Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 583613 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #90 Dátum: 2013. December 29. 00:40 »
Igazad van, a főzőt lepényt nem spájzolja. Ha teljesen elfogyott az élelem,amit ne adj Isten ,túl élik a méhek a hideget. De ott van a kocka cukor is. Attól még nem fog az anya petézni. De szerintem ha mézet, vagy felkarcolom a keretet,már serkentem a méheket. Nem?  Neki állnak behordani a keretekbe, és már melegítik is a fészket. Vagy rosszul gondolom?  Üdv. Antal
« Utoljára szerkesztve: 2013. December 29. 07:05 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #91 Dátum: 2013. December 29. 06:41 »
Lehet sokan nem fognak egyetérteni,de azért leírom.Ja mindezt Hunor rendszerben.Mi Pál napkor (Jan. 25) rakjuk be a lepényt,közvetlenül a fürt fölé.A másik témánál leírt összetételben.Semmi extra adalékanyag. Max,ha nosema gyanúnk lenne,akkor menne bele a fumidil b,csak úgy sportból nem fogjuk beléjük tömni. Szerintem nem a beadott lepényem indítja be az anyát, hanem az, hogy a nap állása szerint megyünk be a tavaszba és csinálhatsz te akármit,akkor is elindul az anya. Maximum,ha bizonyos körülmények miatt nem tudnak léputcát váltani,akkor ott fognak éhen halni a kaja mellett.Mi takarni is csak a lepényezés környékén kezdünk.Felkarcolni mi is csak akkor szoktunk,amikor már rendesen lehet nyitogatni.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Nb18

• 797
« Válasz #92 Dátum: 2013. December 29. 08:17 »
Antal!

Ez így van ahogy mondod,ezért kezdem el a karcolgatást akkor, amikor már rendszeresen kijárnak a méhek!

Nb18

*

Nb18

• 797
« Válasz #93 Dátum: 2013. December 29. 08:33 »
lindzzy!

A petézés beindulását tudom, hogy nem a lepény berakása indítja be, én arra gondoltam, hogy ha berakod a lepényt a fiasítás üteme pörög fel! Ezzel sincs semmi gond, egészen addig, amíg nem jön egy ilyen hosszú télutó mint az idén! Én így gondolom, de lehet rosszul! Nálad ez a módszer biztos jól ki lett már tapasztalva úgyhogy nem lehet gond!

Nb18

« Válasz #94 Dátum: 2013. December 29. 09:54 »
Szia NB 18!  A főz. lepényt , január végén adom be .Biztonsági célból,ha találok gyengéb családot, mert nem mindegyik felylődik úgy. (értsed jól ) Idén sajnos jártam ugy hogy egy-két családnál elfogyot a virág por,hiába volt tele kajával, elpusztultak. Fiasitás az volt rendessen. Nem hittem volna hogy a virágpor enyire befolyásolja a méheket. Ezért tettem félre virágport, és érdeklődtem a sőrélesztőről.Amugy nincs rá szűkségem,csak biztonságból. Szerintem, de te is tudod, az anya nem petézik ha nincsben legaláb 5 kg méz.  Űdv.Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #95 Dátum: 2013. December 29. 11:30 »
Koratavasszal, amikor kisüt a nap de nincs vagy messze a virágpor, akkor szórjatok a napviaszolvasztóba inaktiált élesztőport. úgy hordják a méhek a kaptárba, mint a kisangyal és abbahagyják a gyüjtését azonnal, ha a méhlegelőn elég virág és nektár van.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Nb18

• 797
« Válasz #96 Dátum: 2013. December 29. 14:04 »
 Antal!

Valóban nagyon fontos a virágpor a családnak, hiszen az álcákat csak úgy tudják nevelni, ha van virágpor bőségesen! Gyakorlatilag ez a legfőbb fehérjeforrásuk! Minden virágpor más és más százalékban tartalmaz fehérjét. Azt hiszem a fűzek virágpora az ami a legtöbb fehérjét tartalmazza. 10 százalékos fehérjetartalom különbség kb 50 százalékos többletfogyasztást okoz. Hál istennek nálam nagyon sok fűz van, ami sok fajta is ráadásul. Szóval elég hosszan tudnak gyűjteni róla. Ráadásul a terepviszonyoknak és a sok elhagyott birtoknak köszönhetően annyi erre a vadvirág, hogy nyár végén és ősszel rengeteg virágport tudnak a méheim betermelni, amiben van még szolidágó is. Valószínű, hogy ez az oka annak, hogy nem ismerek semmilyen virágpor pótló módszert, anyagot.

Nb18

« Válasz #97 Dátum: 2013. December 29. 14:59 »
NB18! Nálam is így van ahogy írod ,de tavaly nem tudom milyen megfontolásból levágták a szolidágot.Igaz, virágzás előtt,és így kimaradt illetve nem hoztak elég virágport.Fűz,amire mentek volna ,késővolt .De idén nagyon sokat hordtak be,és tettem félre virágport. Nem tudom de az év eleje csapás után csapás. Tanulni pedig tanultam belőle.  Üdv.Antal
« Utoljára szerkesztve: 2013. December 29. 19:48 írta Nagyernyei Attila »

*

zümi

• 1382
« Válasz #98 Dátum: 2013. December 29. 22:10 »
Antal, ma végre neki álltam a keretek fúrásának :) Én állványos fúróval dolgozok! Te mennyi drótot fűzöl be egy keretbe?

