Kaptártípusok összehasonlítása

• 998 válasz
  • 583953 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #135 Dátum: 2014. Január 19. 20:13 »
Üdv: Antal!
Képzeld, végeztem a kaptárazonosító számok besütésével! Ráadásul úgy készítettem el, hogy előröl is hátulról is fel lehessen ismerni! Te hogy állsz a melóval?

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #136 Dátum: 2014. Január 21. 22:14 »
Tisztelt Méhészek!
Ha idegenek beleolvasnak a honlapunkba, mást sem látnak mint óriási vitát!
Kicsit méhészkedjünk is!
Az ötödik évszak, a januári tavasz hamarosan véget ér!
Sokan kerestek, hogy milyen korú és mennyi fiasítást találtak a méhcsaládoknál!
Ne örüljenek ennek! A korai fiasítás nagyon megviseli a méheket,és rengeteg mézbe kerül!
A hideg beálltával, aki úgy érzi "kaja" gondja lehet, óvatos takaró emeléssel ezt tudja ellenőrizni!
Ha újra fürtbe húzódnak méhcsaládjaink, a mézkoszorú nagyságából meg tudjuk ítélni mennyi az élelem!
Ehhez nem kell a méheket kitakarni, csak belesni a takaró alá!
Ez a művelet életmentő lehet! Ahol nem látjuk a mézkoszorút,és a méhek már a kijárótól távol helyezkednek el,
be kell avatkozni! Jön a vénás injekció! Kemény főzött cukorlepénybomba a fürtre! Másképpen elpusztulnak!
Folytatni fogom!
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #137 Dátum: 2014. Január 21. 23:11 »
QUQURIQ!

Ha sos hiányzik a kaja, gyorsan egy doboz kockacukor!
két variáció van!
1. főzött cukor lepény
2. natúr fondant ezt a cukrászati kellékek boltjában lehet beszerezni.
Drágább mint a főzött lepény, de ez készen van, és azonnal beadható!
A legjobban szalagfűrésszel lehet jól vágni, mert dobozos tömbben van.
Vigyázzatok a kezecskéitekre!

Kiskakas

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #138 Dátum: 2014. Január 22. 16:19 »
Tisztelettel köszöntök mindenkit!

Köszönöm hogy tag lehetek!

Alapvetően könyvekből, és Mézesjenő szakmai segítségével (telefonos segítség, illetve a méhészkedés 12 honapja H/12-ben tanulmánya alapján) méhészkedem.
Első generációs (nem fiatal) méhtartó vagyok.
Egyenlőlépes Hunor/12- vel  3. termelési időszakon vagyok túl, 28 családdal teleltem be (két családdal kezdtem).
Amikor kaptár típust választottam, nem a magam, inkább a méhek igényeit vettem figyelembe, a lehetőségekhez képest az számított mi jó a méheknek.
Téli felkészülésnél  alapos takarást, szigetelést alkalmazok. Ez méhészek közt örök vita.
Döntésem alapja:
-   szigetelés nem csak hideg, hanem a meleg ellen is szigetel, méhek nem olyan hamar veszik észre a téli rövidebb felmelegedéseket,
-   talán télen kevesebb a mézfogyasztás, (nem csak a zsebem miatt, talán ezért nem kopnak nagy ütemben a telelő méhek, nem kell annyit fűteniük),
Kaptáron belüli oldalt 3 – 3 cm-es, elöl – hátul kívülről 2- 2 cm-es lépés álló hungarocel, menekülő térben szalmapárna szigetelést használok.
 Méhek 8 - 10 kereten (90% 10) telelnek, 80% napraforgó és szolidágó méz, 20% cukor élelemmel.
Mérleges kaptár mért fogyása ez idáig: 2 dkg/nap
Mézeltetési módszerem: egyfajta anyakorlátozás babos állapotú akác virágzáskor, és napraforgó kezdetekor. A fészekben az anyát hat keretre korlátozom, a népet felszorítom a méztérbe.
 Ezen mézeltetési módot kisebb – nagyobb sikerrel alkalmazom 2. éve.
Méheimet vándoroltatom; 2013 évben 5 + 2 vándorlás, 2 vándorlás a méhek miatt volt, tavaszi – nyárvégi vándorlás a családok fejlődését segítette.
Kaptár típust illetően ma sem döntenék másként.
Kedves Atilla!
Zümi feltett neked kérdést a rajzásgátlással, anya korlátozással, illetve az anyarács vízszintes és függőleges elhelyezésével kapcsolatban, ha lehetne kérésem és beavatnál ezen méhészeti technológiákba tisztelettel megköszönném!

