Méhészeti programok

• 1163 válasz
  • 485203 megtekintés
*

Berci

• 327
Re:Méhészeti programok
« Válasz #1155 Dátum: 2025. November 04. 21:30 »

"
 - erőteljes fészekszűkítés nyár végén"

Az általam idézett utolsó gondolattal viszont sokan nem értenek egyet, sőőőőőt, ellenzik.
Ez pedig az erőteljes fészekszűkítés.
Nem kívánom ragozni, sokszor kitárgyaltuk, és általában azok ágállnak ellene, akik sosem csinálták.
Az előadó elmondta, hogy addig kell szűkíteni amíg a fészek mindkét szélső lépét vastagon nem takarják a méhek.
Pont.
Részemről nincs mit hozzátenni, tökéletesen egyet értek vele.
Nagyernyei Attila

Nagyon sok (német/orosz) szűkítéses/szűk fészkes technológiát/tanulmányoztam/csináltam/próbáltam ki az elmúlt 5 évben.
SEHOL sem olvastam azt, hogy az utolsó méhlegelő után leszűkítsék a fészket. Éppen ellenkezőleg! Minél több helyet adni az anyának és minél jobban támogatni a családot ( serkentés/fehérjés lepény stb), hogy minél több egészséges fiast (atkagyérítés/írtás) tudjon kinevelni.
Teljesen logikátlan kora ősszel szűkíteni. Ilyenkor közel sem kell annyira pl. hőgazdálkodásra figyelni. Amiért többek között tavasszal érdemes szűkíteni, DE CSAK akkor, ha a méhész nem b.szogatja 2-3 naponta a családokat. Ha valaki akkor "méhészkedik/dolgozik" a méhekkel amikor azoknak nyugalomra van szükségük , akkor annak teljesen felesleges a szűkítéses technológiáról beszélni, mert nem érti a lényegét. Ismerek ilyet innen a fórumról.
Ha mindenképpen szűkítve akar telelni az emberfia, akkor legkorábban az első komolyabb hideg után(0 fok körüli éjszakai hőmérséklet) érdemes szűkíteni annyi keretre, hogy a behúzodó méhek végig érjék a  léputcát. Mondjuk szerintem jobb tavasszal a tisztulás után, de nincs jelentősége
Nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy valaki a méhcsalád legérzékenyebb időszakában ekkora szakmai bakit elkövessen vagy annyira sz.rok a méhei, hogy kénytelen valahogy megsegíteni őket, de akkor inkább pakolja össze.
 Attila! Szerintem Te valamit nagyon benéztél!

« Válasz #1156 Dátum: 2025. November 05. 06:02 »
Végül is örvendek Koki, és Berci hozzászólásainak, mert ez számomra (és gondolom az olvasók számára is) arra bizonyíték, hogy teljesen mind1 ki kit ír, ki mit ad elő, .....csak kössünk bele, még akkor is ha jók a gondolatai.
Tehát ezt a horgot bekapták, de nem gond.
Akkor hát mi az általuk hirdetett fantasztikus technológia?
Nem kell a méheket sokat macerálni, a szűkítés meg azoknak való akik ráérnek mert nincs jobb dolguk.
Megjegyezni kívánom a néhai Zoltán Béla bácsi egyik mondását, aki Hunoros volt.
....Aki az utolsó fiasokat nem veszi ki a fészekből, és nem szűkít, egy kemény télen elveszti az állományát...
Lehet itt jópofizni, meg megmondani a frankót, majd az élet eldönti, hogy ki milyen szakember.
Biztosan az a járható út, ha büszkék vagyunk a rengeteg rajunkra, meg ha kacsatollal seperjük le pergetéskor a lépekről a méheket.
Aztán amikor az évi eredményről kérdezzük ugyanezeket a nagy arcú megmondókat, mondanak egy óriási számot, amitől a "kis méhész" lehidal.
Kijózanodni csak akkor fog, ha beüti az adatokat egy számoló gépbe, és rádöbben, hogy ez nagyon karcsú.
Nekem emiatt is van csak ekkora állományom, mert rájöttem, hogy az állomány növelésével igaz, hogy nő a mézem mennyisége (sok lúd disznót győz), de ha ezt kivetítjük egy család átlagára akkor ugyanaz a kisebb méhészet nagyobb átlagot produkál.
Ugye Zsíros méhésztárs kijelentése máig megállja a helyét!...Mérőszám a tele hordó!
Vannak viszont az ismeretségi körömben olyan nagy állománnyal (600 családos) méhészek, melyek eredményei bámulatosak, és az idén is.
Vérlázításnak nem közlöm, de Kivancsi111 és Berci is csak ipari tanulók lennének náluk.
Mindketten szúk fészken teleltetnek, de nagyon sok méhész ezt csinálja.
Egyébként ezek a benyögések arra jók, hogy mindenki láthassa, csak az a tuti technológia amit ők vallanak.
Én nem kérek a rajokból, a kacsatollból, az egy házra való féltéglákból, amit a kaptárak védelmére a linóleum lesúlyozására használ.
Na meg nálam elég ha csak egy csapon folyik a méz, mert a Földön járok, a valóságról írok, nem az álmaimat fogalmazom meg.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 327
« Válasz #1157 Dátum: 2025. November 05. 06:58 »
Személyeskedsz és mellébeszélsz.
Olyan szakirodalomból tanultam ami már 100 éve leírta a szűkített fészkes technológiát. Csinálom is. Bőven van tapasztalatom. Nem a szűkítés előnyei vitatom, hanem azt mondom, hogy amit/ahogy csinálsz az nem jó.
Zsíros méhésztársnak nincs igaza. Ezt a sportágat pénzre játsszák. Olcsón termelni drágán eladni.

