Tisztelettel köszöntök mindenkit!
Köszönöm hogy tag lehetek!
Alapvetően könyvekből, és Mézesjenő szakmai segítségével (telefonos segítség, illetve a méhészkedés 12 honapja H/12-ben tanulmánya alapján) méhészkedem.
Első generációs (nem fiatal) méhtartó vagyok.
Egyenlőlépes Hunor/12- vel 3. termelési időszakon vagyok túl, 28 családdal teleltem be (két családdal kezdtem).
Amikor kaptár típust választottam, nem a magam, inkább a méhek igényeit vettem figyelembe, a lehetőségekhez képest az számított mi jó a méheknek.
Téli felkészülésnél alapos takarást, szigetelést alkalmazok. Ez méhészek közt örök vita.
Döntésem alapja:
- szigetelés nem csak hideg, hanem a meleg ellen is szigetel, méhek nem olyan hamar veszik észre a téli rövidebb felmelegedéseket,
- talán télen kevesebb a mézfogyasztás, (nem csak a zsebem miatt, talán ezért nem kopnak nagy ütemben a telelő méhek, nem kell annyit fűteniük),
Kaptáron belüli oldalt 3 – 3 cm-es, elöl – hátul kívülről 2- 2 cm-es lépés álló hungarocel, menekülő térben szalmapárna szigetelést használok.
Méhek 8 - 10 kereten (90% 10) telelnek, 80% napraforgó és szolidágó méz, 20% cukor élelemmel.
Mérleges kaptár mért fogyása ez idáig: 2 dkg/nap
Mézeltetési módszerem: egyfajta anyakorlátozás babos állapotú akác virágzáskor, és napraforgó kezdetekor. A fészekben az anyát hat keretre korlátozom, a népet felszorítom a méztérbe.
Ezen mézeltetési módot kisebb – nagyobb sikerrel alkalmazom 2. éve.
Méheimet vándoroltatom; 2013 évben 5 + 2 vándorlás, 2 vándorlás a méhek miatt volt, tavaszi – nyárvégi vándorlás a családok fejlődését segítette.
Kaptár típust illetően ma sem döntenék másként.
Kedves Atilla!
Zümi feltett neked kérdést a rajzásgátlással, anya korlátozással, illetve az anyarács vízszintes és függőleges elhelyezésével kapcsolatban, ha lehetne kérésem és beavatnál ezen méhészeti technológiákba tisztelettel megköszönném!