A rózsaszín AC akácról többször írtam már.
Nekem lassan 20 éves fáim vannak a telephelyemen.
Anno amikor elnök-szaktanácsadó voltam, többször javasoltam, hogy egy fásítási program keretében érdemes lenne szaporítani, és a méhészek között szétosztani, erdősítésre felhasználni.
Meg is jelöltem, hogy honnan lehet a rózsaszín AC akác csemetéket beszerezni. (Nyírerdő ZRT.)
Akkoriban a nagy szám miatt (no meg engem megmondó embernek tartottak) javaslatomat lesöpörték, egy marhaságnak tartották.
Még azt is leírtam itt(akinek van kedve, ideje utána tud nézni), hogy amikor Nógrádból már jöttünk haza a méhekkel, Gödöllőn akkor virágzott!!!!
Azért elárulok egy titkot!
Nem csak Gödöllőn van belőle erdőrész.
Van egy kis (olyan fél hektáros darab Szekszárd környékén, Kisvejkén, és bizony egy nagyobbacska Romhánytól nem messze).
Sokat foglalkoztam a rózsaszín AC akáccal, az illata, a mézelése bámulatos.
A "közönséges" fehér akác ipari tanuló csak mellette.
És láss csodát!
Közel 20 év múlva végre Lászka István felkarolta, és elindulhat talán a program.
https://www.omme.hu/omme-hirek/genmegorzesi-program-indul-a-rozsaszin-ac-akacert/Zárójelben megjegyzem, hogy ez is az egyik szívfájdalmam volt, de most talán teljesül.
A másik, ami ettől jobban fáj, hogy lehurrogták, baromságnak nevezték, a "Kutyadoki", az-az a nyúlóst kereső
méhészkutya.
Minden kész volt, csak hát megint kijött a magyar virtus.
Keresztbe tettek ahol csak lehetett, és feladtam.
Talán a sors akarta így, hogy nyugodtabban teljenek a napjaim.
Nagyernyei Attila