A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065716 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2700 Dátum: 2023. Április 05. 21:36 »
Ezt veti a szememre neo:
"Attila sokszor hivatkozik arra, hogy miért nem jó a tavaszi erős család. "
Légy szíves keresd meg azon írásimat, ahol erre hivatkozok!
Várom tisztelettel.
Üdv:Nagyernyei Attila

Neo! Segíthetek? Keress rá!

Tehát ahol most NB-ben 4 kelő táblás fias van és egy nyitott, azok lesznek pont jók az idei repcére, és akácra.
11 nap van még Szent György napjáig.
Hova ettől erősebbek?

"Tehát ahol most NB-ben 4 kelő táblás fias van és egy nyitott, azok lesznek pont jók az idei repcére, és akácra."

'22 04.13.  4 kelő táblás, és egy nyitott.

« Válasz #2701 Dátum: 2023. Április 05. 21:42 »
2022. április 13-án?? nálam 2023. március 13-án volt kb ennyi fiasítás. Elnézést, igaz, hogy én csak egy kezdő méhész vagyok, de ha belerázódom akkor lehet február 13-án lesz ennyi?!
Egyébként köszönöm Attilának, hogy szólt, hogy ezek hamarosan rajoznak, de tettem ellene. Itt látható a legbolondabbik család: https://youtube.com/shorts/k5M5ulKiPH4?feature=share
Már készen vannak az első műrajok, rajbölcsővel.

« Válasz #2702 Dátum: 2023. Április 05. 21:45 »
" Ebben megerősít harcostársad, akinek még nincs érett hereméhe, miközben nálunk már fedett fiassal is rendelkező új anyák is petéznek, és a herék vastagon ülnek a szélső lépeken. "
Hát tényleg igaza lesz kíváncsinak egyeseknél még here sincsen másoknál meg petéznek az új anyák.

*

buksi

• 466
« Válasz #2703 Dátum: 2023. Április 05. 22:25 »
Én is találtam a múlt héten egy családnál 2 szép bölcsőt,/anyát vált/de heréket még nem láttam,csak fiasban.Minden megtörténhet,főleg azoknál akik márciusban műlépre rázzák a családot.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2704 Dátum: 2023. Április 05. 22:38 »
 ::)A mieink már ki is építtették őket !! ;D És b e is petézte az anya! ;D

« Válasz #2705 Dátum: 2023. Április 05. 22:51 »
.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Április 05. 23:07 írta Sancho Panza »

*

neo

• 1000
« Válasz #2706 Dátum: 2023. Április 06. 04:59 »
Attila!
Egy fél percnyi keresés most hirtelen ezt dobta. Nem egyszer emlegetted!
Tegnap Szigetváron tartottam előadást, és többen kérdezték, hogy szerintem MOST mi az ideális fiasítás mennyisége NB és HUnor méreten, hány keret?
Szerintem az 5 keret, de még a 4 kelő, táblás fias is odaérhet akácra.
Természetesen ezt léctől-lécig értem, nem nyitott tenyérnyi, meg félig fias, félig virágporos.
Hogy ezt miként lehet elérni, hogy full fias legyen.
Nagy munkával.
Fel kell karcolni a mézkoszorúkat, és előre fordítani a kijáró felé a lépeket.
3-4 keret felkarcolásával komoly + fiasítás felület érhető el, és a tisztító pergetésnél sem lesz gondunk ezekkel a keretekkel, mert méz az nuku.
Tehát ahol most NB-ben 4 kelő táblás fias van és egy nyitott, azok lesznek pont jók az idei repcére, és akácra.
11 nap van még Szent György napjáig.
Hova ettől erősebbek?
A tömeges rajzási láz sokkal nagyobb gondot okoz mint az egységes közepes állomány.

Ha túlcsordul a kaptár akkor már csak töredéke lehet a termés.
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila

Most látom, hogy seed is  megtalálta, én pedig rossz helyre raktam be.

