Ezt kérdezi tőlem Koki?
"4-6 ürülék. Hideg volt, nem jártak?"
De, élénken jártak, csak már napokkal ezelőtt teljesen kitisztultak!
Akkor bizony nekem is telepöttyözték az autómat.
Lényeg, hogy belül nem látszik a nozemának jele, ami nagyon örvendetes......egyelőre.
Ez a másik kérdése:
"Miért vagy kint mindennap a méheidnél?"
Most éppen a Mohácsi busójárás miatt!
A forgalom egy része előttem zajlik, ilyenkor kötelező a kint létem.
A hétvégék általában egyébként is kötelezőek, de sokszor hétköznap is kimegyek ha annyi mézet rendelnek, hogy megérje.
Mivel a mézeim nagy részét kicsomagolom, ez valahol egy óriási feladat is.
Ha tehetném csak a méhekkel foglalkoznék, és akkor nekem sem ennyi lenne csupán.
A vevőkkel való törődés, méz előkészítés, kiszerelés, címkézés stb. sokkal jobban megterhel, és időigényesebb mint a méhcsaládok matatása.
Hát ennyi.
Még szeretnék a szakmai részére is reagálni.
Jelenleg nálunk 1 fok van, szél és esik az eső, de van ahol-7 és havazik.
A rossz időt nem szokták eltéveszteni!
Most 2-3 hétig sok helyen nem fognak a méhek kirepülni.
Nem akarok ismét vészmadár lenni, de aki erősen betakarta, és mondjuk fehérjés-virágporos lepényekkel megszórta a csapatot.....hát én nem tettem volna.
És most ugornék egyet időben.
Emlékeztek amikor Csányi Antiék kipróbálták az anyaferomonnal beitatott szivacsos mézeltetést?
Ebbe most nem mennék bele, hogy jó vagy rossz inkább abba, hogy milyen sokáig éltek a méhek!!!!!!!
És ez a lényeg.
Ha nincs, vagy kevés a nyitott fiasítás a méhegyedek sokkal, de sokkal hosszabb életűek.
Erről Popravkov orosz tudós könyvet írt.
És ezért nem igaz, hogy aki erősen korlátozza a mémanyát akác előtt annak "gallyra megy" az állománya, utána már nem tud termelni.
Akik ezt a kritikát megfogalmazzák, egyszerűen sosem próbálták.
A szerencsés időjárási körülmények hozzáadódása esetén viszont a termés 30-50%-al több lesz.
Ezt kell mérlegelni.
Akác (akácok) után még több méhlegelő van, főként a napraforgó, azt teljes erőben ki tudják használni a családok.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor 5-6 vándorlásom volt egy szezonban, soha nem teleltem be olyan bomba családokkal mint Koki.
Ez természetes, de aki vállalja sosem fog benne csalódni.
Tehát ebből is látszik amelyik méhcsaládnál most sok az álca és rájött ez a tartós hideg, bezártság azokat rendkívül megviseli.
Végkövetkeztetés?
Rezeg a léc, hogy a telelő méhegyedek simán kibírják generáció váltásig.
Éppen ezért véleményem szerint is szerencsésebb a méheket nyugton hagyni, tudják azok a dolgukat.
Mi emberek még sehol sem voltunk, amikor a méhek már rég dolgoztak.
Inkább tanuljunk tőlük, legfőképp a politikusok.
Itt nincs gyűlölet keltés, uszítás, trágár szavak csak őszinte meló.
Tiszteljük a méheket!
Nagyernyei Attila