Berci!
Előre bocsátom, hogy nem akarlak bántani.
Nehezen tudnál, mert azon kevesek közé tartozol aki el tudja fogadni azt, ha valamiben nem értünk egyet.

Modellszámítás:
Inkább iránymutatásnak gondolom, mint pontos képletnek. Szóval igazad van/lehet abban, hogy a modell számításai nem pontosak. Annyira nem vetettem bele magam, hogy utána is számoljak. A trendet figyeltem. Egy kora tavaszi atkagyérítéssel( praktikusan repce előtt) jelentősen visszavethetjük az atkát. Tudom...mindenki azt mondja, hogy ha jól sikerült az őszi, akkor tavasszal nincs szükség kezelésre. Ennek ellenére mindenki kezel akác után és döbbennek, hogy mennyi atka hullik. Itt érzek némi ellentmondást.
A kora tavaszi (repce előtti) atkagyérítést eddig csak Jenőtől hallottam. Ő meg nem hallott arról, hogy ennek a "hatékonyságát" már pár éve kiszámoltam.
Azt gondolom, hogy a kezelésnél el kell dönteni, hogy mi a cél. A nullázás vagy annyit meghagyunk amennyit a család elvisel stb stb. A nullázás az valódi nullázás legyen. Ez a tapasztalatom szerint lehetséges, de a következő évre abból a családból nem lesz valami acélos termelő. Amit megcsináltam: július 20-án teljes fias elvétel. 2x szublimáltam. szeptember 25-én anyazárkázás és 27 nap múlva 3x szublimáltam. Az ember azt várná, hogy a júliusi fiaselvétel után októberben nincs atka a családnál. A tény: októberben 40/5/0 atka hullott a szublimálás után. Kitelelt a család, DE csak akácra lett termelő és ott sem a legacélosabb lett. Pozítivum. Nem akart rajzani.

viszont egész évben atkamentes volt. Legalábbis a lemosás alapján. (most arról ne nyissunk vitát, hogy a lemosás, mint módszer jó vagy sem. Nem fogunk egyetérteni!

)
Ha a másik verzió van, és a legtöbb méhész ezt csinálja, akkor az egyenes út a szuperatka felé. Ezt évek óta mondod. igazad van/lesz. Mondjuk technológiai fogásokkal a szuperatka is kezelhető lesz, de ennek az lesz a következménye, hogy elköszönhetünk a szép családoktól.
A probléma ott van, hogy a magyar méhész tipikusan úgy kezeli az atkát, mint ahogy az Attila. ( és ez most semmi személyeskedés!!!) Minden évben kipróbál valami újat, mert "az biztos jó, mert Józsi azt mondta, hogy viszi az atkát" ahelyett, hogy 2-4 éves koncepciókban gondolkodna.
Nyilván minden szernek megvan a maga technológiája/hetékonysága/korlátai. Ezekkel illene tisztában lenni és ennek megfelelően alkalmazkodni és nem minden évben valami f.szságot kipróbálni, mert az atka csak erősebb a családok meg gyengébbek lesznek...mondjuk Jenőnél lehet majd méhet venni!

Rábeszélem, hogy legyen "FeketeFehér" kuponkód!