A méhcsaládok általános állapota

• 3977 válasz
  • 1093978 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3975 Dátum: 2025. Augusztus 03. 12:57 »
Egyet értek az egészségre nagyon oda kell figyelni, bár itt keleten ha lett volna fedelező gépem se kellett volna sokat használni az idén sajnos. A bérekről pedig annyit én már 2021-ben napi 20ezret fizettem+meleg ebéd, kávé, üdítő, sör+ 1-2 feles. És így is halászni kell az embereket amihez jön a gyomor ideg, hogy vajon eljön vagy csak ígérgeti. A másik meg, hogy sokszor mi se tudjuk hogy most szerdán vagy szombaton pergetünk csak közvetlen előtte derül ki igy nehéz szabadságot kivenni bárkinek 1-2 nappal előtte. Szóval megértem azt aki szöktet és legózik, mert ha más nincs egymagam éjjel kipergetem, és nem függök rajtam kívül 1-3 embertől mert egyre nehezebb összehozni ha egyáltalán van kinek szólni.

*

wr

• 1030
« Válasz #3976 Dátum: 2025. Augusztus 03. 14:38 »
Idézet
Van egy barátom aki inkább kínlódik, de gépet nem vesz, mert.............az asszony ügyes, a gépet is lekörözi.
Ebben most kivételesen egyetértünk. Nekem sajnos nincs, de nagyon elkelne, és nem azért nem veszek mert nem akarok, hanem mert nincs hova tennem. Egyszerűen annyira kicsi a helyiségem, hogy így is épp csak elférnek a hordók meg a sok behordott fiók. Én is voltam már úgy, hogy úgy kikészült a fedelezéstől a csuklóm hogy napokig pihentetnem kellett nem tudtam csinálni semmit. A fedelezőgép nem csak minket kímél, hanem jóval gyorsabban is dolgozik. Jut eszembe, írhatnál róla hogy neked melyik van, és hogy korrektül működik-e, mert egymásnak ellentmondó vélemények vannak erről is. Meg hogy, tényleg bemegy-e a léc alá, van szükséges neki a 22mm-es léc, bár erősem kétlem, hogy 22mm-es lécből kibirná egy NB keret. Szerencsések a félkeretesek, mert ahhoz a mérethez van fűtött kés, egyetlen mozdulat és le van fedelezve az egyik oldal.

A napi 20 ezres segítséged ha valóban igaz, akkor csókolgasd meg alaposan a kezét, itt már 30-ért sem akar eljönni senki.

« Válasz #3977 Dátum: 2025. Október 01. 21:01 »
A fiasítás már csak a fele a szeptember 20-i állapothoz képest, ami teljesen rendben van.
Sok méhész arról számolt be, hogy kevés az atka.
Ezzel csak csínján, ha egy hónap múlva is így lesz, akkor valóban pezsgőt lehet bontani, ebben a dologban.
Viszont ma egy méhészkolléga éppen azt mondta, hogy a 2. szublimálásra több atka potyogott.
Ez is természetes, mivel folyamatosan kelnek a méhek, és ezekbe a fiasokba menekült be az atkák egy része.
Véleményem szerint a 30 lehulló atka (annyi volt nála a legtöbb) egyáltalán nem tragédia.
Az a jó, hogy ezek is a túlvilágon vannak már.
A fészken kívüli nyitott mézeket szépen bepakolták a kikelő fiasok helyére, ami megint rendben van.
A darazsak is harcolnak a méhekkel, viszont én annyira leszűkítettem a kijárókat, hogy csak elvétve tud néhány darázs beszökni, de az is pórul jár.
Hihetetlen ez a darázsinvázió.
A csapdák szépen telnek, de ezeket lehetetlen kiirtani.
A hűvösebb idő miatt a méhek kevésbé védik a kijárókat, viszont ez a galád darázs, 10 fok alatt is tevékenykedik.
Nagyernyei Attila