A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065904 megtekintés
*

P.P.

• *
  • 24
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2685 Dátum: 2023. Április 05. 08:39 »
Én sem szűkítek, odulakók :) , nekem van egy elvárásom, melyet forintban mérek, ezt már 20 éve teljesítik. Nem akarok én versenyezni sem magammal, sem senkivel. Ezer éve voltak lukas, rossz nagyboconádi kaptárak, abban voltak mindíg a legjobb családok. Érdekes az egerek sem támadták, ma már az egér is több. Nagyernyei Attila meglátásom szerint túl sokat dolgozik a méhekkel, s nem sértésnek szántam. Kicsit rossz "kedvvel" jövök fel e fórumra mert mindíg úgy érzem, hogy keveset dolgozok, le vagyok maradva a munkákkal. Mennyi mindent lehetne még megcsinálni velük stb. Igen lehetne, de minek túlbonyolítani, 2 x annyit dolgozni, a  méhek tudják mi a dolguk, ha takarva vannak, meg ha nincsenek is.  Szép napot.

« Válasz #2686 Dátum: 2023. Április 05. 08:46 »
Semmivel sem dolgozok többet mint mások, csak az apró részleteket is leírom!
Akik meg "lazán csuklóból" méhészkednek, meg az atkát csak fényképről látták, valamint állandóan a rajzással küzdenek, mert mindig szétfeszítik a méhek a kaptár oldalát, valamint nem etetnek, nem szűkítenek...csak pergetnek, őket nem veszem komolyan.
Ennyi.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2687 Dátum: 2023. Április 05. 09:50 »
Ezt kérdezi tőlem az örökké piszkálódó Sancho Panza:
" Mindjárt megy a repce és vannak akiknek olyan jók a méhei , hogy még a fészket sem érik végig ???"
Annak idején sokszor mondta nekem a nagyi, hogy...egyem meg a husikádat.
Egy NB18-asban mekkora a fészek?
Nem segítek csupán annyit, hogy a fiasítás felülete dönti el, hogy melyik család lesz termelő.
Vannak gondjaid azt érzem az írásaidból.
Még be tudsz iratkozni a már elindult méhészképzésre.
Tanulni sosem késő, meg nem is szégyen.
Tudod mi a szégyen?
Nulla tudással okoskodni.
Nagyernyei Attila
Attila mekkora a fészek ?? 20-25 negyzetdeci a fias  nem ? Milyen gondjaim is vannak meséld már el.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Április 05. 09:55 írta Sancho Panza »

*

neo

• 1000
« Válasz #2688 Dátum: 2023. Április 05. 10:13 »
Panza is bölcsőzget-NE. De ebben az időben nem tud. Annyi raja lesz, hogy beborítja a környező dombokat.
Szíd-szíd! Jó a szöveg, de azért ez is megér egy misét. Attila sokszor hivatkozik arra, hogy miért nem jó a tavaszi erős család. Azért nem, mert akkor rajzásgondok lesznek. Én egy másik szemlélet híve vagyok. Legyen minél több méh! A rajzás problémájáról pedig egyszer márna  írta odaát a Csányi méhészetről, hogy mostanra megtanultak méhészkedni, mert nincsenek már szerteszét  rajok. Igen, ez a tömör igazság! Ehhez azonban akárhogyan is vesszük, a plusz kaptár kapacitás a megoldás. Alapvetően a fias elvételével, de leginkább a nyitott fiaséval. Akinek nem osztott fészkű kaptárai vannak, az nem tudom miképp tudja ezt megvalósítani. Még abban sem egyszerű, mert sok macerával jár, hiába fiókos módon történik, egyetlen keret kiemelése nélkül a nyitott fias élvétele. Vegyes fias elvételével a többszörösével lehet végezni, ugyanannyi idő alatt, de ott számolni kell azzal, hogy lesz rajbölcső is. Iha van, én akkor szinte az összes fiast elveszem, az anyát pedig otthagyom (fiókfüstöléssel). Lemond a rajzásról, a gyűjtő méhek pedig visszajönnek. De akárhogyan is vesszük P.P-nek van igaza. Forintban kell mérni a dolgokat. A plusz kaptár plusz költség, a plusz munka kisebb bevétel. Ez annyira soktényezős tud lenni különböző kaptártípusok esetén, hogy a végeredményt mindenki saját maga tudja csak. A döntéseit pedig ez határozza meg. Egy biztos. Méhet termelni százszor könnyebb, mint mézet. Azonban a méh termelésének csak akkor van értelme, ha a méz termelése működik. Országos szinten. Akkor lehet eladni a feleleges méhet,  ha az, aki megveszi, a mézét el tudja adni, gazdaságosan. Ezért aztán országos szinten a méztermelésé a prioritás, a méhtermelés ennek alárendelt "ágazat". Kétségkívül van helye ennek is. A kettőt azonban nem szabad összekeverni. A méhtermelés szakmai fogásai nem azonosak a méztermelés szakmai fogásaival. A végső ítéletet pedig a haszon mondja ki.

