inkább válaszolnék néhány "csúsztatásra".
Végül is arról van szó, hogy én nem szeretem az erős méhcsaládokat
Attila!
Tudod hol van itt a csúsztatás? Amikor megkérdezed, hogy hol írtál ilyent, akkor azonnal kapod a választ rá, aztán hallgatsz róla, majd újra előveszed, de amikor azt kellene bizonyítanod, hogy Te mindent annak érdekében teszel meg, hogy erős családjaid legyenek,akkor arról kezdesz beszélni, hogy a gyengébb család azért jó, mert nem akar rajzani. Ez a verbális önellentmondásaid esszenciája. A gyakorlati az, amikor leírod, hogy a szűkítéseid következtében április 13-án van egy nyitott fias kereted, és négy kelő fedett. Akkor Te már akác előtt egy hónappal visszafogtad az anyát, mert 3+6 napig nyitott, ez ugye 9, ha jóindulatúan a petét is a nyitotthoz soroljuk, 12 nap a fedett. A 9/12 egyenlő három negyeddel, tehát a nyitott fiasnak, ha az anya elérte a petézési maximumát, akkor 3 keret nyitottnak kellene lennie a 4 fedett mellett. Ilyenkor azonban minden normális méhészetben nő a petézési ütem, így a nyitott mennyisége akár több is lehetne, mint a fedetté. Tehát Te már április elején visszafogtad a méhcsaládjaidat. El is hiszem, hogy így nem fognak rajzani, mert nem töltik meg a kaptárt, nincs tömeges kelésed akkor, amikor már ivarérett herék vannak. Erre mondtam azt, hogy egy nem bővíthető kaptárban ez még jó is lehet. A visszafogást pedig úgy éred el, hogy elkésel a bővítéssel. Leírtam, hogy nekem alapvetően a szűkítéssel nincs bajom,csak erre a fekvő nem alkalmas. Rakodó szűkített felső fiókjából kiindulva nem lehet elkésni a bővítéssel, mert terjeszkedni tudnak lefelé. Nyilván csak akkor, ha nem vagy behatárolva a kaptáraid befogadó képessége által. Ez egy másik út.
Ott van még csúsztatás, hogy én soha nem mondtam olyant, hogy a rajbölcsős család kívánatos lenne. Mindig is amellett érveltem, hogy az ilyen család kotlik, nem gyűjt. Azért kell elvenni a fiast azelőtt, hogy megszorulna az anya, és elkezdene bölcsőt húzni. Ezért írtam Mortimernek, hogy a folyamatos fias elvétel megoldás lehet egy átakasztás esetén is, ez azonban egy nagyon kis hatékonyságú munka. Az is igaz, hogy minden kaptár megtelik egyszer. Jenő sem csinálja másképp. Megfeji a családokat (azt hiszem egyszer, áprilisban), aztán amikor az anya megint telepetézi, akkor jön a fára"ó(h)". A két rendszer között az a különbség, hogy neki mindig több családja lesz, mint volt, a Tiéd pedig jó esetben stagnál. De hát ezzel sincs gond, mert annak is van határa, amit seed ír, hogy mindig új kaptárba megy az elvett fias, mert az befektetés. Ő a saját munkaerejének határait éri el, Te a kaptáraidét. Egy automatizált méhészet viszont nem éri el a határait. De ez messzire vezetne, úgy hogy inkább nem szaporítom a szót.
Látod, én arra akarok rávilágítani, hogy Te egy zárt végű rendszerben gondolkodsz. A meglévő kaptáraid legyenek tele, ami úgy is meg tud valósulni, ha félgőzzel dolgoztatod a méheidet. Mi pedig nyitott végűben, melynek az eredménye a több méh a végén, mint amennyi az elején volt. De a nyitott végűnek is vannak határai. Ezt Jenő, és ha jól értem seed is, méheladással oldja meg. Mindaddig, amíg van rá kereslet. Én azt gondolom, hogy jól működő országban ez a kereslet megszűnik, ha a méh családszám nem emelkedik (de az sem tud a végtelenségig). Tehát előbb-utóbb csak eljön a zárt végű modell, amit Te követsz. Amennyiben az atka nem szól közbe. Mit is szokott mondani Jenő? Az atka a barátom! Vagyis a nyílt végű modell sokáig fog még virágozni.