Mortimer!
Én olyannal még nem találkoztam, hogy a rajzást meg lehetett volna akadályozni fias átakasztással. (Talán, ha folyamatos az átakasztás). Attila sokszor hivatkozik arra, hogy az egyenlő lépesnek ez az egyik legnagyobb előnye, mármint, hogy át lehet akasztani. Hát én soha nem használom. Nekem az a tapasztalatom, hogy a bölcsőhúzás megakadályozásának leghatékonyabb eszköze az, ha a méhek 2x nagyobb kaptárban vannak, mint az aktuális fias mérete. Kell, hogy legyen egy felső határ, amit az anya nem tud túllépni, de ez 25 fél NB fiasig nem következik be (ami gyakorlatilag 4 fias fiók). Sajnos hat-hét fiókos kaptárban is felébred a rajzási láz, ahol nincs benn anyarács. Az osztott fészek (alacsonykeretes egyenlő lépes) legfőbb erénye éppen ezért a fias szétválasztásának lehetősége. Anyarács be, 9 nap múlva szét van választva. Megjegyzem, hogy az anyarács behelyezése azonnali bölcsőhúzást jelent legtöbbször még akkor is, ha az anyának 3 fiókos fészke marad így is. Az is egy technológia, hogy 9 nap múlva innen kifüstöljük az anyát a zárt fiasba, ezt pedig elvisszük szaporításnak, ott nincs bölcső, és ha ez akáchordás kezdetén van, akkor nem is lesz, mert így lemond a rajzásról. Az is egy jól alkalmazható technológia, hogy nem várjuk meg a 9 napot, hanem az anyátlan fiókos fiast mindjárt elvisszük. Kifüstölés esetén lehet vakon dolgozni, nem kell ellenőrizni, hogy ott van-e az anya, mert nincs ott. Tehát a 4 napot sem kell kivárni, pusztán pár órát, hogy a kifüstölt fiókba visszamenjenek a méhek.
Az azonban gondolom látszik, hogy ez nem egy  szűkítéses technológia, hanem szabadon engedéses. A szűkítésnél egészen biztosan nagy százalékban lesz elkésett a bővítés. Ekkor a tömeges kelés is elmarad, aminek komoly rajzásfékező ereje van. Ez egy nem bővíthető fekvőben még akár jó is lehet, én ezzel nem akarok vitatkozni. De az egy teljesen más út, ahogyan a 12-es Hunor vagy a wr-féle 3 Hunor fiókos technológia is. Mindenki kicsiszolja magának a leginkább megfelelő utat.
 Ha már szűkítés, akkor tőlem nem áll távol az öt keretes fiókok használata (a hét keretes fiókból kiindulva, ami egy nagyszerű (szűkítéses!!!) módszer). Ott ugyanis télen is a fiók két fala között lenne  a méhcsalád, lefelé pedig akármikor mehet tavasszal, akárhány fiókra,  nincs bővítési elkésés. Egységes lenne az állomány, mert nincs olyan, hogy az egyik család oldalra terjeszkedik, a másik pedig lefelé. Nyilván ennek csak tömbkaptárban lenne értelme. De az a kaptárfejlődés következő állomása. Ez ugye így néz ki: 1.Keretes technológia (fekvő) 2.fiókos technológia (rakodó)3. tömbösített fiókos rakodó.  Ugye az elsőhöz a kezelési egység az egy keret, a másodiknál az egy fiók, a harmadiknál a sok fiók (amelyik mindegyik családnál ugyanabban a stádiumban van). Ez már automatizálható lenne, tehát méhész sem kell hozzá. Tehát lehet nevetgélni a szűkítéses technológián, de van abban lehetőség. Rakodóban, tömbkaptárban!

« Válasz #2707 Dátum: 2023. Április 06. 12:21 »
Üdvözletem!

Ha kérhetném, írjátok már le, hogy hol méhészkedtek, legalább a megyét és azt hogy álló vagy vándorméhészet-e.
Mert nekem úgy tűnik, hogy dunántúli állóméhészek nyomják a kioktató stílust pl nyírségi vándoroknak. A kettő főleg a tavalyi év után teljesen más liga.

De ha seed150 vagy Bgergely, Sancho békési vándorméhész, akkor minden elismerésem a családokhoz.