Attila!
Úgy tudom, te sokáig függőlegesen és vízszintesen is fűztél drótot.
Mi a véleményed melyik a jobb módszer?

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #99 Dátum: 2013. December 29. 22:35 »
Szia Zűmi! 6-ot. Probáltam őttel de,kőzépen mindig meg hullámosodot .Nagy volt a házag a drotok kőzőtt.Most igy már jobban műkődik. Van nekem is álványos fúrom, de csináltam egy másik fajtát. A motort vizszintesen tettem, és ugy furom a kereteket. Igaz csak egy furatot todok kifurni, egyszere, de azt roppant gyorsan. Űdv.Antal.           ui.0,4drotot használsz,vagy vékonyabbat? Ha szabad mondanom,nekem a vizszintes nem volt jó,mert ha nem épitették ki gyorsan kifele hullámosodot. Igy maradtam a fűggőlegesnél. 
« Utoljára szerkesztve: 2013. December 30. 00:04 írta antalholecska »

« Válasz #100 Dátum: 2013. December 30. 08:20 »
Szia Zümi!
Gépész nyelven, műszaki megfogalmazással a teherviselő huzalozás a vízszintes!
Ahol a mézkoszorú van ott sűrűbben érdemes drótozni!
Véleményem szerint  tökéletes keretdrótozás nem létezik!
Nézzük a megoldásokat, és a legjobbhoz közelit. Szerintem a vízszintes és függőleges drótozás, együtt hozza meg a legstabilabb eredményt! Ennek vándorláskor (vészhelyzetben), amikor mondjuk műszaki hiba, vagy baleset miatt kényszerülünk a megállásra, a szellőzés nem biztosított, és az alsó középső sorok lépjei a rakományban meghullámosodhatnak, sőt leszakadhatnak! Így lefullad a család! Láttam ilyent, és én is veszítettem el így 3 bomba erős méhcsaládomat! Azóta gyászolom őket, saját marhaságom miatt! A nagyon erős mindig a tetejére, lehetőleg a szélére kerüljön!
A kétirányú drótozás a legbiztonságosabb, legstabilabb, pörgetésnél nehezebben szakad ki.
Óriási hátránya,hogy a keretdrót beolvasztása soronként történhet, lassú! Én addig ezt alkalmaztam,amíg nem lettem szaktanácsadó!
Ekkor jött az áttörés! Elveimmel teljesen ellentétes, függőleges drótozás!
7 függőleges drót, minden kerettípusnál elegendő! Amit nem szabad kihagyni, az a drót hullámosítása!
Nagyon gyors, és így megfeszíthető a huzal,  annyira,hogy meghajlítja az alsó keretlécet!
A keretdrót meghullámosítása nélkül a simán függőleges drótozást nem ajánlom!
A vándorlásnál amit előbb írtam életveszélyes lehet! Elég egy jó nagy döcc földúton,és a szakad is a szűz lép!
A hullámokon kapaszkodik a műlép! Így már használható!
Én is a méhészektől tanultam, ezért nagyon hálás vagyok sokuknak!
Az így bedrótozott keretbe, egy pillanat alatt beolvasztható a műlép! Tényleg csak másodpercek kérdése!
Én mindig akkor műlépezek, amikor szükség van rá! Annyira gyors, hogy én előre nem gyártom le a
kereteket.
Üdv:Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #101 Dátum: 2013. December 30. 14:36 »
Szia Attila!
Milyen besütő készüléket használsz? Mert az enyém lassan hevíti fel a drótot. Gondolom azért mert gyenge.
K Józsefnél pl egy régi hegesztőtrafó van hadra fogva :) De az hihetetlen gyors!

Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #102 Dátum: 2013. December 30. 17:10 »
Zümi!
Bocs ,hogy én válaszolok. Én akkumulátorral dolgozok. Pár menetnyi vasdrót ellenállással, nem sliccenti el a drótot.

Üdv. jani bátya

« Válasz #103 Dátum: 2013. December 30. 17:25 »
Szia Attila! Nállam nincs hullámositva de még nem szakadtki pőrgetéskor a viasz a keretből. Az igaz hogy nem vándorlok, és a keretekben a huzalozás sem teljessen fűgőleges.Ez miat problémám nem volt. A drotot a keretbe nagyon hamar befűzőm,és rőgzitem.A műlépezés egy pillanat, és kész. Csak a drotot tart sokáig kifűznőm, mert nem dobon vettem,és még jó sok van belőle. Egyszer csak el fogy.   Űdv . Antal

« Válasz #104 Dátum: 2013. December 30. 17:28 »
Szia jani bátya!  Orosz akumulátor tőltővel dolgozok, amit a vásárban lehetet kapni.  Űdv.Antal