« Válasz #1158 Dátum: 2025. November 05. 07:47 »
Akkor nézzük mi itt a félreértés alapja?
Ezt írod:
"SEHOL sem olvastam azt, hogy az utolsó méhlegelő után leszűkítsék a fészket. Éppen ellenkezőleg! Minél több helyet adni az anyának és minél jobban támogatni a családot ( serkentés/fehérjés lepény stb), hogy minél több egészséges fiast (atkagyérítés/írtás) tudjon kinevelni."
Sehol sem olvastad csak nálam, és a mostani előadótól amit idéztem?
Nálad valahol összekeveredtek a gondolatok, és te beszélsz mellé!
Ki írt olyant, hogy az anyának nem hagyunk helyet az utolsó méhlegelő után?
Légy szíves idézd, és emeled ide!
Én pont arról szoktam beszélni, és ide le is írni, hogy amikor a napraforgót pertetem, azonnal meg is tűzöm a fészkeket, hogy legyen az anyának helye, valamint MÉRSÉKELTEN szűkítem a fészket.
Ez amiatt van, hogy az ezek utáni méhlegelőkről és az etetésből származó pluszt ne "pacsázzák szét", hanem oda hordják ahol majd telelnek.
Ki beszél itt arról, hogy annyira le van akkor annyira szűkítve a fészek, hogy az anyát kiszorítsák?
Na akkor ki beszél itt mellé?
Nem tudtam, hogy ezt az általad sportágnak nevezett gyönyörű elfoglaltságot, a méhészkedést pénzre játsszák.
Most adtam el ismét 10 hordó akácot, és láss csodát 2.500 Ft-ért, igen, hordóban.
A többi marad a vevőim kielégítésére.
Engem ne oktass a piacról, és arról, hogy miként lehet ebből megélni, mert éppen 43 éve mézeladásból élek.
Annak viszont örvendek, hogy te is szűkítesz, meséld el kokinak is, talán nem lesz 200 raja jövőre.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 277
« Válasz #1159 Dátum: 2025. November 05. 08:28 »
Természetesen ismét mellébeszél. Ennyi süketelésre ismét válaszolni...nem semmi munka lesz így kakaó közben. De valamiről ne feledkezzünk meg!

Annak az előadónak van-e neve?
Milyen kaptárban méhészkedik?
Mennyi családdal?
Van-e neki 50-60 hordó méze, amit az idén termelt?

Milyen horgot kaptunk be? Magyarázd már el nekünk kedves Attila, mert lehet igazad van, csak én nem értem.