Nem veled van a baj wr. Én pontosan ugyanígy csináltam mindent, annyi kivétellel, hogy amit összeraboltak a környéken elpatkolt ezernyi családról, abból sokat behordtam a lépraktárba, mert nem tudtak az anyák petézni helyhiány miatt. Helyettük üres lépekkel pótoltam, de sok helyen tűzdelni is kellett.
neo!
Mit csináljak azokkal, amelyikek 13 utcában teleltek? A kaptárfalon is lógnak. Hunor 12.

Szomszédok 3855. rész  :D
Magyarul az összeomlott családok roncsai is a tieidet népesítették, plusz a szétfurettózott anyátlanokat is rájuk osztottad. Így lett 13 utcás.

« Válasz #2708 Dátum: 2023. Április 06. 19:21 »
Attila ezt már ismerjük.
Beregisztrálsz egy új névvel, mert kínos a szitu.
De azért én válaszolok neked.

A környékemen totális pusztulás van. Nem fontos hol.
Még októberben is kellett védekezni, mert nem csak a telelő kaját hordták.
A sok furetto miatt az átlagostól nagyobb az anyaveszteség.
Sok család végig éri a kaptárat, de a júniusi rajok gyengék, oda lehet tolni a pluszt. Nem annyira gyengék hogy a minap 20-25 dm2 fias lett volna náluk, mert az röhej, de voltak 5 fiasosak is 30-40dm2-el. Az nálam akkor már gyengécskének számít.
Nem én vagyok BGergely. Faltól falig vannak a méhei a Hunor 12-ben. A videó szerint mind a 10 családja olyan. Lehet, hogy összerakta 100-ból, meg kell tőle kérdezni!
Nem írta, megmutatta. Aki vak ...

Én már adtam el sokat a Nyírségbe, most is fogok, mert nagyon elégedettek voltak tavaly. (Nem bírok többel, a szaporulatot eladom, más munkám is van, majd küldök neked Japánból képeket 10 nap múlva). Gyengítették őket a konténerükbe erősítve, és a maradék is tele nyomta a tízes Hunort.

Még valami. A rossz idő miatt kelnek a herék az építtetőben, mert nem lehet húsvétkor állítólag nálunk méhészkedni.

"Magyarul az összeomlott családok roncsai is a tieidet népesítették,"

"Na igen. Mellettem is megfeleződött tavaszra két 100 családos méhészet is. Nem is csodálkoztam rajta, amikor nyitom a kaptárat, a felső fiók 9 kerete tele van méhekkel. Keresem a fiast, nincs sehol. Mondom frankó, anyátlan, de akkor miért nem zúgnak? Leveszem a fiókot, az alsó fiók 9 kerete is tele van méhekkel!!! Na ott már fias is volt. Ennyire jó anyáim azért nincsenek, hogy kitelelésre közel megtriplázzák a betelelt népességet. Valahonnan máshonnan jött az a "szaporulat". Gondolom atka sem kevés lesz abban a családban..."

wr sem én vagyok. Azt Ő írta amit fentebb idézek..

Egyébként számtalanszor jöttek idegen rajok, amelyek ráültek a családokra augusztusban, szeptemberben. Az egyik méhésznek éppen meséltem a méhészetében járva, amikor jött hozzá is egy.
Gyanakodva körbejárta a területet, és mosolyogva kérdezte: kandi kamera? Szórakozol velem? Tavaly már csak tolta a nekik a szereket, és szedegette be. Azt hiszem ezt sokan ismerik.
Sancho szerintem Ormánság, mert onnét küldött szép akácos képeket.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Április 06. 19:29 írta seed150 »

« Válasz #2709 Dátum: 2023. Április 06. 19:33 »
Itt van e. Te meg Géza csődítsd ide a fél világot akácra.kép túl nagy nem tudom berakni.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Április 06. 19:38 írta Sancho Panza »

*

Róka

• *
  • 25
« Válasz #2710 Dátum: 2023. Április 06. 20:06 »
Aha . Túl nagy a kép nem tudod berakni .he he.
Én sem raknám fel, aki ilyen akácot akar az keresse meg.

