Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 583286 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #525 Dátum: 2015. Október 30. 11:56 »
adamez2,

Én a Hunorban sem pergetek híg mézet, csak "rádobok" még egy fiókot és ha minden optimális, akkor azt is meghordják azt is...  :-[
Na jó, nem csak úgy rádobom, mert általában 3-man kellünk hozzá.  ;) Bár érdekes, hogy ilyenkor nem is fáj annyira az egyébként fájós derék... :D

*

Nb18

• 797
« Válasz #526 Dátum: 2015. Október 30. 12:13 »
2 anyával használva 24-est szerintem sokkal átütőbb és intenzívebb gyors hordást lehet elérni. Ha sikerül vele lefogni a dandárvirágzást egymás után akkor nagyon komoly mennyiséget lehet kinyerni. Ehhez nagyon komoly méhtömeg kell. Nem mondom, hogy egy anyával nem hordják meg, de az a nem mindegy, hogy hányszor....2009-ben nagyon szép eredményt értem el a 24-es kaptárakkal  (is). A mennyiséget nem írom le, mert néhányan kételkednének és dicsekedni meg nem szoktam.

Péter!

A 24-esben az anyakorlátozás (főleg a két anyás) nem sokkal bonyolultabb meló, mint a 18-asban. A lényeg az,hogy a kaptárak kialakítása olyan legyen, hogy ne kelljen feszegetni, szegelgetni, tömíteni semmit. A keretek egy részét kiszedve, gyorsan be lehet rakni a rácsot a helyére és már mehetnek is vissza a keretek. Én ezért veszem el az egyik anyát, mert így csak egy rácsot (a válaszdeszkaként szolgáló anyarácsos ráma) kell áthelyezzek. Nem beszélve arról, hogyaz elvett anyával tartalék családot böngészek össze, ami szotyira akár termelő is lehet.

Keret ügyben azt tudom mondani, hogy én a 35-ös vállat használom, amit a Tamási méhészboltban meg tudsz venni.

Nb18

« Válasz #527 Dátum: 2015. Október 30. 19:47 »
A 24-es két családdal és akácra egyesítve tényleg jó, de ezt tapasztalatom szerint kevesen csinálják meg. Pedig így jó! Másképpen nem lehet sok mézet pergetni belőle. Nekem 20 kereteseim vannak, ez egy anyával egy jobb évben általában elég. Meleg építményben pedig kevesebb munkát ad nekem. 

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #528 Dátum: 2015. Október 30. 20:35 »
A melegépítményes kaptáraidban Nb keretek vannak, vagy Péntek Lajos módszere szerint el vannak forgatva a keretek? A könyvet végigolvasva csak még több kérdésem támadt. A keretfül végére erősített lemezek pontos kialakítását sem értem.
A könyvben azt is írja, hogy Nb keretekkel nem lesz tökéletes.
A szakirodalom topikban már egyszer volt erről szó, adamez22 írta, hogy 18-as fekvőket alakít át melegépítményesre. Nem tudom hogyan buldogul vele?
Nagy Zoltán

« Válasz #529 Dátum: 2015. Október 30. 20:48 »
Péntek kaptárom van, csak vissza fordítottam a kereteket, másképp mindenben egyezik. A keretfül a távtartó, ez 37mm.