Én még soha nem vettek ki az utolsó fiasokat a fészekből. Az idén is kikeltek, azok fognak utolsóként elhalni jövőre a nemzedékváltás végén -gondolom. Nálam már régóta nincs is elvehető fias, meg a haveroknál sem, amiről küldtek is neked a videót, és én itt megosztottam. Te meg készíthetnél egyet arról, hogy majd amikor nálad is már csak az "utolsó" fiasoknál tartanak a családok, akkor miképpen oldod meg december végén, ha egyáltalán leállnak az anyák

Én nem vagyok büszke a rengeteg rajomra, nem is szerettem volna, hogy így megbolonduljanak. Sajnos az a sok összetevő ami az idei tavaszon tökéletesen hozzájárult ehhez, kivédhetetlen volt. Hiába csapoltam, nyomtam be a műlépeket ezrével , ezek csak bent kuksiztak, mert 2-3 nap után mindig volt egy ugyanennyi ideig tartó bezártság. Akinek ettől nem indultak rajzásnak a méhei, ott komoly problémák voltak.

Hiába próbálod a "kacsatollal" bizonygatni a hülyeségedet, már arról is tettem fel videót. Nem mellé dumáltam, bemutattam. Tőled ilyesmit még nem láttam. Talán arra is emlékeztetnélek, hogy ott láthattad amint 5 perc alatt vettem el a mézet 2 azaz kettő családtól. Annyi idő alatt a szöktetőt sem tudnám 4 emberrel felrakni. Én nem érek rá játszani. Tudod amikor megkérdezték hol vannak a méhek. Lent. Nálam a fedett mézen nem szoktak méhek lenni, azok alul vannak nagyrészt, meg kint ülnek pergetéskor a falon, na nem az idén, az idén befértek sajnos, mert annyit nem sikerült benyomniuk.

....Aki az utolsó fiasokat nem veszi ki a fészekből, és nem szűkít, egy kemény télen elveszti az állományát...

Miért nem gondolkodsz mielőtt ekkora baromságot írsz le a mészeti fórumon?
Akkor már régesrégen kihaltak a méhek, mert bizony évezredeken keresztül senki nem szűkítette őket. A kasokban is így szokták eleink. Nekem meg nincsenek is már 40 éve, mert még csak kezdő koromban, amikor voltak pár léputcás semmirevaló tartalékcsaládjaim, akkor játszottam ilyesmit. Na azokat a gyenge nyomorékokat tényleg nem lehetett 12 kereten betelelni, és ugyan nem szűkítettem, de kevesebb lépen teleltem be.

Nekem emiatt is van csak ekkora állományom, mert rájöttem, hogy az állomány növelésével igaz, hogy nő a mézem mennyisége (sok lúd disznót győz), de ha ezt kivetítjük egy család átlagára akkor ugyanaz a kisebb méhészet nagyobb átlagot produkál.

Valóban az állomány növekedésekor az átlag kevesebb lesz. De már megint félremagyarázod. (Berci, hogy is van azzaza féltökre...?) Nekem elhiheted
Attila, hogy a mondjuk 700x25 az több mint a 100x30.
Nem azért van neked kisebb állományod, mert így akartad. Akkor eladtad volna egy részét, mint én is teszem. Te nem adtad el, sőt folyamatosan szaporítasz, erősítgetsz mert gyengék, meg vásárolsz időnként méheket, mert valamiért nem akar összejönni semmi. Na ezért nem jut kereskedőnek sem a mézből, mert azt a keveset elviszik háztól.

az egy házra való féltéglákból, amit a kaptárak védelmére a linóleum lesúlyozására használ.

Nagyernyei Attila

Valóban egy házra való tégla. A te méhészetedre elég lenne két talicskányi. Erre még nem gondoltál?
Nekem még nem voltak ismét lefestve sem 35 éve az elsőként készült szabványosított kaptárjaim sem. Nincs is rá lehetőségem, mert ha kiürülnek a méheladás miatt, pán hét múlva már ismét tele rakom valamennyit. Soha nem láttak esővizet, legfeljebb nagy zápor esetében, ha erős déli szélben jött, ami ritka. A takarók lelógnak a kaptárak mögött, sok helyen most egy fiókon a földig. Én még soha nem nyavajogtam, mert a kora tavaszi hideg napokon a kaptárak előtt a földön tömegesen dermedtek volna le a virágporos és vízért kijáró méhecskéim. Kaptárak alá besüt a Nap, előtte van az igazi mikroklíma. Az teljesen más mikroklíma, mint amit valahol olvastam, amikor a méhész direkt választ olyan helyet, ahol aztán ami rossz érheti a méheket, az ott mind adott. Nézzük csak:

Én ezért választottam telelő helynek Tolna megye leghűvösebb völgyét!