« Válasz #2711 Dátum: 2023. Április 07. 08:11 »
Ezt írja seed150:
" Attila ezt már ismerjük.
Beregisztrálsz egy új névvel, mert kínos a szitu."

Nekem az a kínos, hogy ilyent feltételezel rólam.....de mindenki magából indul ki.
Egyébként ez nagyon egyszerűen ellenőrizhető, de tippeket nem adok, inkább válaszolnék néhány "csúsztatásra".
Végül is arról van szó, hogy én nem szeretem az erős méhcsaládokat, meg a méhészetem mindig haldoklik, gyenge az állományom.
Ha Örösi Tanár Urat kérdeznétek erről a témáról, ő azt vallotta, hogy..... a jó-közepes család akácon sokkal többet termel, mint a bomba, amely rajzásra készül.
Én ezt a vonalat követtem méhészeti pályafutásom alatt eddig, és ezen ezután sem kívánok változtatni!
Most már csak azt kell meghatározni melyik az erős, bomba, és melyik a közepes család?
Én úgy gondolom, hogy átlagos években a Szent György napi megállapítás működött, de mostanság a megváltozott időjárásnak köszönhetően ezt is át kell értékelni.
Tehát ha NB, Hunor vagy KB keretméreten Szent György napkor 6 keret táblás fias van, az egy jó-közepes, akácon kiemelkedő teljesítményt nyújtható méhcsalád.(1/2 NB-ben 12 fias)
Ha ettől kevesebb akkor hozzá kell adni, ha több el kell venni.
Ezen most lehet rugózni vitatkozni, amikor jelenleg már virágzó repcetáblák vannak sok felé.
Sokszor olvastam akác előtt pár nappal, és akác alatt is, hogy ....kiakasztó ez a rengeteg bölcső, és sok raj.
Abban szerintem megállapodhatunk, ha egy erős-bomba család rajzásra készül, annak a teljesítménye töredéke lesz a közepesének
Az "agyaló", a "fát bámészkodó", keretek alján csüngő, tétlen nép hada, mely bármelyik pillanatban megpattanhat, ezekkel a családokkal érdemes a kollégákat hülyíteni, de én inkább a termelést választom!
Aki ezt nem érti, az keressen más foglalatosságot.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #2712 Dátum: 2023. Április 07. 08:20 »

Ha Örösi Tanár Urat kérdeznétek erről a témáról, ő azt vallotta, hogy..... a jó-közepes család akácon sokkal többet termel, mint a bomba, amely rajzásra készül.

Én nem beszéltem vele, de úgy hallottam neki két családot kellett még tartania egy nagy fekvő kaptárban, amelyeket összerakott akácra, hogy jó eredményt érjen el, mert már előző évben is Fumagillinnel, és Fumerrával sikerült a hibát orvosolnia, prevencióval. 131 kilós méhészoktatód is hasonló módon próbált családokat készíteni akácra. Tehát nem gondolom a hozzászólásodból ezt a mondatot komolyan venni.
Az meg végképp elszomorító, amikor valaki éveken át nem veszi észre, amikor vége az akácnak, akkor az EGY családos NB szabadon engedett anyájának gyűjtésben megfáradt népének kell visszaállítani a népmennyiséget, aminek egyenes következménye -különösen mint tavaly a száraz nyáron- a nozéma.
Mások meg addigra duplázták az állományukat töredéke munkával, igaz valamivel kevesebb mézet elvéve. DE CSAK CSALÁDONKÉNT!!!
Az keressen más elfoglaltságot, aki ezt nem érti!

