Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580249 megtekintés
*

trobi

• *
  • 35
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #150 Dátum: 2014. Január 23. 19:31 »
Sziasztok
Felénk nem divat,ilyen dobozzal korlátozni,legalábbis sosem hallottam róla. :-[Műléppel nem megoldható?

« Válasz #151 Dátum: 2014. Január 23. 19:48 »
Én is ezt akartam kérdezni. És esetleg szűzléppel kombinálni.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #152 Dátum: 2014. Január 23. 20:19 »
Köszönöm az elemzést, látszik, hogy kezdő vagyok.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #153 Dátum: 2014. Január 23. 20:21 »
Kérdésetekre nem tudok érdemben felelni, csak gondolom, hogy a műlép nem egyenlő a dobozzal, de Attila biztos többet tud a támáról.

« Válasz #154 Dátum: 2014. Január 23. 20:24 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 22:12 írta kivancsi111 »

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #155 Dátum: 2014. Január 23. 20:25 »
Végül is, ahogy belegondolok, a műlépet elkezdik építeni, tehát nem hordanak, a műlép közé elférnek, az nem szorítja fel a méheket a méztérbe. Szóval egész más lesz a végeredmény.

SZIA KEDVES MENTOROM!

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #156 Dátum: 2014. Január 23. 21:11 »
 A Jenő tudtommal nem korlátoz csak a fészekre,akkor Attila szerint csak 50 százalékot termel? ;) ;)Itt valami nem kerek nekem. ???

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #157 Dátum: 2014. Január 23. 21:15 »
Jenő mondja, neki 50% több mint nekem 100%

« Válasz #158 Dátum: 2014. Január 23. 21:39 »
Sziasztok!
Látom nem csak a szakmapolitika érdekli a csapatot!
Most partner vagyok, mert tűzszünet van!
Most ne foglalkozzunk az akáccal! Nézzük mi van akkor, ha napraforgó virágzás elején elkezdődik egy csendes anyaváltás. Ugye ez ismerős, sokszor megtörténik! Ekkor bezáródnak a fedett fiasok, és mire bepárzik az anya, alig lesz fiasítás, és  mindenhol méz. Pláne akkor,ha nem éri őket a csávázószerek áldott jó hatása!
Tehát abban megegyezhetünk, hogy kétszer annyi méz lesz ennél az anyát váltó családnál, mint azoknál ahol az anyák végig petéznek a virágzás alatt! Mi történt? A család a rajhoz hasonló állapotba került, nem volt dajkálni való fias, és a fiatal méhek is nekiláttak gyűjteni! Na ezt kell lemásolni, ellesni a méhektől!
A drasztikus korlátozásnak az a célja, hogy raj állapothoz közeli helyzetbe hozzuk a méhcsaládokat!
Ekkor lesz a legnagyobb teljesítmény! Aki nem hiszi járjon utána!
Ennek viszont ára van! Azért írtam az emlékeztetőben, hogy egy disznónak 4 sonkája van!
A szaporítás kapufa, pergetés után serkentés. Aki vaddohányra vándorol egy korlátozás után az megnézheti a méheket! Nincs virágpor, nagy baj lehet! Korlátozás feloldása után tehát serkentés, egy rehabilitációja következik a családnak! És ekkor gyéríthetjük az atkát is!
Ennek a  módszernek gátat szab a méhcsaládok száma, mert nagyon munkaigényes!
Én feleségemmel, 60-70 esetleg 80 anyát tudunk egy nap alatt korlátozni!
(Dr. Fendrik Péter oltalom alatt álló szabadalma ezt is meg fogja oldani! Anyafogó!!!!! Nincs keresés,  megfogja!
Ne kérdezzétek tőle, semmit nem mond róla! Majd tavasszal!)
A végeredmény a lényeg. Kockázat is van benne! Ha nem sikerül az akác, kettőt buktunk egyszerre!
Szaporítást, és termést.
Folytatjuk?
Nagyernyei Attila

« Válasz #159 Dátum: 2014. Január 23. 21:49 »
Azért vagyunk itt. Lehet kellene már 1 hunor topik.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #160 Dátum: 2014. Január 23. 21:55 »
Hát igen Attila! Politika úri huncutság. Ez tálán igaz a méhész szakmai politikára is. Véleményem szerint az átlag méhészt az érdekli, hogy legyen mézesüveg, méheik ne pusztuljanak el mérgezésektől a méhlegelőkön, a vezetés képviselje érdekeit lent – fent. Ha nem így történik, akkor füstölög, dohog. Láttunk rá példát; mi van ha ki akar állni magáért! Mentek kis emberek az utcára! Jelvény nélküli „valakik” jól elverték őket, és megy az élet tovább. Tudom ez is politika amit írtam, de ígérem többet nem teszek ilyet.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #161 Dátum: 2014. Január 23. 22:08 »
Módszer eredményességéről nem kívánok, (nem tudok) meggyőzni senkit, két év tapasztalatából végleges következtetéseket nem lehet levonni. Talán a közel jövőben. 