Gratulálok!

Én pont arról szoktam beszélni, és ide le is írni, hogy amikor a napraforgót pertetem, azonnal meg is tűzöm a fészkeket, hogy legyen az anyának helye, valamint MÉRSÉKELTEN szűkítem a fészket.

BRRRRRRRRRRR. Akkor most szűkítetted, vagy bővítetted? Nem tudod te már mit beszélsz.

Most adtam el ismét 10 hordó akácot, és láss csodát 2.500 Ft-ért, igen, hordóban.

Ez igen. 10 hordó. Legalább ne írtad volna le.

Annak viszont örvendek, hogy te is szűkítesz, meséld el kokinak is, talán nem lesz 200 raja jövőre.

Bárcsak igazad lenne, de nem úgy fest. Én is szűkítettem. Következő módon. Levettem július 25 és augusztus 8 között a méztereket. Biztosan láttad a képeket. 12 keretre vannak szűkítve. Van amelyik nagyon meg van szorulva, de majd meglocsolom "vegyiali" keverékével legközelebb...

« Válasz #1160 Dátum: 2025. November 05. 16:38 »
"Aki az utolsó fiasokat nem veszi ki a fészekből, és nem szűkít, egy kemény télen elveszti az állományát."

Nálam a normál családok ha rendesen fel vannak etetve mint az idén is, a méhek a két fiók között telelnek, a telelő fürt a felső fiók alsó harmadától, az alsó fiók felső harmadáig tart, a két fiók között pedig a fürt majdnem úgy működik mint egy szabad építménynél, mert a méhek a két fiók közt bárhová mehetnek ameddig a telelő fürt elér. Normál körülmények között szerintem lehetetlen, hogy télen éhen haljanak, mert ahol már télen kifogy a belső keretekből az élelem az nem a kaptár hibája. Tavasszal meglehet, hogy kifogy de amikor az idén nálam is kifogyott pár családnál, az egyértelműen az én hibámból volt. Jelenleg csak azok a Hunor szaporítások vannak "szűkítve amelyik 6-9kereten van, ott lelógattam a takarást a többi 1 fiókra van szűkítve, a törzs családok meg 2 fiókon vannak. Tapasztalatból mondom 2 napi 30-55km/h Északi metsző szél 0 és -5fok hófúvással se csinált semmi kárt pár éve, bár azóta le engedek egy fekete fóliát a kaptár hátánál.

« Válasz #1161 Dátum: 2025. November 05. 17:37 »
Jenő, vagy Koki!
Mi történt veled?
Kezdek aggódni!
Először is leírtam, hogy Zoltán Béla bácsitól idéztem aki mint tudjuk Hunoros volt.
Pont.
Az összes hablatyodra nem kívánok válaszolni, mert értelmetlen, erre az egyre azért fogok, mert ez már kóros, hogy nem tudod összerakni a dolgokat időrendi sorrendben.
Nézzük mit kifégásolsz?
" Én pont arról szoktam beszélni, és ide le is írni, hogy amikor a napraforgót pertetem, azonnal meg is tűzöm a fészkeket, hogy legyen az anyának helye, valamint MÉRSÉKELTEN szűkítem a fészket.
BRRRRRRRRRRR. Akkor most szűkítetted, vagy bővítetted? Nem tudod te már mit beszélsz."