*

neo

• 1000
« Válasz #2713 Dátum: 2023. Április 07. 11:00 »
inkább válaszolnék néhány "csúsztatásra".
Végül is arról van szó, hogy én nem szeretem az erős méhcsaládokat
Attila!
Tudod hol van itt a csúsztatás? Amikor megkérdezed, hogy hol írtál ilyent, akkor azonnal kapod a választ rá, aztán hallgatsz róla, majd újra előveszed, de amikor azt kellene bizonyítanod, hogy Te mindent annak érdekében teszel meg, hogy erős családjaid legyenek,akkor arról kezdesz beszélni, hogy a gyengébb család azért jó, mert nem akar rajzani. Ez a verbális önellentmondásaid esszenciája. A gyakorlati az, amikor leírod, hogy a szűkítéseid következtében április 13-án van egy nyitott fias kereted, és négy kelő fedett. Akkor Te már akác előtt egy hónappal visszafogtad az anyát, mert 3+6 napig nyitott, ez ugye 9, ha jóindulatúan a petét is a nyitotthoz soroljuk, 12 nap a fedett. A 9/12 egyenlő három negyeddel, tehát a nyitott fiasnak, ha az anya elérte a petézési maximumát, akkor 3 keret nyitottnak kellene lennie a 4 fedett mellett. Ilyenkor azonban minden normális méhészetben nő a petézési ütem, így a nyitott mennyisége akár több is lehetne, mint a fedetté. Tehát Te már április elején visszafogtad a méhcsaládjaidat. El is hiszem, hogy így nem fognak rajzani, mert nem töltik meg a kaptárt, nincs tömeges kelésed akkor, amikor már ivarérett herék vannak. Erre mondtam azt, hogy egy nem bővíthető kaptárban ez még jó is lehet. A visszafogást pedig úgy éred el, hogy elkésel a bővítéssel. Leírtam, hogy nekem alapvetően a szűkítéssel nincs bajom,csak erre a fekvő nem alkalmas. Rakodó szűkített felső fiókjából kiindulva nem lehet elkésni a bővítéssel, mert terjeszkedni tudnak lefelé. Nyilván csak akkor, ha nem vagy behatárolva a kaptáraid befogadó képessége által. Ez egy másik út.
Ott van még csúsztatás, hogy én soha nem mondtam olyant, hogy a rajbölcsős család kívánatos lenne. Mindig is amellett érveltem, hogy az ilyen család kotlik, nem gyűjt. Azért kell elvenni a fiast azelőtt, hogy megszorulna az anya, és elkezdene bölcsőt húzni. Ezért írtam Mortimernek, hogy a folyamatos fias elvétel megoldás lehet egy átakasztás esetén is, ez azonban egy nagyon kis hatékonyságú munka. Az is igaz, hogy minden kaptár megtelik egyszer. Jenő sem csinálja másképp. Megfeji a családokat  (azt hiszem egyszer, áprilisban), aztán amikor az anya megint telepetézi, akkor jön a fára"ó(h)". A két rendszer között az a különbség, hogy neki mindig több családja lesz, mint volt, a Tiéd pedig jó esetben stagnál. De hát ezzel sincs gond, mert annak is van határa, amit seed ír, hogy mindig új kaptárba megy az elvett fias, mert az befektetés. Ő a saját munkaerejének határait éri el, Te a kaptáraidét. Egy automatizált méhészet viszont nem éri el a határait. De ez messzire vezetne, úgy hogy inkább nem szaporítom a szót.
Látod, én arra akarok rávilágítani, hogy Te egy zárt végű rendszerben gondolkodsz. A meglévő kaptáraid legyenek tele, ami úgy is meg tud valósulni, ha félgőzzel dolgoztatod a méheidet. Mi pedig nyitott végűben, melynek az eredménye a több méh a végén, mint amennyi az elején volt. De a nyitott végűnek is vannak határai. Ezt Jenő, és ha jól értem seed is, méheladással oldja meg. Mindaddig, amíg van rá kereslet. Én azt gondolom, hogy jól működő országban ez a kereslet megszűnik, ha a méh családszám nem emelkedik (de az sem tud a végtelenségig). Tehát előbb-utóbb csak eljön a zárt végű modell, amit Te követsz. Amennyiben az atka nem szól közbe. Mit is szokott mondani Jenő? Az atka a barátom! Vagyis a nyílt végű modell sokáig fog még virágozni.

*

Róka

• *
  • 25
« Válasz #2714 Dátum: 2023. Április 07. 11:08 »
Ahogy nézem az időjárást , és a virágzó meggyfákat , nem biztos ,hogy meg lesz ,az idei évben a 10kg/méhcsalád pergetett mézmennyiség , a meggyről !!!