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #162 Dátum: 2014. Január 23. 22:14 »
És ha megfelelő időben elveszed az anyát?Lehet belőle szaporítás, v rosszabb esetben vissza is tehetnénk.Munkában nem tűnik többnek,hisz később a fészket rendezned kell.Mi lehet a buktató?

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #163 Dátum: 2014. Január 26. 12:59 »
Sziasztok!
Vártam Attila válaszát!
Tisztelt Trobi!
Megpróbálok én válaszolni!
Vedd figyelembe válaszomnál, hogy zöldfülű vagyok, méhészet területén!
Mivel kevés családom van, és közel vannak; ezért bő virágpor hordás időszakában naponta kb. 2 dl. sziruppal serkentek („A méhek ésszerű serkentő etetése”). A szirup sűrűsége könyv szerint. A családjaimnál babos akác időszakára általában 10 keret táblás fias (de volt év, amikor a 12. külső fele is fias volt). Ebből adódóan családonként átlag 3 keretnyi fiasításból szaporítok. Az anyát hagyom a családnál. Jenő mentorom, és a tavalyi év meggyőzött, (vásárolt bölcsőkből 1 kelt ki, pótolta az anyanevelő, de időveszteség az volt) hogy saját, szelektált anyabölcsőkkel kell elsősorban végezni az anyaváltást. Célom minél előbb a termelő családokat új anyával ellátni, talán ezzel is egyfajta rajzásgátlást idézek elő.

« Válasz #164 Dátum: 2014. Január 26. 15:13 »
Sziasztok!
Ez volt a kérdés?
" A Jenő tudtommal nem korlátoz csak a fészekre,akkor Attila szerint csak 50 százalékot termel?
Itt valami nem kerek nekem. ???"
Válaszom az, hogy igen!
Az olyan nagy családszámmal rendelkező méhészek mint Jenő (és most nem szeretném megbántani) nem tudják végrehajtani ezt a kíméletlen anyakorlátozást,amiről itt értekezünk,mert kicsúszik az időből!
Az Ő eredménye így jóval szerényebb lesz! Ezen nincs mit meglepődni,ez tény!
A műléppel, és minden trükkel való korlátozásféle, soha nem hozza azt az eredményt, mint amiről mi beszélgetünk!
Ha szabadon hagyjátok egy Hunor fiókban az anyát, az úgy működik,mintha 7 NB keretre korlátoznátok!
Ettől még Dr.Cserényi Péter egy fiókra korlátozott1/2 NB módszere is eredményesebb!
Tehát. Azt kell megérteni, hogy minél jobban korlátozzátok (időben) a méhanyát, azzal egyenes arányban nő a pergetési eredmény! Természetesen Jenő nem az átlagos méhészek táborába tartozik. Akkor is max. 70%-a lesz az eredménye Ficzere Péterének! Nem Jenő és Ficzere között van a szakmai különbség!
A méheket Ficzere raj állapotba helyezi! Az összes méh dandárra gyűjteni fog!!!!!!!
Szerintem ez egyértelmű.
Nekünk méhészeknek az a feladatunk, hogy főhordásra maximális legyen a kijáró méhtömeg, rajzás pedig kicsukva.
Ha bármekkora nyitott fiasítás is van a méhcsaládnál, az keményen húzza le az átlagot!
Ezt kell mérlegelni! Méz-szaporítás-kicsi ez-kicsi az?
Egyszer vagy 28 évvel ezelőtt Rédén voltam akácon Szabó Ferenc szekszárdi méhésszel!
Egy Zirci méhész állománya úgy ment,hogy csak tátottam a számat! Füstölt a kaptár eleje annyira repültek.
Akkor még csak pár éve méhészkedtem megkérdeztem mi van itt papa?
Ah fiam, én csak a méheket hozom ide, Te meg a fiast is!
Bámulatos eredménye lett!
Én akkor még semmit nem tudtam erről a csodálatos világról!
NB fészek 1/2 NB méztérrel kínlódtam. 80 családomból 78 megrajzott!
Ugyanekkor Szabó Feri hasalt a fűben húzta előre a mérleg súlyokat!
Mondom neki mit csinálsz? Fogadtam az öreggel kinek lesz ma több, és ahány kiló annyi sört iszunk!
Másnap megkéredztem, na ki nyert? Nem érdekes, berúgtunk!
Mindenkinek ilyen akácokat kívánok!
Szerintem folytassuk!
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 26. 15:26 írta Nagyernyei Attila »