Kaptártípusok összehasonlítása

• 998 válasz
  • 584080 megtekintés
*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #165 Dátum: 2014. Január 26. 16:01 »
Ahogy Attila célzott már rá, igazából ez a módszer H/10 van kitalálva, anya korlátozása 4 fedett táblás fias kerettel a fészekbe, én kísérletezek H/12 vel milyen mennyiségű fedett fias a célszerű, ugyebár a tavalyi év igen rendhagyó volt, nálam a méhek kor összetétele a márciusi fagyok következtében igen rosszul alakultak, volt amikor annyi őr volt, hogy nem lehetett a méheket sapka nélkül 100-re megközelíteni. Módszerben ami a legmacerásabb a kaptárankénti 2 db. 3 keret méretű doboz elkészítése. Esetembe ez 60 doboz ami 180 keretnyi. 

bekesm

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #166 Dátum: 2014. Január 26. 16:10 »
Nagyon szívesen írnák a témába, de az a gondom, hogy kezdőként olyan technológiába kezdtem ami komoly, nagy tapasztalattal bíró méhészek közt is kísérleti stádiumba van, éppen ezért félek bármit is leírni mert nincs szándékomba senkit megvezetni. Komoly anyagi kár érheti aki nem megfelelően alkalmazza ezen technológiát.
Attila! Küldtem 2 db. privátot, nem tudom megkaptad -e? Vagy balfék vagyok és nem értek hozzá.

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #167 Dátum: 2014. Január 26. 17:59 »
Köszi a kimerítő válaszokat.Már világos,hogy ez kizárólag a méztelmelést serkenti,a családot akác végére gyengíti.
Én még szaporítok.így nem érdemes még ráállni,de pár családnál kipróbálom,hogy legyen gyakorlati tapasztalatom vele.
Még egyszer köszi.

« Válasz #168 Dátum: 2014. Január 26. 20:59 »
Sziasztok! A nagyok ezt úgy oldják meg, hogy munkát adnak a népnek, minden korosztálynak, és erősen szelektálnak. A rajzás nem mumus! Ez egy állapot.Ezért is fontos az, hogy jó kaptárja legyen egy méhésznek. Olyan a aj ó kaptár amibe a család, és a méze is elfér a nélkül, hogy a méhésznek bele keljen nyúlnia. Vagyis a kis fekvők kilőve 20 NB keret alattiakról beszélek.Maradnak a rakodók amelyik kivétel nélkül alkalmas arra, hogy egy család és a méze kényelmesen beleférjen. Természetesen jó technológiát alkalmazva.A rajzát nem megelőzni kell, hanem meg lovagolni.A fészek átnézést 3 hetente mindenképp meg kell ejteni, ha tetszik ha nem. A méhész kötelessége is.Én hetente vizsgálom a fészket majdnem tüzetesen, de két hetente teljes át nézés van.Nem igazán  betegség keresés a cél, de szépen látszanak a gyanús dolgok.Pár év alatt ellehet azt érni , hogy a családok oda figyelés mellett ne akarjanak rajozni. Fel kell ismerni a rajzás első jeleit, amikor még minden menthető. Akkor , ha már bölcső van akkor már vége. ott csak a drasztikus belenyúlás segít. vagy az sem.
  Üdv Cirkusz

« Válasz #169 Dátum: 2014. Január 27. 11:03 »
De akkor hova kerül a nyílt fias?

« Válasz #170 Dátum: 2014. Január 27. 11:07 »
Ha bármekkora nyitott fiasítás is van a méhcsaládnál, az keményen húzza le az átlagot!

az előző idézetre vonatkozott a kérdésem.

« Válasz #171 Dátum: 2014. Január 27. 13:03 »
Sala 78!
Még odáig sem jutottunk el, hogy milyen keretek vannak a szűk fészekben!
Nagyernyei Attila

« Válasz #172 Dátum: 2014. Január 27. 14:15 »
Ahogy Attila célzott már rá, igazából ez a módszer H/10 van kitalálva, anya korlátozása 4 fedett táblás fias kerettel a fészekbe,

Én ebből indultam ki.  ::)

« Válasz #173 Dátum: 2014. Január 27. 14:16 »
Szia  Cirkusz !  Ha bele szólhatok, teljesen egyet értek veled!  Hetenként szerintem is nagyon célszerű , meg a hordások véget is.  Űdv. Antal

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #174 Dátum: 2014. Január 27. 14:30 »
Sziasztok!
MÉHÉSZ elődeink kitaláltak a sok mindent, le is írták azt. Igaz sokszor olvasni kell a sorok közt, talán Ők se akartak mindenkiből méhészt „csinálni”. Nekem nem sok családom van, de intenzív (évi 7) vándorlás mellett, ha csak a bölcsőzést tartanám rajzásgátlásnak, elég bajom volna. Hetente túrni a fészket nem tartom helyesnek, de hát kezdő vagyok.

« Válasz #175 Dátum: 2014. Január 27. 16:11 »
Rakodó és rakodó kőzőt is van kűlőnbség. Én Nb felesel dolgozok,és itt azért egy kicsit másként kell, mint a hunornál.Nálad nagy a fészek, és szerintem ott hamarab lesz anya bőlcső ki épités, nem ?

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #176 Dátum: 2014. Január 27. 17:08 »
Soktényezős! Pl. anya kora, fészekbővítés, van –e hordás. A rakodó kaptárak egyik előnye a bővíthetőség, ezért az ½ NB is akkora mint a Hunor. Kérdésedre a konkrét válaszom a kétfiókos ½ NB/10 fészek nem kisebb mint a Hunor/12. Persze ha egy fiókra korlátozod az anyát akkor már …..
Ha jól számolok 3 db. 1/2 NB. lépfelülete kb. ~ 2 Hunor lépfelülett.
Mentoromtól tanultam, de sok helyre le van írva. Az építő (vallató) keret alkalmazása. Egy keret kiemelésével (nem 100%) meg lehet látni a család rajzási állapotát.
Rakok fel képet, azért sokat elárul. A kép 2013-as, de már 2012-ben is alkalmaztam. Ha már olyan a keret mint a képen és csökken a hordás valamilyen rajzásgátlást kell alkalmazni.

Elfelejtettem, a hajlam igen fontos tényező! Van, hogy alig lakják be a fészket; - van hely az anyának, van műlép a dolgozóknak, van hordás és mégis rajzásra készülnek, húzzák ezerrel a bölcsőt.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 27. 17:18 írta bekesm »

« Válasz #177 Dátum: 2014. Január 27. 17:25 »
Leszoritom az anyát, egy fiókra. Igy nem tud ,nincs helye a bőlcsőnek. Mindenből hiány lesz,igy hord mindent,ami kell. Azért mondom a hunornak nagy a fészke,és az anyának van bőven helye. De a hunornak is van trűkje, de azt én nem tudom. Hűlyeséget pedig nem akarok mondani.

« Válasz #178 Dátum: 2014. Január 27. 17:26 »
Építő keretet mi is használunk évek óta,a család erősségétől függően,már gyümölcsvirágzástól.Atkagyérítésre is jó. Mi szezonban 2 hetente átnézzük a családokat.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #179 Dátum: 2014. Január 27. 17:41 »
Egy családnak minimum 10 keret, erősségtől fűggően. Ha erős a család, és van hordás ami szerintem idén meg lesz,a 30 keret is meg lesz családonként.