Ezeket a mondatokat már ezerszer olvashattuk, csak más szóösszetételekben. Uncsi. De vegyük sorba...!
37 éve voltak gondjaim a teleléskor, mert abban az évben nem pergettem ki amennyire csak lehetett a naprafogó mézet, amibe belekerülhetett mézharmat is, és bizony nagyon legyengültek akkor a méheim. A betelelt 118-ból 83 termelő lett.
Nem tudom az előadó nevét. Igencsak ellentmondásos ez a mondat.
Az előadó nevét te már rég tudod, éppen emiatt nem írtam ide, mert azonnal nekiesnél, de megtetted ezt enélkül is.
Mindig ez az óriási arc, hogy ennyi maga annyi méhcsaládom van, meg ennyi hordó mézem.
Azért nem írtad le, mert nekiesnék? Hívd ide a fórumra, vagy mondd azt, hogy pici méhészet, sok erőlködés, de megy a hakni. De aki olyat mond, hogy ha valaki nem szűkíti, vagy nem vágja ki az utolsó fiasítást, akkor elpusztulnak a méhei, vagy csak ilyet idéz is úgy, hogy ezt nem tartja marhaságnak, azért azzal leállnék vitatkozni.
Valamikor régen a kaposvári Egyetemen vizsgáztunk mint méhészek, és szívtuk még a koporsószöget az udvaron kis csoportokban, amikor a Sajermann mondta csendben, nézzétek a 15 családos tart előadást a 100 családosoknak.
Egyszer megkérte a méhészeket egy nagy rendezvényen, hogy álljanak fel akiknek több mint 100 családjuk van. 40-50 méhész felállt. Most azok maradjanak állva, akiknek 200 felett van. Maradtunk vagy tízen. Most azok maradjanak állva, akiknek 300-tól is több van. Egyedül maradtam. Folytatta, én meg még álltam, álltam, álltam...Azt kérdezi: Mi van? Mondom a négyszázat nem...röhögtek a haverok Gézabácsival együtt, aztán azt mondja ülj már le a valagadra.
Majd jött egy néhány családos előadó. Szünetben azt mondja Gézabácsi. Na erre szoktam mondani, hogy a néhány családos mondja el a tudományát a méhekről, a százcsaládosoknak. Aztán előhoztam az akkori beszélgetést a egyetemnél, és volt közöttünk olyan aki akkor is ott volt, emlékezett rá nagyon jól szórakoztunk. Na ez ma sincs másként.
Mert nem arra "hajaznak", hogy sok legyen, hanem ami van az termeljen maximumot, és odaérjek mindenhova.
Ha még tovább csökkented a családszámot, még nagyobb átlagod lesz. Valamikor volt neked 200. Most ne írd le mennyi van (méhcsalád) mert kiröhögnek mint a 10 hordó eladott mézzel. Az egy nagyon szép mennyiség lenne, ha valamelyik méhésztársunk munkahely mellett ennyit értékesítene. Ezt a pénzt könnyedén megkereshetted volna Pakson.
Döngetni a mellemet, hogy ekkora állományom van, meg 200 rajom volt?
Nem nem. 400 rajom volt kb. Nem ennyi rajzott meg, mert voltak 2x rajzók, és volt kevéske csibész, amelyik 3x. Már leírtam néhányszor. Az akác előttieket összeröptettem. A nagyobb része akác után jött ki. Így azért ugye nem más a kép.
Na de ez kár? Kutyakukit. Mi történik?
Nálam nem nagyon kell fára mászni. 40x50 méteren van most 813 család, mellette meg 40 méterre még 87. Ha eladok kétszázat, meg lesz anyátlanok egy valaggal, akkor is legalább 600 termelő lesz. Kijön a raj. Azt sem tudja hol van. Nem megy az sehova. Megvannak az illatosított helyek. (Öreg anyák alkoholba tárolva, ebből néhány csepp...oda fognak ülni.) 10% ha máshova ül le. Odaviszem a kaptárat egy hordóra, ha alacsonyan van, marad a talicskán. Teszek bele 5 műlépes keretet. Ráütöm, aztán megyek dolgozni. Ha magasabban van zsákolom, mint a videón láthattad. Este kap a építtetők helyéről kivett telelő kajás lépeket, aztán megy a helyére. Atkátlanítom, meg kap 3x 5l szörpöt őszig, aztán letakarom, tavasszal meg eladom.
Tőlem még soha nem kérdezte meg egyik mézfelvásárló sem, hogy mennyi lett az átlagod amikor felhívott. Azt szokták kérdezni, mennyi hordót adnék el valamennyiért. Nem adtam még el az átlagot. Tavaly a Hirdi 3x32 hordóval vitt el. Most van itt 100 felett. Én nem írhatok azért sem hazugságot, mivel többen olvassák a fórumot, és nem hivatkozhatok elhunyt és nem létező méhésztársakra mert bármikor bejöhet hozzám "Kerekesbatya" meg Sacho, és Berci esteleg cézé, Zsíros, Fejes, Bükk, BT, Seed150 (na Ő szinte mindig itt van ugye Neo) és sorolhatnám azokat, akiket innét kizártál, aztán megszámolják.
Szekszárd környékén ( a méheü. felelősök felmérése alapján) a 2.200 méhcsaládból, csupán 590 van jelenleg!!!!!
Az igen.
1. Túl sok előadás volt oda szervezve igenhasznos tanácsokkal.
2. Valószínűleg sikerült olyan érdekképviseletet összehozniuk, akik egymás ellen uszítva a méhészeket elérték, hogy szerencsétlenek egymást tekintsék konkurenciának, nem a mézhamisítás pártolását.
Egyébként lehet nekik van igazuk. Velem jót tettek.
Remélem nem jön be a jóslatod, viszont én eredményes 2027-es méhészeti szezont kívánok neked!
Nagyernyei Attila
Köszönöm!
Én sem azt írtam, hogy rosszat kívánok neked, csak szóltam előre, ne lepődj meg.
Én egy régi horgászimával fejezném ki érzéseimet, amely így szól:
ADD URAM, HOGY AKKORA HALAT FOGJAK, NE KELLJEN HAZUDNOM!