Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580390 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #555 Dátum: 2015. November 03. 20:29 »
Péntek az anya fészekben tartására, komplett több lépésből álló eljárást ismertet. Nyilván működik valamilyen szinten, de vajon ér-e annyi munkát, amibe kerül?
Viszont ami tény, hogy ha működik az MHVK-ban a leszöktetés, nem kicsit könnyítené a mézes keretek elvételét.
Mert fekvőkaptárak esetén, ez a leg hosszadalmasabb művelet. Bizonyos körülmények között nem is ajánlatos hozzáfogni, amikor egy már leszöktetet rakodóknál a méz elvétele még bőven lehetséges.
Ezzel nyilván nem fog mindenki egyetérteni, de vannak méhészeti élethelyzetek, amikor kompromisszumot kénytelen az ember felválallni.
De tudom hogy vannak akiket nem zavar, ha híg akác löttyöt perget de viszont "kényelmesen pergettem komám".
A másik tipikus eset amikor bár kivárja hogy érett méze legyen, de semmi felszerelése, sem tudása hogy hogyan lehet hordástalanságban ezt megoldani. "Bátran" álja a kutató méhek rohamát, úgy mint elszedéskor, fedelezéskor. Majd panaszkodik a sok lerabolt családja miatt. De nem alkalmazna takart, vagy fedeles hordozóládákat. De minek is amikor a szabadban fedelez, úgy hogy már vastagon lepik a kereteket a méhek. Ez volt a másik véglet. Viszont minden megoldható, csak akarat és némi ismeret volna szükséges.

« Válasz #556 Dátum: 2015. November 03. 22:06 »
Adamez!
Köszönöm válaszod, viszont még egy dolgot nem értek.
 "Én sem használok kijárót a kis szakaszon, csak időnként nyitom ki déltájban, hogy a herék kirepülhessenek, illetve a takarító méhek ki tudják hordani a hullákat."
Ilyenkor a tetőt felnyitva a keretfedőn keresztül engeded ki őket, vagy...?
Üdv.LG

« Válasz #557 Dátum: 2015. November 04. 10:27 »
A kaptár mindkét rövid oldalán van kijáró. Csak az egyik van nyitva, ahol mézeltetek, így az anyaráccsal lezárt fészekből a herék nem tudnak kirepülni. Ezért néhány naponta itt is kinyitom a kis kijárót a legnagyobb repkedés idején. A herék és a takarítóméhek meglátják a fényt, és rövidesen kirepülnek. 20-30 perc múlva becsukom a kijárót.

« Válasz #558 Dátum: 2015. November 04. 15:40 »
Így már teljesen ok, a másik rövid oldali kijáró elkerülte a figyelmemet!
Üdv

« Válasz #559 Dátum: 2015. November 04. 17:02 »
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy Tolna-megye környékén merre lehet vásárolni NB fekvőkaptárakat? Esetleg valaki ismer olyat, aki gyárt ilyeneket?
Előre is köszönöm a választ.

« Válasz #560 Dátum: 2015. November 04. 18:08 »
Virág Csaba Nemesnádudvar Tel:79/578-139 vagy20/2596573

« Válasz #561 Dátum: 2015. November 04. 19:48 »

Elekes László Szekszárd

7100 Szekszárd Óvoda U.3

elekesmez@gmail.com

+3620/914-99-33

ez a legolcsóbb

« Válasz #562 Dátum: 2015. November 05. 18:37 »
Sziasztok köszönöm szépen a válaszokat!ha még tutdtok Szekszárdhoz közeli kaptárgyártókat és meg is osszátok velem ,azt is megköszönöm!

« Válasz #563 Dátum: 2016. Június 03. 17:29 »
Üdvözlet! Ki milyen véleményt tud mondani az NB rakodó kaptárra? Nekem fekvő NB van de már tele a tököm a kinti pörgetéssel meg a karom-hátam sem bírja a lerázogatást és az se mindegy hogy csak a mézes kereteket pörgetném. Köszönöm!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #564 Dátum: 2016. Június 03. 19:32 »
 :D Nekem meg a fiók emelgetéssel van tele a tököm.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Június 03. 22:32 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #565 Dátum: 2016. Június 03. 19:43 »
Majd rá jössz egy pár év után  , hogy a rakodó kaptárban való méhészkedés idegileg fárasztóbb mint a fekvő !!!!

*

ata67

• 525
« Válasz #566 Dátum: 2016. Június 03. 22:09 »
Mézengúz!
Rendbe jöttek a családjaid akác végére? Volt egy kis hordás?
Üdv: Attila

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #567 Dátum: 2016. Június 10. 22:01 »
:D Nekem meg a fiók emelgetéssel van tele a tököm.
csak a üresekel .

« Válasz #568 Dátum: 2016. Június 16. 01:35 »
" Nekem fekvő NB van de már tele a tököm a kinti pörgetéssel " norgio85

Nem a pergetéssel szokott a gond lenni, hanem a méz elvételel, méhtelenítéssel, ezt követően már nincs lényegi eltérés. Miért kell kint pergetned? Amíg jó hordás van addig lehetséges, de fel kell készülni a hordástalanság beáltára is. Minimum egy sörsátor, raselhálóval méhmentesítve, de alkalmas a lakókocsi elősátra, akár a vándorbódé, vagy mellé toldott raselhálós előtér szerűség. Mindenre van megoldás.

Egyébként valóban gyűgösebb a mézelvétel, de minden más egyszerűbb.

« Válasz #569 Dátum: 2016. Június 16. 06:59 »
Amikor nagy gáz van, mert kutatnak, nem hagynak békén, a 8 keretes NB rajládáimba szoktam a mézes lépeket beletenni, és itthon pergetek.
Ebből van 70 db. és addigra jórészt felszabadulnak.
Reggel veszem el a lépeket, és este teszem vissza.
Így sima ügy, semmi kutatás, és nem kell kapkodnom.

Általában olyan helyre vándorolok szotyira, hogy nem gond a lépek szállítása.
Jó az út, és közel van.
Nagyernyei Attila