Kaptártípusok összehasonlítása

• 998 válasz
  • 583798 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #120 Dátum: 2014. Január 03. 20:42 »
NB18!
Ha csak a letakart kaptáraknál van ez a probléma, szedd le!!!!

Üdv: Zümi

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Nb18

• 797
« Válasz #121 Dátum: 2014. Január 03. 20:45 »
Szia!

Mindet letakartam, majd teszek fel képet is.

Nb18

« Válasz #122 Dátum: 2014. Január 03. 21:09 »
Szerintem a fehér színnel lesz a gond,majdnem mint amikor a hóra szállnak.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Nb18

• 797
« Válasz #123 Dátum: 2014. Január 03. 21:14 »
Lehetséges, hogy az a gond. Holnap próbából megfordítok egy darabot....

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #124 Dátum: 2014. Január 03. 22:22 »
Mézes Jenő a többszáz kaptárát hasonlóan elől-hátul lelógó linóleummal takarja. Igaz az tarkabarka és még véletlenül se fehér. Évek óta ezt csinálja és jónak tartja.

Édesanyám még jobban takarta a kaptárokat, alagút szerűen fekete fóliával takarta le a kaptárokat, úgy, hogy elől hátul földig háztetőszerűen és földdel farudakkal lenehezékelte. Az alagút két vége nyitott volt és azon szellőzött ki a kaptársor.  Március első hetében bontotta le a takarást a kijáró felőli oldalon, hátul pedig egy-két hét múlva. Március elejéig a méheknek még tisztuló kirepülésre se volt lehetősége. Soha nem volt semmi problémája és téli családpusztulása se. Minden évben akácérettek voltak a családjai.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #125 Dátum: 2014. Január 04. 08:01 »
Szia NB18!
Mindenképpen fordítsd meg,mert a sötét szín jobban felmelegszik!
Több probléma is összejött neked egyidejűleg!
A fehér szín taszítja a napsugarat, emiatt hideg marad a takarásod! Jobb ha minél sötétebb, tehát a fekete fólia az ideális. A mostani időjárás több szempontból sem szerencsés. Az, hogy a telelőfürt külső hőmérsékletéhez közeli a kinti valós hőmérséklet, önmagában is nagyon veszélyes! Jön egy felhő,  több fokkal lehűl a levegő, és ledermednek a méhek!
Ezért jó a sötét szín, mert akkor kicsit összekapják magukat a meleg felületen, és talán haza tudnak repülni!
A kaptártakaró fóliát úgy kell ráterítened, hogy abban semmiféle csapadék ne álljon meg, mert a hideg víz a méhek legnagyobb ellensége!
Erről még fogok írni! Szerintem ha megfordítod, és a vizet levezeted, még hasznukra is válik!
Üdv:Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #126 Dátum: 2014. Január 04. 14:10 »
Sziasztok!

A tanácsokat megfogadva, ma délelőtt megfordítottam a takarást a kaptáraimon. Pár napot várok, ha ezután is sok lesz rajta hulla, akkor megpróbálom levezetni a vizet (ahogy Attila írta), ha úgy sem jó akkor leszedem. Pár képet mellékelek a takarásról fehéren és kéken is. Mindenkinek köszönöm a segítséget!!!

Nb18.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #127 Dátum: 2014. Január 04. 15:51 »
Látom a fehéren az elhullott méheket. Ilye kevés hulla esetén az ujjamat nem mozdítanám meg. Nem kell túlspilázni a dolgokat.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Nb18

• 797
« Válasz #128 Dátum: 2014. Január 04. 16:34 »
Lehet, hogy igazad van, de nagyon sajnáltam amikor láttam hogy a ledermedt de még élő méhek az utolsókat rúgták a kaptárak tetején. Gyerekkoromban a kedvenc időtöltésem volt az, hogy tavasszal a ledermedt méheket a kezemben lehelgetve, felmelegítve tettem rá a röpdeszkákra....

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #129 Dátum: 2014. Január 04. 16:43 »
Ezek lehet, hogy bent is elpusztultak volna.

*

Nb18

• 797
« Válasz #130 Dátum: 2014. Január 04. 19:32 »
Nincs kizárva, majd néhány nap múlva kiderül, hogy lesznek-e még újabb hullák.

« Válasz #131 Dátum: 2014. Január 04. 20:24 »
Szia NB 18!
Nem lesznek további problémáid!
Jó így!
Kicsit a kaptáraid tájolása Dél-Keleti, ez telelésnél  nem a legideálisabb!
Azonban mivel Északról védve vagy, ez sokat javít a helyzeten!
A mögöttük lévő domboldal úgy viselkedik mint egy akkumulátor!
A nap sugarai felmelegítik, és ez előny!
Többször figyeltem a telephelyed, azért merem ezt így állítani,mert nekem is hasonlók a körülményeim!
Ami nagyon tetszik, a méhészeted körüli rend!
Üdv: Attila

Üdv:Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #132 Dátum: 2014. Január 05. 07:52 »
Üdv.!

Remélem én is, hogy így már nem lesz gond.
Valóban nagyon jó a szélvédelem. Volt olyan, hogy rajtafelejtettem a méhészkalapot egy kaptáron az utolsó fészekrendezés után. 2 napos orkán erejű északi szél fújt utána, de a kalap ott maradt a kaptáron. A tavaszi rendkívül gyors fejlődést én is a jó fekvésnek és a domb dőlésszögének tudom be.
Igyekszek, hogy mindig rend legyen a méhes körül, de azért van még hova fejlődjön a környezet.

Nb18

« Válasz #133 Dátum: 2014. Január 08. 18:57 »
Tisztelt Szabó György méhészmester!
Gratulálok a MÉHÉSZET-ben megjelent írásodhoz! Címe. "A telelőfürt".
Két dolog miatt szeretnék hozzászólni, nem kritizálni! Cikked tartalmával egyet értek, szinte tudományos alapokon nyugszik.
Jó magam is írtam itt a Méhészklubunkban arról a problémáról,hogy a mostani hőmérséklet milyen gondokat okozhat! Így mástól olvasva megerősítést érzek,hogy jól gondolom. Tehát, ha a telelőfürt (héj)külső hőmérséklete, nagyon közel van a külső hőmérséklethez, az veszedelmes. Amennyiben kirepül a méh és jön egy felhő, ledermed és már el is vész.
"A család fogyasztása" fejezethez is hozzászólnék! Ezt írtad: "Nagyon érdekes,hogy inkább melegebb időben fogy több méz, mint hidegben."
Ennek egyszerű oka van! A mozgáshoz energiára van szükség! Ez hőt eredményez! Az miből van? Hát mézből!
Tehát, ha nyugodtan,kemény fürtben vannak méhcsaládjaink,  tovább fognak élni,és minimális lesz a fogyasztásuk! Ezért veszedelmes a mostani telünk! Vagy talán ez lesz az 5. évszak?
Nagy kihívás ez a méheknek, és a méhészeknek is!
Nyugodalmas telet kívánok mindenkinek!
Köszönjük a cikket Gyuri!
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #134 Dátum: 2014. Január 08. 22:03 »
QUQURIQ!

Csak egy adalék az előző témákhoz.
Mindenki eldöntheti, hogyan telelt be, milyen családdal.
Csak egy szám.. Tegnapig, 5 kg fogyás beteleléstől.
Kb. egy hónappal előbbre jár a fogyás mint más években.

Kiskakas