Te meg nem tudod értelmezni, mert ....és itt befejezem, mert nem szeretnélek megsérteni.
BRRRRRRRRRRR
Sajnos le kell menjek egy bizonyos szint alá, amit nem szívesen teszek!
Tehát napraforgó után amikor kiszorulnak az anyák a fészket 2-3 léppel illik megtűzni, majd jöhet a serkentés, hogy a család összeszedje magát.
De itt fészekről beszélünk Jenő!!!!!!
Nem az egész lépkészletet hagyom szabadon, ekkor olyan 10-12 keretre van összehúzva a fészek, majd ahogy haladunk előre időben, még kétszer szűkítek.
Egyébként pont te ne provokálj, mert ezt évek óta rendszeresen leírtam, azt furcsállom, hogy most nem idéztél belőle.
Még abba is bele szoktál kötni, hogy a fészken kívüli kevésbé mézes lépeket felkarcolom, és állítólag óriási kutatást csinálok ezzel.
Egy a bibi, és nem tapasztaltam ilyent, lehet magadból indultál ki.
Ezek a kevésbé mézes lépek kerülnek ki a fészekből, hogy a téli eleséget minél kevesebb lépre koncentrálják, ne kelljen az egész lépkészletet tökig feletetni.
De minek papolok én erről, ha te úgysem csinálod?
Reggelig sorolhatnám azokat a méhészeket akik így méhészkednek, de felesleges.
Az eredményeidtől meg ne dőlj el, sok hiteles méhésszel tartom a kapcsolatot, valahol az átlagaid a középmezőnyben vannak, de ekkora állománynál az nem rossz.
Nekem amikor 320 termelőm volt, messze elmaradt az átlagom a mostaniaktól, de ezt kielemeztük.
Természetesen ez évjáratfüggő.
Egy szó mint száz próbálj meg higgadtan válaszolni, mert a szűk fészek fogalmával nem vagy teljesen tisztában.
Akácon ez mindössze, 5-6 lép, napraforgó után 10-12, a teleléskor 6-8.
Az idén van egy 5-ös, és két 9-es is.
Többször kitárgyaltuk, hogy 7NB lépfelület pont 10 Hunornak felel meg.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 277
« Válasz #1162 Dátum: 2025. November 05. 17:55 »
Szerintem te nem látod a világot magad körül, rég elveszett a realitás érzéked.
Naná idézted. Bizonyítani szeretted volna a cselekedetedet Zoltán Béla írását idézve. Te tényleg mindenkit hülyére próbálsz venni, de én nem hagyom, ez fáj neked. Szégyenteljes amit művelsz, és akárhányan írták már meg neked, mintha nem is olvasnád a hozzászólásokat.
"" Én pont arról szoktam beszélni, és ide le is írni, hogy amikor a napraforgót pertetem, azonnal meg is tűzöm a fészkeket, hogy legyen az anyának helye, valamint MÉRSÉKELTEN szűkítem a fészket.
BRRRRRRRRRRR. Akkor most szűkítetted, vagy bővítetted? Nem tudod te már mit beszélsz."
Te meg nem tudod értelmezni, mert ....és itt befejezem, mert nem szeretnélek megsérteni.
BRRRRRRRRRRR"

Nem akarsz te megsérteni, hanem kiszeretnél bújni abból amit írtál. Meséld csak el szépen miként szűkítettél, ha közben bővítettél tűzdeléssel!!! Mentél előre 10 métert, vissza tipegtél 10 métert, aztán ezt előre haladásként éled meg. Tehát nem szűkítettél te semmit.

Te nem mész le egy bizonyos szint alá, mert már évek óta olyan alacsony szinten vagy, amitől nincs lejjebb.

Na de még mindig keresed a kibújási lehetőséget. Tehát:

Annak az előadónak van-e neve?
Milyen kaptárban méhészkedik?
Mennyi családdal?
Van-e neki 50-60 hordó méze, amit az idén termelt?

« Válasz #1163 Dátum: 2025. November 05. 18:00 »
Itt az a pont ahol abba kéne hagynom, mert reménytelen vagy!
"Meséld csak el szépen miként szűkítettél, ha közben bővítettél tűzdeléssel!!! "
Elmeséltem, de nem érted?
A szűk fészek akácon 5-6 lép!!!!!!!!!
Itt is van ekkor egy tűzés, hogy nyugodjanak le az anyák.
Napraforgó után ez 10-12 lép, ekkor már 2-3 üres léppel tűzve, a méhtömeghez képes ez a szűk fészek, de évekkel ezelőtt a neos napraforgók után ez mindössze 7-8 lép volt.
Teleléskor 6-8 lép, attól függően mennyit takarnak a méhek.
Nem tudok többet segíteni rajtad.
Nagyernyei Attila