Kaptártípusok összehasonlítása

• 998 válasz
  • 583799 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #105 Dátum: 2013. December 30. 20:46 »
Semmi gond jani bátya!
 "Pár menetnyi vasdrót ellenállással, nem sliccenti el a drótot". Ezt, hogy érted? Rátekered a drótot néhányszor a pozitívra, utána egy másik drótot a negatívra aztán ahhoz érinted a keret huzalait?

Aksi töltővel én is próbálkoztam, de rövidre zártam egyszer aztán kereshettem a biztit a töltőben cserére :o

Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #106 Dátum: 2013. December 30. 21:05 »
Hát, majdnem.
1,5 sodrott rézhuzalból csináltam magamnak a beolvasztáshoz célszerszámot. Mivel általában kint a helyszinen olvasztom be az akkumulátor a leg célszerübb. a vezetékeknek a végét hatos tömör rézvezetékből csináltam. ezeket a réztűket érintem a dróthoz a beolvasztáskor. A vezetékek másik végén csatlakozó van az akkumulátor saruihoz.  az egyik szál vezetéket megszakítva egy vasdrót ellenálláshuzalt építettem bele kb 8 menet söprűnyélen. Így nem olvassza el olyan gyorsan a drótot az aksi nagy áramleadása. Persze azért ehhez is kell némi gyakorlat. De ennyi év után nekem már flottul megy.

Üdv. jani bátya

*

zümi

• 1382
« Válasz #107 Dátum: 2013. December 30. 21:19 »
"Mivel általában kint a helyszinen olvasztom be az akkumulátor a leg célszerübb."  Akkor gondolom van méhes tanyád, ahol tudsz dolgozni műlépezni!?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #108 Dátum: 2013. December 31. 08:06 »
Nekem egy leselejtezett autóaksi van erre a célra otthon. Az autót már nem tudta elindítani, de műlép besütésére éppen tökéletes

« Válasz #109 Dátum: 2013. December 31. 10:31 »
Zümi.
Mivel a családok a hordási időszakot a telephelyen kívül töltik ezért jó szolgálatot tesz az aksi. Nem szeretem előre beolvasztani a kereteket mert megjártam már párszor a meleg időjárás miatt deformálódtak a lépek mire a méhekhez értem.

Üdv. jani bátya

*

zümi

• 1382
« Válasz #110 Dátum: 2013. December 31. 11:07 »
jani bátya!
Logikus. Én itthon műlépezek aztán viszem ki a méhekhez és osztom szét!

Attila!
Köszönöm válaszod :) Sokmindenben hasonló az én módszeremmel. Annyi különbséggel, hogy én nem hullámosítok!

Zümi

« Válasz #111 Dátum: 2014. Január 02. 22:25 »
 Tiszteletem!
 valaki méhészkedik Dadant-Blatt kaptárral. tapasztalat és pontos méret miatt kérdezném, nagyon izgalmas lehet hogy át térek rá. Köszönettel
Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót,
és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz hogy a pénz nem ehető.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #112 Dátum: 2014. Január 02. 22:50 »
QUQURIQ!

Szia János!

Nekem van egy barátom, aki magyarosított Dadanttal méhészkedik. 46x30 a kert mérete. Tehát, maradt a felső léc hossza, viszont nem 29  hanem 30 cm a keret lefelé.
Könnyű átállni. Nagyon szép népesek a családjai, a beteleléskor is. Vastagabb a mézkoszorú ami a biztonságos telelés feltétele! Népesebb családokkal jön ki a télből, és gyorsan felfejlődnek a családjai. Valamikor régen Hunoroztam, Én is gondolkodtam a Dadanton. Most már ettől nagyon eltávolodtam, mert nagyon sok családdal rakodózom. Ha nem állnék így nyugdíj előtt lehet, hogy én is váltanék. Tetszik az egyszerűsége!
Üdv. a szorgos Kiskakas!

« Válasz #113 Dátum: 2014. Január 02. 23:17 »
Szia Kiskakas!  Milyen fajtájú rakodóval  dolgozol ?  Üdv. Antal
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 02. 23:18 írta Nagyernyei Attila »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #114 Dátum: 2014. Január 02. 23:18 »
QUQURIQ!

1/2x4x10=40 keret

« Válasz #115 Dátum: 2014. Január 02. 23:27 »
Használsz szöktetőt?  Vagy ki fújod a keretekről a méheket a méz elszedésnél. NB 1/2 -el dolgozok  10X4
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 02. 23:28 írta Nagyernyei Attila »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #116 Dátum: 2014. Január 02. 23:48 »
Szöktetek, fújok, különösen az IB-re!

« Válasz #117 Dátum: 2014. Január 02. 23:58 »
Sokat fogok kérdezni ,ha lehet. Nem bánod?

« Válasz #118 Dátum: 2014. Január 03. 00:14 »
Vass János!
Én Dadant-Blatt keretmérettel méhészkedem, a környékemen minden méhész ezt használja! Egyaránt használunk fekvő, és rakodó kaptárakat is.

*

Nb18

• 797
« Válasz #119 Dátum: 2014. Január 03. 19:42 »
Üdv. Mindenkinek!

Lehet a kérdésem nem vág teljesen a témába, de ez a topic hasonlít legjobban hozzá. Úgy kezdem, hogy az ősszel hozzájutottam némi tetőburkolásra alkalmas UV álló fóliához. Tulajdonképpen nem is fólia, hanem inkább a linóleumhoz hasonlít. Az egyik oldala kék, a másik oldala fehér. Ez tekercsekben volt amit ráterítettem a kaptárakra (8-10 darabra sorban) úgy, hogy elöl hátul lelóg 20-20 cm-t. Gondoltam ezzel megelőzök minden esetleges beázást és egy kicsit hosszabítom a kaptárak élettartamát. A probléma viszont az, hogy ma is és már néhány alkalommal amikor ki tudtak repülni a méhek, rengeteg méh pusztult el a linóleumon mert ledermedtek a tetőkön lévő vízcseppek miatt. A kaptárakra a fehér felével felfelé tettem a fóliát. Mit tegyek? A fehér szín miatt látogatják ennyire? Fordítsam meg? Vagy a lecsapódó pára és esőcseppek vonzzák oda őket! Vezessem le valahogy róla vizet? Vagy egyszerűen szedjem le és felejtsem el az egészet?

Köszönettel: Nb18