*

wr

• 1013
« Válasz #2689 Dátum: 2023. Április 05. 11:08 »
Biztos velem van a baj, de én el nem tudom képzelni, hogy valaki(k) hogy tud(nak) ebben a márciusi-áprilisi télben akár bővítgetni akár bölcsőzgetni, néhány fokban meg viharos szélben. A mézelvétel mellett épp ez a másik óriási előnye egy normális rakodónak, hogy ilyenkor nem kell benne ilyeneket csinálni. És nem ez az első ilyen "tavasz", lesz még ilyen, meg talán még rosszabb is. Átnéztem a teljes állományt, felírtam melyikek erősebbek vagy gyengébbek a kelleténél (ez úgy kb. 5-5%-a az állománynak), meg ami több mézet evett télen (vagy kevesebb cukrot kapott augusztusban) az a pár család kapott 2 liter szirupot és ennyi volt eddig a méhészkedés.
A második kaptárnyitás majd jövő hét közepe táján lesz, addigra ígérnek jó időt, na meg addigra már rendesen virítani fog a repce is, veszek ki az öreg lépekből és mennek be a műlépek.
Van aki már 2 adag lepényen túl van, hatszor nyitott kaptárat, de a méhei semmivel sincsenek előrébb az enyémeknél. Persze nem lebeszélni akarom azokat akik jobban szeretnek álldogálni meg hajladozni az ücsörgés helyett, ők csinálják továbbra is.

« Válasz #2690 Dátum: 2023. Április 05. 12:21 »
Nem veled van a baj wr. Én pontosan ugyanígy csináltam mindent, annyi kivétellel, hogy amit összeraboltak a környéken elpatkolt ezernyi családról, abból sokat behordtam a lépraktárba, mert nem tudtak az anyák petézni helyhiány miatt. Helyettük üres lépekkel pótoltam, de sok helyen tűzdelni is kellett.
neo!
Mit csináljak azokkal, amelyikek 13 utcában teleltek? A kaptárfalon is lógnak. Hunor 12.
Természetesen a júniusi rajok nálam is elmaradottak, azokat erősítem majd hétvégeken, ha az idő engedi. De bőlcsőzni kell. Nincs mese. Kénezzem le?
200-ból 350 lett, ami mára csak 310. Anyagondok a sok furettó miatt, mert a környékemen katasztrófa van, mint mindenhol.
Hagyjuk az említett méhészetet. Az oxál megoldotta a rajzást. A méreg, és az atka. Nem mondok erről többet.
"Akkor lehet eladni a feleleges méhet,  ha az, aki megveszi, a mézét el tudja adni, gazdaságosan."
Az attól is függ, kinek mennyiért gazdaságos még. Nekem a 2000 -200x40kg-al akácból gazdaságos.
Annyi kevéske melóval, hogy nevetséges.

"Forintban kell mérni a dolgokat. A plusz kaptár plusz költség, a plusz munka kisebb bevétel. "

A plusz kaptár plusz tőke. Egyszer költség, de azután már csak a keret, és némi takarmány és az atkaölés. Munka = puszta szórakozás. De minden évben amikor rakom a méztereket, már üresek a plusz kaptárak. Tehát Forintban mérem a dolgokat. Ha holnap elfagy, elfagy. Mit is kérdezett Gyula? Na és?