« Válasz #139 Dátum: 2014. Január 22. 19:04 »
Tisztelt "bekesm"!
A rövidítés Békés megyét jelent?
Abból a megyéből nem ilyen kérdéseket szoktak feltenni nekem!
A viccet félre téve, minden tetszik ahogy csinálod, viszont a 6 keretre való korlátozást ,nagyon "bő" fészeknek tartom! Sokkal jobban működne, ha 5, vagy 4 keretre szorítanád az anyát!
Próbáld ki! Írd le, hogy a szűkített fészekbe milyen kereteket használsz, és a fészek többi részét, hogy rendezed be! A méztér egyszerűbb.
Zümi is figyelhet, de 12 keretes Hunor másként működik,mint a 10-es!
Van aki 9 keretet használ egy fiókban, az megint más.
Nagyernyei Attila

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #140 Dátum: 2014. Január 22. 21:03 »
Tisztelt Atilla!
Bekes az Bekes-t jelent, Bekes Mihály a nevem. (nem szégyellem, törekszem arra, hogy olyat tegyek, írjak, amit fel tudjak vállalni).
Fészek: mint írtam babos akácnál,
-   2 db. 3 keret méretű doboz két szélen,
-   egy mézes virágporos,
-   4 db. fedett fias (ez táblást jelent),
-   építő keret (ekkora már a here fias kitörve).
Méztér: (anyaráccsal elválasztva)
-   két szélre 4 – 4 db. kiépített keret,
-   következő a középen lévő 2 db. nyitott (arra törekszek, hogy ezek ne legyenek táblásak) mellé 1-1 db. műlép.
Tudom tízkeretes fészeknél a 4 keret elég az anyának, de úgy okoskodtam, hogy 12-nél kell a hat, melyből igazából 1 építő keret, és öt melyet az anya első akác végére falig petéz, kikelő nép biztosítja a második akác bőséges népét.
Szívesen veszem a jó szándékú kritikát, köszönöm a segítő jellegű észrevételeket.
Üdv.: Misi
Elnézést!
Most vettem észre, hogy nevedet „Attila” ként írod.

« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 22. 21:19 írta bekesm »

« Válasz #141 Dátum: 2014. Január 22. 21:20 »
Tisztelt Mihály!
Te ezt láttad valahol? Hallottad valakitől?
Profi megoldás! Mindent tökéletesen csinálsz, csak a szűk fészekből vegyél ki legalább még 1 keretet!
Ezt a módszert a tökéleteshez közelinek tartom! Komoly bátorság kell hozzá, de az eredmény kárpótol!
Van azonban hátránya is! A 3-3 keretes doboz miatt elvész 6 keretnyi hely!
De nem ez a lényeg! Amit okozol vele! A méheket a méztérbe kényszeríted!
Én 4 keretes szűk fészekkel dolgoztam! Az nagyon kemény! Próbáld ki, nem fogod megbánni! A 6 keretre korlátozotthoz képest, ami nagyon jó, további 15-20 %-os többlethozamot remélhetsz!
Én erre magamtól jöttem rá, hosszú kísérletezgetés során, de ez már vagy 25 éve történt!
Nagyon tetszik ez a módszer!
Ficzere Pétertől hallottam egy hasonlót, már vele is kitárgyaltam ezt a témát.
Ő anyazárkás mézeltetést használ, és példaként említette.
Erre csak azt tudom mondani.
Ügyes!
Nagyernyei Attila

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #142 Dátum: 2014. Január 22. 21:35 »
Tisztelt Attila!
Természetesen nem én találtam ki, olvastam, okos jó méhészek beszédére figyelek, a kitalált módszert próbálom ráépíteni a H/12 –re. Módszer sarokpontja a doboz (k) kivételének időzítése, a fészek műléppel való megtűzdelése.

« Válasz #143 Dátum: 2014. Január 22. 22:02 »
Belekérdezhetek?
A "doboz" az csak arra szolgál, hogy kitöltse a helyet? A többi fias a méztérbe kerül? Ami nem táblás ott mézkoszorú lehet. Azt nem pörgetitek? A kimaradókból készül a szaporítás?