« Válasz #530 Dátum: 2015. Október 31. 08:09 »
Péntek Lajos azért tartotta fontosnak az elforgatott  kereteket, mert ez teszi lehetővé a magas mézkoszorút. Amely biztosítja, szerinte a feletetés nélküli teleltetést. Így a méhcsaládok folyamatos természetes, jó fejlődését állapotát.
(Nem tudtam bemásolni a PDF-ből, így csak szabadon idéztem nem teljes pontossággal)
Sajnos még eddig én sem készítettem, eredeti elforgatott keretű kaptárakat. Mivel itt nem elég csak át rakni, a kereteken a családot, hanem át kell fejleszteni.
A "ződön" évekkel ezelőtt ha jól emlékszem "Plébános" nick néven, S. Levente írt arról hogy ők ezt a kaptárat használják sikerrel. De csak a régebbi beírásait olvashattam, akkoriban nagyon ritkán látogathatta a fórumot, ez irányú kérdésekre sem reagált.
Neten keresgetve még utalást találtam, hogy Fele Tíbor tartott előadásokat, erről a kaptárról technológiáról, talán mintha kontérben alkalmazná. Ha csak nem a véletlen név azonosság téveszt meg. Akkor vele többször is találkoztam akácon. Úgy tizévvel ezőlött több egymást követő évben is, egy erdőn voltak a vándortanyáink. Sajnos akkor még nem keltette fel a figyelmem ez a kaptár. Bár már hallottam, olvastam rólla.

*

zümi

• 1382
« Válasz #531 Dátum: 2015. Október 31. 08:43 »

Idézet
De csak a régebbi beírásait olvashattam, akkoriban nagyon ritkán látogathatta a fórumot, ez irányú kérdésekre sem reagált.

Robotur!
Mi volt az oka? Talán rossz fát tettél a tűzre? :D

Tetszenek írásaid! Az lenne a kérdésem, hogy mennyire rajzanak a családjaid 15-ös kaptárban léptűzdeléses módszereddel? Mert ugyebár elég egy hetes eső(rossz idő) akácon, aztán már nőnek is a "cuclik" ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #532 Dátum: 2015. Október 31. 09:07 »
Valóban az NB18-as kaptáraim úgy készültek, hogy mindkét rövid oldalon alsó kijáró legyen. Két kaptárt rakok szorosan egymás mellé, a tetők egymás felé nyílnak. A kétkaptáras blokkok között 50-60 cm hely van, ez elég arra, hogy odaférjek a kaptár elejéhez is, ha szükséges. Az állomány nagyobbik része meleg építményes kaptárban van,  de használok 14 db Cicatricis féle fészekmézkamrás kaptárt is. Mindenről feljegyzést készítek, így pontos képem van arról, hogy melyik családot hányszor, hogyan kellett kezelni, melyik mennyi mézet és viaszt termelt és hasonlók. A hideg építményben is ugyanúgy fejlődnek tavasszal a családok, mint meleg építményben. A meleg építményben is ráhordanak a fészekre, akác után ugyanolyan szétzilált a fészek, mint az anyarács nélküli hideg építményű kaptárban. Eddig a meleg építményű kaptárban nem használtam anyarácsot, de jövőre fogok, és hátra zárom majd az anyákat, mint a fészekmézkamrásokban. Akác után a fészekmézkamrásokban hátul 5 keret szép fiasítás van és egy mézes-virágporos. Elől 12 keret, amelyből általában 10-et szoktam pergetni, a leginkább virágporos 2 keret a családoknál marad. Amikor elveszem a mézes kereteket, a hátsó részt azonnal előre rakom, és megtűzöm már kipergetett keretekkel. A többi kipergetett keret hátra kerül. Nem kell anyát keresni, és biztosan nincs fias a méztérben. Halad a munka. A meleg építményű kaptárban, anyarács nélkül a fészek 11-13 keretre is kiterjedhet, de nem táblás. A méhek minden megüresedő helyre mézet pakolnak, kiszorítják az anyát (a fiatalt kevésbé, de azért ott sem sokkal jobb a helyzet). Ezért innen csak 5-7 keretet tudok pergetni, és a fészket rendbe rakni is macerásabb. Ráadásul pergetéskor anyát kell keresni, ha nem akarom vállalni a kockázatát annak, hogy esetleg megsérül a mézelvételkor. Összegezve: akác végére nem lesz több fiasom, viszont kevesebb mézem lesz, ha nem használok anyarácsot. Az sem túl szerencsés, hogy a rajzási időszakban az anya nincs korlátozva, mert bölcsők tekintetében sokkal több keretet kell átnézni. A fészekmézkamrásban csak átfutom a hátsó szakaszt, az elsőt fel sem nyitom. A meleg építményben viszont szét kell szednem az egész családot, és egy sokkal több lépre kiterjedő fészket kell átnéznem. Az akácon a Cicatricis féle fészekmézkamrás kaptár nagyon jól működik, erre lett kitalálva. Az év többi részében a fix anyarács útban van, és a méhek is folyton lépnyelveket húznak rá, amit macerás eltávolítani. Ráadásul kevesen készítenek ilyen kaptárt, és drágább is az előállítása. Úgyhogy az új kaptáraim meleg építményűek, de most már csak anyaráccsal tudom elképzelni a használatukat. Ez az én tapasztalatom, lehet hogy valamit elrontok, vagy nem sikerült ráéreznem, de szerintem akácon korlátozni kell az anyát, különben kevesebb lesz a méz, és sokkal több a munka.