« Válasz #2691 Dátum: 2023. Április 05. 12:32 »
Attila te valamit még mindig nem értesz. Vannak méhészetek ahol már szaporítani kell a profi kiegyenlítés ellenére is, mert túlfejlődtek a családok, a nem várt akácvirágzás csúszása miatt. Nem voltak szűkítve és serkentve.
Nem lehet építtetéssel, meg egyéb beavatkozásokkal visszafogni a rajzást most már. Olyanok a családok, hogy anyakorlátozás nélkül is meg fogják hordani azt, amit a nyomorék korlátozottak, de ehhez gyengíteni kellett már most sokat, mert kotlanak. El tudod képzelni, hogy vannak olyan méhészetek, ahol a bőség a gond?
A "bombákat" már eladták ;) . A maradék bombákból már készülnek a "nyomorékok" amelyekből bombák lesznek jövőre, ha ilyen jó tél és tavasz lesz ismét. Én nem sipákoltam egész télen a hideg miatt, és ha kicsit hűvösebbre fordult az idő tavasszal, akkor amiatt sem. A bezárt kaptárak sem aggasztottak, mert az nekem nem volt. Tudod van egy más világ, amikor nem kell serkentgetni, szűkítgetni, meg a "szuperfogásokat" sorolni. Vannak méhészetek, amilyeneket te még nem láttál, ezért el sem tudod képzelni. Neked hiába rakják fel a képeket, amelyen a 8 keret Honor fiasosokat leszűkítette a méhész és a takarón kívül az anya telepetézte a frissen épült herelépeket, te még mindig a szűkítést és a 6 keret fiast írod. Ebben megerősít harcostársad, akinek még nincs érett hereméhe, miközben nálunk már fedett fiassal is rendelkező új anyák is petéznek, és a herék vastagon ülnek a szélső lépeken. Majd jön a magyarázat, hogy ő 100 méterrel magasabban van a tengerszint felett.
Úgy is mondhatnám, a jó tavasz miatt szerencséjük van a gyenge állománnyal kitelelőknek. Mi meg (12esek)előbb szaporítjuk vissza az eladott családokat. Már most vannak jelentkezők a jövő évi méhcsaládokra. Na nehogy már megijedjek a rajoktól, ha nem bírok velük ;D
Egyébként jövő hét közepén már több lesz a szaporulatom, mint neked az egész állományod, és a java csak ezután készül. Egy év múlva pedig mennek a piacra. Kit érdekel az a száz mázsa körüli esetleges akácméz? 80 vagy 120. Nem 111? Melléktermék. Vegyes meg nálunk évek óta 5-10 kg.
Hidd el, van más világ is, és jobb mint az örökös szenvedés a kaptárakban a szinte már eladhatatlan mézért.
Na meg az elszólások:

Most nem jól áll a szénánk!
A kiakasztó időjárás miatt szomorúak a méhészek.
Naponta hívnak fel, és árad belőlük a panasz.

...Azért nem lehet mindent az atkára fogni!...

...Ehhez a balesethez, kellett a kemény tél is...

Jó volt az a tél. A tavasz pedig csodálatos, és most jön egy jó akác.
Ezek a mocskos rajok! Átvettük  a Jenő hülyeségeit még szerencse hogy tőlünk tudnak venni méhet azok akik ezt képtelenek felfogni. Én nem fogok úgy járni mint az egyik haver , hogy álmában is a rajokat látta a fán majd mennek az üres kaptárakba majd eladásra .
« Utoljára szerkesztve: 2023. Április 05. 12:38 írta Sancho Panza »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2692 Dátum: 2023. Április 05. 14:07 »
.
Üdv:robi

*

wr

• 1013
« Válasz #2693 Dátum: 2023. Április 05. 14:28 »
Idézet
amit összeraboltak a környéken elpatkolt ezernyi családról, .....Mit csináljak azokkal, amelyikek 13 utcában teleltek? A kaptárfalon is lógnak. Hunor 12.
Na igen. Mellettem is megfeleződött tavaszra két 100 családos méhészet is. Nem is csodálkoztam rajta, amikor nyitom a kaptárat, a felső fiók 9 kerete tele van méhekkel. Keresem a fiast, nincs sehol. Mondom frankó, anyátlan, de akkor miért nem zúgnak? Leveszem a fiókot, az alsó fiók 9 kerete is tele van méhekkel!!! Na ott már fias is volt. Ennyire jó anyáim azért nincsenek, hogy kitelelésre közel megtriplázzák a betelelt népességet. Valahonnan máshonnan jött az a "szaporulat". Gondolom atka sem kevés lesz abban a családban...

*

Apis

• 192
« Válasz #2694 Dátum: 2023. Április 05. 15:02 »
Szerintem ez a tavasz eddig kiváló a méhek fejlődésére. A március közepi felmelegedéskor ömlött be a kaptárba a virágpor, ami beindította az anyákat és robbanásszerű fiasítás növekedést produkált. Majd jött a lehűlés a bent lévő virágport felélték ill. a fedett mézet folyamatosan felbontották így megint lett a helye az anyáknak petézni. Szerintem átlagban jobban néznek ki a családok, mint más években kökény virágzáskor (ÉK) Ez megismétlődött a múlt hét végén. Én 1/2 NB-zek 3 fiókon telelek, tavasszal az anyák nem tudnak megszorulni legfeljebb lemegy az anya a legalsó fiókba is petézni. A víz, itató viszont most kiemelten fontos, na meg a bőségesen betárolt őszi élelem!

