Nekem tényleg újra kell tanulnom a méhészkedést!
Újra tanulni? Miért? Már úgy érzed valamit megtanultál a szakmáról?
Nem újra, hanem elkezdeni. De már késő.
Tudod Attila amikor még alig volt fedett fias 2-3 keretben, akkor már abban a 2-3 keretben nem csak fedett fias is volt. Remélem ez nem bonyolult. Aztán ugye azóta az álcákat felnevelték, lefedték. Gondolom valamennyinél így lehet, mert csak párat néztem meg.
Aztán az akkor fedett fiasítás egy része meg már kikelt, ismét peték és fiatal álcák vannak azokban a sejtekben. Így megy ez a méhecskéknél. Nem értem mi a probléma. Mi méhészek nem csak beszélünk a tavaszi robbanásszerű fejlődésről, hanem nálunk ez így is van.
Előtte viszont csinálom azt amit 44 éve elkezdtem, gondosan takarok, szűkítek, és egy hét múlva a fészken kívüli lépekből karcolgatok, ettől jobb serkentés nincs.....rá két héttel meg rajzás lenne?
Kezdek félni.
Tudod mi nem karcolgatunk. Még csak kaptárokat sem nyitogatunk, kivéve a néhányba belekukkantást. Nem is serkentünk, mert akkor még ennyire sem tudnánk kordában tartani a méheinket. A te 44 éve kínlódásodat meg senkinek sem ajánlom. Nem akartam írni a minap, de már vannak rajbölcsőharangok a 4 kereten fiasosoknál, és ha marad a meleg, akkor 3 hét múlva már 7-8 kereten lesz fias, amikor elkezdem őket átvizsgálni. Aztán majd az idén is rakok fel videót április 12-én az első rajomról, mint 25-ben. Jó lesz? Szerinted annak a rajzó családnak mikor petézte be az anyája az első bölcsőt? Szerinted hogyan lehet az, amikor május első napjaiban már van az évi petéző rajanya, vagy lerajzottnál petéző új anya, de még a kék festőtollak is otthon vannak, aztán zöldre festem őket.
Nemrég hívott egy méhész. Vállalkozása van, hobbiméhész. olvassa a fórumokat. ( Ma elég gyenge a nap, mert csak 13 méhésszel telefonáltam.)Évente ha egyszer beszélünk. NB fészek. Rakodó. Három hét múlva elkezdené felrakni a méztereket, mert nem akar annyit kínlódni a rajzással mint tavaly. Jó reggelt! Mondom neki tegyen rá még 2 hetet, mert közben a telelőméhek elfogynak. Na majd figyeli, de nem akarja ismét elcseszni.
Tudod Attila az ilyen írásaid után nem kellene időnként felemlítened, hogy jobban tudjuk milyen gyengécskéd a méhecskéid mint te, hiszen egy nyitott könyv vagy számunkra. Én sem szólnék hozzád semmit, csak próbálom tőled megvédeni a kezdőket.
Szerintem a Balatonnak van valami varázslatos kisugárzása, még jó, hogy nem ott élek, mert Szedresben a való világ vesz körül.
Á! Szedres. Való világ. Ez meg itt a Balatonnál a kisugárzós varázslatos világ. Kevered. Nem dolgoztál te véletlenül atomerőműben?
A varázslatos világban a boszorkány a seprűjén repülve megkérdezi a társát:
– Te figyelj, nem vagyunk mi túl öregek ehhez a száguldozáshoz?
Mire a másik:
– Dehogyis! Csak tudnám, hova tettem a mágikus műfogsoromat, mert anélkül nem tudom rendesen vicsorítani a varázsigét!