Ajánlom mindenkinek elolvasásra Cicatricis Géza: A méhészkedés gyakorlata című könyvét. A módszere világos és pofonegyszerű, igazodik a méhcsalád ösztöneihez. A kaptárjának az egyetlen hibája szerintem az, hogy csak az akác legjobb kihasználására koncentrál, a kisebb hordást biztosító fajtamézek termelésére nem alkalmas. Ez érhető is, mert abban az időben, amikor a könyv íródott, az akác volt az egyetlen olyan mézelő növény, amelyből elvehető felesleget lehetett remélni.

*

Nb18

• 797
« Válasz #533 Dátum: 2015. Október 31. 09:30 »
adamez2!

Jól látod a dolgot, az anyaráccsal kapcsolatban, a pergetés mindenképpen gyorsabb tőle, a kinyerhető méz mennyiségéről és az anya "biztonságáról" nem is beszélve. Ügyesen alkalmazva az anyakorlátozást, jó anyákkal még bölcsőznöd sem kell akác alatt. Milyen anyarácsot tervezel használni? Gondolok itt arra, hogy huzalpálcás, vagy perforált alu, simán csak a rács, vagy rács fa keretben.

Nb18

« Válasz #534 Dátum: 2015. Október 31. 10:20 »
Ezen még gondolkodom. Voltam egy tolnai konténeres méhésznél, és ő olyan anyarácsot használ, ami egy méretre vágott 12 mm-es OSB lap, a közepén mindössze 7,5 cm átmérőjű furattal, ami egyik oldalról huzalpálcás anyaráccsal van fedve. Az anyakorlátozást már repce elején megkezdi, először 9-10 keretre zárja az anyát, amit akácig 6 keretre csökkent. A fedett fiasokat folyamatosan kiveszi a fészekből, és üres keretet vagy műlépet rak be, ha jó hordás van. A pontos részletekről kikérdezem majd, de nekem tetszik ez a megoldás, és ismerve az eredményeit, érdemesnek tűnik a módszer átvétele.

« Válasz #535 Dátum: 2015. Október 31. 10:41 »
Zümi!

A rajzás, szerencsés jó tavasz esetén inkább még a repce végén, illetve az akác vándortanyai repce lepergetéséig fordul inkább elő. Ez sem túl sűrűn, mivel igyekszem nem rajzóhajlamú anyákat nevelni. Illetve tapasztalatom szerint az "új" előző éves anyák családjainál nem jellemző a rajzás. Erröl korábban már talán írtam is. De ami a lényeg, hogy az akácon a repce lepergetésekor amely egyben tisztítópergetés is, alaposan elmegy a kedvük a rajzástól.
Minden keretet peregtek ekkor, minden bölcső lerombolásra kerül. Sajnos rengeteg nyíltfias is áldozatul esik, de ennek a generációnak a hiánya csak később érezteti hatását.
A léptűzdelés és a kopaszrapergetés elveszi a kedvük a rajzástól. Természetesen előfordulhat mire az akácot pergetem, néhol találok bölcsőt, de ezek még jellemzően messze állnak a kikeléshez.
Elméletben és vágyainkban lehet homogén teljesen egy állomány. Így az erős családoktól, a gyengébbekhez lehet kiegyenlíteni, még idejében. Mostanában már ezt is alkalmazom, tavasszal.
Természetesen volt egy-két rajzásom akácon is, 2-3 de ez 17 évre számolva.