« Válasz #2695 Dátum: 2023. Április 05. 15:40 »
A megfelelő méretű rakodókaptárat pont azért találták ki akkorára, amekkora, mert a jó családnak pont arra jó, hogy a teljes fészken átteleljen, tavasszal felfejlődjön, aztán a megfelelő időpontban megkapja a mézteret, azt meghordva meg a következőket, lehetőleg megközölve. Így bővíthető üzemszerűen. Ezt lehet így egyszerűen csinálni, illetve így lehet csinálni egyszerűen.
Ha rajzós a család akkor ez ilyen egyszerűen nem működik, esetleg bölcsőzgetéssel, és/vagy szaporulat elvételével.
A rajzósnál egy másik alkalmazott technológia a fias keretek méztérbe felrakása, és így a fészek széthúzása nagyobb térfogatra.
Csak azt nem tudom, hogy a kezdőknek ezt miért nem mondja el szinte senki. Az igazi kezdőkre gondolok, nem ironizálok.

*

buksi

• 466
« Válasz #2696 Dátum: 2023. Április 05. 18:49 »
Érdekesen alakulnak pár helyen a családok,nálam is vannak jók és gyengék is,csak azt nem értem hogy lehet az hogy 3 fiók kell a teleléshez,mikor a családok télre 1/3ad létszámra csökkennek,de örüljön akinek ilyen szuper családjai vannak,a rakodó és fekvő tecnológia párosban nekem is jobban tetszik a rakodó,csak 1 oka van amiért negatív a rakodó,ez az ok pedig a derekam,nem lehet senkit elitélni a saját nézetei miatt,de vannak furcsa állapotok.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2697 Dátum: 2023. Április 05. 20:37 »
4 fiókon is lehet teleltetni😂, de méhek max a legfelsőben vannak, átlógnak az alattuk lévőben és ha majd szorulnak mennek lefelé.
Nem azért teleltet 3 fiókon mert alul felül ömlik kifelé a bogár😂, nincsenek ilyen szuper családok, csak megtévesztő  lehet olvasgatni. Facén is ömlik a bogár mindenkinek meg a rajok😂😂 meg a bánatos lópikula.
Belefilmez a 2×10 en telet hunorba persze család fent van, 3 keret kint bekameráz pillanatra alsó fiók felsőkeretlécein is ülnek a méhek.....mindenki azta.....hű meg ha...😂😂.
Mert ugye ugy néz ki mintha nyakig lenne a kaptár mind a 20 hunor keret és már kérné a harmadik fiokot😂😂😂.
Valójában alul lószar nincs csak ott ülnek a keret tetején a méhek, nem is mutatta tovább pedig kértem hogy nézzünk le😂😂.
Na mindegy, van itt is pár Háry János, nem kell itt rögtön kp nak venni mindent, megy itt a mesélés is, az ember csak ámul és bámul😂😂.
Üdv:robi

« Válasz #2698 Dátum: 2023. Április 05. 20:56 »
Ezt veti a szememre neo:
"Attila sokszor hivatkozik arra, hogy miért nem jó a tavaszi erős család. "
Légy szíves keresd meg azon írásimat, ahol erre hivatkozok!
Várom tisztelettel.
Üdv:Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #2699 Dátum: 2023. Április 05. 21:10 »
A 3 fiókos telelésnél a fürt az alsó 1-2 fiókon telel nyitott aljon a 3. fiók  tele mézes kerettel. A nyitott aljat febr-ban 2cm-es polistirollal zárom  Az a jó ha a fias a2. fiókon indul tavasszal, tisztuló után az erős felső takarás miatt a 3. fiókba feljön az anya, itt a kedvezőbb hőmérséklet miatt jobban kiterjeszti a fiast fűz alatt mint a2. fiókban. Kökény végén szükség esetén fiókcsere (2,3). Repce induláskor az 1 fiók megy fel anyaráccsal a fészek felé. Csak erős családoknál működik. A gyengéket a 3. Fiókra zárom, alatta egy elválasztó lap van(minden.fiókon kijáró).