Kaptártípusok összehasonlítása

• 1023 válasz
  • 590007 megtekintés
*

Koki

• 260
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #1020 Dátum: 2025. Szeptember 23. 22:44 »
Neked teljesen káosz van a fejedben Attila.
Hol írta Buksi, hogy:

Egy néhány deci sziruppal még etetgettem is a családokat,

Egyre rosszabbállapotba kerülsz. miért nem hallgatsz a normális méhészekre? Nincs etetés szeptember 10 után. Nagyon káros.

Így elérem, hogy szép mézes lépeken fognak telelni a családok.

Ha időben feletetted volna őket, akkor nem érted volna el a szép mézes lépeken telelést? Nagyon káros már bármilyen beavatkozás a méhek életébe. Ha nem végezted el időben a méhészeti munkákat, akkor legalább ne tárnád a méhészek elé a hibáidat. Neked megint sok problémád lesz tavasszal.

Kitalálsz teóriákat. Azt hiszed segítesz a méheken. Egyébként magánügy, de nehogy mások , főleg a kezdő méhészek megfogadják bármi ostoba elképzelésedet és kövessenek, mert erre már sokan ráfáztak. Aztán ugye mások a szerencsétlenek szerinted. Jobb lenne ha nem szólnál semmit, mert csak ártasz a  méhészeknek.

« Válasz #1021 Dátum: 2025. Szeptember 24. 07:45 »
Ezt írja kioktatva nekem Koki:
"Egyre rosszabbállapotba kerülsz. miért nem hallgatsz a normális méhészekre? Nincs etetés szeptember 10 után. Nagyon káros."
Milyen etetésről beszélsz?
Néhány deci szirupról van szó csupán, részben azért, hogy a felkarcolt sűrű mézet kicsit könnyebben feldolgozzák, meg a kánikulában a vízpótlás sem ártott.
Te pedig full mézes vagy a 12 kereten, ez véleményem szerint pocsékolás.
Nem számít jövőre is lesz 3-400 rajod, kell majd nekik a mézes lép.
Én inkább a termelést választom, a fára mászásról már gyerekkoromban leszoktam.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 260
« Válasz #1022 Dátum: 2025. Szeptember 24. 17:14 »
...és most megint azt gondolod okos dolgot írtál.

Volt nálunk egy méhész régen, aki szintén gyakorta hozott össze vad elképzeléseiből valósnak látszó méhészeti okosságokat. Egyszer aztán a család eladta a méheket. Történt ugyanis, hogy a bácsi karácsony szenteste egyszer csak eltűnt. Nem ment messzire, a garázsban oldotta a másnapra való cukrot, mert ideje elkezdeni a serkentést.

Na szóval. Én milyen etetésről beszélek? Arról, amit írtál. Egye fene, beidézem még egyszer, mert ugye a memória...

Egy néhány deci sziruppal még etetgettem is a családokat, hogy könnyebb legyen nekik a pakolászás.

A néhány deci gondolom 3-5 dl. Etetgetted, mint olvashatjuk. Az ugye több alkalom. Legyen négy-öt.
Ha valaki most átvenné ezt a hülyeséget és követné a technológiádat, gondolom neki (a méheinek) is ez serkentésnek nevezhető. ettől az anyák fokozott peterakásba kezdenek. Nem azonnal, csak pár nap múltán. A felkarcolt lépek is úgy tudom ilyen hatással is vannak a családokra, igaz ezt csak tavasszal szokták feleslegesen elvégezni azok, akiknek fingjuk sincs a tavaszi fejlődés követelményeiről, na meg sok szabadidejük.
Tehát. Az anyák növelik a peterakást akkor, amikor éppen azon sopánkodnak egyes méhészek, hogy nem állnak le az anyák a zöldítés, vagy a koldus krizantém, és mint felénk a borostyán nektárjától. Na most kérdezem én: MIKOR FOG KIKELNI A MA, 09.24-ÉN LERAKOTT PETÉBŐL KELT DOLGOZÓ MÉH? MIKOR FOGJA "ZSÍRTESTJEIT" FELTÖLTENI?
Aztán a felkarcolt lépekből a méz áthordásához miért kell víz? Kevés a nyáluk? :)
Nem kevered azzal, amikor a lépekből kihordatni kívánt kristályos mézet karcolják fel, majd langyos vízzel locsolják?