"Mi volt az oka? Talán rossz fát tettél a tűzre?"  :)
Nem is tudom, szóval az ő szemszögükből nyilván. De az MHVK kaptár iránti sikertelen érdeklődésem, ezzel még szerintem nem volt összefüggésben.

« Válasz #536 Dátum: 2015. Október 31. 10:45 »
A bölcsőzésről annyit, hogy ha akác előtt álcás bölcsőt találok, akkor az anyát elveszem. A helyzetet mérlegelem, és az alapján döntök. Ha az én hibámból ébredt fel a rajzás (nem csapoltam meg, vagy nem bővítettem időben), akkor az anyát -ha egyéves- tartalék kaptárba helyezem. Idősebb anyát csak akkor hagyok meg, ha kiváló termelő, korábban nem akart rajozni, és nyugodt (most is van tartalékban sárga(!) anyám). Ha egyértelmű, hogy a család rajzó hajlamú (minden bővítés ellenére, akár már 5 NB fiasnál húzza a bölcsőt), akkor az anyát a korától függetlenül elpusztítom, és a családot megjelölöm. A meganyátlanított családoknál nem pusztítom el a bölcsőket, 3-4 nap múlva válogatok a szép bölcsők közül. Családonként 1 db bölcsőt hagyok. A rajzós családoknál minden bölcsőt lerombolok és jó családtól adok 1 db bölcsőt. Ezektől a családoktól 14-15 NB keret akácot tudok elvenni, és természetesen korlátozni sem kell őket. Akác végére az anyák 80-90%-a bepárzik. Ahol a párzás nem sikerült, vagy a bölcső bezápult, a korábban tartalékolt jó tulajdonságú anyákkal anyásítok vissza. Hozzáteszem, hogy álló méhészetem van, ezért tudom ezt megtenni. Nem bölcsőzgetek, mert előbb-utóbb úgyis elnézek egy bölcsőt. Vannak ezen felül is tartalék családjaim, így a visszaanyásítás nem probléma. Ezek az akác előtt meganyátlanított családok hárson már általában termelnek, ha akác után 1-2 kelő fiassal megsegítem őket. A kelő fiasokat szintén a tartalék családoktól veszem el.

*

Nb18

• 797
« Válasz #537 Dátum: 2015. Október 31. 10:46 »
adamez2!

Érdekes módszer, én úgy tudom, hogy minél nagyobb a nyílás a válaszlapon annál jobb, sőt a teli anyarács a legszerencsésebb. Így veszik észre legkevésbé a turpisságot és nem kezdenek álmodozni mindenféle utazásról, kirándulásról. Az általad leírt módszer lényege szerintem az, hogy fokozatosan szűkül az anya mozgástere és a lépcserék plusz az építés gátolja a rajzást.

Nb18

« Válasz #538 Dátum: 2015. Október 31. 10:51 »
Egyetértek, és még annyival egészíteném ki amit írsz, hogy szerintem kell hozzá a jó repce hordás is. Csakhogy ne legyen idejük gondolkodni. :-)

« Válasz #539 Dátum: 2015. Október 31. 11:02 »
Ezt  a "bölcsős" akácra vándorlást egy ismerősöm is alakalmazza. A levett anyákkal tartalék családokat képez. De a jó tavasz, és jó repce kell hozzá. A bepárzás sem mindíg egyformán sikeres. De ő nem álló, hanem vándorméhész.