemes felállítani.
Akik már beindították a családokat (fűtenek rájuk), virágporos-fehérjés lepényeket tettek rájuk, kíváncsi vagyok ott milyenek lesznek a méhek úgy 2 hét múlva.
Továbbra is úgy érzem ők hibáztak, de ezek a hirtelen változások lehet nekik fognak kedvezni.
Ma már a méhészkedés teljesen másról szól mint 30-40 éve.
Sokkal összetettebb, kiszámíthatatlan, de nem csak az időjárás miatt.
Minden megváltozott, minden más lett, és ehhez aki nem alkalmazkodik rugalmasan, az hamarosan becsukhatja az utolsó kaptárait is.
Aki pedig alkalmazkodnak az élet új kihívásaihoz, piachoz, vándorláshoz, atkairtáshoz, méhek-rajok-méhanyák eladásához stb. ők még most is meg fogják találni a számításukat.
Jó látnom, hogy vannak ilyenek a közelemben is, és ők adják a legnagyobb erőt.
Akik csak legyintenek, hogy sz@r az egész méhészkedés, meghallgatom őket is, de inkább távolról.
Nagyernyei Attila