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #144 Dátum: 2014. Január 22. 22:26 »
Kedves Sala!
Fészekbe a dobozok elveszik a helyet a méhektől. Igen, mint írtam a méztérbe 2 nyitott kerül. Ami fedett fias (fészek 4 db.), illetve a méztéri nyitott 2 db. felett van abból szaporítás lesz. Igazából arra törekszem, hogy összesen 5 táblásnyi fiasítás maradjon összesen. Első akác végére a fészek keretek szinte mézkoszorú nélkül ki vannak petézve. Méztérbe berakott 2 db. keretet külön pergetem, sajnos ott valamennyi akác méz belekerül a vegyes mézbe.
De kezdő méhészként én szeretnék tanulni! Tanításhoz, ismeret átadáshoz nagyon kevés a méhészszakmai ismeretem.
Fontos! Írásomra alapozva ne kezdjen bele senki!
Üdv.: bekesm

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #145 Dátum: 2014. Január 22. 22:39 »
Kedves Attila!
Kérdésemet egy dologra hegyezem ki, függőleges anyarács kérdésére. Kaptáraimat télen készítem elő egy módszerre, lényegét nem akarom leírni. Tőled szeretném megtudni a függőleges anyarács lényegét, valószínű egybe vág az én elgondolásommal. Hazudni, embereket félrevezetni nem szoktam, esetleg nem mondok el dolgokat. Ez is olyan helyzet, nem akarom leírni elgondolásom, lehet alapjaiba hibás, de van esély, hogy nem az, esetleg Te alá tudod támasztani gondolatomat.
Üdv.: bekesm

« Válasz #146 Dátum: 2014. Január 22. 22:41 »
Tisztelt Mihály!
A bátorságod nem kezdőre vall!
Ez a kedvenc témám, rengeteget kísérleteztem mire addig jutottam ahol most Te vagy!
Figyelem írásaitokat, mert igen érdekelnek!
Az anyák korlátozásával a méhcsalád teljesítménye arányosan nő!
Ha raj gyűjtését 100 %-nak vesszük, akkor ez olyan 70-80 % amit Te csinálsz!
Aki nem korlátoz sehogy, az a módszeredhez képest 40-50%-on teljesít!
Tehát neked dupla annyi mézed lesz ezzel a trükkel!
Van még benne lehetőség!
Most olvasom üzeneted! Írj privátba, megbeszéljük ott, aztán előadjuk itt a klubon,hogy ne titkolódzunk!
Nagyernyei Attila

« Válasz #147 Dátum: 2014. Január 23. 10:07 »
Ahogy én csinálom 10 keretesben a repce pergetésekor:
Anya alul bal oldalról 4 fias, 1 virágporos keret, 2 műlép, 3 szűzlép, a második fiókban 9. és 2. keretnek 1-1- műlép, a 8. és a 3. helyre 1-1 kelés előtti táblás fias. Maradák fiasból szaporítás.
Nálam ez eddig működött.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #148 Dátum: 2014. Január 23. 15:01 »
Kedves Attila!
Nincs titok!
Szerettem volna, ha Te írod le először elgondolásod! De hát így jártam!
Igazából arra gondoltam, a fészek egyik felébe anyaráccsal 5, vagy 6 keretre korlátozom az anyát, így a méztér 18 - 19 keretesre bővül. Persze ezt csak akácnál, így talán gyűjtő népet szabadítanék fel és a méz beérlelése teljesebb volna. Kicsit talán hasonló mint a NB-nél az anyakorlátozás. Idén pár családnál kipróbálom. Ha valakinek van tapasztalata hasonló agyrémmel kapcsolatban örömmel olvasnám.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 23. 15:10 írta bekesm »

« Válasz #149 Dátum: 2014. Január 23. 18:48 »
Tisztelt Mihály!
Nem jó az egy oldalra való korlátozás!
A Te ötleted, a dobozos sokkal jobb!
Egyszerű oka van. Ugye fiast kell felhúzni anyakorlátozáskor a méztérbe,többet is.
Elkerülhetetlen,hogy legyen köztük nyitott is, így bölcsőt húzhatnak! Mivel egy oldalra szeretnéd az anyát korlátozni, a méztér másik oldalára kerülő fiasra tuti bölcsőt húznak.
Ez olyan anyás dajka féle, nem tökéletesen kivitelezve. Ha elnézed,és a bölcsőkből kikel az anya, akár rajzás, váltás, két anya egy kaptárban, minden előfordulhat. Nekem erre számtalan példám volt.
Fontos, hogy a szűk fészek középen legyen! Azt jól csináltad. Ekkor a feromon(anyatermék) egyenletesen árad fel a méztérbe, nem fognak bölcsőt húzni! Baleset persze lehet, de sok családnál biztosan nem kell a méztérben bölcsőre számítanod!
A fekvőkaptárban is hasonló a helyzet, csak olyan mintha a kaptár el lenne fordítva!
Nagyernyei Attila