Te pedig full mézes vagy a 12 kereten, ez véleményem szerint pocsékolás.

Én nem serkentgetek tavasszal, mert hülyeség. Olyan állománnyal telelek, ami enélkül is rajzásra gondol már április közepén az enyhe telek, az atkamentesség, a korai tavasz bőséges hordással és virágporral, a meleg 3-4 cm-es kaptárfal stb. Nálam nincs tavaszi élelempótlás. Leköti a méheket.

Tudod mi a pocsékolás? Elmesélem szépen lassan, mert hátha nem érthető.
Az amiket te csinálsz. Na ez engem hidegen hagy, csak nem szeretném ha valaki követné azt a sok marhaságot, amiket te feleslegesen elkövetsz szegény méhecskék ellen. Sajnos úgy látom már mindenki feladta, én vagyok az utolsó mohikán.

Amikor felkarcolod azokat a lépeket, amikben van mindenféle maradék méz, ESELEG JÓ KIS MÉZHARMAT akkor annak egy része már kristályos. Azt lemorzsolják, elveszik. Azt ha kipergetted volna, akkor mivel 3500 a vegyes nálad ha jól emlékszem, amit ugye eladsz háztól, akkor az 10kg cukor ára. Azt időben feletetve szerintem gazdaságosabb, mert ad 8-9 kg telelőélelmet, serkent még időben, növeli a telelőméhek számát. Előbb sírba viszi az öreg méheket, velük együtt a nozéma feldúsulásának lehetőségét.

A rakodósok már másodszor lekénezték a lépraktárban a lépeiket. Ha van bennük lefedett méz az hiba, de ha mégis, akkor majd tavasszal visszarakják a fiókokkal együtt. Akinek van ideje karcolgasson, vagy belepergeti a tavaszi vegyesbe, vagy a repcébe.
Ha most valaki felkarcolja a lépeket, az a viasz elveszik. Más időszakban is nagy része. Ha a méh saját maga bontja fel a sejteket, akkor a lerágott viasszal fiasítást, vagy a fészekbe hordott mézet fedi.

Aztán arról sem feledkezzünk meg, hogy roncsolt lépeket a méhek kijavítják. Most is. Ezt a telelőméhekkel elvégeztetni...soroljam még???
« Utoljára szerkesztve: 2025. Szeptember 24. 17:24 írta Koki »

« Válasz #1023 Dátum: 2025. Szeptember 24. 18:09 »
Tavaly az én hibámból nagyon kevés élelemmel teleltem be, soha ilyen kevéssel.  Azon felül, hogy volt egy alap gyengülés/anyavesztés és pusztulás januárban, 1-2 gyenge éhen is halt. Aztán jött február-március nem győztem legózni a mézes keretekkel+ lepény, hogy ne dögöljenek rá a méz nélküli fészekre. Na többet így nem baszok ki se magammal se a méheimmel, így hát idén már szeptember elején bent volt a téli élelem, nagyrészt le is fedve.
A kikelő fias helyére pedig behordják maguknak szélről ha akarják. Azon felül, hogy elvégzem a tavaszi átvizsgálást, ezeken a hűvös huzatos tavaszokon nem akarom se zavarni se hűteni a fészket.
A képen egy 7NB keretet takaró raj középső fias kerete látható 09.15. én, a szélsők pedig majdnem talpig mézesek. A méhek rég voltak ilyen erősek, van bőséges élelem, nép is, minden adott egy jó telelésre, reméljük ezen a télen nem lesz gond.